Υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο για την θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ιδεολογική επιλογή αλλά για αναγκαιότητα λόγω των φαινομένων βίας στα ΑΕΙ.
"Υπάρχουν συνάδελφοί μου, που αυτολογοκρίνονται για να μην στοχοποιηθούν από αυτές τις ομάδες" δήλωσε ο κ. Συρίγος από το βήμα της Βουλής όπου και έκανε ειδική αναφορά στους καθηγητές εγκληματολογίας.
"Η συγκεκριμένη επιστήμη αποτελεί εχθρό των συγκεκριμένων ομάδων, καθώς προβλέπει την συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολύ συγκεκριμένα πανεπιστήμια αστικών κέντρων.
"Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολύ συγκεκριμένα ΑΕΙ μεγάλων αστικών κέντρων, γιατί γίνονται στόχος ομάδων φοιτητικών ή μη, που προσπαθούν να αλιεύσουν οπαδούς" σημείωσε.
"Ξέρετε ότι αυτές οι ομάδες έχουν λογοκρίνει συγκεκριμένες σχολές και επιστήμες, όπως η Εγκληματολογία; Γιατί στην Εγκληματολογία πρέπει να συνεργάζεσαι με την αστυνομία. Άρα, όποιος διδάσκει εγκληματολογία τίθεται υπο διωγμό" συνέχισε ο υφυπουργός.
"Υπάρχουν προγράμματα ερευνητικά, που θα μπορούσαν να τρέξουν θέματα ενισχυτικά για την αμυντική θωράκιση της χώρας, όπως η ανάπτυξη drones. Γνωρίζω ότι πολυτεχνικά τμήματα σκέφτηκαν να τρέξουν τέτοιου είδους προγράμματα, αλλά προβληματίστηκαν για το αν θα στοχοποιούνταν από αυτές τις ομάδες ως φιλομιλιταριστές" πρόσθεσε.
Η περίπτωση του Παντείου
Ειδική αναφορά έκανε και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου όπως είπε "είχαμε καλέσει τον πρέσβη του Ισραήλ και τον ομόλογό του της Παλαιστίνης να μιλήσουν. Κάποιοι από αυτές τις ομάδες ζήτησαν να μην μιλήσει ο Ισραηλινός, την στιγμή που ο πρέσβης της Παλαιστίνης δεν είχε πρόβλημα να συνομιλήσει μαζί του".
"Όχι, δεν θέλουμε αστυνομία στα ΑΕΙ. Δεν είναι η δουλειά της ΕΛΑΣ αυτή. Δεν υπάρχει αστυνομία στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Όμως, δεν υπάρχει στην Ευρώπη και το χτίσιμο καθηγητών. Προφανώς δεν θέλουμε αστυνομία, αλλά φτάσαμε σε μια κατάσταση που έχει ξεφύγει" υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Τέλος μίλησε και για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος από τις πρυτανικές αρχές διαχρονικά. "Ξέρανε ότι την μια μέρα θα επικοινωνούσαν με την αστυνομία και τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου θα ήταν παρέα με όλους αυτούς τους τύπους που ασκούν εκφοβισμό" σχολίασε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr