Συμφωνία Τσίπρα με τους Ευρωπαίους για το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τις επικοινωνίες του Αλ. Τσίπρα και τους όρους για συμφωνία στην Κομισιόν.

sumfwnia-tsipra-me-eurwpaious-gia-to-xartofulakio-metanasteusis
SHARE THIS
0
SHARES

Πριν ληφθεί χθες η απόφαση για τη νέα ηγεσία της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές ηγέτες, καθώς και με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι σοσιαλιστές ηγέτες μετέφεραν στον πρωθυπουργό την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης στην επιλογή προοδευτικού υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν και συζήτησαν μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κατάληξαν εντέλει στην αποδοχή ενος συμβιβασμού αναγνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο, στο βαθμό μάλιστα που αποτράπηκαν πολύ δυσμενέστερες προτάσεις για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης (Weber για Πρόεδρος της Επιτροπής, Weidmann της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).

Στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των σοσιαλιστών και της Καγκελαρίου Μέρκελ σε συγκεκριμένους όρους, προκειμένου να συμφωνήσει και να μη σπάσει η ομοφωνία των 28. 

1. Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κλπ), τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. 

2. Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έλαβε αυτές τις διαβεβαιώσεις τόσο από τους ηγέτες του PES όσο και από τη γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία. 

Των επικοινωνιών αυτών είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, όπου υπήρξε συναντίληψη ότι η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής είχε δώσει καταρχήν θετικά μηνύματα κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις θέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Φωτο: Reuters

 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook