Συμπίεση των μικρών, φλερτ με τους αναποφάσιστους

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την εικόνα ενός εκλογικού θρίλερ, οι δύο διεκδικητές της πρωτιάς στοχεύουν στους αναποφάσιστους που παραμένουν σε υψηλά ποσοστά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συμπίεση των μικρών, φλερτ με τους αναποφάσιστους

Την εικόνα μιας εκλογικής αναμέτρησης θρίλερ επιβεβαιώνουν και οι τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη. Τρεις μόλις ημέρες πριν τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ. Στη μέτρηση της Metron για τα «Παραπολιτικά» η ΝΔ έχει προβάδισμα 0,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη δημοσκόπηση της Pulse για το «Ποντίκι» τα δύο κόμματα εμφανίζονται ισόπαλα, ενώ στο γκάλοπ της Alco για το newsit ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα 0,3%.

Στη δημοσκόπηση της εταιρίας Metrisi για το σημερινό φύλλο (Παρασκευή) της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος η ΝΔ παίρνει κεφάλι με διαφορά 1,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται δεύτερος. ΛΑΕ και Ένωση Κεντρώων μπαίνουν οριακά με ποσοστό λίγο πάνω από το 3% ενώ εκτός Βουλής μένουν εκτός οι ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα η ΝΔ λαμβάνει 28,5%, ο
ΣΥΡΙΖΑ 27,1%, η Χρυση Αυγή 5,6%, το ΚΚΕ 5,4%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 5,1, το ΠΟΤΑΜΙ 4,7%, η ΛΑΕ 3,2%, η ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ 3,1%
και οι ΑΝΕΛ 2,7%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 11,7%

Οι οριακές διαφορές στα ποσοστά προμηνύουν μια σκληρή μάχη ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα μέχρι και την ύστατη ώρα. Ο στόχος δεν είναι άλλος από τους αναποφάσιστους, αλλά και την αποτροπή της αποχής.

Παραμένουν υψηλά τα ποσοστά των αναποφάσιστων

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων, παρά τη συμπίεση που υφίσταται καθώς οδεύουμε προς τις κάλπες, εξακολουθεί να κυμαίνεται από 5% έως και 10% . Ειδικότερα, στο γκάλοπ της Pulse, το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 5,5%, ενώ στη προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας στις 15/9 βρισκόταν στο 7%.

Συμπίεση των μικρών, φλερτ με τους αναποφάσιστους

Στην δημοσκόπηση της Alco, οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 10%, με την αποχή να βρίσκεται στο 5,3% και το λευκό στο 2,4%. Σε μέτρηση της ίδιας εταιρίας στις 12/9 το ποσοστό των αναποφάσιστων βρισκόταν στο 10,4%, ενώ η αποχή στο 5,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εταιρίες δημοσκοπήσεων, παρά τη συμπίεση, παραμένει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι πιθανότατα θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή. Πρόκειται για τους λεγόμενους «ψηφοφόρους πάνω από την κάλπη», όπως τους αποκαλούν οι δημοσκόποι. Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια ροή ψηφοφόρων από τους αναποφάσιστους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ωστόσο ανεκόπη μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με την εταιρία του πρώην υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη.

Η μάχη για τους «ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής»

Τα επιτελεία των κομμάτων στρέφουν την προσοχή τους στην κατηγορία των αναποφάσιστων ψηφοφόρων καθώς θεωρούν ότι είναι ακόμη διεκδικήσιμη και ότι αποτελεί το κλειδί που θα τους εξασφαλίσει την πολυπόθητη νίκη στις κάλπες της Κυριακής.

Τούτων δοθέντων, η έντονη πόλωση και η σκληρή ρητορική των τελευταίων ημερών από τα δύο μεγάλα κόμματα έχει ως βασικό στόχο την περαιτέρω συμπίεση της δεξαμενής των αναποφάσιστων και την αύξηση της συσπείρωσης. Οι δύο διεκδικητές της πρώτης θέσης επιδιώκουν να θέσουν ο καθένας τα διλήμματα που κατά την εκτίμησή τους θα επηρεάσουν τους λεγόμενους «ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής».

Oι «πονοκέφαλοι» της Κουμουνδούρου

Ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η χαμηλή συσπείρωση του κόμματος σε σχέση με εκείνη της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρίας Alco, η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 82%, ενώ εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 64%. Ακόμη, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι -σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση- την τελευταία εβδομάδα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αύξησαν τη συσπείρωση τους κατά 3 μονάδες έκαστος (από το 61% στο 64% ο ΣΥΡΙΖΑ, από το 79% στο 82% η ΝΔ). Σοβαρό προβληματισμό στην Κουμουνδούρου προκαλούν και οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο προς τη ΝΔ (5%), όσο και προς τη Λαϊκή Ενότητα (8%) και την Ένωση Κεντρώων (3%).

