Συνέδριο-πρόβα ανασχηματισμού: Ποιοί φεύγουν, ποιοί έρχονται

Σπάνε τα μεγάλα υπουργεία, αυξάνεται ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Ποια ονόματα θα συμβολίσουν το άνοιγμα προς το κέντρο και την σοσιαλδημοκρατία.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Συνέδριο-πρόβα ανασχηματισμού: Ποιοί φεύγουν, ποιοί έρχονται

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο τελευταίο κομμάτι της χτεσινής εναρκτήριας ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην λειτουργία του κόμματος, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να ανοιχτεί στην κοινωνία.

Παράλληλα όμως τόνισε, απευθυνόμενος στα ηγετικά στελέχη του κόμματος ότι: «όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός», προετοιμάζοντας το έδαφος για αλλαγές με την μετακίνηση στελεχών από την πρώτη γραμμή της κυβέρνησης στο κόμμα με στόχο την δημιουργία ενιαίου πολιτικού κέντρου. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης λέγοντας: «Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας».

Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορεί έντονα ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός θα γίνει αμέσως μετά το συνέδριο και πριν την ολοκλήρωση της 2ης Αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για την πραγματοποίηση ευρύτατου ανασχηματισμού στον οποίο θα συμβολίσει το άνοιγμα της κυβέρνησης προς το κέντρο και τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας καθώς και στην νεότερη γενιά στελεχών του κόμματός του.

Συνέδριο-πρόβα ανασχηματισμού: Ποιοί φεύγουν, ποιοί έρχονται

Δηλώσεις για αλλαγή της διοίκησης της κυβέρνησης

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού κάνοντας λόγο για ένα ποιοτικό άλμα το οποίο μπορεί πλέον να οργανώσει η κυβέρνηση, «στον τρόπο που κυβερνάται η χώρα και στη συνολικότερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και ξάδερφος του Πρωθυπουργού Γ. Τσίπρας, έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι απαιτείται ένας ανασχηματισμός και ότι «χρειάζονται περισσότερες συνέργειες και μεγαλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου ίσως και με θεσμικό τρόπο. Μαζί με την αλλαγή προσώπων, κάτι τέτοιο θα δώσει περισσότερη ομοιογένεια και θα αφαιρέσει βαρίδια», είχε πει χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη σε δημόσιες δηλώσεις της έχει κάνει λόγο για την ανάγκη ενός δομικού ανασχηματισμού, προετοιμάζοντας το κλίμα για την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.

Το σενάριο των 5 κύκλων και οι δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για να πραγματοποιήσει μία ριζική αναδόμηση του υπουργικού σχήματος κατά τα πρότυπα των ανασχηματισμών του Ανδρέα Παπανδρέου όπου θα διαμορφωθεί ένα υπουργικό σχήμα μαμούθ με πέντε συντονιστές υπουργούς παρά το πρωθυπουργώ σε αντίστοιχους κύκλους αρμοδιοτήτων.

Προτείνεται δηλαδή η δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος – μαμούθ που θα διοικείται από ένα μικρό «συντονιστικό συμβούλιο» στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές αλλά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο οι 5-7 συντονιστές υπερυπουργοί θα έχουν έδρας τους το Μαξίμου και θα αναλάβουν συγκεκριμένους τομείς δράσεις. Για τον κύκλο κυβερνητικής δράσης που αφορά την Οικονομία και την Ανάπτυξη ακούγεται το όνομα του Ν. Παππά, για την Κοινωνική Πολιτική συζητείται να αναλάβει ο Γ. Κατρούγκαλος ή ο Π. Κουρουμπλής, για τα μεγάλα έργα ο Αλ. Φλαμπουράρης και για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα ο Νίκος Κοτζιάς.

