Συμπίεση των μικρών, φλερτ με τους αναποφάσιστους

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την εικόνα ενός εκλογικού θρίλερ, οι δύο διεκδικητές της πρωτιάς στοχεύουν στους αναποφάσιστους που παραμένουν σε υψηλά ποσοστά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συμπίεση των μικρών, φλερτ με τους αναποφάσιστους

Την εικόνα μιας εκλογικής αναμέτρησης θρίλερ επιβεβαιώνουν και οι τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη. Τρεις μόλις ημέρες πριν τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ. Στη μέτρηση της Metron για τα «Παραπολιτικά» η ΝΔ έχει προβάδισμα 0,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη δημοσκόπηση της Pulse για το «Ποντίκι» τα δύο κόμματα εμφανίζονται ισόπαλα, ενώ στο γκάλοπ της Alco για το newsit ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα 0,3%.

Στη δημοσκόπηση της εταιρίας Metrisi για το σημερινό φύλλο (Παρασκευή) της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος η ΝΔ παίρνει κεφάλι με διαφορά 1,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται δεύτερος. ΛΑΕ και Ένωση Κεντρώων μπαίνουν οριακά με ποσοστό λίγο πάνω από το 3% ενώ εκτός Βουλής μένουν εκτός οι ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα η ΝΔ λαμβάνει 28,5%, ο
ΣΥΡΙΖΑ 27,1%, η Χρυση Αυγή 5,6%, το ΚΚΕ 5,4%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 5,1, το ΠΟΤΑΜΙ 4,7%, η ΛΑΕ 3,2%, η ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ 3,1%
και οι ΑΝΕΛ 2,7%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 11,7%

Οι οριακές διαφορές στα ποσοστά προμηνύουν μια σκληρή μάχη ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα μέχρι και την ύστατη ώρα. Ο στόχος δεν είναι άλλος από τους αναποφάσιστους, αλλά και την αποτροπή της αποχής.

Παραμένουν υψηλά τα ποσοστά των αναποφάσιστων

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων, παρά τη συμπίεση που υφίσταται καθώς οδεύουμε προς τις κάλπες, εξακολουθεί να κυμαίνεται από 5% έως και 10% . Ειδικότερα, στο γκάλοπ της Pulse, το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 5,5%, ενώ στη προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας στις 15/9 βρισκόταν στο 7%.

Συμπίεση των μικρών, φλερτ με τους αναποφάσιστους

Στην δημοσκόπηση της Alco, οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 10%, με την αποχή να βρίσκεται στο 5,3% και το λευκό στο 2,4%. Σε μέτρηση της ίδιας εταιρίας στις 12/9 το ποσοστό των αναποφάσιστων βρισκόταν στο 10,4%, ενώ η αποχή στο 5,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εταιρίες δημοσκοπήσεων, παρά τη συμπίεση, παραμένει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι πιθανότατα θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή. Πρόκειται για τους λεγόμενους «ψηφοφόρους πάνω από την κάλπη», όπως τους αποκαλούν οι δημοσκόποι. Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια ροή ψηφοφόρων από τους αναποφάσιστους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ωστόσο ανεκόπη μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με την εταιρία του πρώην υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη.

Η μάχη για τους «ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής»

Τα επιτελεία των κομμάτων στρέφουν την προσοχή τους στην κατηγορία των αναποφάσιστων ψηφοφόρων καθώς θεωρούν ότι είναι ακόμη διεκδικήσιμη και ότι αποτελεί το κλειδί που θα τους εξασφαλίσει την πολυπόθητη νίκη στις κάλπες της Κυριακής.

Τούτων δοθέντων, η έντονη πόλωση και η σκληρή ρητορική των τελευταίων ημερών από τα δύο μεγάλα κόμματα έχει ως βασικό στόχο την περαιτέρω συμπίεση της δεξαμενής των αναποφάσιστων και την αύξηση της συσπείρωσης. Οι δύο διεκδικητές της πρώτης θέσης επιδιώκουν να θέσουν ο καθένας τα διλήμματα που κατά την εκτίμησή τους θα επηρεάσουν τους λεγόμενους «ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής».

Oι «πονοκέφαλοι» της Κουμουνδούρου

Ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η χαμηλή συσπείρωση του κόμματος σε σχέση με εκείνη της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρίας Alco, η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 82%, ενώ εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 64%. Ακόμη, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι -σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση- την τελευταία εβδομάδα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αύξησαν τη συσπείρωση τους κατά 3 μονάδες έκαστος (από το 61% στο 64% ο ΣΥΡΙΖΑ, από το 79% στο 82% η ΝΔ). Σοβαρό προβληματισμό στην Κουμουνδούρου προκαλούν και οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο προς τη ΝΔ (5%), όσο και προς τη Λαϊκή Ενότητα (8%) και την Ένωση Κεντρώων (3%).

Ακτινογραφώντας την αδιευκρίνιστη ψήφο, όπως φαίνεται και από σχετικό γράφημα του «Έθνους», το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων (42,1%) είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ μόλις το μισό (23,2%) είχε ψηφίσει ΝΔ. Όσοι επιλέγουν αποχή/λευκό/άκυρο ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 42,3%, ΝΔ 15,1%, Ποτάμι 8,1%, ΚΚΕ 7,8%, Τελεία 6,3% και ΚΙΔΗΣΟ 5,5%.

Συμπίεση των μικρών, φλερτ με τους αναποφάσιστους - εικόνα 2

Ενδεικτικό της στρατηγικής προσπάθειας διεμβολισμού του χώρου των αναποφάσιστων από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη αλλά απογοητεύτηκαν από τη συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Πέμπτης. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, σχολίασε τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών που δείχνουν «ντέρμπι» για την πρωτιά.

«Είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα διαψεύσει και πάλι τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων που προδιαγράφουν ντέρμπι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Όπως στις 5 Ιούλη, που ο λαός διέψευσε τους δημοσκόπους δίνοντας το μεγάλο “Όχι” έτσι και την Κυριακή, η διαφορά μας δεν θα είναι οριακή, η νίκη μας θα είναι μεγάλη». «Η διαφορά δεν θα είναι οριακή, η διαφορά θα είναι μεγάλη και η νίκη μας θα είναι βέβαιη. Και θα είναι η μόνη σίγουρη εντολή για να συνεχίσουμε, να προχωρήσουμε μπροστά στις μεγάλες και αναγκαίες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος και η ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας εντολή για συνέχεια, έτσι ώστε να μην μείνει μετέωρη η προσπάθεια που έγινε την προηγούμενη περίοδο.

Την ίδια στιγμή έθεσε για ακόμη μια φορά το δίλημμα ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Το δίλημμα των εκλογών είναι αν ο λαός θέλει να τον κυβερνούν οι «δυνάμεις του χθες, το πιο παλιό από το παλιό που εκφράζει σήμερα η ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης ή όσοι δώσανε μάχη και δείγμα γραφής στον αγώνα για μια Ελλάδα ξεκομμένη από το παρελθόν που μας κρατάει καθηλωμένους», σημείωσε.

«Πονοκέφαλο» στην Κουμουνδούρου προκαλεί όμως και το ποσοστό της αποχής, καθώς θεωρούν ότι ενδεχόμενα υψηλά ποσοστά αποχής από την κάλπη θα πλήξουν κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που φαίνεται να επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε το ΣΚΑΙ την Τετάρτη, το μεγαλύτερο μέρος όσων δηλώνουν πως δε θα προσέλθουν στην κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου είναι όσοι δεν ψήφισαν ούτε στις εκλογές του Ιανουαρίου. Ωστόσο, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα είναι ψηφοφόροι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό τους να μειώνεται ελαφρά όσο πλησιάζουν οι εκλογές, αλλά να παραμένει σε σημαντικά επίπεδα.

Συμπίεση των μικρών, φλερτ με τους αναποφάσιστους - εικόνα 3

Χαρακτηριστική είναι ανάρτηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στον λογαριασμό στο facebook: «Kανείς δεν μπορεί να σώσει μια χώρα χωρίς το λαό της. Η εκλογική αποχή ενισχύει τη διαπλοκή. Επιστρέφει πίσω όλα όσα κατακτήσαμε και δίνει φιλί ζωής στο παλιό και σάπιο κατεστημένο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «στοίχημα» της Νέας Δημοκρατίας

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία παρά την υψηλή συσπείρωση που εμφανίζεται να καταγράφει, θέτει και εκείνη ως πρώτο στόχο την άντληση από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων ως παράγοντα που καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco, ένα 6% των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Ιανουάριο Νέα Δημοκρατία, σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Με τη φράση «στέλνουμε παντού μήνυμα ομόνοιας και όχι διχόνοιας», ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιχείρησε ωστόσο να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο προς τους αναποφάσιστους που είχαν ψηφίσει ΝΔ, αλλά και σε εκείνους που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει άλλα κόμματα και σήμερα αμφιταλαντεύονται: «Απλώνουμε χέρι αγάπης στους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα. Είμαστε εδώ, με ανοιχτή την αγκαλιά μας σε όλους τους Έλληνες. Ζητούμε να μας ξαναεμπιστευθούν οι Έλληνες», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ζήτημα για τη Συγγρού αποτελούν και οι διαρροές προς άλλα κόμματα παρά το υψηλό ποσοστό συσπείρωσης της ΝΔ που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κινείται σε επίπεδα άνω του 80%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, οι διαρροές της ΝΔ προς άλλα κόμματα ανέρχονται συνολικά στο 10% (2% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 1,5% προς το ΠΑΣΟΚ, 3,5% προς την Ένωση Κεντρώων, 1% προς το Ποτάμι και 2% προς τη Χ. Αυγή), ενώ ένα 2% προσανατολίζεται στην αποχή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 22 Ιαν 2021 | 20:25

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 15,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Το 48% επιθυμεί να εμβολιαστεί αμέσως

Ποσοστό 45% εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό αντί του Αλέξη Τσίπρα - Πώς κρίνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Απάντηση Ταραντίλη σε ΣΥΡΙΖΑ: Το "όχι σε όλα" δεν αποτελούν πρακτικές υπεύθυνης αντιπολίτευσης

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα τυποποιημένο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 22 Ιαν 2021 | 17:12

Τσίπρας σε εμπόρους στο Ίλιον: Μόνες λύσεις η μη επιστρεπτέα ενίσχυση και η γενναία ρύθμιση ιδιωτικού χρέους

Mε καταστηματάρχες, επαγγελματίες και απλούς πολίτες για την πανδημία και την οικονομική κατάσταση μίλησε στο Ιλιον ο Αλέξης Τσίπρας

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Ιαν 2021 | 13:53

Επιμένει ο Λάμπρου του ΣΥΡΙΖΑ για Κουφοντίνα: Φυσικά δεν θα βγάλουμε τον σκασμό

Με ανάρτησή του ο Πάνος Λάμπρου επανέρχεται στο θέμα του κειμένου υποστήριξης των αιτημάτων Κουφοντίνα που υπέγραψαν 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Ιαν 2021 | 09:59

ΣΥΡΙΖΑ: "Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας"

Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, γράφει η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2021 | 13:12

Αδειάζει τους "15" για τον Κουφοντίνα ο Γιώργος Τσίπρας: Δεν έπρεπε να υπάρχουν 15 υπογραφές

Αιχμές για τη στάση των στελεχών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ 21 Ιαν 2021 | 12:16

Απίστευτο κείμενο 68 πανεπιστημιακών υπέρ του Κουφοντίνα: Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά του...

"Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση" αναφέρουν 68 πανεπιστημιακοί στο κείμενο υπέρ Κουφοντίνα - Ανάμεσά τους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 21 Ιαν 2021 | 11:31

Απίθανοι Πρυτάνεις: Λένε όχι στην βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ γιατί…θα μειωθεί η επιδότηση

Η ανακοίνωση των Πρυτάνεων για τις αλλαγές στα ΑΕΙ προκαλούν οργή

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 11:15

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την "Τάση Κουφοντίνα": Αποστάσεις από το κείμενο των "15" χωρίς να τους αδειάζουν

Πως προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν τις εντυπώσεις από το κείμενο για τον Κουφοντίνα.

ΠΩΣ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ 21 Ιαν 2021 | 09:57

Γιατί ο Καλογρίτσας ζητά διερεύνηση σε βάρος του Νίκου Παππά για δωροληψία

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ζητεί να διερευνηθεί ο πρωην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς ακόμα και για δωροληψία σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

21 Ιαν 2021 | 07:55

Οι Κουφοντινίστας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια φυσιολογική χώρα δεν θα έβγαζαν κείμενο… συμπαράστασης σε έναν φονιά 15 στελέχη πρώην κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων αρκετοί πρώην βουλευτές.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 20 Ιαν 2021 | 12:28

Τσίπρας στη Βουλή για την επέκταση στα 12 μίλια: Ηταν στρατηγική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ και την λοιδωρούσατε

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.