Follow us

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Παπακαλιάτη για το "Maestro": "Μας κάνετε υπερήφανους"

Σε ομιλία του σε εκδήλωση ενόψει του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη για την είσοδο της σειράς "Maestro" στο Netflix

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης Παπακαλιάτης

Η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί ότι ο κινηματογράφος δεν είναι μόνον δημιουργικό εγχείρημα αλλά και οικονομικό, που είναι σημαντικό για όλη τη χώρα, καθώς ο κλάδος άμεσα και έμμεσα απασχολεί πάνω από 100.000 ανθρώπους και ασφαλώς έχει ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς και περιοχές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη και μίλησε σε εκδήλωση στο τμήμα Agora Series του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν παραγωγοί και στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε οπτιακουστικές παραγωγές.

Μόνο πέρυσι είχαμε 200 παραγωγές στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων περισσότερες από 20 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους και περισσότερες από 20 τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές από μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ. Ο φετινός νικητής του Χρυσού Φοίνικα, "Το Τρίγωνο της Θλίψης" (The Triangle of Sadness), ήταν συμπαραγωγή της Heretic, μιας ελληνικής εταιρείας παραγωγής, και γυρίστηκε κατά μεγάλο μέρος στο νησί της Εύβοιας. Παράλληλα, η ταινία μικρού μήκους της Εύης Καλογηροπούλου, "Στον Θρόνο του Ξέρξη" (On Xerxes' Throne), έλαβε το βραβείο του Canal+ στην κατηγορία της, στην Εβδομάδα Κριτικής στις Κάννες, ανέφερε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι σε περιοδικό της κινηματογραφικής βιομηχανίας αναφέρθηκε ότι "παρά τις επιπτώσεις της COVID-19 και την οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία έχει αναδειχθεί ως υπολογίσιμη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση παρουσίασε μια ξεκάθαρη στρατηγική που ουσιαστικά εδραζόταν σε τρεις πυλώνες, που στοχεύουν στη στήριξη και ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, η οποία συνεχίζει να χτίζει πάνω στην επιτυχία που γνώρισε τα τελευταία χρόνια. "Σε όλους τους τομείς της οικονομίας στόχος μας ήταν πάντα να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για επιχειρήσεις και επενδύσεις. Αυτό ισχύει φυσικά και για τον δικό σας κλάδο" σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στον πρώτο πυλώνα της στρατηγικής τής κυβέρνησης, είπε ότι περιστρέφεται γύρω από την παροχή κινήτρων, με τη χώρα μας να προσφέρει τώρα ένα από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα σε ολόκληρη την ΕΕ και να έχει περαιτέρω απλοποιήσει διαδικασίες αιτήσεων και πιστοποίησης.

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Παπακαλιάτη για το "Maestro": "Μας κάνετε υπερήφανους"

Έχουμε ένα cash rebate ύψους 40% σε επιλέξιμες δαπάνες που πραγματοποιούνται από παραγωγές στην ελληνική επικράτεια, για όλα τα οπτικοακουστικά έργα. Περισσότερα από 140 εκατομμύρια ευρώ διανεμήθηκαν πέρυσι. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με ένα κίνητρο φορολογικής ελάφρυνσης της τάξης του 30% για επιλέξιμες δαπάνες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε Επίσης

"Προσθέσαμε σε αυτά τα κίνητρα την επιλεξιμότητα τιμολογίων για συντελεστές που δεν διαμένουν στην Ελλάδα, σε περιπτώσεις παραγωγών με επιλέξιμες δαπάνες που υπερβαίνουν τα 8 εκατομμύρια -και έως το 50% του επιλέξιμου κόστους. Ενώ υπάρχει και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που μπορεί να εγγυηθεί τραπεζικά δάνεια έως και 900.000 ευρώ για τον οπτικοακουστικό τομέα, και το πρόγραμμα "Entrepreneurship 360", ένα ειδικό πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη οπτικοακουστικών στούντιο" συμπλήρωσε.

Ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι οι υποδομές, είπε ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην έλλειψη επαρκών soundstages (στούντιο ηχογράφησης και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερες υπερσύγχρονες υποδομές, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να γίνει η σημαντική δύναμη στον οπτικοακουστικό τομέα που πρέπει να είναι.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοιου τύπου επενδύσεις. Και κάποιες από αυτές θα λάβουν χώρα σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, στη Θεσσαλονίκη. Και βεβαίως θα πρέπει να αναφέρω πως οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν τέτοιου είδους επενδύσεις μπορούν επίσης να επωφεληθούν από εξαιρετικά χαμηλά δάνεια από τον μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Τα δάνεια αυτά έχουν επιτόκιο κάτω του 1%, το οποίο είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό δεδομένου του σημερινού περιβάλλοντος επιτοκίων, υπογράμμισε.

Μητσοτάκης φεστιβάλ κινηματογράφου

Ο τρίτος πυλώνας, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, επισημαίνοντας ότι η κατάλληλη αναβάθμιση των δεξιοτήτων των συνεργείων, τα σωστά εργαστήρια για τη δημιουργία περιεχομένου μέσω προγραμμάτων, όπως το "Incubating the Film Industry" του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και η ανάπτυξη εθνικής Σχολής Οπτικοακουστικών Μέσων, αυτά είναι ακριβώς τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για να βελτιωθούν οι δεξιότητες, κυρίως για τους νέους ταλαντούχους ανθρώπους, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην οπτικοακουστική βιομηχανία.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, είπε ότι αποδεικνύεται πόσο ισχυρή είναι σήμερα αυτή η βιομηχανία, με πολύ μεγαλύτερη προβολή των ελληνικών ταλέντων στις διεθνείς αγορές, περισσότερες συμπαραγωγές και περισσότερες ξένες παραγωγές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα. Αρκετές απ' αυτές γυρίζονται εδώ στη Θεσσαλονίκη και πιθανώς να ακολουθήσουν κι άλλες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, είπε.

Διαβάστε Επίσης

Έκανε επίσης αναφορά στο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, όπου, όπως υπογράμμισε, σχεδιάζεται ένα νέο οπτικοακουστικό cluster καθώς και μια Σχολή Κινηματογράφου, για να δώσει ώθηση στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και να συμβάλλει στην καλλιέργεια νέων ταλέντων.

Μητσοτάκης φεστιβάλ κινηματογράφου

"Εκτός από όλα αυτά, προχωράμε προς ένα απλούστερο, πιο αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε αυτό. Προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε τη διαδικασία λιγότερο πολύπλοκη ώστε να μπορείτε να αναπτύξετε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Και αυτό περιλαμβάνει μία πιο απλοποιημένη διαδικασία αδειοδότησης, την ανάπτυξη ενός δικτύου τοπικών γραφείων για ταινίες και τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της βιομηχανίας" προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη για την απόκτηση των παγκοσμίων δικαιωμάτων της ελληνικής δραματικής σειράς Maestro από το Netflix και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να είναι μόνον η αρχή και ότι πλατφόρμες θα προχωρήσουν οι ίδιες στην παραγωγή περισσότερων ελληνικών ταινιών και σειρών στο μέλλον.

"Μέχρι σήμερα, καμία μεγάλη πλατφόρμα δεν είχε φιλοξενήσει τις ιστορίες μας, τις ιστορίες των Ελλήνων δημιουργών. Αυτό, όμως, άλλαξε αυτή την εβδομάδα, καθώς το Netflix ανακοίνωσε την απόκτηση των παγκοσμίων δικαιωμάτων της ελληνικής δραματικής σειράς "Maestro". Συγχαρητήρια, κ. Παπακαλιάτη. Μας κάνετε όλους περήφανους", είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε Επίσης

Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον η γενική διευθύντρια, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, Ορέστης Ανδρεαδάκης και Αλεξάνδρα Θανούλη.

Στη συζήτηση στο πλαίσιο του Agora Series συμμετείχαν οι Φέρντιναντ Ντόνα, (DEU), Σαμ Χόιλ (Sky Studios), Πίτερ Νάντερμαν (DEU) Ρισάρ Πομέρα (N9ne Studio), Βερόνικα Βιτάλι (NETFLIX), Μπόμπαν Γέφτιτς (Firefly Productions) και Ζουλιέν Λερού (Paper Entertainment).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 27 Νοε 2022 | 11:54

Ο Μητσοτάκης καθιερώνει τις εβδομαδιαίες αναρτήσεις στο facebook και κάνει απολογισμό: "Ας αρχίσουμε με τα μεγάλα"

Ανάρτηση του πρωθυπουργού με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ 27 Νοε 2022 | 08:39

Επενδύσεις και Τατόι στην ατζέντα του Λονδίνου: Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με τον Κάρολο

Ο πρωθυπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.

"ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ" 26 Νοε 2022 | 19:36

Νέα λίστα με ονόματα υποκλοπών - ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Κατηγορείται πλέον για συνταγματική και δημοκρατική εκτροπή

Με βαρύτατη μομφή ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίον κατηγορεί για οργάνωση και εκτέλεση συνταγματικής και δημοκρατικής εκτροπής.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ 26 Νοε 2022 | 15:13

ΣΥΡΙΖΑ: Αφού ο κ. Μητσοτάκης "μυρίζει" εκλογές ας τις προκηρύξει άμεσα για να σωθεί η κοινωνία

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι "ο κ. Μητσοτάκης θα καταγραφεί στην σύγχρονη ιστορία του τόπου ως ένας αποτυχημένος και αδίστακτος πολιτικός".

ΧΑΛΑΡΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 26 Νοε 2022 | 14:37

Ο Μητσοτάκης στη Ναταλία Γερμανού: Τον ενοχλεί η trap, βλέπει Νetflix και "Σασμό" και έχει ringtone ...Star Wars

Ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή ''Καλύτερα δε γίνεται'' και τη Ναταλία Γερμανού.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ 26 Νοε 2022 | 13:01

"Το κλίμα μυρίζει ήδη εκλογές, η ΝΔ θα είναι πρώτη και αυτοδύναμη": Ο Μητσοτάκης από την Καλλιθέα έδωσε το σύνθημα

"Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023 που θα φέρουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και αυτοδύναμη", είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 26 Νοε 2022 | 12:26

Στο ΑΤ Καλλιθέας ο Μητσοτάκης για την ενδοοικογενειακή βία: Οι γυναίκες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για να μιλήσουν [εικόνες]

O πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική αστυνομία στην αντιμετώπιαη περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ 26 Νοε 2022 | 10:18

Η συγκινητική ανάρτηση Μητσοτάκη για την αδερφή του, Κατερίνα, που έχει καρκίνο του μαστού

Ο πρωθυπουργός έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook πως η αδελφή του εντόπισε νωρίς τον όγκο και έχει ήδη ξεκινήσει τις χημειοθεραπείες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Νοε 2022 | 10:00

Ο Μητσοτάκης στο ΑΤ Καλλιθέας για την ενδοοικογενειακή βία - Θα δώσει συνέντευξη και στη Ναταλία Γερμανού

Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha "Καλύτερα δε γίνεται" και στη Ναταλία Γερμανού.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΒΗ 25 Νοε 2022 | 22:28

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επική απάντηση στο Luben για τα... ντολμαδάκια [Εικόνες]

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να απαντήσει με χιούμορ σε μια ανάρτηση του Luben στα social media

ΤΙ ΕΙΠΕ 25 Νοε 2022 | 19:09

Μητσοτάκης για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών: Το panic button και οι ποινές κάθειρξης έως 15 χρόνια

Σε εκδήλωση με θέμα "Πολιτικές για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών" με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών μίλησε ο πρωθυπουργός

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 25 Νοε 2022 | 15:40

Άρθρο Μητσοτάκη: Στηρίζουμε και πάλι αποφασιστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχοντας δαπανήσει σχεδόν 13 δισεκατομμύρια

Άρθρο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ειδική έκδοση του Euro2day με τους New York Times "World Review 2022".

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2022 | 12:14

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν θα υποκύψουμε στα νέα "δώστα όλα" και σε ψεύτικες λύσεις λαϊκισμού

"Η χώρα παραμένει σταθερή, με επίκεντρο τον πολίτη, σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής", τόνισε ο πρωθυπουργός.