Γιλντιρίμ: Οι 8 να μην κάνουν πραξικόπημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφορικά με το θέμα του Αιγαίο, ο έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι τουρκικές παραβιάσεις πρέπει να σταματήσουν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιλντιρίμ: Οι 8 να μην κάνουν πραξικόπημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Καλά λόγια, ευχές για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, αλλά και αρκετές αιχμές για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για το φυσικό αέριο και το θέμα των «8» τούρκων στρατιωτικών ήταν τα βασικά σημεία της κοινής συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και του τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ.

Αναφορικά με το θέμα του Αιγαίο, ο έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι τουρκικές παραβιάσεις πρέπει να σταματήσουν και για αυτό απαιτείται άμεση συνεργασία και επικοινωνία, με τον κ. Γιλντιρίμ να συμφωνεί στο δεύτερο σκέλος αλλά στο πρώτο να τονίζει πως οι παραβιάσεις γίνονται... εκατέρωθεν. Σχετικά με το θέμα των ερευνών για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Γιλντιρίμ τόνισε με νόημα πως ο φυσικός πλούτος είναι κληρονομιά όλων των λαών της περιοχής.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της μη έκδοσης των «8» ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως στη χώρα ισχύει η διάκριση των εξουσιών. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πάντως, ο κ. Γιλντιρίμ, δήλωσε πως «σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, πιστεύουμε ότι οι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν. Πιστεύουμε ότι οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Τσίπρας: Να επενδύσουμε στη θετική ατζέντα

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το σύνολο των σχέσεων μας. Για το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις... Πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει μια σημαντική δυναμική. Τονίσαμε τη θετική ατζέντα στη συνεργασία μας. Την ίδια στιγμή, καθίσταται πιο επιτακτική η επίλυση χρόνιων ζητημάτων. Όπως διαπιστώσαμε, η θετική ατζέντα αναπτύσσεται στο πλαίσιο των νέων δεδομένων της εποχής μας. Οι οικονομικές μας σχέσεις ενισχύονται, με πολλά περιθώρια για εκατέρωθεν επενδύσεις» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η θετική ατζέντα αναπτύσσεται και σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας με τη συνεργασία μας στον αγωγό ΤΑΠ. Εντείνουμε ακόμη τον διάλογό μας για την επέκταση του αγωγού Turkish Stream. Στον τομέα της ασφάλειας, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο. Μεταξύ αυτών και την τρομοκρατία. Ένα πεδίο στο οποίο δοκιμάστηκε η σχέση μας ήταν το πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Χάρη στη συνεργασία των δύο χωρών επετεύχθη η ευρωτουρκική συμφωνία που έχει συμβάλει στη μείωση των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η τρίτη πτυχή της θετικής ατζέντας αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ευρωτουρκική συνεργασία στην περιφερειακή ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να αποτελούμε σύμμαχο της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιμείναμε στην ανάγκη για ολοκλήρωση του διαλόγου για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και στο θέμα των χρημάτων που έχει δεσμευθεί η ΕΕ να δώσει για το προσφυγικό».

«Τα παραπάνω πρέπει να βασίζονται στις σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλω να αναφερθώ στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Τόνισα στον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και ότι είναι άδικο οι χώρες μας να επενδύουν στους εξοπλισμούς αντί να επενδύουν στην όσμωση των λαών, στις εμπορικές σχέσεις, στην θετική ατζέντα. Και στο τέλος, αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος. Το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Και πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα ως προς αυτό. Συμφωνήσαμε να ενθαρρύνουμε τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία. Να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλουμε εντάσεις. Συζητήσαμε και για την διάσκεψη στην Ελβετία για το Κυπριακό. Επεσημάναμε ότι η λύση καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική. Περιέγραψα τη δική μας οπτική, για μια λύση εντός αποφάσεων ΟΗΕ, ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σύγχρονους όρους χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων. Συμφωνήσαμε να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας ώστε να γίνουν θετικά βήματα. Και στην Ελβετία και όπου άλλου υπάρχει διάλογος» κατέληξε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Αιχμές Γιλντιρίμ για Αιγαίο, «8» και φυσικό αέριο

«Εκφράζω ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη για την εξαιρετική φιλοξενία σας. Και για τη συνάντηση που την χαρακτηρίζει η ειλικρίνεια και η αμεσότητα. Συζητήσαμε για θέματα διμερών σχέσεων, για το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Αιγαίο. Για την Ελλάδα και την Τουρκία η κοινή γεωγραφία σημαίνει κοινή μοίρα, άρα κοινό μέλλον. Να μην εστιάζουμε σε όσα διαφωνούμε, αλλά να δώσουμε προτεραιότητα σε θέματα που υπάρχει συμφωνία: οικονομική συνεργασία, τουρισμός, τομέας ασφάλειας, κοινωνικά θέματα» ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του και πρόσθεσε:

«Τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν στην αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας: του win - win. Να μπορούμε να δημιουργούμε λύσεις. Η Τουρκία είναι στη φάση της πλήρους ένταξης στην ΕΕ και η Ελλάδα ήταν πάντα αρωγός. Είμαστε ευγνώμονες για τη στάση της Ελλάδας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Δυστυχώς η ΕΕ τήρησε αρνητική στάση για το δημοψήφισμα, δεν συνέβαλε στη βελτίωση των σχέσεων. Πρέπει να κάνουμε νέο ξεκίνημα στις σχέσεις με την ΕΕ» σημείωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το προσφυγικό, τόνισε ότι «εντείναμε τις προσπάθειές μας να περιοριστούν οι ροές προς την Ελλάδα και είχαμε μεγάλη επιτυχία. Πρέπει να υλοποιηθούν και τα άλλα σημεία της συμφωνίας». Ενώ σχετικά με το θέμα της τρομοκρατία δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρα που δεν πλήττεται από κάποια τρομοκρατική δράση. Η τρομοκρατία αποτελεί απειλή κατά του πανανθρώπινου πολιτισμού, σημείωσε. Και πρόσθεσε πως Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να είναι οι δύο πυλώνες της αντιτρομοκρατικής δράσης για την προστασία από αντιτρομοκρατικές ενέργειες.

Από την τοποθέτηση του Γιλντιρίμ δεν έλειψαν πάντως και οι αιχμές. Μιλώντας για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως αυτές οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν και βεβαίως το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση. «Η άμεση και απευθείας επαφή θα βοηθήσει ώστε οι εντάσεις να επιλύονται σε αρχικά στάδια. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τα θέματα αυτά ώστε να βρούμε ένα κοινό τόπο για την επίλυση των προβλημάτων που είναι η πηγή των εντάσεων» είπε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του τούρκου πρωθυπουργού για το θέμα του φυσικού αερίου: «Στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε το θέμα της κρίσης των πηγών ενέργειας που δεν είναι παρά μια παναθρώπινη κληρονομιά που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα και δεν πρέπει να περιορίζονται οι προσπάθειες αυτές με την Κύπρο και άλλες χώρες».

Τέλος, σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Γιλντιρίμ τόνισε: «Η επίλυση να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη και να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον της ασφάλειας των κατοίκων. Η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις για να καταστεί βιώσιμη η λύση. Να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες».

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, δημοσιογράφος της Μιλιέτ ζήτησε μια τοποθέτηση για τους 8 τούρκους αξιωματικούς, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά πως στην Ελλάδα όπως και στην Τουρκία υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στις εξουσίες. «Τις αποφάσεις της είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε τις σεβόμαστε. Έχει αποφασίσει και η απόφαση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστεί. Εκκρεμούν οι προσφυγές, αλλά θα αποφανθεί και η δικαιοσύνη. Πολιτικά μπορούμε να πούμε ότι από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε απέναντι στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας και ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας. Η συνεργασία μας με τις τουρκικές αρχές είναι απολύτως δεδομένη στο πλαίσιο της διεθνούς δικαίου».

«Εμείς θεωρούμε πρέπει να επιστραφούν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες. Φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών, βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτό που την αφορά. Μην ξεχνάμε ότι οι πραξικοπηματίες, παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις, πιστεύω να μην κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων» απάντησε με αιχμηρό τρόπο από τη μεριά του ο τούρκος πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε η Γενεύη 2 να είναι βήμα προς τα εμπρός. Αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε». «Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει, θα βρει δρόμο. Έχουμε την πολιτική βούληση. Δεν είναι ζήτημα του ΟΗΕ, το Κυπριακό αφορά ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους. Ο ΟΗΕ συμβάλει στη λύση, αλλά είναι θέμα των δύο κοινοτήτων για μια βιώσιμη λύση που θα δώσει τέλος στο θέμα» ανέφερε από τη μεριά του ο Μπ. Γιλντιρίμ.

Η συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον τούρκο πρωθυπουργό

Θέλω να τονίζω ότι εμείς οι Έλληνες επιθυμούσαμε και θα επιθυμούμε πάντα σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία. Μας ενώνουν πολύ περισσότερα από ότι μπορεί να μας χωρίσουν δήλωσε ο Πρ. Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπ. Γιλντιρίμ.

Θέλω επίσης να διευκρινίσω ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ευνοϊκή για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Η χώρα μου είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας για την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Πρ. Παυλόπουλος. Αν η Τουρκία θέλει να γίνει δεκτή στην ΕΕ πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι δυο πολύ απλές προϋποθέσεις, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η Τ. Ερντογάν θα ήθελε να επισκεφτεί την Ελλάδα εντός του 2017. Πρόσθεσε ότι για ορισμένα θέματα έχουμε διαφορετικές σκέψεις με την Ελλάδα, ωστόσο μας ενώνουν άλλα πολυάριθμα ζητήματα.

Πιστεύω ότι μπορούμε να λύσουμε διάφορα θέματα εφόσον έχουμε ως γνώμονα τον αμοιβαίο σεβασμό και τις αμοιβαίες ευαισθησίες των λαών.

Μοιραζόμαστε κοινή γεωγραφία και άρα κοινή μοίρα. Η συνεργασία στο πλαίσιο της καλής γειτονίας θα συμβάλλει στο προχωρήσουν οι διμερείς σχέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έχουμε πλήρη συνείδηση του ρόλου της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η ΕΕ δεν έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας μου ανέφερε ο Μπ. Γιλντιρίμ.

Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει για τη θέση που θα έχει η Τουρκία στην Ευρώπη στο μέλλον. Η πλήρης ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του λειτουργεί ως ανάχωμα για τις προσφυγικές ροές στην Ευρώπη. Επιθυμούμε την αναγνώριση των προσπαθειών της Τουρκίας από την ΕΕ στο θέμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, υπογράμμισε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:04

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά"

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.