Παράλληλα σε ένα από τα σενάρια που συζητούνται υπάρχει εισήγηση να αναλάβει τον συντονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αναφορά στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η σημερινή κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη. Από αυτό το μικρό συντονιστικό σχήμα παρά τω Πρωθυπουργό δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ο Π. Σκουρλέτης και ο Γ. Δραγασάκης, εάν καταργηθεί η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Σπάνε τα μεγάλα υπουργεία, μπαίνει τέλος στους αναπληρωτές υπουργούς

Η έννοια του δομικού ανασχηματισμού δεν περιλαμβάνει μόνο την δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτου συντονιστικού οργάνου αλλά και το σπάσιμο των υπερυπουργείων στην παλαιά τους μορφή. Δηλαδή θα «σπάσει» το υπουργείο Εσωτερικών στα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί και το υπουργικό συμβούλιο αφού όσοι καταλάβουν θέσεις συντονιστών θα παραχωρήσουν τους υπουργικούς θώκους σε άλλα κυβερνητικά στελέχη. Εάν ένα προβεβλημένο στέλεχος ασχοληθεί με το κόμμα τότε θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όπως συζητείται για τον Νίκο Φίλη το όνομα του οποίου ακούγεται ακόμα και για γραμματέα της ΚΕ. Αν παραμείνει στην κυβέρνηση ακούγεται ότι μπορεί να μετακινηθεί στο υπουργείο Εργασίας.

Αμετακίνητο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο υπό τον Ευ. Τσακαλώτο. Υποψήφιοι προς αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα είναι ο υπουργός Πολιτισμού Αλ. Μπαλτάς, η Θ. Φωτίου, ο Δ. Μάρδας και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης. Μεταξύ των βουλευτών που ζητείται η τοποθέτησή τους σε θέσεις υφυπουργών είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελλος, Θ. Βακή οι οποίοι συζητούνται θέτοντας για τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και Εργασίας καθώς αναμένεται να αντικατασταθούν οι κ.κ. Ρ.Αντωνοπούλου και Σ. Αναγνωστοπούλου.

Επίσης συζητούνται τα ονόματα των κ.κ. Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Αραχωβίτη, Μπάρκα και Ηγουμενίδη σε θέσεις υφυπουργών καθώς των Αλ. Τριανταφυλλίδη ο οποίος έχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και της Ολ. Τελιγιορίδου για τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Β. Ελλάδας.

Τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά και οι πρωτοκλασάτοι

Στα ανοίγματα που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός στην Κεντροαριστερά, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνεται η υπουργοποίηση του Φ. Κουβέλη πιθανότατα στο υπουργείο Εσωτερικών και της Μ. Ξενογιαννακοπούλου είτε στο υπουργείο Εξωτερικών είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας είτε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είτε στο υπουργείο Πολιτισμού είτε ακόμα και στο υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνοντας αναβαθμισμένο ρόλο στο Μ. Μαξίμου για την συνταγματική αναθεώρηση.

Η κ. Γεροβασίλη η οποία θεωρείται επιτυχημένη στα καθήκοντά της αναμένεται να παραμείνει στην θέση της ή να μετακινηθεί στο υπουργείο Υγείας το οποίο διεκδικεί και ο Π. Κουρουμπλής. Συζητείται έντονα η απομάκρυνση του κ. Μουζάλα και η μετακίνηση του Θ. Βίτσα στην θέση του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ 30 Οκτ 2020 | 11:15

Δημοσκόπηση GPO: Οι πολίτες ζητούν και άλλα μέτρα αλλά όχι lockdown - Σταθερό προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, οι πολίτες κρίνουν θετικά τους συνολικούς χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία (58,3%) και θεωρούν ότι έλαβε έγκαιρα τα μέτρα (52,9%).

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 29 Οκτ 2020 | 17:00

Non paper του Μαξίμου ανάβει νέα φωτιά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ- Αφορμή ο Σωτήρης Τσιόδρας

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από κατά λάθος διαρροή non paper του Μαξίμου

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 29 Οκτ 2020 | 07:51

Συνεδριάζει στις 11 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ 26 Οκτ 2020 | 16:53

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πάθει ο Κυριάκος με τον Πτωχευτικό- Θα μείνει χωρίς σπίτι

Στο νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό Κώδικα πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος...

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 26 Οκτ 2020 | 08:00

Γιατί είναι fake η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό - Τι προβλέπει για την α' κατοικία

Από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υφίσταται η προστασία της κύριας κατοικίας.

25 Οκτ 2020 | 21:04

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας"

"Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 23 Οκτ 2020 | 12:51

Επίθεση Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για την πρόταση μομφής - Τώρα θυμήθηκες Αλέξη τους πλειστηριασμούς;

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.