Συνεδριάζουν τα όργανα στο ΚΙΝΑΛ μετά τη σύγκρουση Γεννηματά - Βενιζέλου

Υπό το σκιά της σύγκρουσης Γεννηματά-Βενιζέλου, η καθοριστική συνεδρίαση το απόγευμα της ΚΟ και του ΠΣ του ΚΙΝΑΛ για την οργάνωση του προεκλογικού αγώνα.

sunedriazoun-ta-organa-sto-kinal-meta-ti-sugkrousi-gennimata---benizelou
SHARE THIS
0
SHARES

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πραγματοποιείται στις 4 το απόγευμα η κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Οργανωτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί από δεκαημέρου και τελικά γίνεται σε συνθήκες εσωκομματικής έντασης, στη οποία βρίσκεται το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ από το Σάββατο το μεσημέρι και σε συνεχιζόμενους διαξιφισμούς που ακολούθησαν τη ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και τις απαντήσεις του σε όσα του καταλογίζονται από την πλευρά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ απέφυγε να σχολιάσει η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να μην τροφοδοτήσει περαιτέρω την αντιπαράθεση και με σαφή επιδίωξη να πέσουν οι τόνοι.

Το κύριο θέμα στη συνεδρίαση είναι ο καθορισμός της εκλογικής τακτικής του ΚΙΝΑΛ για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να τονίσει ότι κύριος σκοπός είναι η μέγιστη εκλογική επιτυχία του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας απ όλους να συμβάλλουν σ΄αυτό, αποφεύγοντας την εσωστρέφεια. Παράλληλα, πρόκειται να καταστήσει σαφές ότι η αυτονομία του απέναντι στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραχωρείται, ζητώντας συστράτευση απ όλους.

Ωστόσο, οι αιχμηρές δηλώσεις του βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος μίλησε για συνέπειες αποσύνθεσης, αν δεν βρεθεί τρόπος αποκατάστασης της ρήξης, φόρτισαν το κλίμα. Οι περισσότεροι βουλευτές και τα ηγετικά στελέχη απέφυγαν να τοποθετηθούν τις τελευταίες ώρες και όλα δείχνουν πως μιλήσουν στη κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων του ΚΙΝΑΛ. Είναι σαφές ότι η σύγκρουση της κ. Γεννηματά με τον κ. Βενιζέλο, έχει τροφοδοτήσει ανησυχία και προβληματισμό για την εκλογική δυναμική του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Αναμένεται να ζητηθούν διευκρινίσεις και εξηγήσεις από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για τη επιλογή της.

Τελευταίες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι προθέσεις των μελών της ΚΟ είναι να κινηθούν σε ήπιους τόνους με στόχο την εκλογική επιτυχία του ΚΙΝΑΛ και να μην οξύνουν την κατάσταση. Θα συζητηθούν ακόμη οργανωτικά ζητήματα για την προεκλογική εκστρατεία και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν τα ονόματα στελεχών που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στο κεντρικό δελτίο του OPEN και την Έλλη Στάη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ κ. Χρηστίδης ανέφερε: "Κάναμε μια καθαρή επιλογή, εμείς δεν δείξαμε την πόρτα σε κανένα, μας λυπεί η αντίδραση του κου Βενιζέλου".  Σημείωσε δε πως "η στάση του δεν βοηθά την προοδευτική παράταξη". 

Μύδροι Βενιζέλου

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, τοποθετήθηκε για όλα, δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, εξαπολύοντας βολές προς την κ. Γεννηματά. “Έγινε επιλογη εν ψυχρώ αυτοχειριασμού της παράταξης” ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ενώ υποστήριξε πως είνα "θύμα μιας σκοπιμότητας που εκφράζει η κ. Γεννηματά προσωπικά". Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη πως ενώ η ΝΔ τον σέβεται, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το κόμμα του, τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας. Ενώ την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πολιτευθεί με τη ΝΔ. 

“Έχει πληγεί βαθύτατα η Δημοκρατική παράταξη, ελπίζω η βλάβη να μην είναι ανεπανόρθωτη. Με αυτά που συμβαίνουν ενισχύουμε τη ΝΔ και συμβάλουμε στο να μειωθεί δραστικά ο χώρος της Δημοκρατικής παράταξης” ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε:

“Η κ. Γενηματά μου τηλεφώνησε την Πέμπτη και μου ζήτησε να συναντηθούμε. Υπέθεσα ότι θέλει να σχολιάσουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δεν είχε επικοινωνήσει μαζί μου για πολλές εβδομάδες. Αφού κάναμε μια χαλαρή συζήτηση για τα αποτελέσματα, μου είπε ότι έχει 3 δεδομένα. Το πρώτο ότι έχουμε αισθητές διαφορές στην πολιτική γραμμή και την αντίληψη. Το δεύτερο ότι έχει την εντύπωση θέλω να παίξω έναν ευρύτερο ρόλο και τρίτον ότι έχει δεσμευθεί σε άλλο πρόσωπο για την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σε μένα ούτε είχε δεσμευθεί, ούτε εγώ είχα ζητήσει τίποτα”.

“Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο διατελέσαντος προέδρου κόμματος να γυρνάει να κάνει τον πολιτευτή σε μια μια περιφέρεια. Η κ. Γεννηματά μου ανακοίνωσε ότι έχει δεσμευθεί ήδη. Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτό. Μου είπε ότι θέλω να παίζω ευρύτερο ρόλο και δεν θέλω να σχετίζομαι με την παράταξη. Και ήρθε μετά στα ΜΜΕ και είπε αυτό που είναι η αλήθεια. Ότι το μήνυμα το εκπέμπει η δική μου απομάκρυνση. Άρα δεν θέλανε την παρουσία μου και μου το κατέστησε σαφές η κ. Γεννηματά. Όλα τα άλλα είναι προσχηματικά” ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης και τόνισε:

“Εάν η κ. Γεννηματά μου έλεγε ότι δεν θέλει να είμαι στην επόμενη βουλή και μου έλεγε ότι θελει να παραμεινω απ’ έξω εγώ θα το δεχόμενουν. Αλλά μου είπε ότι έχουμε διαφωνία στη στρατηγική. Είμαι εμπόδιο γιατί συμβολίζω τι; Τον αγώνα για τη διάσωση της χώρας από το 2010-2015;  Επειδή συμβολίζω την ανάδειξη των λαθών και των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ;” διερωτήθηκε.

Στο ερώτημα μάλιστα εάν συμβολίζει τη συνεργασία με τη ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε: “Δεν το συμβολίζει η ίδια η κ. Γεννηματά με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Σαμαρά; Και το συμβολίζω εγώ;”

“Το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν είναι ότι κάτι αλλάζει το ΚΙΝΑΛ, ότι υπάρχει ένα ΚΙΝΑΛ χωρίς τον Βενιζέλο. Το επεισόδιο προκλήθηκε για να σταλεί ένα μήνυμα. Είμαι ένα θυμα μιας σκοπιμότητας που εκφράζει η κ. Γεννηματά προσωπικά” ανέφερε και τόνισε:

“Το πιο σημαντικό που έκανε η κ. Γεννηματά, και με θλίβει, είναι ότι εμφανίστηκε στα ΜΜΕ και κήρυξε τη λήξη του προεκλογικού αγώνα, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Είπε ότι η ΝΔ θα βγει πρώτη, και είπε εμείς στο ΚΙΝΑΛ θα είμαστε στην αντιπολίτευση. Η επιλογή της επιχορηγεί τη ΝΔ. Και αυτό το αγχος να εκλεγεί η ΝΔ αυτοδύναμη για να μην έχει δίλημμα η ίδια μετά τις εκλογές καταστρέφει την παράταξη. Εγώ παλεύω για να μην είναι αυτοδύναμη η ΝΔ και να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική προοδευτική. Τώρα τι θέλει το ΚΙΝΑΛ, με αυτοδύναμη τη ΝΔ; Θέλει να παίξει έναν ανταγωνιστικό ρόλο προς το ΣΥΡΙΖΑ. Τι αντιπολίτευση θέλει να κάνει; Σοβαρή ή λαικιστική; Γιατί στον λαικισμό νικάει ο κ. Τσίπρας”.

Αναφορικά με το εάν θα σχετιστεί με κάποιον τρόπο πολιτικά με τη ΝΔ ο Βενιζέλος ανέφερε: “Κωμικό να λέγεται ότι θα πάω υπουργός της ΝΔ. Η ΝΔ με σέβεται αλλά ξέρει ότι δεν ανήκω στον χώρο αυτο. Με σέβεται η ΝΔ, δεν με σέβεται το κόμμα μου σε επίπεδο ηγεσίας. Η ΝΔ δεν υπάρχει στον ορίζοντά μου”, είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα κάνει καμία επιθετική ενέργεια για την παράταξή του.

 

 

Φωτό: Ευρωκίνηση (αρχείου) 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook