Συναγερμός στην κυβέρνηση για την άρνηση των ηλικιωμένων να εμβολιαστούν – Νέα έκκληση Μητσοτάκη: Σώστε τη ζωή σας

Στις ηλικίες από 80 ετών και πάνω καθώς έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού περίπου το 62% - Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη για τους ηλικιωμένους

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς
Μητσοτάκης ηλικιωμενη

Οι συνεχείς παρεμβάσεις του πρωθυπουργού με τις οποίες καλεί τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να κάνουν τον εμβόλιο, αναδεικνύουν την ανησυχία που επικρατεί στο Μαξίμου, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως αρκετοί από τους πολίτες, που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την πανδημία δεν έχουν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα

Το μεγαλύτερο ζήτημα εντοπίζεται στις ηλικίες από 80 ετών και πάνω καθώς μέχρι τώρα έχει εμβολιστεί ή έχει κλείσει ραντεβού περίπου το 62%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό 44% καταγράφεται στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 65 έως 69 ετών. Μπορεί κατά μέσο όρο τα ποσοστά για όλες τις ηλικίες, που μέχρι στιγμής έχει ανοίξει η πλατφόρμα, να φτάνει το 60% το οποίο είναι ένα καλό ποσοστό αλλά όχι ικανοποιητικό για την ανάσχεση του Κορονοϊού καθώς πρόκειται για ευάλωτες ομάδες που αν βρεθούν θετικοί στην πανδημία θα πρέπει να νοσηλευτούν και πιθανότατα να διασωληνωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει τον προβληματισμό του και με συνεχείς του κινήσεις αλλά και δηλώσεις προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, ώστε το συντομότερο δυνατό να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στον Κορονοϊό το οποίο θα αποσυμπιέσει σταδιακά την κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά και θα ανοίξει την αγορά. "Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές και προστατεύει από τον Κορονοϊό. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας ειδικά για τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν. Και υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα εμβόλια για όσους από αυτούς δεν έχουν κάνει αυτό το βήμα" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο "Πρώτο Θέμα".

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να συνδράμουν προς αυτό το σκοπό προκειμένου να βγει η χώρα από αυτή την υγειονομική κρίση και να επιστρέψει στην κανονικότητα. "Τους ζητώ να το κάνουν το συντομότερο ώστε το τείχος ανοσίας να ξεκινήσει από εκείνους που απειλούνται περισσότερο. Σε αυτό θα πρέπει μια μπορούν να συμβάλλουν όλοι: Οι πολιτικές δυνάμεις, η εκκλησία, φορείς των συνταξιούχων, η κοινωνία των πολιτών".

Στην προσπάθεια που καταβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε αρωγός ο Αρχιεπίσκοπος που έσπευσε να καλέσει τους κληρικούς και τους πολίτες να "τρέξουν" όπως είπε χαρακτηριστικά για να εμβολιαστούν τονίζοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του στους λοιμωξιολόγους. "Το θέμα του εμβολιασμού πρέπει να το δούμε σαν τοίχος προστασίας. Ιδιαίτερα εμείς οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τρέξουμε, για να εμβολιαστούμε, όχι απλώς να πάμε" δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλό ποσοστό εμβολιασμού μόνο στους 75αρηδες

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι στις ηλικίες 60 - 64, μόλις το 47% έχει προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα έστω μία φορά ή έχει προγραμματίσει ραντεβού. Στα ίδια περίπου ποσοστά 50% κυμαίνεται η προσέλευση των πολιτών στην ηλικιακή κατηγορία από 65 έως 69 ετών, ενώ το 57% φτάνει η συμμετοχή από τα 70 έως τα 74 έτη.

Ωστόσο ιδιαιτέρως ικανοποιητικά είναι τα ποσοστά στις ηλικίες από 75 έως 79 ετών καθώς έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 75%. Εκεί όμως που θα ανέμενε κανείς πως στους ηλικιωμένους οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από την πανδημία να έχουν εμβολιαστεί σχεδόν όλοι, τα ποσοστά αρχίζουν να μειώνονται.

Στις ηλικίες 80-84 το ποσοστό ανέρχεται στο 63%, ενώ, στους 85 και άνω φτάνει το 62%. "Η συντριπτική πλειονότητα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, οι οποίοι αρρωσταίνουν, διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τα προεδρία των συνταξιούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας στους 8 έχει επιφυλάξεις για το Astra Zeneca

Το αντιφατικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τους οργανισμούς φαρμάκων ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για τις παρενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο της "Astra Zeneca" ήταν λογικό να προκαλέσει αρκετές επιφυλάξεις στους πολίτες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία 1 στους 8 πολίτες έχει ζητήσει ακύρωση του ραντεβού ή να εμβολιαστούν με εμβόλιο άλλη εταιρείας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που παρατηρούνται τα χαμηλά ποσοστά στις ηλικίες από 60 έως 69 ετών. Μπορεί να είναι μικρό το ποσοστό άρνησης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες , αλλά είναι σημαντικό καθώς αφορά ευάλωτες κατηγορίες. Η κυβέρνηση τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο, όπως και εθνική επιτροπή εμβολιασμού πως το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι ασφαλές ενώ οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί είναι ελάχιστες.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το συγκεκριμένο εμβόλιο και οι χώρες έπρεπε να εφαρμόζουν ενιαία τις οδηγίες που έχουν δοθεί. "Τα περιστατικά θρόμβωσης είναι απειροελάχιστα. Πρόκειται για λιγότερα από 100 περιστατικά στα 24 εκ. εμβολιασμούς που έχουν γίνει. Δεν υπάρχουν στατιστικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας είπε χαρακτηριστικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 12 Μαϊ 2021 | 07:11

Περού: Καταγγελίες για δήθεν εμβολιασμούς με άδειες σύριγγες

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν πρόσωπο που συνόδευε μοναχή στο ραντεβού για τον εμβολιασμό της στη Λίμα, που μαγνητοσκοπούσε, παρατήρησε ότι η σύριγγα ήταν άδεια.

12 Μαϊ 2021 | 06:39

Βραζιλία: Αναστέλλεται η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις έγκυες

Η αναστολή αυτή θα παραμείνει σε ισχύ ωσότου εξιχνιαστούν τα αίτια του θανάτου μιας γυναίκας, που είχε λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca και πέθανε εξαιτίας θρόμβωσης.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ SARS-COV-2 12 Μαϊ 2021 | 06:21

Παγκόσμια ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη: Καμπανάκι από τον ΠΟΥ - Εχει εξαπλωθεί σε 44 χώρες

Η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 11 Μαϊ 2021 | 23:50

Ιωάννα Μαλέσκου: Εμβολιάστηκε με AstraZeneca - "Μου είπαν ότι δεν πρέπει να προβάλλω το μήνυμα του εμβολίου" [Βίντεο]

Η Ιωάννα Μαλέσκου εμβολιάστηκε με το σκεύασμα της AstraZeneca και μοιράστηκε την εμπειρία της

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ LAMIAREPORT.GR 11 Μαϊ 2021 | 23:33

"Εφιάλτης" σε εμβολιαστικό κέντρο στη Λαμία: Η γιατρός έλεγε στον κόσμο να μην εμβολιαστούν

"Ξέρετε ότι το εμβόλιο αυτό προκαλεί μυοκαρδίτιδα και ότι κινδυνεύετε;" έλεγε η γιατρός του εμβολιαστικού κέντρου στη Λαμία σε όσους προσέρχονταν να εμβολιαστούν

ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ 11 Μαϊ 2021 | 21:59

Εμβολιασμοί: Ο "αλφαδιάς" που έγινε viral- Τέτοια τάξη δεν έχω ξαναδεί ναπούμε

Ο πολίτης που μίλησε για τους εμβολιασμούς στον Σκάι έγινε viral

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 11 Μαϊ 2021 | 21:19

"Κλείδωσαν" οι περιορισμοί για τα νησιά: Ταξίδια μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ

Τι προβλέπεται για τα ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα - Δεκτά όλα τα τεστ για τη μετάβαση στα νησιά.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 11 Μαϊ 2021 | 20:55

Μητσοτάκης: "Η ενίσχυση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων βασική προεκλογική μας δέσμευση"

"Η ενίσχυση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων ήταν βασική προεκλογική μας δέσμευση" αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11 Μαϊ 2021 | 20:21

Μεγάλο αφιέρωμα των αυστριακών ΜΜΕ στην Ελλάδα: Δελεάζει με νησιά ελεύθερα από κορονοϊό

Με τίτλο "Η Αθήνα εμβολιάζει τους κατοίκους και των μεγάλων νησιών", η μεγαλύτερη αυστριακή εφημερίδα εκθειάζει το ελληνικό καλοκαίρι.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 11 Μαϊ 2021 | 20:11

Απολύθηκε από τον στρατό ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη - Ολοκλήρωσε τη θητεία του στον Έβρο [εικόνες]

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πήρε το απολυτήριό του από τον Έβρο όπου και υπηρέτησε όλη τη θητεία του κάνοντας περήφανο τον πατέρα του

ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 11 Μαϊ 2021 | 19:31

Μητσοτάκης για τα 40 χρόνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια: Το 2015 ο άθλιος λαϊκισμός μάς έφερε ένα βήμα πριν από την έξοδο

"Πυρά" Μητσοτάκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση του 2015 που "μάς έφερε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωπαϊκή συμμαχία".

ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 11 Μαϊ 2021 | 19:04

Κορονοϊός: 23χρονη στο Ηράκλειο κόλλησε για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις έναν μήνα - Απορούν και οι γιατροί

Η 23χρονη από το Ηράκλειο της Κρήτης ξαναμπήκε σε καραντίνα, καθώς φέρει κανονικά ιικό φορτίο κορονοϊού που μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα.

ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ 11 Μαϊ 2021 | 18:30

"Παραλίγο να ξυπνήσω χωρίς πόδι" - Συγκλονίζει ο 35χρονος που έπαθε θρόμβωση 12 μέρες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Πώς γλίτωσε το πόδι του ο 35χρονος - Ο αιφνίδιος πόνος και η σωτήρια επέμβαση φαρμακοποιού που κατάλαβε πως πρόκειται για θρόμβωση.