Το 24ωρο της φωτιάς για συμφωνία ή ρήγμα στο Eurogroup

Αδιέξοδη ήταν η νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών. Χάσμα χωρίζει τις δύο πλευρές

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το 24ωρο της φωτιάς για συμφωνία ή ρήγμα στο Eurogroup

Αδιέξοδη ήταν η νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών. Χάσμα χωρίζει τις δύο πλευρές, κάνοντας ακόμη πιό ασφυκτικά τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη ότι υπάρχει χρόνος για συμφωνία έως τη Δευτέρα, έστω και την ύστατη στιγμή, οι Βρυξέλλες εκπέμπουν σε άλλο κλίμα και θεωρούν ότι ο χρόνος δεν είναι επαρκής και οι ελπίδες για θετική εισήγηση από ενδεχόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Euroworking Group και εκταμίευση της δόσης είναι σχεδόν μηδαμινές.

Τα πάντα αναμένεται να κριθούν την Κυριακή σε νέα τηλεδιάσκεψη ή σε επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τα "αγκάθια"

Κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί,100 δόσεις ,τιμές φαρμάκων είναι το επίδικο των συζητήσεων μέσω συνεχών τηλεδιασκέψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν στο περιεχόμενο των προτάσεων που διατυπώνονται από την ελληνική πλευρά στην νέα τηλεδιάσκεψη με την Τροϊκα.

Θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία

«Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας νωρίτερα το Σάββατο στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα επιχειρήματα του Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου συνδέει το θέμα των κόκκινων δανείων και της ρύθμισης για τις 100 δόσεις με την επιτυχία του προγράμματος με το εξής σκεπτικό.

Για να πετύχει το πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή.

Κι αυτά τα δυο μπορεί να υπάρξουν αν υπάρξει απελευθέρωση πλειστηριασμών για μεσαία και μικρά εισοδήματα που έχουν πάθει εισοδηματικό σοκ και ανατροπή στις 100 δόσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρα πολύ σαφείς στοχεύσεις. Θα έλεγα ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην προτεραία κατάσταση. Υπάρχει μια συμφωνία, την οποία έχουμε αποδείξει ότι τιμούμε και θα τιμήσουμε, θα πρέπει και όλοι να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα και τα εσκεμμένα. Και θα πρέπει να έχουν μια λογική η οποία δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική βιωσιμότητα της συμφωνίας» ανέφερε σχετικά και ο Νίκος Παππάς.

Το Μαξίμου επιμένει ακόμη να συνδέει τα παραπάνω και με το προσφυγικό και την στήριξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα κόκκινα δάνεια, 100 δόσεις και ...η κουλτούρα του κακοπληρωτή

Οι προϋποθέσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια από τους πλειστηριασμούς είναι το πρώτιστο στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν Αθήνα και δανειστές.

Η επίλυση αυτού του γρίφου συνδέεται και με την αξιολόγηση και την απελευθέρωση της δόσης των 2 δισ.ευρώ αλλά κυρίως και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Η ΕΚΤ εμφανίζεται εξαιρετικά αυστηρή ως προς το εύρος της προστασίας των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

Σαρωτικές αλλαγές επί το δυσμενέστερο αξιώνουν οι δανειστές για το μέτρο της ρύθμισης των 100 δόσεων, με αλλαγή ή και απάλειψη συγκεκριμένων όρων με το ΔΝΤ να πρωτοστατεί .

Οι Θεσμοί θεωρούν ότι η ρύθμιση ευνοεί τον λεγόμενο "ηθικό κίνδυνο", δηλαδή ότι βοηθά να καλλιεργείται η κουλτούρα του κακοπληρωτή και να προστατεύονται αυτοί που σκοπίμως και βάσει σχεδίου δεν είναι τακτικοί στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα οι δανειστές διαφωνούν με τις εξής παραμέτρους του συστήματος:

  • απώλεια της ρύθμισης μετά από δύο απλήρωτες δόσεις μέσα στο πρώτο οκτάμηνο της ρύθμισης. Οι Θεσμοί ζητούν η ρύθμιση να χάνεται έστω κι αν μια δόση δεν πληρωθεί στην ώρα της.
  • η ρύθμιση χάνεται αν δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί οποιαδήποτε νέα φορολογική οφειλή (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ) εντός 30 ημερών από την λήψη του ειδοποιητηρίου για την νέα οφειλή. Οι δανειστές ζητούν η αντίστροφη μέτρηση της προθεσμίας των 30 ημερών να αρχίζει την ημέρα που η νέα οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη.
  • το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει συγκεκριμένα τα κριτήρια βάση των οποίων θα αποβληθούν από τη ρύθμιση ή θα μειωθεί ο αριθμός των δόσεων όσων οφειλετών διαθέτουν τα οικονομικά μέσα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν μπαίνοντας στις 100 δόσεις. Οι δανειστές ζητούν την θέσπιση πολύ αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για να διατηρηθεί η ρύθμιση.

Αν ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις των δανειστών θα βρεθούν εκτός ρύθμισης χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι απλώς δεν θα πληρώσουν εγκαίρως μια δόση της ρύθμισης ή θα αφήσουν απλήρωτη για σύντομο χρονικό διάστημα κάποια νέα φορολογική υποχρέωση.

Επίσης, αρκετοί θα τεθούν εκτός ρύθμισης επειδή διαθέτουν καταθέσεις και ακίνητη περιουσία πάνω από ένα όριο το οποίο, όμως, δεν έχει ακόμη καθοριστεί

ΦΠΑ στην εκπαίδευση και ισοδύναμα

Μετά τον καταιγισμό «πληροφοριών» για τα πιθανά ισοδύναμα προκειμένου να αποτραπεί η εφαρμογή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση τις τελευταίες ώρες υπάρχει σιγή ασυρμάτου επ' αυτού.

Η τελευταία κυβερνητική διαρροή μιλούσε για την επιβολή ενός «τέλους» ύψους 0,05 ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ . Ο όρος «τέλος» αντί « φόρος» εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη ότι μπορεί να ξεπεράσει τα νομικά εμπόδια που απορρέουν από την σύμβαση ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Συνδυαστικά η κυβέρνηση προσθέτει στα ισοδύναμα και τα έσοδα από τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση νέων αδειών λειτουργίας εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα.

Τιμές γενοσήμων και φαρμάκων

Για τους δανειστές, οι ελάχιστες τιμές των φαρμάκων αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα κρίνει και την συμφωνία για τα 2 δισ. ευρώ. Παραμένει σε εκκρεμότητα αν η μείωση των τιμών αφορά όλα τα φάρμακα ή μόνο όσα έχουν τιμή άνω των 12 ευρώ.

Συγκεκριμένα η προστασία αφορά πρωτότυπα που δεν ξεπερνούν τα 12 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,40 ευρώ και γενόσημα που δεν ξεπερνούν τα 7,8 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,26 ευρώ και ίσχυε προκειμένου να προστατευθούν τα σκευάσματα με πολύ χαμηλή αξία, τα οποία αποτελούν βασικό κομμάτι για πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και πολυεθνικές.

Μετά το Eurogroup ξανάρχονται οι Τροϊκανοί

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα για αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του Κουαρτέτου.

Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης- η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (πχ κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα). Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΑΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 25 Σεπ 2020 | 16:12

Αργεντινή: Σάλος με βουλευτή σε τηλεδιάσκεψη - Κατέβασε τη μπλούζα της συντρόφου του και της φίλησε το στήθος [Βίντεο]

Βουλευτής στην Αργεντινή κατέβασε την μπλούζα της συντρόφου και της φιλούσε το στήθος στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΣΩ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ 23 Σεπ 2020 | 16:24

Ο Πολάκης τα βάζει με τον Τσακαλώτο και στηρίζει την Τζάκρη- "Ελεος με την ευαισθησία σας"

Με αναρτήσεις του ο Παύλος Πολάκης ασκεί κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ενώ στέκεται στο πλευρό της Θεοδώρας Τζάκρη

ΣΤΙΣ 16:30 ΩΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 23 Σεπ 2020 | 13:50

Ερντογάν: Τηλεδιάσκεψη σήμερα με Φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ

Τηλεδιάσκεψη με φον ντερ Λάιεν και Γενς Στόλτενμπεργκ θα έχει ο Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 22 Σεπ 2020 | 09:19

Ευρωπαϊκές κυρώσεις σε τουρκική εταιρεία για παραβίαση του εμπάργκο εμπορίου όπλων στη Λιβύη

Πέραν της τουρκικής Avrasya Shipping, οι άλλες δύο εταιρίες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις είναι η Med Wave Shipping και η Sigma Airlines.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 21 Σεπ 2020 | 10:24

Διπλωματικός μαραθώνιος πριν τη Σύνοδο Κορυφής: Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Μέρκελ - Μισέλ την Τρίτη

Τηλεδιάσκεψη θα γίνει αύριο με τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν της Καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ.