Συνεχίζεται η μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την αναφορά Μητσοτάκη ότι η μη περικοπή στις συντάξεις έγιναν στο πλαίσιο συναλλαγής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συνεχίζεται η μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η μη περικοπή των συντάξεων αποφασίστηκαν στο πλαίσιο συναλλαγής, συνεχίζουν να πυροδοτούν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη 2η ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Ο κ. Τσακαλώτος εισηγείται επίσπευση εκλογών για να μην αποκαλυφθεί ότι ο προϋπολογισμός είναι μια απάτη», είναι οι "φήμες" που επικαλέστηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο Δημήτρης Σταμάτης σχολίασε και την αντίδραση Τσίπρα-Τσακαλώτου στην αναφορά του προέδρου της ΝΔ ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι αποτέλεσμα συναλλαγής. «Τι είπε δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης; Το λέει η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού» είπε ο Δημήτρης Σταμάτης και πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ απένειμε έπαινο στον κ. Τσίπρα, γιατί για τον ΣΥΡΙΖΑ το Μακεδονικό δεν είναι θέμα».

«Είναι ντροπή που ο κ. Μητσοτάκης μίλησε όπως η Χρυσή Αυγή. Πρέπει να μιλήσουν και πάρουν θέση οι φιλελεύθεροι βουλευτές της ΝΔ, απέναντι σε αυτό το κατάντημα» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας.

Δ. Σταμάτης: Έπαινο απένειμε ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα

«Εντείνονται οι φήμες ότι η αποστασιοποίηση του κ. Τσακαλώτου από τον προϋπολογισμό και αυτή η αποστασιοποίησή του έχει πολλές αιτίες. Ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ τού πήρε το ψωμί από το στόμα, προαναγγέλλοντας την άρση των μειώσεων συντάξεων. Ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλει να φορτωθεί την ευθύνη εκτέλεσης του προϋπολογισμού, γιατί ξέρει τη συνέχεια και δεν θέλει να έχει την τύχη Βαρουφάκη, Φίλη, Κοτζιά» ανέφερε ο Δημήτρης Σταμάτης και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος ζητάει την επίσπευση των εκλογών, προτού αποδειχθεί ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ότι είναι μια απάτη. Φυλάγεται για να μη χρεωθεί την αποτυχία και αποπεμφθεί, γιατί ο πρωθυπουργός είναι killer, και θα του φορτώσει αυτή την αποτυχία και θα τον αποπέμψει. Πολύ περισσότερο που όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις εκλογές».

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που ξεσήκωσε στην κυβερνητική πλειοψηφία η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι μη περικοπές στις συντάξεις συντελέστηκαν στο πλαίσιο συναλλαγής.

«Θύμωσε ο κ. πρωθυπουργός και ο κ. Τσακαλώτος γι΄αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι η μη περικοπή των συντάξεων συντελέστηκε στο πλαίσιο μιας συναλλαγής. Τι είπε δηλαδή; Αυτό που λέει η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Δεν το έχετε ακούσει;», είπε ο Δ. Σταμάτης, για να συμπληρώσει: «Γιατί διαμαρτύρεται ο κ. Τσακαλώτος και μας λέει ότι ήταν ο πιο διχαστικός λόγος; Έπαινο του απένειμε ο κ. Μητσοτάκης! Ο κ. Τσακαλώτος και άλλα 200 στελέχη του κόμματός σας δεν είναι αυτά που το 2008 υπέγραψαν μια διακήρυξη και καλούσαν την τότε ελληνική κυβέρνηση να δώσει το όνομα, να τα δώσει όλα στους Σκοπιανούς; 'Αρα λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης απένειμε εύσημα στον κ. Τσακαλώτο. Έδωσε στους "κουτόφραγκους" το τίποτα και εισέπραξε τη μείωση των συντάξεων. Γιατί διαμαρτύρεστε; Μήπως λέει τίποτα για εσάς το θέμα της Μακεδονίας; Αν δεν λέει τίποτε τότε γιατί διαμαρτύρεστε; Και μάλιστα μας απειλεί ότι θα μας πάει στο ευρωπαϊκό κόμμα να μας νουθετήσει, να μας κάνει "ντα"».

Μάκης Μπαλαούρας: Ντροπή το κατάντημα της ΝΔ

«Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γνώση της ιστορίας και της κοινοβουλευτικής ιστορίας. Ούτε στις μεγάλες συγκρούσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, δεν είχαν ειπωθεί τέτοια πράγματα», σχολίασε λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας. «Έχει κανένας δίκιο να ισχυριστεί ότι πραγματικά σε αυτή τη Βουλή, υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις, στην εμφυλιοπολεμική περίοδο, κύριε Σταμάτη. Τότε πραγματικά υπήρχαν φωνές που έλεγαν ότι η αριστερά ήταν προδότες, ήταν συνεργάτες ξένων δυνάμεων και αντάλλασαν κατηγορίες. Να σας θυμίσω ότι σε εκείνη τη Βουλή υπήρχε και ο Μητσοτάκης, στην εμφυλιοπολεμική περίοδο και ήταν από τους πιο νουνεχείς. Καλό να διατρέξετε τα πρακτικά της τότε εποχής. Εγώ πραγματικά ντρέπομαι», είπε ο Μάκης Μπαλαούρας και πρόσθεσε: «Και ντρέπομαι και λυπάμαι. Σας συμπονώ για την κατάντια που βρίσκεστε. Και απευθύνομαι στους φιλελεύθερους της ΝΔ και τους αναφέρω. Τους προκαλώ. Τον κ. Δένδια που βλέπω μπροστά μου, τον κ. Σταϊκούρα που βλέπω μπροστά μου. Τον κ. Τζαβάρα που είμαστε συντοπίτες. Τι έχουν να πουν γι΄αυτό το πράγμα».

«Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τον προϋπολογισμό, για τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας προχθές στη Βουλή. Και τι είπε ο κ. Μητσοτάκης; Επιτέθηκε και αντέγραψε την Χρυσή Αυγή. Εδώ μέσα και έξω από εδώ, η Χρυσή Αυγή έχει αυτή τη γραμμή. Ό,τι ο Τσίπρας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πούλησε το Μακεδονικό για να πάρει τις συντάξεις! Πρέπει να ντρεπόμαστε λιγάκι» τόνισε ο Μάκης Μπαλαούρας.

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ζητήσει συγνώμη στο τελείωμα της θητείας του», δήλωσε ο Γ. Μανιάτης της ΔΗΣΥ

Το χαρακτηρισμό "γενίτσαροι για τις υπουργικές καρέκλες" για στελέχη που, προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποίησε πριν από λίγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) Γιάννης Μανιάτης, στο περιθώριο της αντιπαράθεσης για τη αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι η μη περικοπή των συντάξεων εντάσσεται στο πλαίσιο συναλλαγής. Ο κ. Μανιάτης επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού, που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούσε για "εσχάτη προδοσία" τις τότε κυβερνήσεις για να τονίσει ότι σήμερα χρειάζεται να ζητήσει μια συγνώμη.

"Γενίτσαροι για υπουργικές καρέκλες"

"Απαιτείται πια -επειδή μας αφορά όλους εμάς που σταθήκαμε όρθιοι και πατριωτικά, στα δύσκολα χρόνια του πρώτου μνημονίου, το 2011, και δεν γίναμε γενίτσαροι για να πάμε στη γλυκιά αγκαλιά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και να αποκτήσουμε υπουργικές καρέκλες (αφορά και τους απλούς αγωνιστές που υπερασπίστηκαν σε κάθε χωριό, σε κάθε καφενείο, τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη)- τώρα στο τελείωμα της πρωθυπουργικής θητείας του κ. Τσίπρα, έστω για λόγους ιστορίας μια συγνώμη", είπε ο Γιάννης Μανιάτης.

H ΔΕΠΑ

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στην υπόθεση της ΔΕΠΑ και τον ρόλο του κ. Πετσίτη.

"Για τον κ. Τσίπρα υπάρχει μείζον θέμα ηθικής τάξης. Πρέπει να απαντήσει τι γνώριζε για το πιο μεγάλο σκάνδαλο του τελευταίου διαστήματος, το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ. Σήμερα αποκαλύπτεται, μετά και την αμήχανη σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου, ότι ο κ. Πετσίτης, συμμαθητής και κολλητός του κ. Παππά, δεν ήταν απλώς δίπλα σε έναν υπουργό. Εγκαταβιούσε στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου. Άρα ο κ. πρωθυπουργός, το Μέγαρο Μαξίμου, οφείλει να απαντήσει αν οι καταγγελίες του κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ ότι έπαιρνε εντολές από τον κ. Πετσίτη, είναι αληθείς ή όχι. Και βεβαίως η δικαιοσύνη οφείλει να εμπλουτίσει τις δικογραφίες με ό,τι νεότερο έρχεται σε σχέση με τέτοιου είδους θέματα", είπε ο κ. Μανιάτης.

«Υπάρχουν τρεις λόγοι που με εμποδίζουν να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Ιω. Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων

Υπάρχουν τρεις λόγοι που με εμποδίζουν να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, και προσέθεσε: «Πρώτον, μετά από χρόνια ο προϋπολογισμός γράφτηκε στην Ελλάδα από Έλληνες. Δεύτερον, όσο λίγα και αν δίνει -τα έχω χαρακτηρίσει ψίχουλα πολλές φορές- δίνει τα περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια. Τρίτον αποκαθιστά αδικίες και βάζει τέλος στην κατρακύλα».

