Συμφωνία Τσίπρα - Σουλτς για πάταξη της φοροδιαφυγής των πλουσίων

Σουλτς και Τσίπρας συμφώνησαν ότι κομβικό ζήτημα για την νέα κυβέρνηση είναι η πάταξη της «υψηλής» φοροδιαφυγής. Ποια σχέση χαρακτήρισε ανάρμοστη ο Τσίπρας.

sumfwnia-tsipra---soults-gia-pataksi-tis-forodiafugis-twn-plousiwn
SHARE THIS
0
SHARES

Σε άλλα συμφώνησαν, σε άλλα διαφώνησαν. Σε ένα θέμα πάντως, Τσίπρας και Σουλτς έβαλαν τις βάσεις συμφωνίας με μέλλον: ο λόγος για την πάταξη της «υψηλής»  φοροδιαφυγής.

Είναι ένα θέμα που οι δανειστές ζητούσαν αποτελέσματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (αλλά δεν τα έβλεπαν), ενώ αν τα καταφέρει στον τομέα αυτό ο νέος πρωθυπουργός θα έχει καταφέρει μια τριπλή νίκη:

- Να επιλύσει ένα θέμα που καμία κυβέρνηση ως τώρα δεν κατάφερε να αγγίξει.

- Να στείλει μήνυμα ότι στο εσωτερικό της χώρας ότι όλοι είναι ίσοι, ότι όλοι καταβάλλουν το τίμημα της κρίσης ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

- Να κάνει σύμμαχο τους εταίρους διεκδικώντας αλλαγή πολιτικής σε άλλα θέματα.

Μάλιστα στις δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ανάρμοστη σχέση» ανάμεσα στην «οικονομική ολιγαρχία που δεν πλήρωνε τους φόρους της» και το «παλιό πολιτικό καθεστώς, που την προστατεύει».

Γι’ αυτό και στο κύμα μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε, συμπεριέλαβε και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θέμα που χαιρέτισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος ήταν ο πρώτος επίσημος της νέας κυβέρνησης, πράγμα που υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας. Εκείνος πάντως (ο Μ. Σουλτς δηλαδή) δεν έκρυψε – καθότι... γερμανός- ότι υπήρξαν και «σημεία που χρήζουν διευκρίνισης».

Η ελληνική πλευρά αναγνώρισε ωστόσο ότι η επιδίωξή της για αμοιβαία επωφελή διαπραγμάτευση, θέλει χρόνο –και αυτό θα είναι από τα αιτήματά της προς την άλλη πλευρά.
 

 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook