Συμφωνία ή εκλογές - Δύο σχολές σκέψης μέσα στην κυβέρνηση

Η μη συμφωνία μέχρι στιγμής μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών έχει οδηγήσει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Άρης Ραβανός
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΡΑΒΑΝΟς
Συμφωνία ή εκλογές - Δύο σχολές σκέψης μέσα στην κυβέρνηση

«Ζούμε σε περίοδο αναταράξεων» έλεγε προ ημερών κυβερνητικό στέλεχος που έχει εμπλοκή με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές, θέλοντας να αποτυπώσει το κλίμα που υπάρχει στο ζήτημα της αξιολόγησης.

Η μη συμφωνία μέχρι στιγμής μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών έχει οδηγήσει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος και ουδείς δύναται να προσδιορίσει εάν και πότε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και εάν θα βγει λευκός καπνός!

Η κατάσταση παραπέμπει, όπως και στη διακυβέρνηση της Ν.Δ. την περίοδο 2012-2014 σε ένα διπλωματικό – πολιτικό – οικονομικό θρίλερ που κανείς δεν γνωρίζει πως θα τελειώσει και κυρίως εάν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Συμβιβασμός με διατήρηση των "κόκκινων γραμμών"

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις και να επέλθει συμβιβασμός στη διαπραγμάτευση, αλλά δεν θέλει να παραβιάσει ορισμένες κόκκινες γραμμές. Και το ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι ποια από τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει θα παραβιαστεί εκ των πραγμάτων για να επέλθει συμφωνία και ποια υποχώρηση κτυπά περισσότερο τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ: μια υποχώρηση στα εργασιακά ή η μείωση του αφορολόγητου.

Το δίλημμα αυτό έχει ουσιαστικά απαντηθεί από μια σειρά παραγόντων της κυβέρνησης που προτιμούν σαφώς να…δώσουν το αφορολόγητο και να καταφέρουν να διατηρήσουν αλώβητη την άμυνά τους στο εργασιακό.

Αναμφίβολα υπάρχουν διαφορές και απόσταση. Η πλευρά των πιστωτών, όπως ήταν αναμενόμενο εξ αρχής, δεν θα ήταν χαλαρή στην αξιολόγησή της και στη στάση της. Δεν υπάρχει όμως διάθεση για σύγκρουση και ρήξη. Εξάλλου, όπως γνωρίζουν και στο πρωθυπουργικό γραφείο, υπάρχει εντολή από τους πολιτικούς προϊσταμένους να μην «τραβήξουν το σχοινί».

Επίσης πρέπει να συνυπολογιστεί, με βάσει και την πληροφόρηση του the toc.gr ότι ο Αλ. Τσίπρας λόγω των γαλλικών και γερμανικών εκλογών έχει εξασφαλίσει πίστωση χρόνου και ανοχή για λίγους μήνες από τους πιστωτές. Αυτό σημαίνει ότι λίαν συντόμως εκτιμάται ότι ίσως βρεθεί κοινός τόπος, αλλά το ερώτημα είναι με τι κόστος.

"Στεγνώνουν" τα ταμεία

Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες ότι «στεγνώνουν» και πάλι, όπως το 2015 τα αποθεματικά των ταμείων και των διαθεσίμων των δημοσίων οργανισμών δια παν ενδεχόμενο. Στη σκιά αυτής της πληροφορίας υπάρχει η εκτίμηση έμπειρων παραγόντων, πολιτικών και οικονομικών, ότι ο Αλ. Τσίπρας με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, δεν αποκλείεται να τραβήξουν την υπόθεση διαπραγμάτευση έως το καλοκαίρι και γιατί όχι έως και τις γερμανικές εκλογές, προσδοκώντας ανατροπή των σημερινών συσχετισμών.

Αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο και κανείς δεν ξέρει κατά πόσο αυτό θα γίνει, καθώς μια παράταση της αβεβαιότητας πέρα από τις μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία επιφέρει και μεγάλες παρενέργειες στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, στις τάξεις του οποίου υπάρχουν ήδη δυο σχολές σκέψης: ή νέα μέτρα και διατήρηση κάποιων κόκκινων γραμμών ή εκλογές.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόσταση και φέρονται διατεθειμένοι για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Βέβαια, επικοινωνιακά θα παίξουν το έργο: η «κόκκινη γραμμή» είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας, καθώς οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας έχουν εξαντληθεί.

Εξάλλου, μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου υπήρξε από το Μέγαρο Μαξίμου ένα non paper με το οποίο κηρύχθηκε «το τέλος της λιτότητας» και είχε δοθεί γραμμή πως στόχος ήταν να έχει διευθετηθεί η εκκρεμότητα μέσα στον Μάρτιο.

Κανένας δεν δείχνει να βιάζεται

Το ορόσημο αυτό χάθηκε και κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να πει ποιο είναι το επόμενο, καθώς οι επικείμενες εκλογές σε Γαλλία τον Απρίλιο - Μάιο και στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο διαμορφώνουν ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο ουσιαστικά δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι συνομιλητές. Επί της ουσίας κανείς δεν δείχνει να βιάζεται στην Ευρώπη, ενώ ακόμα και η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν δείχνει να επείγεται.

Όλα είναι ανοικτά και ακόμα και από το Μέγαρο Μαξίμου, αρκεί να δει κανείς προσεκτικά και πίσω από τις γραμμές τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, θα διαπιστώσει πως αφήνουν παράθυρο ανοικτό για μια εκλογική αναμέτρηση.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν και συγκρούονται δυο σχολές σκέψης: α) πάμε σε εκλογές άμεσα να περισώσουμε ότι μπορούμε και να κρατηθούμε σε αξιοπρεπή ποσοστά και β) ψηφίζουμε τα μέτρα, ξεκινάμε επικοινωνιακή αντεπίθεση με τα αντίμετρα και παρατείνουμε όσο μπορούμε το βίο της κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως, είναι ότι πίσω από τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες με επίκεντρο τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για την τελική γραμμή ή τελική λύση του θέματος, κρύβονται και εσωτερικοί ανταγωνισμοί.

Γκρίνια στις κοινοβουλευτικές ομάδες

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη νευρικότητα σε πολλά επίπεδα της κυβέρνησης και είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι η ενδεχόμενη νομοθέτηση προληπτικών περικοπών συντάξεων και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης προσκρούει ήδη στις διαθέσεις βουλευτών, οι οποίοι είτε σπεύδουν να δηλώσουν πως δεν θα ψηφίσουν είτε να περιγράψουν το πώς και πού θα «κολλήσει» η διαπραγμάτευση.

Οι πιεσμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν πολιτικό σωσίβιο για τη στιγμή που θα έλθει η ώρα να ψηφίσουν μέτρα που για πολλούς θα ισοδυναμούν με την πολιτική τους εξαφάνιση.

Σε αυτό το κλίμα και με δεδομένη την άρνηση της Ν.Δ. δια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίσει τα μέτρα και να το αίτημά του για εκλογές, οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου στρέφονται για μία ακόμα φορά στην επικοινωνιακή διαχείριση και στην κατασκευή δήθεν επιχειρημάτων εσωτερικής κατανάλωσης.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινά όπως λένε στη Ν.Δ., επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τη διαπραγμάτευση με την έναρξη της συζήτησης για την σύσταση εξεταστικής για την υγεία και την προανακριτική για τα εξοπλιστικά.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες η ηγεσία της Ν.Δ. διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στην κυβερνητική αποτυχία, ανικανότητα και αναλγησία και να ψηφίσει τα νέα δυσμενή μέτρα στη Βουλή και προτάσσει το επιχείρημα, το οποίο το λέει με ένταση ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ότι «όλοι συνειδητοποιούν πως η Κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 04 Αυγ 2020 | 13:01

Πάνος Τσακλόγλου: Η έκπληξη του μίνι - ανασχηματισμού και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Η επιλογή του οικονομολόγου Πάνου Τσακλόγλου ως υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η έκπληξη του μίνι ανασχηματισμού.

ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ 04 Αυγ 2020 | 12:21

Ο Τραμπ τρομοκρατεί τους ψηφοφόρους με σενάρια εκλογικής νοθείας

Απείλησε να μηνύσει τη Νεβάδα σχετικά με ένα νέο νόμο που προβλέπει την ταχυδρομική αποστολή ψηφοδελτίων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 11:59

Μίνι - ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Αναβάθμιση Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση - Νέοι υφυπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Περιβάλλοντος.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 03 Αυγ 2020 | 19:29

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - Πιθανότατα αύριο οι ανακοινώσεις

Σε ανασχηματισμό θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 01 Αυγ 2020 | 08:03

Κορονοϊός: Έτσι θα αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα - Μάσκες παντού και το νέο στοίχημα της κυβέρνησης

Μάσκες παντού, αποφυγή συνωστισμού και "φρένο" στους ασυνείδητους της εστίασης - Όλα τα νέα μέτρα

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ: ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 31 Ιουλ 2020 | 12:45

Πέτσας: τα αναδρομικά θα δοθούν μέσα στο 2020 - Εφαρμόζουμε την απόφαση του ΣτΕ

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε μεταξύ άλλων για τα αναδρομικά πως εφαρμόζεται πλήρως η απόφαση του ΣτΕ.

ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ 31 Ιουλ 2020 | 07:57

Γιατί ο Τραμπ έριξε τη "βόμβα" της αναβολής των εκλογών - Τα μάζεψε μετά την κατάρρευση της Wall Street

Γιατί ο Τραμπ μίλησε για αναβολή εκλογών και γιατί αναγκάστηκε να... οπισθοχωρήσει

ΤΟΝ "ΑΔΕΙΑΣΕ" ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ 30 Ιουλ 2020 | 22:56

Ντόναλντ Τραμπ: Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι του "γύρισαν την πλάτη" για την αναβολή των εκλογών

Τα κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων διαφωνούν με την πρόταση Τραμπ για αναβολή των προεδρικών εκλογών

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 30 Ιουλ 2020 | 18:54

Τα "μαζεύει" ο Τραμπ μετά τον σάλο για την αναβολή των εκλογών - Σε ελεύθερη πτώση ο Dow Jones

Η ανάρτηση Τραμπ για αναβολή των προεδρικών εκλογών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και "βουτιά" του χρηματιστηρίου

ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΛΟΓΟΥΣ ΝΟΘΕΙΑΣ 30 Ιουλ 2020 | 16:13

"Βόμβα" Τραμπ - Ζητάει αναβολή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία πως στις εκλογές θα γίνει νοθεία με την επιστολική ψήφο

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ALPHA 29 Ιουλ 2020 | 23:26

Ξεκάθαρος ο Πέτσας: "Δεν υπάρχει περίπτωση ανασχηματισμού τις επόμενες ημέρες"

Απέκλεισε τα σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 29 Ιουλ 2020 | 07:09

ΗΠΑ: Ποια είναι η γυναίκα αντιπρόεδρος που θα επιλέξει ο Μπάιντεν

Ποια θα είναι η γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Ποιες διεκδικούν τη θέση

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ NOVARTIS 22 Ιουλ 2020 | 20:27

Novartis - Σαμαράς κατά ΣΥΡΙΖΑ: Είναι συμμορία - Ήθελαν εκλογές με κορυφαία στελέχη της ΝΔ υπό κατηγορία [Βίντεο]

Από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε στο στόχαστρό του τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την υπόθεση Novartis.