Μάχη στην ΕΕ για το "κορονο-ομόλογο" - Μητσοτάκης και Μακρόν πιέζουν τη Μέρκελ

Η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 5 το απόγευμα.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες επικρατούν τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των αρχηγών κρατών – μελών της Ε.Ε. για τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν ενόψει της απογευματινής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι οικονομικές επιπτώσεις και η ενίσχυση των χωρών που πλήττονται από την φονική νόσο θα βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία για την επόμενη μέρα της πανδημίας η οποία κανείς δεν γνωρίζει πότε τελειώσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Εμμανουέλ Μακρόν μαζί με ακόμη επτά ευρωπαίους ηγέτες της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβενίας, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία τάσσονται υπέρ της έκδοσης ενός "Ομολόγου-Corona" με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων προς όφελος όλων των εταίρων.

Το παρασκήνιο της κοινής επιστολής

Τις τελευταίες μέρες οι εννέα Ευρωπαίοι ηγέτες που συνέταξαν την επιστολή ήταν σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου χαράξουν μία κοινή στρατηγική απέναντι ουσιαστικά στο Βερολίνο που εξακολουθεί να κρατά αρνητική στάση. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά το ευρωομόλογο.

Η κίνηση των "9" επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά το ρήγμα που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε. καθώς σε μια ακόμη κρίσιμη στιγμή – την δυσκολότερη που περνά ο πλανήτης - δεν υπάρχει κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση μιας τόσο σοβαρής κατάστασης που αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα όμως αποδεικνύεται πως πλέον η Ελλάδα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις, πρωταγωνιστεί και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου πιο δίκαιου απέναντι σε όλα τα κράτη – μέλη.

Η συμμαχία του Βορρά απέναντι στην κίνηση των "9"

Ωστόσο στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ συντάσσονται χώρες όπως η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία που αντιδρούν στην έκδοση ενός ευρωομολόγου για τον Κορονοϊό, υποστηρίζοντας πως ήδη έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των χωρών που έχουν πληγεί από την νόσο.

"Στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, της Καγκελαρίου, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητο εγγύηση και έλεγχος να παραμένουν σε ένα χέρι" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απορρίπτοντας εμμέσως την έκδοση ευρωομόλογου. Στο Βερολίνο σημειώνουν πως η Γερμανική κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει σε μία κίνηση που ενδεχομένως να δημιουργήσει μια νέα κρίση χρέους.

Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 5 το απόγευμα αναμένεται να τονίσει την ανάγκη χρησιμοποίησης όλων των εργαλείων χρηματοδότησης, προκειμένου να υπάρξει ένα ισχυρό πακέτο βοήθειας αλλά και για να αποδείξει η Ευρώπη πως μπορεί συλλογικά να αντιμετωπίζει τόσο σημαντικές κρίσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει τους λόγους που συνυπέγραψε την κοινή επιστολή, υποστηρίζοντας πως με την έκδοση του ευρωομολόγου θα μετριαστούν σε σημαντικό βαθμό οι οικονομικές συνέπειες, που υπάρχουν ήδη από την φονική νόσο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές απαιτούνται άμεσες λύσεις και όχι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό τον λόγο θα ζητήσει οι οποίες αποφάσεις να ληφθούν αν όχι σήμερα εντός των επομένων ημερών.

Άλλωστε στην επιστολή των "9" τονίζεται μεταξύ άλλων πως τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από το ευρωομόλογο "θα χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όλων των χωρών-μελών. Αλλά και σειρά βραχυπρόθεσμων πολιτικών για την προστασία των εθνικών οικονομιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μας μοντέλου".

ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 07 Απρ 2020 | 16:24

Κορονοϊός: Αρχίζουν τα τεστ κατ’ οίκον την Τετάρτη – Στον δρόμο 500 Κινητές Μονάδες Υγείας

Μισθώνονται έως 500 οχήματα και εκπαιδεύονται 2.000 νέοι επαγγελματίες υγείας

07 Απρ 2020 | 16:12

Επίθεση Πολάκη σε Ευαγγελάτο και ΜΜΕ αλλά και αιχμές κατά Τσακαλώτου

Eπίθεση στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους από τον Παύλο Πολάκη μέσω Facebook.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ FACEBOOK 07 Απρ 2020 | 16:11

Τάσος Χαλκιάς: Μένουμε σπίτι μέχρι να τα ξαναπούμε από το θεατρικό σανίδι [βίντεο]

"Μένουμε σπίτι, αφού έτσι πρέπει να κάνουμε για την υγεία όλων μας και την υγεία των γύρω μας", λέει ο ηθοποιός.

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΩ INTERNET 07 Απρ 2020 | 15:55

Ο Μποτσέλι θα ψάλλει μέσα στον άδειο καθεδρικό του Ντουόμο την Κυριακή του Πάσχα

Το Ντουόμο θα είναι άδειο, όμως μέσω streaming η φωνή του θα ακουστεί σε όλον τον κόσμο

ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ 07 Απρ 2020 | 15:46

Ο άνθρωπος που φτιάχνει τις καλύτερες μάσκες του κόσμου

Σχεδόν όλα τα μοντέλα του είναι sold out μέχρι τον Ιούνιο, με τον ίδιο να δημιουργεί μία αξιοσημείωτη περιουσία.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 07 Απρ 2020 | 15:42
CORONA DATA SPENDER APP 07 Απρ 2020 | 15:40

"Εξυπνα" ρολόγια στη μάχη για την ανάλυση διάδοσης του κορονοϊού στη Γερμανία

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για smart και fitness ρολόγια. Υπολογίζεται ότι περί τα 10 εκατομμύρια άτομα διαθέτουν τέτοια γκάτζετ στην Γερμανία

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 07 Απρ 2020 | 15:40

"Ο Τζόνσον δεν έχει πνευμονία και δεν χρησιμοποιεί αναπνευστήρα", λέει η Ντάουνινγκ Στριτ

Κορυφαίοι γιατροί δηλώνουν πως για να εισαχθεί κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σημαίνει ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή.

07 Απρ 2020 | 15:28

Τι θα γίνει με τα διδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία- Νέα ρύθμιση προβλέπει κούρεμα

Μειώνονται  τις επόμενες ημέρες τα δίδακτρα σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της Παιδείας για τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες τους που δεν παραδόθηκαν

07 Απρ 2020 | 15:18

Δείτε τον χάρτη της πανδημίας στην Ελλάδα - Οι περιοχές που δεν έχουν κρούσματα

Τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στην Ελλάδα με βάση την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ και αφορά τα στοιχεία της 6ης Απριλίου

07 Απρ 2020 | 15:14

Tηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο ενόψει του Eurogroup

Η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup υποστηρίζοντας  την θέση που έχει εκφράσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για κοινή έκδοση ομολόγων

07 Απρ 2020 | 14:54

Πώς να στηρίξετε τις μικρές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Δείξτε την αγάπη σας στα αγαπημένα σας καταστήματα και brands.

07 Απρ 2020 | 14:49

Δωρεά "μαμούθ" 100.000.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Νιάρχος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Δωρεά ύψους 100.000.000 κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την αντιμετώπιση της κρίσης, δημιουργώντας τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19.