Η ήπια γραμμή για την οποία επέμεινε το μπλόκο Βερολίνο- Ρώμη- Μαδρίτη και η απροθυμία της Γαλλίας να ζητήσει πιο σκληρά μέτρα απέναντι στην Τουρκία "σφράγισαν" το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2020, που δεν εξελίχθηκε έτσι όπως περίμενε η ελληνική πλευρά.
Ολονύκτιες διαβουλεύσεις, συμβιβασμοί και κοινά ανακοινωθέντα τα οποία τροφοδοτήθηκαν από ένα έντονο πολιτικό παρασκήνιο, στο οποίο κομβικό ρόλο έπαιξε η άτυπη συμφωνία Γερμανίας - Γαλλίας.
Το προσχέδιο που είχαν συντάξει οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών στις Βρυξέλλες και το οποίο παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν ικανοποιούσε σε καμία περίπτωση Αθήνα και Λευκωσία.
Η Βουλγαρία και η Γερμανία, συνεπικουρούμενες από την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε αυστηρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Η στάση της Αυστρίας, η οποία παρόλο που αρχικώς ζητούσε αυστηρές κυρώσεις, εν τέλει υπαναχώρησε και κυρίως η Γαλλία η οποία δεν θέλησε να αναλάβει το όποιο πολιτικό κόστος και να βρεθεί "μπροστά" στη διαμάχη, ήταν οι παράγοντες που καθόρισαν το αποτέλεσμα.
Έτσι παρόλο που ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πριν την Σύνοδο δήλωνε πως "πρέπει να είμαστε συνεπείς απέναντι στις αποφάσεις του Οκτωβρίου", την κρίσιμη στιγμή δεν πίεσε για πιο αυστηρές διατυπώσεις, καθώς -όπως αναφέρει η "Καθημερινή"- φαίνεται να πείστηκε από τα επιχειρήματα της Μέρκελ ότι η νέα αμερικανική διοίκηση που θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου, θα υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή πολιτική απέναντι στην Άγκυρα.
Έτσι παρά την ενόχληση του Ελυζέ από την ρητορική Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος Μακρόν επέλεξε να μην συγκρουστεί με την Άγκυρα, ευθυγραμμιζόμενος με το μπλοκ της Γερμανίας. Πληροφορίες μάλιστα, θέλουν Γαλλία και Γερμανία να συμφώνησαν σε μια σκληρή στάση απέναντι στην Βρετανία για το Brexit, σε αντάλλαγμα με μια ηπιότερη στάση των Γάλλων απέναντι στην Τουρκία.
Εντέλει αποφασίστηκε ,στις 25 Μαρτίου του 2021 (ημερομηνία που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης), οι 27 θα εξετάσουν εκ νέου τα μέτρα κατά της Τουρκίας που θα προτείνει μέχρι τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με το Ταμείο Ανάκαμψης (που είχε μπλοκάρει η Πολωνία και η Ουγγαρία), η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέλαβε δράση, δηλώνοντας έτοιμη να προχωρήσει με το Ταμείο χωρίς την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Βαρσοβία και Βουδαπέστη αναγκάστηκαν να δεχθούν την "μπλόφα" και να υποχωρήσουν αποδεχόμενες ότι τους προσέφερε η Γερμανία.
Η καταρχήν συμφωνία ανάμεσα σε Βερολίνο, Βουδαπέστη και Βαρσοβία έγινε δεκτή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών στις Βρυξέλλες (COREPER) την Πέμπτη, οι οποίοι αποφάσισαν να την υπερψηφίσουν καθώς δεν ξεπερνούσε τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και συγκεκριμένα κράτη- μέλη της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο η Δανία και το Λουξεμβούργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δικαιούται 31,9 δισ. εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια.
Έτσι η ΕΕ αποφάσισε για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα τεράστιο Ταμείο ανάκαμψης με το οποίο αλλάζει άρδην ο τρόπος χρηματοδότησης κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς έγινε το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr