Συμφωνία-πακέτο ή τίποτα η Αθήνα. Νέα μέτρα ή περιπέτειες οι δανειστές

Κλείστε την αξιολόγηση τώρα, αλλιώς έρχονται περιπέτειες, κομίζουν από κοινού Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, την ώρα που η Αθήνα τηρεί σιγή ασυρμάτου

Συμφωνία-πακέτο ή τίποτα η Αθήνα. Νέα μέτρα ή περιπέτειες οι δανειστές

“Μια φορά θυμάμαι συμφωνούσες. Τώρα σιωπή...”. Το -παραφρασμένο- αυτό τραγούδι της Αρλέτας θυμίζει τις τελευταίες ώρες η πορεία της ελληνικής διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, στο φόντο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Κι αυτό γιατί η Αθήνα τηρεί σιγή ασυρμάτου: Αφενός με το υπουργείο Οικονομικών να παρίσταται στις διαπραγματεύσεις δια της σιωπής του και αφετέρου το Μέγαρο Μαξίμου να επιμένει κατηγορηματικά κι επίμονα πάνω στην ήδη λεχθείσα “κόκκινη” γραμμή του “ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα”.

Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από την άλλη πλευρά κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι: “κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση, γιατί αλλιώς θα θερίσετε θύελλες”.

Όλο το παιχνίδι είναι σαν ένα θρίλερ για τα πιο γερά νεύρα.

Η “ρουλέτα” θα γυρνάει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Που θα κάτσει η μπίλια; Στο κόκκινο (όριο που θέτει η ελληνική κυβέρνηση) ή στο μαύρο (μέλλον που μας υπόσχονται οι δανειστές);

Γιατί, όπως διαμηνύει η Ευρώπη και το ΔΝΤ, το θέμα είναι η ρουλέτα αυτή να μην μετατραπεί σε ρώσικη για όλο τον ελληνικό λαό. Με “σφαίρα” μέσα στη θαλάμη να είναι ένα πιθανό Grexit.

Ντάισελμπλουμ: το χρονικό όριο της 20ης Φεβρουαρίου χάθηκε

Ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, το πρωί της Τρίτης, επιβεβαίωσε αυτό που λίγο-πολύ όλοι υποψιάζονταν, ότι δηλαδή “η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου”.

«Ο κόσμος νομίζει πως επειδή γίνεται ένα Γιούρογκρουπ την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε τελειώσει. Αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ το δικό μου χρονοδιάγραμμα. Είναι αδιανόητο», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό.

Όπως ανέφερε, η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει ζωτικής σημασίας για να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε «οξεία κρίση» (acute crisis).

Μοσκοβισί: “Βιαστείτε γιατί πλησιάζει εκλογικός πυρετός”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, με την προειδοποίηση απέναντι στην Αθήνα ότι ο εκλογικός κύκλος που ανοίγει στην Ευρώπη μετά τον Φεβρουάριο κάνει απαγορευτική για την Αθήνα την διατήρηση της εκκρεμότητας με την αξιολόγηση.

Ο Μοσκοβισί που έχει παίξει και στο παρελθόν το ρόλο του φιλικού μεσολαβητή, στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στις 11 το μεσημέρι της Τετάρτης, αναμένεται να επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το Φεβρουάριο για να μην χαθεί η ευκαιρία ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πριν η Ευρώπη μπει σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, σε Ολλανδία,Γαλλία και Γερμανία.

Εξάλλου, το κλίμα όσων κομίζει στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί μετέφερε μετά τη συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Συμφωνία-πακέτο ή τίποτα η Αθήνα. Νέα μέτρα ή περιπέτειες οι δανειστές
Μοσκοβισί και Θεοδωράκης

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει. Και πρέπει να κλείσει τώρα τον Φεβρουάριο. Το ΔΝΤ να μην απαιτεί παράλογα μέτρα και να εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό συζητήσαμε και με τον κ. Μοσκοβισί, ο οποίος διαδραματίζει αυτές τις κρίσιμες στιγμές έναν σημαντικό ρόλο. Και η δική του άποψη, χωρίς βέβαια να μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του, είναι ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποδεχτεί τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική ανάπτυξη και να μην επιμένει σε αριθμούς και προβλέψεις που και στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί λανθασμένες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση σπατάλησε για άλλη μια φορά πολύτιμο χρόνο και τώρα η χώρα βρίσκεται ξανά με την πλάτη στον τοίχο» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

«Καλούμε την κυβέρνηση να μη χάσει τον Φλεβάρη, να μη χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση του Μάρτη, να μην μπει η Ελλάδα στη δίνη των εκλογικών αναμετρήσεων Ολλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας. Μένουν μόνο λίγες μέρες και για άλλη μια φορά το Ποτάμι ενημερώνει τον ελληνικό λαό για την κρισιμότητα των στιγμών. Όχι άλλες ζαριές με τις ζωές των Ελλήνων», καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης.

Αθήνα: Στόχος μια συμφωνία-πακέτο

Μία πολιτική συμφωνία σε όλο το πακέτο θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Η συνολική λύση θα είναι μία λύση που θα μπορούμε να υποστηρίξει ότι βοηθάει τον κόσμο. Δεν έχουμε καθυστερήσει, έχουμε καθυστερήσει σε 2-3 πράγματα όπως τα πλεονάσματα» είπε.

Συμφωνία-πακέτο ή τίποτα η Αθήνα. Νέα μέτρα ή περιπέτειες οι δανειστές - εικόνα 2

Ερωτηθείς για το το αφορολόγητο σημείωσε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, φέτος αυξήσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Να περιμένουν όλοι το τελικό πακέτο».

Διέψευσε ότι έχει λάβει τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός 48 ωρών, ενώ δεν θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξηγώντας ότι «δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο γιατί θα μου δέσει τα χέρια».

Η περίεργη επιμονή του κυβερνητικού εκπρόσωπου

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να γίνει το ταχύτερο ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Μάρτιο και να προσελκύσει και πάλι τους επενδυτές.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ήταν, όλως παραδόξως, αρκετά επίμονος ως προς το ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει «ούτε ένα ευρώ νέο μέτρο λιτότητας».

Συμφωνία-πακέτο ή τίποτα η Αθήνα. Νέα μέτρα ή περιπέτειες οι δανειστές - εικόνα 3

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε και ξαναεπέμεινε σε αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, πως δηλαδή “η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα”.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ 22 Ιουλ 2020 | 11:43

Κορονοϊός - ΔΝΤ: Η πανδημία κινδυνεύει να μεγαλώσει το οικονομικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η πανδημία ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις προόδους που έχουν σημειώσει οι γυναίκες τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

"ΒΛΕΠΕΙ" ΥΦΕΣΗ 6,6% ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ 17 Ιουλ 2020 | 20:20

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τον Τραμπ: Ο κορονοϊός απειλεί την αμερικανική οικονομία - Πάρτε μέτρα

Το Ταμείο αναμένει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά 37% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

"ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ" 16 Ιουλ 2020 | 08:45

Μαύρες προβλέψεις από το ΔΝΤ: Η κρίση θα είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι προβλεπόταν - Πιο βραδεία η ανάκαμψη

Ένα παγκόσμιο δεύτερο κύμα της ασθένειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας.

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 15 Ιουλ 2020 | 17:49

Άρχισε η διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο - Το χρονοδιάγραμμα

Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου. Η έναρξη της είχε καθυστερήσει λόγω της πανδημίας

11 Αυγ 2020 | 21:49

"Oruc Reis": Σκηνικό για γερά νεύρα στην Ανατ. Μεσόγειο - Σκληρή στάση από την Αθήνα

Η Τουρκία ανέβασε τους τόνους εξαγγέλλοντας και νέες έρευνες. "Τελεσίγραφο" Δένδια στην Άγκυρα. Παρακολουθείται το "Oruc Reis".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ 11 Αυγ 2020 | 21:34

Συνεχίζουν οι Τούρκοι την προπαγάνδα για τη "Γαλάζια Πατρίδα" - Νέο βίντεο με το Oruc Reis

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο με το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis - Προπαγάνδα με δήθεν "δικαιώματα της Γαλάζιας Πατρίδας"

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ 11 Αυγ 2020 | 20:56

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία στο Αιγαίο: Αλλαξε πορεία το Oruc Reis - Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Άμυνας

Tο τουρκικό ερευνητικό σκάφος φαίνεται πως πραγματοποίησε μια μικρή στροφή, ωστόσο είναι άγνωστο το πού κατευθύνεται.

ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΘΑ 11 Αυγ 2020 | 20:43

Ραγδαίες εξελίξεις: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο - Στo τραπέζι οι προκλήσεις του "Oruc Reis"

Υπό τον υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο συνεδριάζει το Συμβούλιο Άμυνας που εξετάζει τις κινήσεις της Αθήνας απέναντι στο Oruc Reis

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΤΡΑ 11 Αυγ 2020 | 19:25

Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για συντονισμό των ενεργειών

Τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση με αφορμή τις δραστηριότητες του "Oruc Reis".

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 11 Αυγ 2020 | 17:37

Το Anadolu μεταφράζει στα ελληνικά τον Ερντογάν: Η ανάρτηση στο Twitter που προκάλεσε αντιδράσεις

Ανάρτηση στα ελληνικά με μεταφρασμένο βίντεο του Ερντογάν από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 11 Αυγ 2020 | 16:46

Νέα πρόκληση Ακάρ: Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της "Γαλάζιας Πατρίδας"

"Το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει Oruc Reis και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της της Τουρκίας"

ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ 11 Αυγ 2020 | 16:30

Έδωσε στίγμα το "Oruc Reis": Παρακολουθήστε Live την πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο

Το "στίγμα" του στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσε το τουρκικό ερευνητικό "Oruc Reis".

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ "ΠΥΡΕΤΟΣ" 11 Αυγ 2020 | 15:36

Oruc Reis: Τα τουρκικά πολεμικά απάντησαν στις ελληνικές φρεγάτες - "Βρισκόμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας"

Πλοία του ελληνικού στόλου πλέουν κοντά στο Oruc Reis, το οποίο έχει εισέλθει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.