
Προσερχόμενος στη ψευδοβουλή για να την ενημερώσει για τις εξελίξεις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι δύο ηγέτες είναι ενήμεροι για το τι πρέπει να κάνουν πριν την διεθνή διάσκεψη, όπως επίσης γνωρίζουν ότι και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα προσκληθούν να παρακαθήσουν σ’ αυτήν.
«Πλέον έχουμε ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη», αναφέρει ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προσθέτει: «Γνωρίζουμε το τι θα πράξουμε πριν από την πενταμερή. Γνωρίζουμε ότι σε εκείνη την διάσκεψη θα προσκληθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μπροστά μας μια ολοκαίνουργια συγκυρία. Αυτό ήταν κάτι που επιθυμούσαμε και προτείναμε. Ελπίζω ότι με εποικοδομητικό έργο (στην διάσκεψη) θα βρούμε λύση για αυτό το πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ακιντζί τονίζει: «Δεν φέρει σημασία το γεγονός ότι η προσπάθεια λύσης πήρε παράταση μια-δυο εβδομάδων εντός του 2017. Εγώ είχα δηλώσει ότι το σημαντικό είναι η ανάδυση του πολιτικού πλαισίου της λύσης μέχρι το τέλος του 2016. Τους πρώτους μήνες του 2017 θα παραμείνουν κάποια τεχνικά ζητήματα, συντάγματα, οι νόμοι της ομοσπονδίας, κάποιες τεχνικές που σχετίζονται με το πρακτικό πεδίο. Στην συνέχεια, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε χρονικό περιθώριο ορισμένων μηνών στον λαό για να μελετήσει, κατανοήσει και να συζητήσει το σχέδιο. Αναφερόμασταν στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στα μέσα του 2017».
Ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα έχει επίσης συνάντηση με την αρμόδια επίτροπο για εξωτερικές υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr