Συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου αύριο στις Βρυξέλλες

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου αύριο στις Βρυξέλλες

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει νέα συνάντηση στην Αττάλεια, όπως ανέφερε σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Στις συναντήσεις αυτές θα εξετασθούν τα ΜΟΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης, όπως και μια συζήτηση για το Κυπριακό, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Χωρίς να θέλω να δημιουργήσω ιδιαίτερο κλίμα αισιοδοξίας δεν είμαστε εκτός αυτών που συζητήθηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρό Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ εξήγησε ότι «ο πρώτος στόχος ήταν να υποχωρήσει η ένταση, και έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί. Έχει γίνει συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς 'Αμυνας, γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την προώθηση των ΜΟΕ».

Ειδικότερα για το Κυπριακό επανέλαβε ότι «δεν εξαρτάται από εμάς το αν θα υπάρξουν εξελίξεις», αλλά από την άλλη πλευρά, «αν δείξει ότι θέλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΟΗΕ». Υπογράμμισε ότι «οι δικές μας απόψεις είναι δεδομένες και έχουν εκφραστεί στο Κραν Μοντανά» επαναλαμβάνοντας πως δεν πρόκειται για διμερές θέμα, αλλά για διεθνές, που αφορά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας. Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος «γιατί αυτό εντάσσεται και στην προσπάθεια να χαράξουμε την ΑΟΖ τόσο με την Αλβανία και με την Ιταλία και αν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως και με την Αίγυπτο» και πρόσθεσε: «Είναι μια ειλημμένη πολιτική απόφαση που έχει πει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνει με τυπικό νόμο». Και μολονότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο χρόνος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα οδηγηθεί το θέμα στις καλένδες.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε κατά των δυσμενών σεναρίων της αντιπολίτευσης σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και την φθορά λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδύνευε το εθνικό συμφέρον της χώρας ενώπιον μιας στενά κομματικής πρόβλεψης», καθώς «σκέφτεται με όρους προοπτικής και για το καλό της χώρας» και «ξέρει ότι θα κερδίσει πολλές εκλογές στο μέλλον τις επόμενες δεκαετίες που θα είναι παρών στην πολιτική σκηνή».

Απαντώντας αναφορικά με την ενδεχόμενη φθορά του κυβερνώντος κόμματος λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαφωνούντες θα αλλάξουν άποψη «όταν φανούν τα θετικά αποτελέσματα της Συμφωνίας και όταν κυρίως διαψευστούν και πάλι οι Κασσάνδρες, δεν θα επικρατήσει πιά το συναίσθημα αλλά η λογική». Μεταστροφή η οποία ενδεχομένως δεν μπορεί, όπως είπε, να συντελεστεί βραχυπρόθεσμα, μέχρι τις ευρωεκλογές ή τις βουλευτικές εκλογές. «Τον κίνδυνο να έχουμε βραχυχρόνιο πολιτικό κόστος, ενόψει μακροχρόνιου εθνικού συμφέροντος, το αποδεχτήκαμε» αποσαφήνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας και τις αμφιβολίες που δημιούργησαν κάποια μικρά περιστατικά ο κύριος Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι «ακριβώς αυτά τα περιστατικά και η επανόρθωση των προσωρινών παραβιάσεων της Συμφωνίας αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι η συμφωνία εφαρμόζεται».

Επισήμανε ότι παρά τις δυσκολίες που υφίστανται στη γειτονική χώρα, όπως η αρνητική στάση του προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος μέχρι τώρα αρνείται να υπογράψει με την νέα συνταγματική ονομασία, «βλέπουμε καλή θέληση από την άλλη πλευρά», ωστόσο όπως επισήμανε «η χώρα μας δεν μένει σε αυτό αλλά παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της και μέσα από μία διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και μέσω ενός προγράμματος δράσης που δεν περιλαμβάνει μόνο την εκτέλεση των όρων της συμφωνίας αλλά κυρίως στην προώθηση των θετικών μέτρων που θα δημιουργήσουν το κλίμα που δεν θα επιτρέψει στο μέλλον ανατροπή της».

Ως προς τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο υπουργός εξωτερικών είπε ότι υπήρξε μία καθυστέρηση και λόγω των πολιτικών αναταραχών εκεί, αλλά και από το γεγονός ότι η χώρα μας ανέμενε απαντήσεις από την άλλη πλευρά σε σχέση με θέματα που αφορούν τη μειονότητά μας- τους δύο μεγάλους νόμους, για την περιουσία των ομογενών στη Χειμάρρα και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού τους να δηλώνουν ότι ανήκουν στην ελληνική μειονότητα. «Έχουμε πάρει κάποιες απαντήσεις από την αλβανική πλευρά, έχουν κατά κάποιο τρόπο ξεπαγώσει οι συζητήσεις» είπε σημειώνοντας ότι «είναι πρόωρο να πούμε ότι θα έχουμε και εκεί θετική κατάληξη ή όχι». Διευκρίνισε επίσης ότι «πρόθεσή μας να προχωρήσουμε για να έχουμε και βελτίωση των διμερών ζητημάτων μας και μέσα από το ξεπάγωνα αυτών των διήμερων θεμάτων να ανοίξει και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Σχετικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ποτέ δεν βρίσκονταν σε καλύτερο επίπεδο». Αυτό αναδεικνύεται και από τις «συνεχείς δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων γιατί ανταποκρίνονται στο γεγονός ότι υπάρχει ευθυγράμμιση συμφερόντων των δύο πλευρών στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί η ιδιαίτερα ασταθής περιοχή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας».

«Η χώρα μας έχει αποδείξει ότι δεν είναι μόνο απλός πυλώνας σταθερότητας, είναι και εξαγωγέας σταθερότητας« τόνισε και επισήμανε ότι «είναι ίσως από τις λίγες φορές που βρίσκονται αυτές οι σχέσεις σε επίπεδο ισοτιμίας», λόγω του ότι «η στρατηγική και των δύο πλευρών χαράσσεται παίρνοντας υπόψη κατ' εξοχήν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα και την σύμπτωση τους στην περιοχή μας».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις φωνές που ακούγονται στην ΕΕ, όπως αυτή του Μάνφρεντ Βέμπερ, περί διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και της χώρας μας να εξακολουθούν να είναι ανοιχτές οι θεσμικές οδοί της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκία και χαρακτήρισε τις σχετικές φωνές ως «μικροκομματικό τυχοδιωκτισμό».

«Εμείς, κατέληξε, είμαστε υπέρ του να ανοίξει ξανά η συζήτηση για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, αλλά θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί στις ευρωπαϊκές της προοπτικές, όχι όμως χωρίς όρους. Μ' εκείνους τους όρους που θα οδηγήσουν, αν η Τουρκία πράγματι αποφασίσει να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική, μια win win κατάσταση, σε αντίθετη περίπτωση να έχουμε τους θεσμικούς τρόπους να μπορούμε να ελέγχουμε αντίθετες συμπεριφορές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 20 Ιαν 2022 | 09:21

Ειρωνίες τουρκικών ΜΜΕ για τα Rafale: Η Ελλάδα χάρηκε με τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη

Έντονη είναι η ενόχληση της Άγκυρας για την άφιξη των έξι πρώτων Rafale στην Ελλάδα.

ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 6 ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ 20 Ιαν 2022 | 07:29

Η Ελλάδα με Rafale- Έξαλλος ο Ερντογάν: "Εμείς φτιάχνουμε δικά μας αεροσκάφη" - Στήριξη από Μακρόν και Βερολίνο

Για κοινή Ευρωπαϊκή άμυνα έκαναν λόγω ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος με αφορμή την ιστορική άφιξη των 6 πρώτων Rafale στην Τανάγρα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 19 Ιαν 2022 | 22:41

Τουρκία: Προβληματισμός για τα Rafale - "Πλεονέκτημα στην αεροπορία της Ελλάδας" [Βίντεο]

Οι δυνατότητες των Rafale, τις οποίες δεν διαθέτουν τα τουρκικά μαχητικά, βρίσκονται στο επίκεντρο των σχολίων από τους Τούρκους αναλυτές

Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚ 18 Ιαν 2022 | 16:24

Μετσόλα κατά Τουρκίας στην πρώτη της ομιλία: "Δεν μπορούμε να είμαστε ενωμένοι όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη"

"Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη", είπε στην πρώτη ομιλία της Ρομπέρτα Μέτσολα.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Ιαν 2022 | 08:28

Βράβευση Παπανδρέου στην Αγκυρα με τον Ζουλφού Λιβανελί - Το μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά

Ο Γ. Παπανδρέου βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya, μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Zulfu Livaneli,για την προσφορά τους στους αγώνες για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ 16 Ιαν 2022 | 14:52
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 16 Ιαν 2022 | 13:18

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για την Ίμβρο: Να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει

Κάθε διάκριση σε βάρος των Ελλήνων της Ίμβρου αντιβαίνει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τις διεθνείς συμβάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το μήνυμα Μητσοτάκη.

ΝΟΥΡΕΝΤΙΝ ΝΕΜΠΑΤΙ 15 Ιαν 2022 | 18:57

Τουρκία: Μέχρι τα μέσα του 2023 ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα, λέει ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νουρεντίν Νεμπάτι είπε ότι μέχρι χθες το βράδυ πάνω από 131 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,69 δις δολάρια) είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς

ΒΙΑΙΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ 15 Ιαν 2022 | 16:49

Τουρκία: Ταραχές και συλλήψεις σε διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ μετά την αυτοκτονία φοιτητή

Οργισμένες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και Τούρκων φοιτητών για την τραγική αυτοκτονία του 20χρουν φοιτητή ιατρικής Ενές Καρά.

ΠΕΤΑΞΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΔΕΛΙΟΥΣΣΑ 14 Ιαν 2022 | 19:43

Μπαράζ παραβιάσεων σήμερα στο Αιγαίο - Τουρκικό drone κοντά στη Νίσυρο

Το τουρικό drone δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης - Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σήμερα έγιναν 6 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Ιαν 2022 | 14:07

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία για την επίθεση στη Σακελλαροπούλου: Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα και δηλητηριάζετε το κλίμα

"Η Τουρκία αποκρύπτει τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο", αναφέρει το Ελληνικό ΥΠΕΞ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 13 Ιαν 2022 | 09:04

Προκλητική επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Για τις δηλώσεις της σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων

"Αβάσιμα" χαρακτηρίζονται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τα όσα είπε η κ. Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό της στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού