Συναγερμός στην Αθήνα για τον «πόλεμο νεύρων» από την Άγκυρα

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συναγερμός στην Αθήνα για τον «πόλεμο νεύρων» από την Άγκυρα

Διαστάσεις ενός διπλωματικού θρίλερ πρώτης τάξεως φαίνεται πως παίρνει η υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι βρίσκονται για έκτη μέρα προφυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη. Οι αρχικές προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία επίλυση του θέματος, χωρίς αυτό να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα, δείχνουν να διαψεύδονται. Ή μάλλον να δίνουν τη θέση τους στην εκτίμηση πως η Άγκυρα είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση ως εργαλείο πίεσης προς την Αθήνα με αιχμή του δόρατος τον παράγοντα χρόνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η δικαστική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, ενώ το γεγονός πως το ακριβές κατηγορητήριο που θα αντιμετωπίσουν οι έλληνες στρατιωτικοί παραμένει ακόμη υπό διαμόρφωση προκαλεί επιπρόσθετη ανησυχία.

Στην Αθήνα, η αίσθηση ότι προϊόντος του χρόνου η υπόθεση θα αποκτά όλο και πιο κρίσιμα χαρακτηριστικά μεταφράστηκε στις πρώτες επίσημες και σε ανώτατο επίπεδο κινήσεις απεμπλοκής. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκε το θέμα, ενώ όπως έγινε γνωστό επικοινώνησε και με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, από τον οποίο ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Οι πρώτες κινήσεις της Αθήνας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τονίζοντας πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης συνεδρίασε και η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε και το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινή ήταν η αίσθηση των βουλευτών που συμμετείχαν σε αυτήν ότι η υπόθεση δεν βαίνει -τουλάχιστον προς το παρόν- σε ευοίωνα μονοπάτια.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας -και μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη- φέρουν τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά να δηλώνει στην επιτροπή αδυναμία να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο επιστροφής των δύο ελλήνων στρατιωτικών ενώ φέρεται να γνωστοποίησε ότι θα ζητηθεί να πάει και από την Αθήνα τεχνικός σύμβουλος το επόμενο διάστημα προκειμένου να πάρει και αυτός μέρος στην εξέταση των κινητών των δύο στρατιωτικών.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, διαμηνύουν ότι προς το παρόν δεν επιθυμούν «να αναδειχθεί η υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και αναμένει τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλιμακώσει τις διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις προς την Τουρκία, ωστόσο τονίζουν ότι οι επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται μέχρι να βρεθεί λύση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση από την ελληνική πλευρά για επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία

Την ίδια στιγμή, πάντως, στην Τουρκία ο «πόλεμος νεύρων» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς όπως έγινε γνωστό την Τρίτη από την τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, τα κινητά των δύο ελλήνων στρατιωτικών εστάλησαν για ενδελεχή ψηφιακό έλεγχο στην Άγκυρα. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Μιλλιέτ, τα τηλέφωνα στάλθηκαν στο Ποινικό Τμήμα Στρατονομίας, όπου οι ειδικοί της στρατονομίας θα ελέγξουν τις εικόνες που υπάρχουν σε αυτά, καθώς και εκείνες που ενδεχομένως να έχουν αφαιρεθεί.

Άλλο δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου, και ειδικότερα της Χουριέτ, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης (25 ετών) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης (29 ετών) παραβίασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μπήκαν μέσα στην Τουρκία κατά 253 μέτρα, ενώ προχώρησε και σε δημοσίευση σχετικής εικόνας από το σημείο.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πότε θα συνταχθεί το κατηγορητήριο και το εάν αυτό θα συμπεριλάβει τελικώς και την κατηγορία της κατασκοπείας. Άγνωστο είναι αν θα δεχθεί το συγκεκριμένο κατηγορητήριο το δικαστήριο αλλά και πότε θα γίνει η δικάσιμος. Σημειώνεται ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη.

Χλιαρή παρέμβαση από την Κομισιόν

Παρέμβαση, αλλά σε αρκετά χλιαρούς τόνους, έκανε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, εκφράζοντας την ελπίδα για μια θετική έκβαση της υπόθεσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία. «Ελπίζουμε σε μια ταχεία και θετική έκβαση του θέματος αυτού, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε στις Βρυξέλλες του 28 υπουργούς Άμυνας της ΕΕ για το θέμα κατηγορώντας την Τουρκία για εμπλοκή. Ο κ. Καμμένος προανήγγειλε ότι θα κάνει διάβημα για το θέμα στην Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ είπε ότι θα ενημερωθεί και το ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 2012 20 Ιαν 2021 | 15:37

Οταν ο Μητσοτάκης "κάρφωσε" τον Τσίπρα για τους Αγανακτισμένους, τις κρεμάλες και την απόπειρα εισβολής στη Βουλή

Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για την απόπειρα των Αγανακτισμένων να εισβάλουν στη Βουλή

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 20 Ιαν 2021 | 12:28

Τσίπρας στη Βουλή για την επέκταση στα 12 μίλια: Ηταν στρατηγική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ και την λοιδωρούσατε

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ 20 Ιαν 2021 | 11:58

Καταπέλτης ο Καλογρίτσας κατά Νίκου Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel- Αυτός ήταν ο οργανωτής

Καταπέλτης για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ήταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Ιαν 2021 | 17:22

Τσίπρας στους πρυτάνεις ΑΕΙ: Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

«ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ» 18 Ιαν 2021 | 15:22

Άνοιγμα αγοράς: Τέσσερις προτάσεις από τον Αλ. Τσίπρα - "Αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά"

Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να μην αποτελέσει "δικαιολογία" για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση τονίζει o Αλέξης Τσίπρας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΓΜΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 09:04

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της "Καθημερινής" - Τα χρυσά διαβατήρια, ο Αναστασιάδης και η συζήτηση με Τσίπρα

Παραίτηση βόμβα του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου με αφορμή άρθρο του για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 19:33

"Πυρά" Τσίπρα για την οικονομία: Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο

"Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία και την πορεία του χρέους".