Ακτινογραφώντας την αδιευκρίνιστη ψήφο, όπως φαίνεται και από σχετικό γράφημα του «Έθνους», το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων (42,1%) είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ μόλις το μισό (23,2%) είχε ψηφίσει ΝΔ. Όσοι επιλέγουν αποχή/λευκό/άκυρο ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 42,3%, ΝΔ 15,1%, Ποτάμι 8,1%, ΚΚΕ 7,8%, Τελεία 6,3% και ΚΙΔΗΣΟ 5,5%.

Συμπίεση των μικρών, φλερτ με τους αναποφάσιστους - εικόνα 2

Ενδεικτικό της στρατηγικής προσπάθειας διεμβολισμού του χώρου των αναποφάσιστων από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη αλλά απογοητεύτηκαν από τη συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Πέμπτης. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, σχολίασε τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών που δείχνουν «ντέρμπι» για την πρωτιά.

«Είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα διαψεύσει και πάλι τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων που προδιαγράφουν ντέρμπι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Όπως στις 5 Ιούλη, που ο λαός διέψευσε τους δημοσκόπους δίνοντας το μεγάλο “Όχι” έτσι και την Κυριακή, η διαφορά μας δεν θα είναι οριακή, η νίκη μας θα είναι μεγάλη». «Η διαφορά δεν θα είναι οριακή, η διαφορά θα είναι μεγάλη και η νίκη μας θα είναι βέβαιη. Και θα είναι η μόνη σίγουρη εντολή για να συνεχίσουμε, να προχωρήσουμε μπροστά στις μεγάλες και αναγκαίες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος και η ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας εντολή για συνέχεια, έτσι ώστε να μην μείνει μετέωρη η προσπάθεια που έγινε την προηγούμενη περίοδο.

Την ίδια στιγμή έθεσε για ακόμη μια φορά το δίλημμα ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Το δίλημμα των εκλογών είναι αν ο λαός θέλει να τον κυβερνούν οι «δυνάμεις του χθες, το πιο παλιό από το παλιό που εκφράζει σήμερα η ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης ή όσοι δώσανε μάχη και δείγμα γραφής στον αγώνα για μια Ελλάδα ξεκομμένη από το παρελθόν που μας κρατάει καθηλωμένους», σημείωσε.

«Πονοκέφαλο» στην Κουμουνδούρου προκαλεί όμως και το ποσοστό της αποχής, καθώς θεωρούν ότι ενδεχόμενα υψηλά ποσοστά αποχής από την κάλπη θα πλήξουν κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που φαίνεται να επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε το ΣΚΑΙ την Τετάρτη, το μεγαλύτερο μέρος όσων δηλώνουν πως δε θα προσέλθουν στην κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου είναι όσοι δεν ψήφισαν ούτε στις εκλογές του Ιανουαρίου. Ωστόσο, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα είναι ψηφοφόροι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό τους να μειώνεται ελαφρά όσο πλησιάζουν οι εκλογές, αλλά να παραμένει σε σημαντικά επίπεδα.

Συμπίεση των μικρών, φλερτ με τους αναποφάσιστους - εικόνα 3

Χαρακτηριστική είναι ανάρτηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στον λογαριασμό στο facebook: «Kανείς δεν μπορεί να σώσει μια χώρα χωρίς το λαό της. Η εκλογική αποχή ενισχύει τη διαπλοκή. Επιστρέφει πίσω όλα όσα κατακτήσαμε και δίνει φιλί ζωής στο παλιό και σάπιο κατεστημένο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «στοίχημα» της Νέας Δημοκρατίας

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία παρά την υψηλή συσπείρωση που εμφανίζεται να καταγράφει, θέτει και εκείνη ως πρώτο στόχο την άντληση από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων ως παράγοντα που καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco, ένα 6% των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Ιανουάριο Νέα Δημοκρατία, σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Με τη φράση «στέλνουμε παντού μήνυμα ομόνοιας και όχι διχόνοιας», ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιχείρησε ωστόσο να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο προς τους αναποφάσιστους που είχαν ψηφίσει ΝΔ, αλλά και σε εκείνους που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει άλλα κόμματα και σήμερα αμφιταλαντεύονται: «Απλώνουμε χέρι αγάπης στους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα. Είμαστε εδώ, με ανοιχτή την αγκαλιά μας σε όλους τους Έλληνες. Ζητούμε να μας ξαναεμπιστευθούν οι Έλληνες», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ζήτημα για τη Συγγρού αποτελούν και οι διαρροές προς άλλα κόμματα παρά το υψηλό ποσοστό συσπείρωσης της ΝΔ που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κινείται σε επίπεδα άνω του 80%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, οι διαρροές της ΝΔ προς άλλα κόμματα ανέρχονται συνολικά στο 10% (2% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 1,5% προς το ΠΑΣΟΚ, 3,5% προς την Ένωση Κεντρώων, 1% προς το Ποτάμι και 2% προς τη Χ. Αυγή), ενώ ένα 2% προσανατολίζεται στην αποχή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 12:59

Ηλιόπουλος: Τους πολίτες που έμειναν εγκλωβισμένοι στη Μεσογείων, την Κηφισίας, τη Μαραθώνος ποιος θα τους αποζημιώσει;

Με ανακοίνωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά ποιός θα δώσει αποζημιώσεις στους χιλιάδες πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε δρόμους εκτός της Αττικής Οδού.

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 24 Ιαν 2022 | 22:35

Δημοσκόπηση Μarc: Προβάδισμα 13,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά με μεγάλη διαφορά είναι η ΝΔ στην προτίμηση των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc

ΟΙ ΑΝΑΚΟΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 24 Ιαν 2022 | 17:55

"Ελπίδα": Σκληρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τη διαχείριση της κακοκαιρίας

"Ποιος έδωσε άδεια να κυκλοφορούν με αυτές τις συνθήκες βαρέα οχήματα;", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - "Γνωστό εδώ και μέρες ότι η κακοκαιρία θα ήταν σφοδρή", τονίζει το ΚΙΝΑΛ

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Ιαν 2022 | 20:54

ΣΥΡΙΖΑ: Μπίστης, Λιάκος, Δανέλλης, Παναγιώτου στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση

Τι αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης , Παναγιώτης Παναγιώτου.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΗΣΕΙΣ 23 Ιαν 2022 | 20:13

Επανεμφάνιση Φουρθιώτη με απειλές για Γεραπετρίτη και Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσιος εκβιασμός ενός υπόδικου

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και τον υπουργό, με τον Γ. Γεραπετρίτη να παραδέχεται τις επαφές και να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανθρωποφαγία και τοξικότητα.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 23 Ιαν 2022 | 14:17

ΝΔ για τα φυλλάδια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική και χυδαία η προσπάθεια να καπηλευτούν κομματικά την υπόθεση της 24χρονης

"Τέλος στην ασυδοσία των ελίτ είμαστε μαζί με κάθε Γεωργία" και "Πλούσιοι, νέοι, ωραίοι, σεξιστές δεν μας κάνει εντύπωση που είστε βιαστές" ήταν τα συνθήματα που αναγράφονταν στα τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιαν 2022 | 09:11

Ο Τσίπρας επιστρατεύει Πολάκη - Καρτερό για να σωπάσουν όσοι αντιδρούν στην εκλογή του από τη βάση

Ηρθαν στην επιφάνεια οι φόβοι των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, που υποψιάζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μόνο να είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Ιαν 2022 | 09:45

Ανω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή από τη βάση - Πολάκης κατά Φίλη: Θα μπουν όλοι στο πραγματικό τους μπόι...

Ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στο Νίκο Φίλη, υπονοώντας ότι η εκλογή από τη βάση θα αποδυναμώσει την εσωκομματική τάση "Ομπρέλα".

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

21 Ιαν 2022 | 13:07

ΝΔ για τη λειτουργία των σχολείων: "Άλλο ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται"

Καυστικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τασος Γαϊτάνης, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 21 Ιαν 2022 | 07:28

H άνοδος του ΠΑΣΟΚ τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ - Στο 4,6% η διαφορά τους - Ποσοστά αυτοδυναμίας για τη ΝΔ από τη Metron Analysis

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου από το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας με το ΚΙΝΑΛ. Αύξηση του ποσοστού της ΝΔ παρά τις δύο εξωγενείς κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας.

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΛΑΘΗ 20 Ιαν 2022 | 21:00

"Ξαναχτυπά" ο Κούλογλου: Η διαγραφή του Κουρουμπλή μπορεί να δείξει τον δρόμο για Πολάκη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο Παύλος Πολάκης κάνει κακό στο κόμμα με τη συμπεριφορά του και πως αποπροσανατολίζει από τυχόν κυβερνητικά λάθη.