Ο κ. Σαρίδης κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για την προστασία ευάλωτων στρωμάτων «για να πιστέψει το άνοιγμα της προς το κέντρο, το κέντρο που υπηρέτησα και υπηρετώ». Πρόκειται για την πρόταση νόμου «Τροποποίηση και συμπλήρωση του Νόμου 3226/2004 (ΦΕΚ 24/Α/4.2.2004) “Παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος και άλλες διατάξεις" - Αναπροσαρμογή κριτηρίων υπαγωγής στο Νόμο και διερεύνηση του πεδίου εφαρμογής του», για την οποία ο κ. Σαρίδης είπε ότι έχουν ενημερωθεί τα κόμματα εδώ και καιρό.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, προτού ανακοινώσει τους λόγους που τον εμποδίζουν να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε στο πνεύμα της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει και ευχαρίστησε όσους συνέδραμαν στη σύνταξή του, δηλαδή πολίτες που «δεν ενέδωσαν στην οργή», αλλά εργάστηκαν για τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα πάνω στην κόκκινη γραμμή της φτώχειας. «Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να διορθώσουμε. Αν πράγματι έχουμε ξεκινήσει να αφήνουμε πίσω μας τα μνημόνια, αν πράγματι έχουμε ανακτήσει ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας, τότε πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε να δούμε αυτό το πρόβλημα. Το πρώτο που πρέπει να διορθώσουμε είναι πού βρίσκεται ακριβώς το όριο της φτώχειας", είπε ο κ. Σαρίδης και κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να απαντήσουν ευθέως και πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού την επόμενη Τρίτη, ποια είναι η θέση τους απέναντι σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα και την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί.

«Κύριοι της κυβέρνησης, υπάρχουν τρεις λόγοι που με εμποδίζουν να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό σας. Τρία πράγματα που άλλαξαν σε σχέση με τους προηγούμενους προϋπολογισμούς που έχω καταψηφίσει», είπε ο κ. Σαρίδης και εξήγησε: «Πρώτον, μετά από χρόνια ο προϋπολογισμός γράφτηκε στην Ελλάδα από Έλληνες. Δεύτερον, όσο λίγα και αν δίνει -τα έχω χαρακτηρίσει ψίχουλα πολλές φορές- δίνει τα περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια. Τρίτον, ξεκινά να αποκαθιστά αδικίες και βάζει ένα τέλος στην κατρακύλα της οικονομίας. Σας καλώ να εξετάσετε την πρόταση νόμου που έχω καταθέσει μήπως μου δώσετε και ένα λόγο για να πιστέψω το άνοιγμά σας προς το κέντρο, το κέντρο που ονειρεύτηκα, το κέντρο που υπηρέτησα και υπηρετώ. Πάντα πρώτοι, πάντα πρωταγωνιστές. Η δημοκρατία μας η Ελλάδα μας, οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί. Με σεβασμό απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, να βρίσκομαι δίπλα. Πάντα δίπλα του ήμουν, εκεί ανήκω».

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 20:20

Στα πορτοκαλί η Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών [Εικόνες]

Η Βουλή συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 19:10

Βουλή: Κόντρα Τασούλα-Βαρουφάκη για το βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρόσοψη της Βουλής

Επανήλθε στο θέμα του βίντεο στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, "Απόλυτα ενσωματωμένες στο Πολίτευμα η ΕΔ", απάντησε ο Κώστας Τασούλας.

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

Ο 52ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 25 Νοε 2020 | 15:10

Ο Μητσοτάκης στο ιατρείο της Βουλής - Τα συλλυπητήριά του για τον καρδιολόγο που "έφυγε" από κορονοϊό

Το ιατρείο της Βουλής επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης για να συλλυπηθεί τους εργαζομένους για τον θάνατο του 52χρονου γιατρού Γιάννη Μητρόπουλου.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:30

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για μισθωτό των 800 ευρώ σημαίνει αύξηση 183 ευρώ- Αναλυτικά παραδείγματα

"Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:01

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Εκτός πραγματικότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτά είναι τα 4 σημάδια ανθεκτικότητας

Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 13:44

Κ. Μητσοτάκης: Διπλασιάζουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τον Δεκέμβριο- Για 500 χιλιάδες δικαιούχους

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 25 Νοε 2020 | 12:31

Βουλή: Ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα κόμματα - "Τρικ που δεν πείθουν"

Στη Βουλή όλα τα κόμματα καταδίκασαν τους "παιδαριώδεις χειρισμούς" της Άγκυρας.

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 25 Νοε 2020 | 11:51

Ομιλία Μητσοτάκη στις 13:00 στη Βουλή: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13:00, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων.