Συνεδριάζει το υπουργικό: Προσχέδιο προϋπολογισμού με φόντο την ενεργειακή κρίση & τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Στις 11 το πρωί συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού για την πορεία της οικονομίας και τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Το πρώτο προσχέδιο του προϋπολογισμού στην μετά κορονοϊού εποχή, παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Το αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση για την οριστική επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, έρχεται να επισκιάσει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η οποία έχει προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων στα προϊόντα και έντονη ανησυχία στην ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας των καταναλωτών και κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Στην εισήγηση του ο Κυριακός Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού, οι οποίοι δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν αν υπάρξει ανάγκη, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πακέτο μέτρων και φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται όπως είναι η αύξηση του αφορολογήτου για γονικές παροχές και δωρεές μέχρι τις 800 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα εκείνη την περίοδο η εκτίμηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 ήταν στο 5,9% ενώ τώρα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το ποσοστό αναθεωρείται φτάνοντας το 6,1%. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και τα σημαντικά έσοδα από τον Τουρισμό, τα οποία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις "ζημιές" του 2020.

Δίχτυ προστασίας στους καταναλωτές

Παρά το γεγονός πως το Μαξίμου αλλά και το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζουν την ενεργειακή κρίση παροδική, ωστόσο στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς κανείς δεν είναι βέβαιος για τον χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει. Γι’ αυτό τον λόγο εξετάζεται τριπλή επιδότηση σε ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την ραγδαία αύξηση των τιμών στα νοικοκυριά.

"Έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το κάνουμε παρέχοντας κρατική χρηματοδότηση αλλά και ενθαρρύνοντας του παρόχους ενέργειας να απορροφήσουν μέρος του κόστους", είχε δηλώσει στο Bloomberg ο πρωθυπουργός.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού γίνεται αναφορά στην αύξηση του ποσού για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%, προβλέπεται επίσης επίδομα φυσικού αερίου και επιδοτείται, τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 Euro/MWh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει θέσει μία ακόμη γραμμή άμυνας που είναι η προστασία του εισοδήματος, μέσω των φοροελαφρύνσεων, όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και της απαλλαγής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους. Με αυτό τον τρόπο σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά και τα μέτρα στήριξης λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια, εκτιμά το Μαξίμου πως θα περιοριστεί το μέγεθος των ανατιμήσεων στις τσέπες των καταναλωτών.

Διαβάστε Επίσης

Ο Μητσοτάκης ζητά κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση

Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης από την Ε.Ε. Ήδη Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Πολωνία με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Eurogroup ζητούν να υπάρξει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση απέναντι στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ελαφρυνθεί το βάρος από τους καταναλωτές.

Δεν αποκλείεται και ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν το ζήτημα να τεθεί και στην Σύνοδο Κορυφής στις 20 Οκτωβρίου. Οι ευρωπαϊκές χώρες βλέποντας την ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας προχωρούν σε μέτρα προκειμένου να προστατευτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στον προϋπολογισμό τα μέτρα για τους νέους

Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται τα μέτρα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και αφορούν κυρίως στους νέους που δεν έχουν εργασιακή εμπειρία. Πρόκειται για το "πρώτο ένσημο" που είχε μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο τον περιορισμό της ανεργίας στην ηλικιακή κατηγορία από 18 έως 29 ετών

Η ενίσχυση θα ανέρχεται συνολικά στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος - επιπλέον του μισθού του - ως κίνητρο εύρεσης εργασίας, και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Παράλληλα μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Διαβάστε Επίσης

Η ατζέντα του υπουργικού

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το Προσχέδιο Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης 2022

Εισήγηση από τους Υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο σχετικά με το ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για το 2022 – Σχέδια δράσης των Υπουργείων

Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με τον προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2022

Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τα κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων

Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2161/2019 για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων προστασίας των καταναλωτών

Παρουσίαση από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη του νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: "Αθλητικός εθελοντισμός, Άθληση για Όλους, Πνευματικός αθλητισμός, Ηλεκτρονικός αθλητισμός, εργασιακός αθλητισμός".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ "ΝΕΑ ΥΨΗ" ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:53

Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: "Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας"

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

14 Οκτ 2021 | 12:29

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σχοινά για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων

Ολόκληρος ο διάλογος που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13 Οκτ 2021 | 20:32

47 χρόνια ΝΔ: Η χειραψία Μητσοτάκη με Σαμαρά και το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Κώστα Καραμανλή [Εικόνες]

Το παρών στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ έδωσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 13 Οκτ 2021 | 19:59

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Βασίλη Σπανούλη στο Μέγαρο Μαξίμου [Εικόνα]

"Είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα προσέφερες!", αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Βασίλη Σπανούλη

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13 Οκτ 2021 | 18:08

47 χρόνια ΝΔ - Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της"

Σύσσωμη η ΝΔ έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος - Ομιλίες Μητσοτάκη και Καραμανλή - Παρών ο Αντώνης Σαμαράς

ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ 13 Οκτ 2021 | 13:48

Εκδήλωση ενότητας για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή μετά από καιρό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναφερθούν μεταξύ άλλων και στην πορεία της κεντροδεξιάς παράταξης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 09:11

Στον Ευαγγελισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επισκέφθηκε τη Φώφη Γεννηματά χωρίς κάμερες και δηλώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την κ. Γεννηματά πριν πάει στο γραφείο του και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της.

ΔΥΟ ΓΗΠΕΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΟΛΕΙ 12 Οκτ 2021 | 19:14

Σαμοθράκη: Παραδόθηκαν στους μαθητές τα γήπεδα που τους υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έναν χρόνο μετά την επίσκεψή του στη Σαμοθράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πράξη την υπόσχεση που έδωσε στους μικρούς μαθητές.

«ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ» 12 Οκτ 2021 | 15:13

Κορονοϊός: Έκανε την 3η δόση ο Μητσοτάκης - "Ας ακούσουμε επιτέλους τους επιστήμονες, να εμβολιαστούμε" [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Mega εμβολιαστικό κέντρο "Προμηθέας" για να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 12:08

Μητσοτάκης - Μπουρλά εγκαινίασαν το νέο κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

"Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοιού φέρει τη σφραγίδα του Αλμπερτ Μπουρλά" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12 Οκτ 2021 | 08:35

Στα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer o Μητσοτάκης - Μετά θα κάνει τρίτη δόση εμβολίου

Σήμερα Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 11 Οκτ 2021 | 21:51

Μητσοτάκης για Τουρκία: Απαντάμε μεθοδικά στις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επίλυση του Κυπριακού.