Συμβούλιο αρχηγών σε κλίμα καχυποψίας για το προσφυγικό

Σε κλίμα πόλωσης & έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεκίνησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συμβούλιο αρχηγών σε κλίμα καχυποψίας για το προσφυγικό

Σε κλίμα πόλωσης και έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 12 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρώτοι έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Βασίλης Λεβέντης (ΕΚ) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) και ακολούθησαν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Τελευταίος έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον οποίο συνόδευαν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο διευθυντής του γραφείο του Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Συμβούλιο αρχηγών σε κλίμα καχυποψίας για το προσφυγικό

Αφού αντάλλαξαν χειραψίες μεταξύ τους, στο τραπέζι έκατσαν ως εξής: Αριστερά του Προκόπη Παυλόπουλου έκατσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πάνος Καμμένος ενώ δεξιά έκατσαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης.

Συμβούλιο αρχηγών σε κλίμα καχυποψίας για το προσφυγικό - εικόνα 2

Συμβούλιο αρχηγών σε κλίμα καχυποψίας για το προσφυγικό - εικόνα 3

Ο στόχος του Μαξίμου

Το Μαξίμου επέλεξε την στρατηγική από τη μία πλευρά να ζητά συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το προσφυγικό και από την άλλη να ανεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το Μαξίμου επέλεξε την στρατηγική από τη μία πλευρά να ζητά συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το προσφυγικό και από την άλλη να ανεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης κυρίως με τη ΝΔ, το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πίσω από το δόγμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πολιτικός συμψηφισμός με την ανάγκη για εθνική συνεννόηση όσον αφορά το προσφυγικό πρόβλημα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης περιορίζονται μόνο να παράσχουν ή όχι την συγκατάθεσή τους στην ήδη διαμορφωμένη κυβερνητική στρατηγική και να καταγράψουν την άποψή τους για την προοπτική αξιοποίησης και άλλων εργαλείων στην Ε.Ε. από την πλευρά της Αθήνας στην αντιπαράθεση με τους σκληρούς του Βίσεγκραντ και την Αυστρία για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας.

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς τους άξονες της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για το προσφυγικό οι οποίοι περιλαμβάνουν την δέσμευση της Ελλάδας να μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής χωρίς όμως να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

Για το ζήτημα αυτό, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι θα ζητηθεί να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει την θέση της κυβέρνησης για την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση και θα ζητήσει τη βοήθεια των κομμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε τοπικές κοινωνίες που δεν δέχονται να υποδεχτούν χώρους υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.

Τέλος αναμένεται να παρουσιάσει τα νομικά και θεσμικά όπλα που διαθέτει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει μία πιθανή επιμονή των Αυστριακών και των σκληρών της Βίσεγκραντ να διατηρήσουν κλειστά τα σύνορα, μεταξύ των οποίων είναι η άσκηση βέτο όταν έρθει η ώρα κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων ή ακόμα και η καταγγελία στον ΟΗΕ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την συγκατάθεση των πολιτικών αρχηγών να αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα όπλα όποτε καταστεί ανάγκη ενώ αναμένεται να ζητήσει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος προκειμένου να το αξιοποιήσει στην Σύνοδο Κορυφής.

Αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του Τσίπρα ο Κυριάκος

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης φέρονται αποφασισμένοι να μην δώσουν λευκή επιταγή στον Πρωθυπουργό για την διαχείριση του προσφυγικού ασκώντας κριτική για στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Γεννηματά μαζί με τους κ.κ. Λεβέντη και Θεοδωράκη έχουν εκφράσει ενστάσεις για την άσκηση βέτο που έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη σύσκεψη με γραμμή να μη δοθεί «λευκή επιταγή», περιλαμβανομένου και του ενδεχόμενου βέτο στις κοινοτικές αποφάσεις, στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρκετά προβληματισμένος και καχύποπτος για τις προθέσεις του Πρωθυπουργού θα παραστεί στο συμβούλιο των αρχηγών με πολλές επιφυλάξεις, ενώ στις εσωτερικές συσκέψεις προεργασίας και προετοιμασίας που έγιναν, άφησε υπαινιγμούς για την ειλικρίνεια των πρωθυπουργικών προθέσεων ως προς την αναζήτηση συναίνεσης.

Παράλληλα, είναι κάθετα αντίθετος στην προοπτική να θέσει ο Πρωθυπουργός βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Δευτέρα και αυτό που θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα είναι να φέρει από τις Βρυξέλλες μια θετική απόφαση για την Ελλάδα.

«Η Ευρώπη δεν δουλεύει με λογικές βέτο, αυτό έχει αποδειχθεί και κατά το παρελθόν» φέρεται να λέει και σήμερα θα τονίσει στη σύσκεψη, ότι το «το προσφυγικό είναι εκτός ελέγχου, η κατάσταση γίνεται πιο τραγική, η οικονομία συντηρείται με τεχνητές αναπνοές, η κοινωνία βράζει, τίποτε δεν προχωρά, η χώρα αγγίζει πλέον το σημείο μηδέν».

Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά αναμένεται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού και θα ζητήσει να μην γίνει συμψηφισμός του προσφυγικού με την αξιολόγηση ενώ θα επιμείνει στην χάραξη Εθνικής γραμμής.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να επιμείνει στον ορισμό υπερυπουργού για το προσφυγικό και σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει για την θέση τον Μ. Χρυσοχοΐδη.

Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων ο Β. Λεβέντης πηγαίνει στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με άγριες διαθέσεις αφού φέρεται αποφασισμένος να ξαναθέσει το θέμα της Οικουμενικής Κυβέρνησης.

Τέλος ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας θα ζητήσει να μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τα νησιά σε χώρες της Ε.Ε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 10:45

Μήνυμα Σακελλαροπούλου για την Βία κατά των Γυναικών: Μηδενική ανοχή και τιμωρία των ενόχων

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε ξεχωριστό μήνυμα με αποδέκτη την κοινωνία για Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 23 Νοε 2020 | 13:46

Το θερμό "ευχαριστώ" της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 21 Νοε 2020 | 15:28

ΝΔ: Με τη δράση "Έχεις Εμένα" κανείς δεν μένει μόνος του

Μέσω της νέας δράσης "έχεις εμένα" η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ, μας καλεί να μην ξεχάσουμε τους μοναχικούς ανθρώπους.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΤΡΟΠΑ 18 Νοε 2020 | 14:58

ΝΔ για Πολυτεχνείο και ΚΚΕ: Νίκη της Δημοκρατίας και της κοινής λογικής - Θα διερευνηθούν και οι ποινικές ευθύνες

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ για το Πολυτεχνείο σημειώνεται ότι η Δημοκρατία και η κοινή λογική έδωσαν την απάντησή τους σε όσους επένδυαν στο μπάχαλο.

ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2019 17 Νοε 2020 | 20:32

Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake News η ανάρτηση του ΠΑΜΕ - Από τα γαλλικά "κίτρινα γιλέκα" η φωτογραφία [Εικόνα]

Fake News: Φωτογραφία τραβηγμένη κατά την περίοδο της εξέγερσης των "κίτρινων γιλέκων" παρουσιάστηκε ως σημερινή από την Αθήνα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Νοε 2020 | 18:00

Πολυτεχνείο: Πολιτική κόντρα για τις παράνομες συγκεντρώσεις - Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια και τα "σκισμένα πουκάμισα"

Τα γεγονότα "είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα", αναφέρει το υπουργείο για όσα συνέβησαν σήμερα με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 17 Νοε 2020 | 09:51

"Αστακός" το Πολυτεχνείο - Κλειστοί δρόμοι: Κατέθεσαν στεφάνι Μητσοτάκης, Σακελλαροπούλου [εικόνες]

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί από νωρίς το πρωί της Τρίτης στο Πολυτεχνείο και τους γύρω δρόμους. Στεφάνι κατέθεσε η Κ. Σακελλαροπούλου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ 16 Νοε 2020 | 11:19

Πολυτεχνείο: Συνάντηση Σακελλαροπούλου με αντιπροσωπεία από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 που αντιδρούν στην απαγόρευση

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 για την πορεία του Πολυτεχνείου.

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 13 Νοε 2020 | 13:59

Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Τσιόδρα: Κρίσιμες για όλους μας οι επόμενες εβδομάδες

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 13 Νοε 2020 | 09:47

Τηλεφωνική επικοινωνία Σακελλαροπούλου με Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάστιο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο ταχεία ανάρρωση και σύντομη επάνοδο στα σημαντικά ποιμαντικά του καθήκοντα.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ 11 Νοε 2020 | 22:41

Σακελλαροπούλου - Αλ Σίσι: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο

Γέφυρα για συνεργασία μεταξύ του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου οι σχέσεις των δύο χωρών, είπα Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Αλ Σίσι

ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ 07 Νοε 2020 | 14:19

Μητσοτάκης για lockdown: "Να συγκρατήσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να σώσουμε τα Χριστούγεννα"

"Στόχος μας να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να σώσουμε το Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο" ανέφερε ο πρωθυπουργός.