Συναγερμός στην Αθήνα για τον «πόλεμο νεύρων» από την Άγκυρα

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συναγερμός στην Αθήνα για τον «πόλεμο νεύρων» από την Άγκυρα

Διαστάσεις ενός διπλωματικού θρίλερ πρώτης τάξεως φαίνεται πως παίρνει η υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι βρίσκονται για έκτη μέρα προφυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη. Οι αρχικές προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία επίλυση του θέματος, χωρίς αυτό να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα, δείχνουν να διαψεύδονται. Ή μάλλον να δίνουν τη θέση τους στην εκτίμηση πως η Άγκυρα είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση ως εργαλείο πίεσης προς την Αθήνα με αιχμή του δόρατος τον παράγοντα χρόνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η δικαστική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, ενώ το γεγονός πως το ακριβές κατηγορητήριο που θα αντιμετωπίσουν οι έλληνες στρατιωτικοί παραμένει ακόμη υπό διαμόρφωση προκαλεί επιπρόσθετη ανησυχία.

Στην Αθήνα, η αίσθηση ότι προϊόντος του χρόνου η υπόθεση θα αποκτά όλο και πιο κρίσιμα χαρακτηριστικά μεταφράστηκε στις πρώτες επίσημες και σε ανώτατο επίπεδο κινήσεις απεμπλοκής. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκε το θέμα, ενώ όπως έγινε γνωστό επικοινώνησε και με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, από τον οποίο ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Οι πρώτες κινήσεις της Αθήνας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τονίζοντας πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης συνεδρίασε και η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε και το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινή ήταν η αίσθηση των βουλευτών που συμμετείχαν σε αυτήν ότι η υπόθεση δεν βαίνει -τουλάχιστον προς το παρόν- σε ευοίωνα μονοπάτια.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας -και μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη- φέρουν τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά να δηλώνει στην επιτροπή αδυναμία να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο επιστροφής των δύο ελλήνων στρατιωτικών ενώ φέρεται να γνωστοποίησε ότι θα ζητηθεί να πάει και από την Αθήνα τεχνικός σύμβουλος το επόμενο διάστημα προκειμένου να πάρει και αυτός μέρος στην εξέταση των κινητών των δύο στρατιωτικών.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, διαμηνύουν ότι προς το παρόν δεν επιθυμούν «να αναδειχθεί η υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και αναμένει τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλιμακώσει τις διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις προς την Τουρκία, ωστόσο τονίζουν ότι οι επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται μέχρι να βρεθεί λύση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση από την ελληνική πλευρά για επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία

Την ίδια στιγμή, πάντως, στην Τουρκία ο «πόλεμος νεύρων» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς όπως έγινε γνωστό την Τρίτη από την τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, τα κινητά των δύο ελλήνων στρατιωτικών εστάλησαν για ενδελεχή ψηφιακό έλεγχο στην Άγκυρα. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Μιλλιέτ, τα τηλέφωνα στάλθηκαν στο Ποινικό Τμήμα Στρατονομίας, όπου οι ειδικοί της στρατονομίας θα ελέγξουν τις εικόνες που υπάρχουν σε αυτά, καθώς και εκείνες που ενδεχομένως να έχουν αφαιρεθεί.

Άλλο δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου, και ειδικότερα της Χουριέτ, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης (25 ετών) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης (29 ετών) παραβίασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μπήκαν μέσα στην Τουρκία κατά 253 μέτρα, ενώ προχώρησε και σε δημοσίευση σχετικής εικόνας από το σημείο.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πότε θα συνταχθεί το κατηγορητήριο και το εάν αυτό θα συμπεριλάβει τελικώς και την κατηγορία της κατασκοπείας. Άγνωστο είναι αν θα δεχθεί το συγκεκριμένο κατηγορητήριο το δικαστήριο αλλά και πότε θα γίνει η δικάσιμος. Σημειώνεται ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη.

Χλιαρή παρέμβαση από την Κομισιόν

Παρέμβαση, αλλά σε αρκετά χλιαρούς τόνους, έκανε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, εκφράζοντας την ελπίδα για μια θετική έκβαση της υπόθεσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία. «Ελπίζουμε σε μια ταχεία και θετική έκβαση του θέματος αυτού, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε στις Βρυξέλλες του 28 υπουργούς Άμυνας της ΕΕ για το θέμα κατηγορώντας την Τουρκία για εμπλοκή. Ο κ. Καμμένος προανήγγειλε ότι θα κάνει διάβημα για το θέμα στην Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ είπε ότι θα ενημερωθεί και το ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 28 Ιαν 2022 | 10:12

Ξέσπασε ο Γεωργιάδης για την πρόταση μομφής: Είσαι ο Τσίπρας και μιλάς για καταστροφές μετά τη Μάνδρα και το Μάτι;

"Απονενοημένο διάβημα" του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 28 Ιαν 2022 | 07:35

Πρόταση μομφής από τον Τσίπρα με το βλέμμα στον Ανδρουλάκη, τα γκάλοπ και τα εσωκομματικά "μαχαιρώματα"

Εφ’ όλης της ύλης η σύγκρουση στη Βουλή που ξεκινά το απόγευμα. Η στάση του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε αντιδράσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΗΝ ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ 27 Ιαν 2022 | 19:43

Το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει την πρόταση μομφής του Τσίπρα- Το είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Open

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε στο Open ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 27 Ιαν 2022 | 13:43

Πρόταση μομφής: Τι είναι και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί - Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Α. Τσίπρας θα πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 27 Ιαν 2022 | 13:18

Η απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση μομφής: Κίνηση εντυπωσιασμού - Ο Τσίπρας βλέπει την πολιτική του απήχηση να φθίνει

"Το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την πρόταση μομφής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Ιαν 2022 | 12:33

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατάθεσε ο Τσίπρας στη Βουλή: "Εχει έρθει η ώρα να φύγετε"

"Καταθέτω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση. Εχει έρθει η ώρα να φύγετε", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ» 26 Ιαν 2022 | 16:37

Τσίπρας για Μητσοτάκη: "Εμφανίστηκε για να αποποιηθεί τις ευθύνες - Να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία" [Βίντεο]

"Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 19:41

Και ο Σκουρλέτης κατά του Τσίπρα: Κατ'επίφαση δημοκρατική η πρότασή του - Συνιστά αποθέωση των μηχανισμών

Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζει ο Πάνος Σκουρλέτης την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 10:28

Τσίπρας: Ένα 24ωρο χάους και ταλαιπωρίας και ο κ. Μητσοτάκης απών - Οσο γρηγορότερα φύγει, τόσο το καλύτερο

"Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο" αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ 25 Ιαν 2022 | 07:43

Πώς η "Ελπίδα" έγινε "Μήδεια": Βούλιαξε στο χιόνι ο κρατικός μηχανισμός - Ερχονται καμπάνες για το φιάσκο στην Αττική Οδό

Κυρώσεις στην εταιρεία αλλά και καταλογισμό ευθυνών ετοιμάζει το Μαξίμου για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Ιαν 2022 | 20:54

ΣΥΡΙΖΑ: Μπίστης, Λιάκος, Δανέλλης, Παναγιώτου στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση

Τι αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης , Παναγιώτης Παναγιώτου.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιαν 2022 | 09:11

Ο Τσίπρας επιστρατεύει Πολάκη - Καρτερό για να σωπάσουν όσοι αντιδρούν στην εκλογή του από τη βάση

Ηρθαν στην επιφάνεια οι φόβοι των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, που υποψιάζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μόνο να είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού.

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.