ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ κατά της «χαλαρής» ψήφου με συνταγή ακραίας πόλωσης

Τσίπρας και Μητσοτάκης πολώνουν το κλίμα για να αποφευχθεί η «χαλαρή» ψήφος στις 26 Μαΐου.

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ κατά της «χαλαρής» ψήφου με συνταγή ακραίας πόλωσης

Χαρακτήρα «εθνικών εκλογών» δίνουν στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Ο πρωθυπουργός έχει ως στόχο την συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει την «ψαλίδα» με τη ΝΔ, ώστε να μπορέσει διαχειριστεί μια ενδεχόμενη ήττα με μια μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές. Από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης θέλει μια καθαρή νίκη με όσο το δυνατό μεγαλύτερο προβάδισμα, έτσι ώστε να αποτελέσει σημαντική βάση για την επικράτηση της ΝΔ στις εθνικές εκλογές που έρχονται.

Εκείνο που ανησυχεί την Κουμουνδούρου αλλά και την Πειραιώς είναι η «χαλαρή» ψήφος, μία στάση που ακολουθούν παραδοσιακά οι πολίτες στην ευρωκάλπη, είναι ενδεικτικό ότι στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το ποσοστό της αποχής κυμάνθηκε στο 45%. Η ανησυχία που επικρατεί στα κομματικά επιτελεία επιβεβαιώθηκε και από τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που μίλησε σε κομματική εκδήλωση στον Βόλο.

«Η πολιτική μάχη προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων. Δυνάμεων που δεν συμφωνούν σε όλα, αλλά μοιράζονται ένα κοινό όραμα μιας Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός. Βέβαια η Κουμουνδούρου έχει ένα ακόμη λόγω να προβληματίζεται καθώς από την «χαλαρή ψήφο» υπάρχει και η «ψήφος διαμαρτυρίας» που δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας για τις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΝΔ έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους. «Η κάλπη των ευρωεκλογών θα είναι η πρώτη ευκαιρία για τους πολίτες μετά από 4 χρόνια να στείλουν στον κ. Τσίπρα ένα μήνυμα: Αρκετά πια, ως εδώ. Θέλουμε πολιτική αλλαγή. Θέλουμε μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα».

Τσίπρας: Πολώνει το κλίμα για να αυξήσει την συσπείρωση

Οι υψηλοί τόνοι του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και η προσπάθεια να ταυτίσει τη ΝΔ με την ακροδεξιά δείχνει την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθεί το Μαξίμου. Στόχος είναι πόλωση του πολιτικού κλίματος και η αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που σε όλες τις μετρήσεις βρίσκεται λίγο πάνω από το 50%, σε αντίθεση με τη ΝΔ που ξεπερνάει το 80%.

«Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη αποτελεί υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς. Θεωρεί μάλιστα, ότι με την ακροδεξιά μετατόπιση της ΝΔ, θα διεμβολίσει συντηρητικά ακροατήρια», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Κοινή εκτίμηση όλων πλέον των στελεχών ακόμη και της ομάδας των «53» είναι πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την ανησυχία του για την «χαλαρή» ψήφο.

Άνοιγμα στην κεντροαριστερά μέσω ευρωψηφοδελτίου

Εκτός όμως από την συσπείρωση ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να κάνει άνοιγμα προς τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο και ήταν το ζήτημα που μονοπώλησε τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η κάθετη άρνηση του ΚΙΝ.ΑΛ και του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο στην διεύρυνση που επιχειρεί το Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός μετά το νέο κάλεσμα που απηύθυνε από το βήμα της Κ.Ε προς την κεντροαριστερά ετοιμάζεται σήμερα στις 20:30 να παραστεί στην εκδήλωση των ευρωσοσιαλιστών, παρουσία του επικεφαλής τους, Ούντο Μπούλμαν.Έως τις 15 Μαρτίου αναμένεται να έχει ανακοινωθούν και οι υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου

Αμφίπλευρη διεύρυνση ζητούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Στις ομιλίες του τα περισσότερα στελέχη μπορεί να συμφώνησαν με το διακύβευμα των εκλογών αλλά αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν ενστάσεις για την διεύρυνση η οποία θα πρέπει να είναι αμφίπλευρη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως τα πρόσωπα που θα συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχουν αποδεχθεί τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για την δημιουργία μιας συμπαράταξης αριστερών, οικολογικών και δυνάμεων από τον σοσιαλιστικό χώρο αποδεσμευμένων από τον νεοφιλελευθερισμό. Ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως οι αναγκαίες συμμαχίες πρέπει να είναι αμφίπλευρες, στη βάση προγράμματος που θα προωθεί την υπέρβαση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Μητσοτάκης: Οι εκλογές είναι μία μάχη για την δημοκρατία

Στην Πειραιώς χαρακτηρίζουν τα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα ως «κινήσεις πανικού απέναντι στην επερχόμενη ήττα» και δίνουν όλο τους το βάρος στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο. «Στις 26 Μαΐου εύχομαι και ελπίζω να έχουμε και εθνικές εκλογές. Για να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα αυτή η μεγάλη περιπέτεια την οποία ζει η χώρα. Αλλά και αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει τελικά να εξαντλήσει πλήρως τη θητεία του και να πάει μέχρι τον Οκτώβριο, υπό τον πανικό της επερχόμενης ήττας» είπε χαρακτηριστικά σε κομματική εκδήλωση στον Βόλο.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ η εκλογική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο ιδεολογικά χαρακτηριστικά και έθεσε το διακύβευμα ενόψει της ευρωκάλπης. «Είναι μία μάχη και για τη Δημοκρατία, όχι μόνο για την οικονομία. Είναι και για τη λογοδοσία και για ένα Κοινοβούλιο το οποίο θα δουλεύει. Αλλά και για τη Δικαιοσύνη που, πραγματικά ανεξάρτητη, δεν θα παίζει παιχνίδια καθοδηγούμενη από πολιτικούς ινστρούχτορες».

Η κυβέρνηση επενδύει στην «μαύρη προπαγάνδα»

Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» που επιχειρείτε από τον Αλέξη Τσίπρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει το σε βάρος του πολιτικό κλίμα.

Η επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον της ΝΔ που την χαρακτήρισε ως ένα «συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων ακροδεξιών», δείχνουν σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση πως ο πρωθυπουργός αρχίζει να χάνει την ψυχραιμία του απέναντι στο φάσμα της ήττας. «Παρουσιάζει μια εικόνα για τη Νέα Δημοκρατία η οποία υπάρχει μόνο στο δικό του φαντασιακό κόσμο», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτο: EUROKINISSI αρχείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS 24 Ιαν 2022 | 07:46

Μια απάντηση στον εκλεκτό συνάδελφο Κώστα Βαξεβάνη - Για τη δίωξή του και το παραδικαστικό κύκλωμα Παπαγγελόπουλου

Η απάντηση στον Κώστα Βαξεβάνη για τη δίωξή του και τα όσα γράφει στο editorial του Documento.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Ιαν 2022 | 20:54

ΣΥΡΙΖΑ: Μπίστης, Λιάκος, Δανέλλης, Παναγιώτου στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση

Τι αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης , Παναγιώτης Παναγιώτου.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΗΣΕΙΣ 23 Ιαν 2022 | 20:13

Επανεμφάνιση Φουρθιώτη με απειλές για Γεραπετρίτη και Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσιος εκβιασμός ενός υπόδικου

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και τον υπουργό, με τον Γ. Γεραπετρίτη να παραδέχεται τις επαφές και να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανθρωποφαγία και τοξικότητα.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 23 Ιαν 2022 | 14:17

ΝΔ για τα φυλλάδια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική και χυδαία η προσπάθεια να καπηλευτούν κομματικά την υπόθεση της 24χρονης

"Τέλος στην ασυδοσία των ελίτ είμαστε μαζί με κάθε Γεωργία" και "Πλούσιοι, νέοι, ωραίοι, σεξιστές δεν μας κάνει εντύπωση που είστε βιαστές" ήταν τα συνθήματα που αναγράφονταν στα τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιαν 2022 | 09:11

Ο Τσίπρας επιστρατεύει Πολάκη - Καρτερό για να σωπάσουν όσοι αντιδρούν στην εκλογή του από τη βάση

Ηρθαν στην επιφάνεια οι φόβοι των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, που υποψιάζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μόνο να είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού.

"ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" 22 Ιαν 2022 | 21:54

H απρόσμενη επίσκεψη Μητσοτάκη σε αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά [εικόνες]

Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους αστέγους, στο λιμάνι του Πειραιά.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 22 Ιαν 2022 | 13:46

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Προβάδισμα Μακρόν στον α' γύρο - Τι δείχνουν τα γκάλοπ για τον β'

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στην πρόθεση ψήφου, θα κέρδιζε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όποιος και αν ήταν ο αντίπαλός του.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 22 Ιαν 2022 | 11:25

Ντόρα Μπακογιάννη: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους - Είναι πολλά τα 47 ευρώ για PCR τεστ

"Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, πάνω από 90%, από ανθρώπους που είναι άνω των 60. Πολλοί από αυτούς είναι με υποκείμενα νοσήματα και ανεμβολίαστοι", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Ιαν 2022 | 09:45

Ανω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή από τη βάση - Πολάκης κατά Φίλη: Θα μπουν όλοι στο πραγματικό τους μπόι...

Ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στο Νίκο Φίλη, υπονοώντας ότι η εκλογή από τη βάση θα αποδυναμώσει την εσωκομματική τάση "Ομπρέλα".

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 21 Ιαν 2022 | 18:54

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τα "απάτητα βουνά": Σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά

Υπουργική απόφαση απαγορεύει ουσιαστικά κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα 6 παρθένων βουνών στη χώρα - Η τοποθέτηση Μητσοτάκη.

21 Ιαν 2022 | 13:07

ΝΔ για τη λειτουργία των σχολείων: "Άλλο ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται"

Καυστικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τασος Γαϊτάνης, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.