Συμφωνία για Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα & υπηκοότητα

Τι προβλέπει η συμφωνία. Τα διαγγέλματα Τσίπρα και Ζάεφ. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συμφωνία για Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα & υπηκοότητα

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στο Σκοπιανό καθώς Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ κατάληξαν σε συμφωνία για το ονοματολογικό, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το περίφημο «ραντεβού των Πρεσπών», το οποίο θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου την Κυριακή. Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Τσίπρα και Ζάεφ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, o πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συμφωνία, ενώ στο δικό του διάγγελμα ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για ιστορική λύση που διαφυλάττει την «μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα» και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συμφωνία αναμένεται να πραγματοποιηθεί προ ημερησίας συζήτηση στην ελληνική Βουλή πιθανότητα την Παρασκευή, πριν γίνει το ραντεβού στις Πρέσπες. Την ίδια στιγμή, μια πρώτη προαναγγελία του «σκληρού ροκ» που αναμένεται να ακολουθήσει στο συγκεκριμένο θέμα έδωσε ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης, κάνοντας λόγο για μη αποδεκτές εθνικές υποχωρήσεις.

Τι δήλωσε ο Τσίπρας για τη συμφωνία

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο έλληνας πρωθυπουργός αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου μέσω αναλυτικού non paper, τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

Πρώτον, η ΠΓΔΜ μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως Δημοκρατία της Sererna Makedonja. Το συγκεκριμένο όνομα θα ισχύει erga omnes, δηλαδή τόσο στις εξωτερικές όσο και στις εσωτερικές δραστηριότητες της γειτονικής χώρας και κατά συνέπεια αναλαμβάνει την υποχρέωση να αλλάξει σχετικώς το Σύνταγμά της.

Δεύτερον, αναγνωρίζεται ως γλώσσα της γειτονικής χώρας η Μακεδονική, με την σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών και διαχωρίζεται ρητώς από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά.

Τρίτον, στο θέμα της υποκοότητας/ιθαγένειας, η συμφωνία προβλέπει ότι αυτή θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of Macedonia, ενώ η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».

Τέταρτον, συμφωνήθηκε ότι η γειτονική χώρα, στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, να αναλάβει την υποχρέωση να αφαιρέσει από Σύνταγμά της αναφορές που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως αλυτρωτικές.

Πέμπτον, προβλέπονται σαφή χρονοδιαγράμματα για τα επόμενα βήματα. Η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή της γειτονικής χώρας και εν συνεχεία η Ελλάδα θα απευθύνει δύο προσκλήσεις προς την ΕΕ και προς το ΝΑΤΟ για ένταξη της στους ανωτέρω οργανισμούς. Και οι δύο αυτές προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Έκτον, προβλέπεται μια σειρά συμβολικών αλλαγών που έρχονται να προστεθούν στις αλλαγές που έχει κάνει η γειτονική χώρα στο αεροδρόμιο, τον αυτοκινητόδρομο και το στάδιό της.

To διάγγελμα Ζάεφ

Το όνομα Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προτείνοντας στους πολίτες να το ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση διαφυλάττει την «μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα» και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει.

Όπως είπε «η συμφωνία προστατεύει τη μακεδονική γλώσσα. «Η εθνικότητα θα είναι Μακεδόνες / πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε, ενώ ερωτηθείς για τη χρήση του κρατικού κώδικα, είπε ότι τα MK και MKD θα έχουν μια γενική χρήση, ενώ το NMK θα χρησιμοποιηθεί στις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων. Είπε επίσης ότι αν και οι δύο πλευρές δεν συμμορφώνονται με τη συμφωνία, τότε η συμφωνία καθίσταται άκυρη. «Δεν υπάρχει επιστροφή αφού η συμφωνία επικυρωθεί», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Βολές από την ΝΔ

Με σκληρά λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία με την πΓΔΜ. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως «ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή».

«Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος», προσθέτει και συνεχίζει ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο. Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».

«Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοί δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμμιά αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Επιπλέον μια κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικο εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μια, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

«Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία» κατέληξε.

ΚΙΝΑΛ: Υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης

Για το θέμα τοποθετήθηκε με ανακοίνωση του το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας πως έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης.

«Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Στη βάση αυτών των θέσεων θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 15 Απρ 2021 | 15:51

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων

Με αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ; 15 Απρ 2021 | 13:12

Αντιπολίτευση για κλάματα: Ο Μητσοτάκης παίζει τένις, ο Τσίπρας κάνει τζόκινγκ

Αντιπολίτευση και κριτική για κλάματα με φωτογραφίες από τις ώρες ανάπαυλας των πολιτικών αρχηγών.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΝΔ 14 Απρ 2021 | 18:32

Καυστικός ο Νίκος Ρωμανός: "Σύριζα" όλοι οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στα βίντεο του Τσίπρα

Ο κ. Ρωμανός σημειώνει ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν κατέβει υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοτικές εκλογές.

"ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ" 14 Απρ 2021 | 16:12

"Σφαγή" ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες Κοντονή - Πελώνη: Δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα

Η Αριστοτελία Πελώνη σχολιάζοντας τις καταγγελίες του κ. Κοντονή για την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα.

"ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ" 14 Απρ 2021 | 14:43

Άρθρο Τσίπρα για την ανάκαμψη της οικονομίας - Οι προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος και την ανασυγκρότηση

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην έκδοση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 14 Απρ 2021 | 08:25

Το υπουργείο Οικονομικών κοστολογεί τις εξαγγελίες Τσίπρα: 15 έως 21 δισ. ευρώ - "Αμετανόητα ανεύθυνος"

Δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να κυμανθεί από τα 15 έως και τα 21 δις. ευρώ συνεπάγεται το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 13 Απρ 2021 | 20:36

Πελώνη: "Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται δόσεις, διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου"

"Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται δόσεις, διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου", δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Απρ 2021 | 18:19

Τσίπρας: Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη "βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας"

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε γενναία ρύθμιση ιδιωτικού χρέους, ενίσχυση ρευστότητας των ΜμΕ, μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 13 Απρ 2021 | 14:59

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 12% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς υπουργοί

Πάνω από 12% μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της GPO

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 13 Απρ 2021 | 12:47

Σοκαριστική περιπέτεια για τον βουλευτή Γιώργο Αμανατίδη: Επαθε έμφραγμα από ένα... σάντουιτς

Πώς ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμανατίδης έπαθε έμφραγμα εξαιτίας ενός σάντουιτς που κατανάλωσε.

ΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ 13 Απρ 2021 | 07:29

Ψήφος ομογενών: Η νέα γκάφα Τζάκρη που προκάλεσε τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ και χαμόγελα στην κυβέρνηση

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση Τζάκρη σχετικά με την ψήφο των αποδήμων. Η κυβέρνηση αξιοποίησε το "δώρο" και κατέθεσε νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ 12 Απρ 2021 | 15:06

Τσίπρας για σχολεία: Άνοιξαν όπως έκλεισαν - Πανελλαδικές με εκδικητικό για τους μαθητές σύστημα

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως οι μαθητές της Γ' Λυκείου ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές με ένα "εκδικητικό για αυτούς και τις οικογένειες τους σύστημα".

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΤΣΙΠΡΑ 12 Απρ 2021 | 13:38

ΚΚΕ για ψήφο αποδήμων: Η Τζάκρη είναι "λαγός" του Βορίδη - Να σταματήσουν τα παιχνίδια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Για παιχνίδια με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το ΚΚΕ.