Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Oι τάσεις, οι "στρατηγοί" και το στοίχημα

Η …ταυτότητα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: οι τάσεις, οι στρατηγοί και οι συσχετισμοί δυνάμεων. Οι «κυβερνητικοί» κόντρα στους «κινηματικούς».

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Oι τάσεις, οι "στρατηγοί" και το στοίχημα

Αρχίζει σήμερα το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο TAE KBO NTO όπου περισσότεροι από 2.500 σύνεδροι απ΄ όλη την επικράτεια θα παρακολουθήσουν τις τετραήμερες εργασίες του κυβερνώντος κόμματος.

Για την κοινωνία, το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει συνδεθεί περισσότερο με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν -όπως για παράδειγμα ο γραμματέας της ΚΕ Π. Ρήγας- ότι αυτό το συνέδριο θα είναι καθοριστικό για το μέλλον και την φυσιογνωμία του κόμματος. Από την άλλη πλευρά όμως αιρετικές φωνές όπως του ευρωβουλευτή Κ. Χρυσόγονου σημειώνουν ότι το κόμμα δεν πέτυχε τα άνοιγμα που επεδίωκε προς την κοινωνία και πως χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την κοινωνία, το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει συνδεθεί περισσότερο με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό καθώς η κορυφαία κομματική διαδικασία φαντάζει περισσότερο ως «ξεκαθάρισμα συσχετισμών» τις οποίες θα λάβει σοβαρά υπόψην του ο Πρωθυπουργός στην προαναγγελλομένη αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος η οποία αποτελεί και ύστατη κίνηση για την αγορά πολιτικού χρόνου μετά την δημοσκοπική κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος.

Πάντως το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να απασχολεί την ελληνική κοινωνία που έχει γυρίσει την πλάτη στα κόμματα. Το πάλαι ποτέ κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς παραμένει ένα …κλειστό κλαμπ όπου κυριαρχούν τα πρόσωπα, τα στελέχη και οι μηχανισμοί της εποχής που λάμβανε 4% στις εκλογές και μετά από 1,5 χρόνο διακυβέρνησης της χώρας «παλαντζάρει» μεταξύ της κυβερνησιμότητας και της αποποίησης της κυβερνητικής ευθύνης «αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί των δανειστών» όπως αναφερόταν τον περασμένο Απρίλη σε σε κείμενο της τάσης των 53+.

Παρά την ύπαρξη τάσεων και ρευμάτων ιδεών, η λογικής της αποποίησης της κυβερνητικής ευθύνης διαπερνά …διατασικά κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να αποτελούν κυρίαρχο ρεύμα στο συνέδριο.

Κυβερνητικοί Vs Κινηματικών

Μετά την αποχώρηση του Αριστερού Ρεύματος, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αντικρούονται δύο κυρίαρχα ρεύματα: οι κυβερνητικοί οι οποίοι ανήκουν στην Ενωτική Κίνηση και στην Πλατφόρμα 2010 αλλά και στους 53+ που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεκδικεί τη δυνατότητα διακυβέρνησης ακόμα και σε περιόδους Μνημονίου προκειμένου να αφήσει τη σφραγίδα του για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να απασχολεί την ελληνική κοινωνία που έχει γυρίσει την πλάτη στα κόμματα.

Από την άλλη πλευρά από την ομάδα των 53+ και μέχρι την Ενωτική Κίνηση υπάρχει και η τάση των Κινηματικών που υποστηρίζουν ότι είτε με σκοπό είτε όχι, το κόμμα στην κυβέρνηση πρέπει να νομοθετεί με προοδευτικό πρόσημο δεσμεύοντας τις επόμενες κυβερνήσεις χωρίς να το απασχολεί η νίκη στις επόμενες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το 2ο Συνέδριο του κόμματος θα επιβεβαιώσει την κυριαρχία Τσίπρα στον κομματικό μηχανισμό και αναμένεται να του δοθεί λευκή επιταγή- καθώς όπως όλα δείχνουν θα επανεκλεγεί από το 80-85% των συνέδρων- προκειμένου να προχωρήσει στην αναγκαία ανασυγκρότηση του κόμματος την επόμενη μέρα του Συνεδρίου.

Η ταυτότητα του Συνεδρίου

Στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ θα βρεθούν 2.400 σύνεδροι από όλη την επικράτεια οι οποίοι εκλέχτηκαν από τις Οργανώσεις Βάσης με μέτρο «ένας σύνεδρος για κάθε 10 μέλη που ψήφισαν». Ουσιαστικά το σώμα των συνέδρων αντιστοιχεί σε 25.000 ενεργά μέλη.

Περίπου 1.350 σύνεδροι ανήκουν στην τάση της Ενωτικής Κίνησης που καταγράφει δύναμη μεγαλύτερη του 56%. Αντίστοιχα η τάση των 53+ μετρά περίπου 320 συνέδρους που αντιστοιχούν στο 13,3% των συνέδρων και η Πλατφόρμα 2010 υπολογίζεται ότι επηρεάζει 310 συνέδρους (13%). Περίπου 420 Σύνεδροι εκτιμάται ότι δεν ανήκουν σε καμία από τις οργανωμένες τάσεις.

Οι τάσεις

Η Ενωτική Κίνηση
Στην Ενωτική Κίνηση συμμετέχουν τα μέλη της Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνούς και Ν. Ηλιόπουλος, καθώς και αρκετά μέλη της ΚΕ μεταξύ των οποίον οι Στ. Παππάς, Π. Καραγεώργος, Κ. Πουλάκης και ο διευθυντής του Υπ. Επικρατείας Παναγιώτης Σκούτας. Η Ενωτική Κίνηση στηρίζει τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα καταλαμβάνοντας τον τίτλο των κατ΄εξοχήν Προεδρικών και υποστηρίζει ότι το κόμμα πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα και να πραγματοποιήσει ουσιαστικά ανοίγματα στην κοινωνία. Παράλληλα στην Ενωτική Κίνηση κυριαρχεί η τάση της …κυβερνησιμότητας αλλά και του ανοίγματος προς την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και το Κέντρο. Στην Ενωτική Κίνηση βρήκαν καταφύγιο και οι ΠΑΣΟΚογενής της Σοσιαλιστικής Τάσης στην οποία ανήκουν οι κ.κ. Κουρουμπλής, Σπίρτζης, Κοτσακάς κτλ.

Και αυτή η υποομάδα εντάσσεται στην ευρύτερη τάση των Προεδρικών. Όπως τονίζεται σε κείμενο της τάσης όπου ασκείται έντονη κριτική, η κυβέρνηση «εφαρμόζει πολλά θετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την καταπολέμηση της ανεργίας, την επιβολή της ισονομίας και της ισοτιμίας. Δυστυχώς, εφαρμόζουμε και μέτρα που κινούνται εκτός του προγράμματός μας, τα οποία είναι απόρροια της συμφωνίας του Ιουλίου '15. Ακόμη και γι αυτά, δίνουμε τη μάχη για αναλογικότερη επιβάρυνση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι η αλήθεια». Με την άποψη της «κυβερνησιμότητας» πάντως στην Ενωτική Κίνηση συνυπάρχει και η γνώμη στελεχών όπως ο Ν. Ηλιόπουλος που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να νομοθετήσει με προοδευτικό πρόσημο για να δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις χωρίς να έχει… αγωνία για τις επόμενες εκλογές.

Οι «53+»

Στην τάση των 53+ ανήκουν αρκετά μέλη της κυβέρνησης όπως οι υπουργοί Ευ. Τσακαλώτος, Θ. Φωτίου, Θ. Δρίτσας αλλά και η Τ. Χριστοδουλοπούλου που συμμετέχει στο Προεδρείο της Βουλής αλλά και το μέλος της ΠΓ. Πανος Λάμπρου. Μάλιστα από τον Π. Λάμπρου ακούγεται ότι έχει…πέσει η πρόταση σε συζήτηση στην Π.Γ. να αναζητήσει το κόμμα διέξοδο μέσω εκλογών για να αποφύγει την εφαρμογή των Μνημονιακών Πολιτικών.

Παρά τη σκληρή κριτική που ασκεί αρκετές φορές η τάση των 53+ αρκετά από τα στελέχη της κατέχουν σημαντικές κυβερνητικές θέσεις ενώ επικεφαλής της διαπραγμάτευσης είναι ο Ευ. Τσακαλώτος που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ομάδα. Οι 53+ διεκδικούν τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και υποστηρίζουν – όπως αναφέρουν στα κείμενά τους – ότι «το ερώτημα ως δίλημμα (σ.σ. «πάση θυσία στην κυβέρνηση;) είναι κάλπικο.

Ασφαλώς μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση όσο οι κοινωνικές μας συμμαχίες μάς επιτρέπουν να παίζουμε το ρόλο μας. Αν χαθεί, με δική μας ευθύνη ή λόγω συνεχών εκβιασμών, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, με τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, αν διαρραγεί οριστικά η σχέση μας με τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση, που θα έχει χάσει, στην ουσία, την κοινωνική στήριξη».

Η Πλατφόρμα 2010

Χαρακτηρίζεται ή …δεξιά τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν πρωταγωνιστούν ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας. Είναι υπέρμαχη των ανοιγμάτων και συνεργασιών με δυνάμεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και στην συμπόρευση με δυνάμεις και στελέχη ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας.

Με κείμενο, που υπογράφουν 40 μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της τάσης, υποστηρίζει ότι «το μεγάλο διακύβευμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα που θέλουμε να οικοδομήσουμε, είναι ένα τολμηρό και ρεαλιστικό σχέδιο προοδευτικών μετατοπίσεων και αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με εμβάθυνση του δημοκρατικού και οικολογικού προτάγματος, με ανάσχεση της ανοδικής δυναμικής της ακροδεξιάς, με ρηγμάτωση της ηγεμονίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην οργάνωση της οικονομίας, της κοινωνίας, της παραγωγής και της κατανάλωσης».
Οι αυτόνομοι και η πλειοψηφία των Προεδρικών.

Περίπου 420 σύνεδροι δεν ανήκουν σε κανένα μπλοκ δυνάμεων στο Συνέδριο και χαρακτηρίζονται αυτόνομοι ή εκτός τάσεων.Το μπλοκ των προεδρικών υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 80 % αφού σε αυτό εντάσσονται όλες οι τάσεις (ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 2010, Πασοκογενείς) ακόμα και τμήμα των 53+.

Οι στρατηγοί και η νέα ηγετική ομάδα

Σημαντικό ρόλο για την φυσιογνωμία και την επόμενη μέρα του κόμματος θα διαδραματίσουν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία θα μετρηθούν και στην κάλπη για την Κεντρική Επιτροπή.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης επιδιώκει να διαδραματίσει ενωτικό ρόλο καθώς συνομιλεί και χαίρει εκτίμησης από όλες τις τάσεις του κόμματος.

Διεκδικεί τον ρόλο του Νέστορα του κόμματος και θα μετρηθεί με τον εαυτό του στις εκλογές για την ΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική πρόταση να εκλεγεί μόνο το 25% των αιρετών (βουλευτών, περιφερειαρχών και δημάρχων) στην ΚΕ φαίνεται ότι ανατρέπεται και ότι θα αφεθούν ελεύθερες οι υποψηφιότητες και συμμετοχές στην νέα ΚΕ, γεγονός που δεν θα αναγκάσει τους υποψηφίους να δώσουν σκληρή μάχη για την εκλογή τους.

Το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς Νίκος Βούτσης από την πλευρά του θα επιδιώξει να τιμήσει τον τίτλο του Προέδρου της Βουλής και – σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ΚΕ του κόμματος παραμένοντας εκτός των εσωκομματικών συγκρούσεων.

Ο Νίκος Παππάς που έχει την πλήρη στήριξη της Ενωτικής Κίνησης αναμένεται να δώσει μάχη για την επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι θα δώσει μάχη για την πρωτιά στην ΚΕ και πως η καταγραφή της Ενωτικής Κίνησης στην ΚΕ θα είναι δείγμα για την διεύρυνση της πολιτικής παρουσίας του Νίκου Παππά στο κόμμα μετά την πλήρη κάλυψη που είχε από τον Πρωθυπουργό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Ευ. Τσακαλώτος έχει κερδίσει την εκτίμηση του συνόλου των κομματικών στελεχών με την παρουσία του στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να λάβει υψηλή θέση στην λίστα για τα μέλη της ΚΕ αφού αναμένεται να ψηφιστεί απ΄ όλους. Αντίστοιχα ο Πανος Σκουρλέτης που ακούστηκε για την θέση του γραμματέα της ΚΕ, δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με το κόμμα και θα διεκδικήσει μία θέση στην ΚΕ του κόμματος και υψηλή κατάταξη στην σταυροδοσία των συνέδρων.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μετά την σύγκρουση με την Εκκλησία φαίνεται να διατηρεί αναλλοίωτους τους ισχυρούς δεσμούς που έχει με τον κομματικό μηχανισμό με το όνομά του να συζητείται ακόμα και για την θέση του γραμματέα της ΚΕ. Τέλος η Όλγα Γεροβασίλη η οποία ανήκει στα στελέχη που δεν εντάσσονται σε τάση ή κάποιο ρεύμα ιδεών, έχει κερδίσει αρκετούς φίλους στο εσωτερικό του κόμματος με τη στάση της κυβερνητικής εκπροσώπου στο πλευρό του Πρωθυπουργού και έχουν ανέβει οι μετοχές της στο κομματικό χρηματιστήριο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

ΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 13 Οκτ 2020 | 12:16

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Αναρωτιέμαι, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πως πριν δέκα ημέρες ο κ. Μητσοτάκης "πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο".

13 Οκτ 2020 | 12:07

Τέρατα και καραγκιόζηδες...

Η υπόθεση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του χειρισμού της υπόθεσης από τον κ. Τσίπρα αναδεικνύει τον οπορτουνισμό και τη ρηχότητά του ως πολιτικού.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ 10 Οκτ 2020 | 12:29

Μήνυμα Καρανίκα για τους αμφισβητίες του Τσίπρα – Να διαγράφεται όποιος συκοφαντεί τον πρόεδρο

Ο πρώην σύμβουλος του Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, σχολίασε στο Twitter ότι οι διαγραφές για τις απόψεις είναι μια δημοκρατική διαδικασία.