Συμφωνία-πακέτο θα προτείνει ο Τσίπρας στον Ντάισελμπλουμ

«Στα βαθιά» αναμένεται να μπει η συζήτηση από το πρώτο λεπτό στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ

sumfwnia-paketo-tha-proteinei-o-tsipras-ston-ntaiselmploum
SHARE THIS
0
SHARES

Διαπραγμάτευση με τους εταίρους: Ημέρα 1η.

Αυτό λογικά έχει γράψει στο ηλεκτρονικό του ημερολόγιο για τη σημερινή ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας, προετοιμαζόμενος για το μεγάλο ραντεβού με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει, όπως συνηθίζουν να λένε οι στενοί συνεργάτες του, και δεδομένων και των «άγριων» διαθέσεων του συνομιλητή τους, η συζήτηση αναμένεται να μπει στα «βαθιά» από το 1ο λεπτό. Σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο –ομάδα διαπραγμάτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει το φάκελο που θα επιδώσει στον Ολλανδό πολιτικό.

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει για την win –win διαπραγμάτευση που προτείνει

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει για την win –win διαπραγμάτευση που προτείνει, ενώ ο υπουργός Οικονομικών -περισσότερο αναλυτικός εκείνος- θα αναλύσει τα χαρακτηριστικά του προγράμματος «γέφυρα».

Τι περιλαμβάνει ο ελληνικός φάκελος

Μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικά, μείωση χρέους, μείωση δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους και χρηματοδότηση της ανάπτυξης είναι μερικά από τα κεφάλαια του ελληνικού φακέλου.

Κεντρικός στόχος, η «απομείωση του χρέους», όπως είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός στο πανηγυρικό Υπουργικό Συμβούλιο, και μαζί «η απεμπλοκή της χώρας και της οικονομίας, από ένα καθεστώς ασφυκτικής λιτότητας».

Τα επιχειρήματα

Πώς θα πείσουν όμως, όταν στις Βρυξέλλες διαμορφώνουν την άποψη ότι στην Αθήνα μοιράζουν λεφτά και, επιπλέον, ακυρώνουν ιδιωτικοποιήσεις;

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους συνομιλητές της (μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroup θα έλθει και ο πρόεδρος της ομάδας των τεχνοκρατών συμβούλων των υπουργών Τόμας Βίζερ, άριστος γνώστης των ελληνικών πραγμάτων και αριθμών) ότι μέσα από την επιστροφή της ανάπτυξης, θα υπάρξει πλούτος στη χώρα και ο οποίος θα φορολογηθεί, κατά τρόπο λογικό και προοδευτικό, πράγμα που θα φέρει πρόσθετα έσοδα στα στεγνωμένα δημόσια ταμεία.

Άλλωστε και ο Μ. Σουλτς συμφώνησε χθες με την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής, γεγονός που θα δώσει το δικαίωμα στον Α. Τσίπρα να επιμείνει προτάσσοντας την ανάγκη επιβολή δίκαιου όσο και σταθερού φορολογικού συστήματος, ένας από τους βασικούς στόχους του οποίου θα είναι η αντιμετώπιση της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου.

Με «όπλο» τις μεταρρυθμίσεις

Επιπλέον, θα προσπαθήσει να πείσει τους συνομιλητές της η νέα κυβέρνηση ότι κάθε άλλο αντίθετη είναι σε σειρά μεταρρυθμίσεων, φερ’ ειπείν βάζοντας τέρμα στο πελατειακό κράτος (για το οποίο εν πολλοίς δεν ευθύνεται η παρούσα κατάσταση), εγκαθιδρύοντας μηχανισμούς ελέγχου και διαφάνεια παντού, σε όλη την κρατική πυραμίδα, αφετηριακά από την κυβέρνηση και τα Υπουργεία... Επίσης, η κυβέρνηση θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, επανεξέταση όλων των φοροπαλλαγών.

Θα προσπαθήσει να πείσει ότι είναι στρεβλή η άποψη που την θέλει να μοιράζει ευρώ από το παράθυρο

Ταυτόχρονα όμως, θα προσπαθήσει να πείσει ότι είναι στρεβλή η άποψη που την θέλει να μοιράζει ευρώ από το παράθυρο, καθώς θα επιμείνει στους πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, διεκδικώντας ταυτόχρονα πάντως την αναθεώρηση προς τα κάτω των εξωπραγματικών -όπως υποστηρίζει- στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα (κάτω του 2% του ΑΕΠ).

Το μέτρο αυτό -αν πείσει- θα επιτρέψει στην κυβέρνηση Τσίπρα να χρηματοδοτήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση, ενώ θα προτείνει ευρωπαϊκό επενδυτικό New Deal, συμπληρωματικό προς το Πακέτο Γιούνκερ, συναινετικό αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και, τέλος, εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος που μπαίνει από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η «μάχη» για το χρέος

Φυσικά το θέμα του χρέους είναι από τα βασικά «πιάτα» στο τραπέζι, με την ελληνική κυβέρνηση να φέρνει στοιχεία που θα καταδεικνύουν την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθήθηκε και πάνω σε αυτό, θα «χτίσει» το αίτημά της για ευρωπαϊκή λύση –διάσκεψη, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους (ως πρώτη γραμμή άμυνας και σε κάθε περίπτωση χωρίς μονομερείς ενέργειες), και ταυτόχρονα, μορατόριουμ της αποπληρωμής τόκων και ρήτρα ανάπτυξης. Η διαπραγμάτευση θα γίνει από μηδενική βάση, είναι η άποψη της Αθήνας.

Ένα ζήτημα πάντως είναι αδιαπραγμάτευτο για το Μέγαρο Μαξίμου: η προτεραιότητα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook