Συνεχίζoνται οι αντιδράσεις στην Εκκλησία για τo "ιερό deal"

Οι αντιδράσεις στην Εκκλησία συνεχίζονται τόσο στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου όσο και στο Φανάρι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συνεχίζoνται οι αντιδράσεις στην Εκκλησία για τo "ιερό deal"

Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της «ιερής συμφωνίας» ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και οι αντιδράσεις στην Εκκλησία συνεχίζονται τόσο στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου με τις τοποθετήσεις Μητροπολιτών όσο και στο Φανάρι με την κλήση της Ελληνίδας προξένου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για εξηγήσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, για να ζητήσει εξηγήσεις αλλά και ενημέρωση για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου. Ωστόσο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συζητήθηκε.

Πάντως, να σημειωθεί πως για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου για συνάντησή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η συνάντηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο από καιρό.

Το Πατριαρχείο εμφανίζεται «δυσαρεστημένο» κυρίως για τη μη ενημέρωση. Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, πηγές από το Φανάρι ανέφεραν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία.

Μάλιστα, κύκλοι από το Φανάρι επισημαίνουν ότι «όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενημερωθεί αρμοδίως και επισήμως, για τις προθέσεις πολιτείας και Ελλαδικής Εκκλησίας, θα τις θέσει υπ’ όψιν της Συνόδου, που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επισήμως». Υπενθυμίζουν πάντως πως η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Την ίδια στιγμή, εκτάκτως συνέρχεται την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθεί η συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, κατά τη διάρκειά της, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Μετά την εισήγηση θα ακολουθήσει συζήτηση επ' αυτής.

Οι πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ελλάδος καταγράφηκαν αμέσως μετά την κοινή συνέντευξη τύπου Τσίπρα -Ιερώνυμου κάτι που οδήγησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών σε μια δήλωση που στόχευε στον κατευνασμό αυτών των αναταράξεων. Ο Αρχιεπίσκοπος βλέποντας τις πολλές και μεγάλες αντιδράσεις είχε δηλώσει: «Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε. Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς».

Άνθιμος: Μας έβλαψε σε τίποτα τόσα χρόνια που κράτος κι εκκλησία πορεύονταν μαζί;

Σε συνέντευξη του στο ΟΡΕΝ και την Ελλη Στάη. ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εκτίμησε πως δεν υπήρξε κάποιου είδους προεκλογική πολιτική συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ωστόσο, όπως είπε, εξεπλάγην καθώς "ξαφνικά, κι ενώ είχα ανοικτά την τηλεόραση σχεδόν τυχαία, είδα, άκουσα κι έμεινα άφωνος από το νέο [της υπογραφής του προσυμφώνου]. Και καθώς είμαι δεύτερος στην ιεραρχία, είπα από μέσα μου "για να μην το γνωρίζω, κάτι συμβαίνει εδώ"".

"Μας έβλαψε σε τίποτα τόσα χρόνια που κράτος κι εκκλησία πορεύονταν μαζί; Υπήρξε κάποια σύγκρουση;", αναρωτήθηκε στην ερώτηση κατά πόσο η διακριτότητα των ρόλων θα επιτρέψει στην Εκκλησία να επιτελέσει το έργο της με περισσότερη αυτονομία.

Σε ερώτηση για το τι περιμένει να συμβεί στην Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επεσήμανε πως "Μας ενδιαφέρει πρωτίστως ο λαός και η πατρίδα. Αν διασφαλίζονται αυτά, μπορούμε να είμαστε πιο επιεικείς".

ΑΝΕΛ: Ναι στη συμφωνία αν βρει σύμφωνη την Ιερά Σύνοδο

Οι προτάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη συνταγματική αναθεώρηση απασχόλησαν και τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που συνεδρίασε σήμερα. Σύμφωνα με πηγές από τους ΑΝΕΛ, οι προτάσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα και θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες.Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο μικρός κυβερνητικός εταίρος αποφάσισε να στηρίξει την συμφωνία με την εκκλησία, μόνο αν αυτή βρει σύμφωνη την Ιερά Σύνοδο, τις αποφάσεις της οποίας όχι μόνο θα σεβαστεί αλλά και θα ακολουθήσει.

Φίλης: Το προσύμφωνο δεν στηρίζεται σε μελέτη

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, σε ερώτηση για τη συμφωνία με την Εκκλησία δήλωσε πως αρχικά είναι θετικό που συνέβη. «Ένα παγωμένο θέμα το ανακινεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την εκκλησία, αυτό είναι θετικό» επανέλαβε.

Όπως είπε «η κυβέρνηση το ανοίγει το θέμα και είναι σημαντικό. Το κρίσιμο θέμα του προσυμφώνου είναι πως δεν στηρίζεται σε μελέτη, τι χρωστά ή τι δεν χρωστάει η κυβέρνηση, η εκκλησία». Σε ερώτημα γιατί αυτή η συμφωνία επιλέχτηκε να γίνει τώρα απάντησε πως δεν έχει γίνει συμφωνία, «τώρα ανοίγει» και πρόσθεσε: «Είναι λογικό που ξεκινάει αυτός ο διάλογος να δούμε που θα καταλήξει πρέπει να προσπαθήσουμε των απλών παπάδων από τη δεσποτοκρατία. τα εργασιακά δικαιώματα των απλών ιερέων πρέπει να τα διασφαλίσουμε και να μην τα αφήσουμε βορά στη δεσποτοκρατία».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 23 Οκτ 2020 | 12:51

Επίθεση Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για την πρόταση μομφής - Τώρα θυμήθηκες Αλέξη τους πλειστηριασμούς;

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 18 Οκτ 2020 | 17:16

Ιερώνυμος: Θέλουμε ανεξαρτησία της Εκκλησίας και συνεργασία με το κράτος

"Η Εκκλησία και οι Αρχιερείς δεν θέλουν χρήματα, δεν θέλουν να φάνε, τους φτάνουν. Θέλουν τη δική τους περιουσία να την αξιοποιήσουν", υπογράμμισε.

18 Οκτ 2020 | 12:37

Μήνυμα Ιερώνυμου από Λαμία: Θα έρθουν περισσότερες δυσκολίες, τα χρόνια είναι πονηρά

"Όσο ενωμένοι είμαστε και όσο προχωρούμε βαστώντας ο ένας το χέρι του άλλου στην ανηφοριά τόσο καλύτερα θα πάμε. Αυτό μόνο θέλω να βλέπω", είπε ο Ιερώνυμος.