Συναγερμός στα νησιά: Φόβοι για μεγάλα μεταναστευτικά κύματα

Το βάρος στα θαλάσσια σύνορα της χώρας ρίχνει η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές που άρχισαν να θυμίζουν μέρες του 2015.

πρόσφυγες

Το βάρος στα θαλάσσια σύνορα της χώρας ρίχνει η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές που άρχισαν να θυμίζουν μέρες του 2015. Ήδη έχουν αυξηθεί τα μέτρα στον ναυτικό δίαυλο μεταξύ Χίου και Τσεσμέ, καθώς πάνω στη συνοριογραμμή βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού, του Στρατού, της Frontex και του ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών στην ελληνική πλευρά.

Από την περιοχή απουσιάζει η τουρκική ακτοφυλακή τα τελευταία 24ωρα, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η Άγκυρα έχει ανοίξει τα σύνορα της και παράλληλα βοηθάει τους μετανάστες να μεταβούν στην χώρα μας. "Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αμέσως μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Ανησυχία για τα θαλάσσια σύνορα

Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς οι καιρικές συνθήκες στο βορειοανατολικό Αιγαίο είναι ιδιαιτέρως καλές με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο εύκολη η διέλευση των μεταναστών.

Αν και η κατάσταση δείχνει να είναι ελεγχόμενη στον Έβρο με την περαιτερω ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού, ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά στα θαλάσσια τα οποία είναι ιδιαιτέρως δύσκολα να φυλαχτούν ενώ υπάρχουν και οι τακτικές που ακολουθούν οι διακινητές οι οποίοι ρίχνουν τους μετανάστες στην θάλασσα προκειμένου το λιμενικό να τους διασώσει και να τους οδηγήσει εντός ελληνικών συνόρων.

Τα μέτρα άλλωστε που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ έχουν να κάνουν κυρίως με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα, δείχνοντας την ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκρηκτική η κατάσταση στην Λέσβο

Έκρυθμη είναι η εικόνα που επικρατεί στην Λέσβο με τους κατοίκους να μην επιτρέπουν στους μετανάστες που έρχονται να πηγαίνουν στην Μόρια, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια με μέλη ΜΚΟ, ενώ απώθησαν και σκάφος με μετανάστες που έφτασαν στο νησί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα περίπου 100 άτομα να μεταφερθούν στον περίφρακτο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης. Ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί σε Χίο και Σάμο με τις τοπικές κοινωνίες να αρνούνται την άφιξη άλλων μεταναστών στα νησιά τους.

Στήριξη της κοινωνίας στην κυβερνητική πολιτική

Η στάση που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα απέναντι στο εκβιασμό της Τουρκίας που άνοιξε τα σύνορα της στους μετανάστες, έχει την θετική ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών που όλα αυτά τα χρόνια σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών κυμάτων. Ακόμη και οι κάτοικοι των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου που αντιδρούσαν στην δημιουργία κλειστών κέντρων, τώρα βλέπουν πως υπάρχει η πολιτική βούληση για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων κάτι που δεν συνέβαινε με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα πλωτά μέσα συνεχώς αυξάνονται δίνοντας αίσθημα ασφάλειας στους νησιώτες. Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Έβρο με τους κατοίκους στις Καστανιές να έχουν δηλώσει την πρόσθεση τους να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τις δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή και αποτρέπουν τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην χώρα μας.

Στον Έβρο την Τρίτη ο Μητσοτάκης

Το μήνυμα ότι η χώρα έχει σύνορα και κανείς δεν μπορεί να τα περνά παράνομα έστειλε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ , ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε "η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της".

Μέσω Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί την Τρίτη στον Έβρο. "Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα στον Έβρο με την Τουρκία μαζί με τον Σαρλ Μισέλ την Τρίτη. Και πάλι, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω".

Την επίσκεψή του στα ελληνοτουρκικά σύνορα ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. "Υποστήριξη των ελληνικών προσπαθειών για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο έδαφος. Θα επισκεφθώ τα ελληνοτουρκικά σύνορα την Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη", αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter o Σαρλ Μισέλ.

Στήριξη από Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος για μία ακόμη φορά βρέθηκε στο πλευρό της Ελλάδας τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει όπου χρειαστεί. "Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να τους παρασχεθεί ταχεία βοήθεια και για την προστασία των συνόρων. Πρέπει να δράσουμε μαζί για να αποφύγουμε μία ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση" ανάφερε με ανάρτηση του στο twitter ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών Δένδια

Την ίδια στιγμή ο Νίκος Δένδιας συνεχίζει τις επαφές του με τους ευρωπαίους ομολόγους του ενώ πιθανότατα σήμερα θα αποφασιστεί για το πότε θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε.

Ο υπουργός εξωτερικών συνομίλησε με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα , ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της ΕΕ και με εργαλείο τις οργανωμένες και εκ των τουρκικών Αρχών εκπορευόμενες προσπάθειες παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων. Ενέργειες που γίνονται κατά παράβαση των προνοιών της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Εξέφρασε το μήνυμα της αποφασιστικότητας της Ελλάδας να δράσει αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει παράνομες εισόδους στη χώρα και κατ’ επέκταση στο ευρωπαϊκό έδαφος, ζητώντας υποστήριξη από τους εταίρους. Ενημέρωσε επίσης για τις τουρκικές μεθοδεύσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων με στόχο την ενεργή παρότρυνση προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά σύνορα.

Οι συνομιλητές του εξέφρασαν στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να φυλάξει αποτελεσματικά τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα καθώς και στο αίτημα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ. Είχε επίσης νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρέσβη των ΗΠΑ G. Pyatt, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. 18 Σεπ 2020 | 14:05

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν για το προσφυγικό - Το βίντεο που παρουσίασε από το Καρά Τεπέ

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ 17 Σεπ 2020 | 15:08

Επιστολή ΕΠΟ σε Μητσοτάκη: Κίνδυνος "Grexit" για το ελληνικό ποδόσφαιρο - Τι αναφέρει η Ομοσπονδία

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κοινοποίησε σήμερα η ΕΠΟ την κοινή επιστολή των FIFA και UEFA που έλαβε η Ομοσπονδία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ 16 Σεπ 2020 | 13:40

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικά "Μακεδονομάχος", σήμερα "Βορειομακεδονομάχος" ο κ. Μητσοτάκης

Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη "στον ρεαλισμό που πραγματικά συμβάλλει στη σταθερότητα και ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

16 Σεπ 2020 | 08:00

Η Μέρκελ παίρνει 1.500 από τη Μόρια, οι Έλληνες δήμαρχοι πόσους;

Πόσοι Έλληνες δήμαρχοι και περιφερειάρχες έκαναν έστω μια δήλωση ότι θα δεχτούν έναν μικρό αριθμό ανθρώπων για να βοηθήσουν τη Λέσβο;

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 15 Σεπ 2020 | 19:57

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ρέγκλινγκ: Μεταρρυθμίσεις και αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι δύο άνδρες εξέτασαν τις αναπτυξιακές προοπτικές με έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 18:33

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ: Στην ατζέντα προσφυγικό και ελληνοτουρκικά

Για τις εξελίξεις στην Αν.Μεσόγειο και το προσφυγικό συζήτησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ. Πρόθεση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.533 πρόσφυγες.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 15 Σεπ 2020 | 07:26

Η πρώτη ελληνοτουρκική συνάντηση στο ΝΑΤΟ μετά την αποχώρηση του Oruc Reis –  Στην Αθήνα με πρόταση διαλόγου ο Σαρλ Μισέλ

Πριν μερικές μέρες ένα τέτοιο ενδεχόμενο ούτε καν το συζητούσε η ελληνική πλευρά από την στιγμή που το "Oruc Reis" έπλεε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 14 Σεπ 2020 | 07:48

Έως και ένας μισθός "δώρο" για τη μεσαία τάξη από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης - Αναλυτικός πίνακας

Πόσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι από τις διατάξεις για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 14 Σεπ 2020 | 07:32

Η Αθήνα περιμένει την επόμενη κίνηση Ερντογάν: Αποκλιμάκωση και διάλογος ή επιστροφή στις προκλήσεις;

Στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το πρώτο θετικό βήμα της Τουρκίας και του Ερντογάν.

13 Σεπ 2020 | 13:00

Live - Μητσοτάκης: Θετικό πρώτο βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis, ελπίζω σε συνέχεια

Η συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Thessaloniki Helexpo Forum

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΤΙΓΜΗ 12 Σεπ 2020 | 14:19

Η απρόσμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με έναν ...τετράποδο φρουρό [εικόνες]

Σε ένα διάλειμμα από το βαρύ πρόγραμμα της ημέρας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ 11 Σεπ 2020 | 14:55

Μητσοτάκης σε Σχοινά: Να ξυπνήσουν στην Ευρώπη - Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας

Να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη ότι η διαχείριση του προσφυγικού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τις χώρες πρώτης υποδοχής τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

"ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ" 11 Σεπ 2020 | 10:19

Τζανακόπουλος στη Μόρια: Ενοχοι και πολιτικά υπεύθυνοι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι τον Ιούνιο του 2019 στον καταυλισμό της Μόριας ζούσαν περίπου 5500 άνθρωποι.