Συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους των ΛΟΑΤΚΙ+: Αντιδημοκρατικός και αντιπαραγωγικός ο κοινωνικός αποκλεισμός

Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε την έκθεση της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ και ευχαρίστησε τον Πρόεδρό της, Λίνο - Αλέξανδρο Σισιλιάνο, και τα μέλη της.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+. Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε την έκθεση της Επιτροπής και ευχαρίστησε τον Πρόεδρό της, Λίνο - Αλέξανδρο Σισιλιάνο, και τα μέλη της.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα "δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί μεταξύ των πολιτών της", προσθέτοντας ότι "ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικός, πιστεύω ότι είναι και βαθιά αντιπαραγωγικός. Και για αυτό και η χώρα μας ακολουθεί την Ευρώπη, ενώνοντας αρμονικά όλες τις δυνάμεις της, ενσωματώνοντας το διαφορετικό στο κοινό. Αναγνωρίζοντας ίσα δικαιώματα σε όλους, απαιτώντας όμως και από όλους σεβασμό και αλληλεγγύη".

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, το Σχέδιο "διαθέτει την επιστημονική σφραγίδα της Επιτροπής που το συνέταξε, με επικεφαλής τον καθηγητή και πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τον κ. Σισιλιάνο".

Από την πλευρά του, ο κ. Σισιλιάνος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση ακολουθεί "τη δομή της αντίστοιχης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ΛΟΑΤΚΙ+, 2020 - 2025".

Πρόσθεσε δε, ότι πολλά από τα ζητήματα που απασχόλησαν την επιτροπή "άπτονται της αρχής της ισονομίας, της ισοπολιτείας και του κράτους δικαίου". Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε πως "προσπαθήσαμε να είμαστε ρεαλιστές, να λαμβάνουμε υπόψιν την κοινωνία του σήμερα αλλά συγχρόνως να προτείνουμε και ορισμένες τομές".

Η έκθεση αποτελεί οδικό χάρτη με κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την εμπέδωση της ισότητας, αξιοποιώντας τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος.

Από την πλευρά της Επιτροπής, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Καθηγητής της Νομικής του Σχολής ΕΚΠΑ και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καθώς και τα μέλη της: Η Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Κατερίνα Φουντεδάκη, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ταυτότητας φύλου, Μαρίνα Γαλανού, η Πρόεδρος της οργάνωσης "Οικογένειες Ουράνιο Τόξο ΜΚΟ", Στέλλα Μπελιά, και ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Απόστολος Καραμπαΐρης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν στις εργασίες της Επιτροπής και παραβρέθηκαν στη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, Πρόδρομος Πύρρος.

Διαβάστε Επίσης

Ολόκληρος ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Επιτροπής

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω με πολύ μεγάλη χαρά να σας καλωσορίσω στο Μέγαρο Μαξίμου και να σας ευχαριστήσω για την πολύ σημαντική δουλειά την οποία κάνετε. Είμαι πραγματικά χαρούμενος και υπερήφανος που παραλαμβάνω το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ που πιστεύω ότι είναι ένα τολμηρό βήμα εκσυγχρονισμού για την κοινωνία μας.

Διαθέτει την επιστημονική σφραγίδα της Επιτροπής που το συνέταξε, με επικεφαλής τον Καθηγητή και πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τον κ. Σισιλιάνο. Να σας ευχαριστήσω και πάλι κ. Πρόεδρε, νομίζω ότι ήταν και για σας μία πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική εμπειρία.

Είχα την ευκαιρία να το διατρέξω, δεν το έχω μελετήσει ακόμα ενδελεχώς, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί βλέπω ότι ενσωματώνει διεθνή εμπειρία αλλά αντιμετωπίζει και με ρεαλισμό, τολμώ να πω, και με ωριμότητα, τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας.

Ένα είναι βέβαιο: ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν επιτρέπονται προκαταλήψεις που προκαλούν βίαιες συμπεριφορές και δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί μεταξύ των πολιτών της.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικός, πιστεύω ότι είναι και βαθιά αντιπαραγωγικός. Και για αυτό και η χώρα μας ακολουθεί την Ευρώπη, ενώνοντας αρμονικά όλες τις δυνάμεις της, ενσωματώνοντας το διαφορετικό στο κοινό. Αναγνωρίζοντας ίσα δικαιώματα σε όλους απαιτώντας όμως και από όλους σεβασμό και αλληλεγγύη.

Να σας ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά για το δύσκολο έργο σας. Θα μελετήσουμε πολύ προσεκτικά το πόρισμα και πιστεύω ότι υπάρχουν μία σειρά από δράσεις τις οποίες μπορούμε να αναλάβουμε άμεσα. Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι οι μεγάλες τομές χρειάζονται, από τη μία ταχύτητα για να μπορούμε να φτάσουμε στον προορισμό που θέλουμε. Φέρνουν όμως τελικά αποτέλεσμα αν ξεκινούν στην ώρα τους. Και η ώρα τους έχει έρθει, αλλά πρέπει να προσέχουμε και τις στροφές στη διαδρομή.

Και τότε νομίζω, πράγματι, ότι το ταξίδι της εξέλιξης θα είναι για όλους, θα αφορά όλους τους Έλληνες, και θα οδηγεί σταθερά προς τα εμπρός.

Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιάνος: Κύριε Πρόεδρε ευχαριστούμε θερμότατα για την υποδοχή σας σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, νομίζω ότι είναι μία σημαντική στιγμή. Είχατε την καλοσύνη να δημιουργήσετε αυτή την επιτροπή στις 17 Μαρτίου. Είχαμε δεσμευτεί τότε ότι θα προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι πριν από το καλοκαίρι. Τα καταφέραμε και κατά τούτο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα όλα τα μέλη της Επιτροπής.

Όπως είδατε, η έκθεση στο σύνολό της είναι προϊόν συνθέσεων, συναιρέσεων και συναίνεσης. Λέμε στην αρχή της έκθεσης ότι δεν είναι απαραίτητο ότι σε όλα τα σημεία συμφωνούμε όλοι απολύτως με όλες τις διατυπώσεις. Αλλά εν πάση περιπτώσει είναι μία σύνθεση των απόψεων της επιτροπής σε περίπου 20 σημεία.

Ακολουθούμε τη δομή της αντίστοιχης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ΛΟΑΤΚΙ+ 2020 - 2025. Αναφερόμαστε σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνία, την συμπεριληπτικότητα (καθώς και) θέματα οικογενειακού δικαίου.

Είναι θέματα τα οποία, όπως είπατε κι εσείς, άπτονται της αρχής της ισονομίας και της ισοπολιτείας, του κράτους δικαίου και κατά τούτο θεωρούμε ότι η έκθεση πράγματι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Προσπαθήσαμε, όπως πολύ σωστά είπατε, να είμαστε ρεαλιστές, να λαμβάνουμε υπόψη την κοινωνία του σήμερα.

Σε αυτή τη λογική κινηθήκαμε, αλλά συγχρόνως προτείνουμε και ορισμένες τομές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν και ορισμένες μετεξελίξεις που θα πρέπει να επισυμβούν και σε επίπεδο κυβερνητικής δομής και σε επίπεδο επιμόρφωσης των στελεχών της διοίκησης σε διάφορα επίπεδα, μέσα στην ελληνική κοινωνία και το κράτος.

Σας ευχαριστούμε και πάλι πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε και τον τρόπο με τον οποίο μας περιβάλλατε όλους αυτούς τους μήνες της δουλειάς αυτής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 28 Ιουλ 2021 | 17:36

Ανάρτηση Μητσοτάκη για τα 5 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων - "Ένα μεγάλο ευχαριστώ"

Η χώρα έσπασε σήμερα το φράγμα των 5 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων πολιτών - Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 28 Ιουλ 2021 | 14:28

Μητσοτάκης σε Βασιλιά Αμπντάλα: Δωρεά από την Ελλάδα 150.000 δόσεις εμβολίου

"Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αντανακλά την δέσμευση των χωρών μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας" ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

28 Ιουλ 2021 | 12:05

Live οι δηλώσεις στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας

Σε εξέλιξη οι τοποθετήσεις στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας στο Ζάππειο Μέγαρο.

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ 28 Ιουλ 2021 | 06:49

Στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν Αλ Χουσεϊν.

ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ 28 Ιουλ 2021 | 06:17

Διπλωματικά χτυπήματα σε Ερντογάν και αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Διεθνής απομόνωση μετά τις προκλήσεις στα Βαρώσια

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με κυρώσεις απειλεί την Άγκυρα ο Ζοζέπ Μπορέλ. Τριμερής Σύνοδος στην Αθήνα, σήμερα, με Ιορδανία και Κύπρο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 27 Ιουλ 2021 | 20:36

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: "Η Ελλάδα ουδέποτε θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας"

Δριμεία επίθεση Μητσοτάκη στην Τουρκία μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ" 27 Ιουλ 2021 | 16:26

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Υλοποιείτε όσα ακριβώς ζητούσε η Τρόικα από το 2015 έως το 2018 - Έχετε ελιτίστικη αντίληψη

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για "ιδεοληψία" και "ελιτίστικη αντίληψη"

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Ιουλ 2021 | 15:57

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Όταν αγωνιζόμαστε να πείσουμε συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, δεν διχάζουμε τους πολίτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Ιουλ 2021 | 13:03

Μητσοτάκης: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το εάν θα επεκταθεί στους εκπαιδευτικούς, μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 27 Ιουλ 2021 | 12:06

Live Βουλή: Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Παρακολουθήστε live την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση του σχολείου.

ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ 27 Ιουλ 2021 | 10:08

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη νέα ηγεσία της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε την πρόσφατα εκλεγμένη ηγεσία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

27 Ιουλ 2021 | 08:09

Κυριάκο, ούτε βήμα πίσω...

Αντί κάποιος να απευθύνεται στις ατέλειωτες ουρές του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ (ΕΦΚΑ τώρα) να μπορεί να πάει σε ένα πιστοποιημένο ιδιωτικό γραφείο.

ΣΕ ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ 27 Ιουλ 2021 | 06:27

Μετωπική στη Βουλή για την Παιδεία με φόντο τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Στο στόχαστρο και η Σάκκαρη

Ομιλία Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία - Οι επιθέσεις ΣΥΡΙΖΑ στην οικογένεια του πρωθυπουργού, τη Ν. Κεραμέως και τη Μ. Σάκκαρη.