ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ κατά της «χαλαρής» ψήφου με συνταγή ακραίας πόλωσης

Τσίπρας και Μητσοτάκης πολώνουν το κλίμα για να αποφευχθεί η «χαλαρή» ψήφος στις 26 Μαΐου.

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ κατά της «χαλαρής» ψήφου με συνταγή ακραίας πόλωσης

Χαρακτήρα «εθνικών εκλογών» δίνουν στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Ο πρωθυπουργός έχει ως στόχο την συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει την «ψαλίδα» με τη ΝΔ, ώστε να μπορέσει διαχειριστεί μια ενδεχόμενη ήττα με μια μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές. Από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης θέλει μια καθαρή νίκη με όσο το δυνατό μεγαλύτερο προβάδισμα, έτσι ώστε να αποτελέσει σημαντική βάση για την επικράτηση της ΝΔ στις εθνικές εκλογές που έρχονται.

Εκείνο που ανησυχεί την Κουμουνδούρου αλλά και την Πειραιώς είναι η «χαλαρή» ψήφος, μία στάση που ακολουθούν παραδοσιακά οι πολίτες στην ευρωκάλπη, είναι ενδεικτικό ότι στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το ποσοστό της αποχής κυμάνθηκε στο 45%. Η ανησυχία που επικρατεί στα κομματικά επιτελεία επιβεβαιώθηκε και από τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που μίλησε σε κομματική εκδήλωση στον Βόλο.

«Η πολιτική μάχη προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων. Δυνάμεων που δεν συμφωνούν σε όλα, αλλά μοιράζονται ένα κοινό όραμα μιας Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός. Βέβαια η Κουμουνδούρου έχει ένα ακόμη λόγω να προβληματίζεται καθώς από την «χαλαρή ψήφο» υπάρχει και η «ψήφος διαμαρτυρίας» που δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας για τις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΝΔ έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους. «Η κάλπη των ευρωεκλογών θα είναι η πρώτη ευκαιρία για τους πολίτες μετά από 4 χρόνια να στείλουν στον κ. Τσίπρα ένα μήνυμα: Αρκετά πια, ως εδώ. Θέλουμε πολιτική αλλαγή. Θέλουμε μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα».

Τσίπρας: Πολώνει το κλίμα για να αυξήσει την συσπείρωση

Οι υψηλοί τόνοι του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και η προσπάθεια να ταυτίσει τη ΝΔ με την ακροδεξιά δείχνει την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθεί το Μαξίμου. Στόχος είναι πόλωση του πολιτικού κλίματος και η αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που σε όλες τις μετρήσεις βρίσκεται λίγο πάνω από το 50%, σε αντίθεση με τη ΝΔ που ξεπερνάει το 80%.

«Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη αποτελεί υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς. Θεωρεί μάλιστα, ότι με την ακροδεξιά μετατόπιση της ΝΔ, θα διεμβολίσει συντηρητικά ακροατήρια», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Κοινή εκτίμηση όλων πλέον των στελεχών ακόμη και της ομάδας των «53» είναι πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την ανησυχία του για την «χαλαρή» ψήφο.

Άνοιγμα στην κεντροαριστερά μέσω ευρωψηφοδελτίου

Εκτός όμως από την συσπείρωση ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να κάνει άνοιγμα προς τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο και ήταν το ζήτημα που μονοπώλησε τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η κάθετη άρνηση του ΚΙΝ.ΑΛ και του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο στην διεύρυνση που επιχειρεί το Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός μετά το νέο κάλεσμα που απηύθυνε από το βήμα της Κ.Ε προς την κεντροαριστερά ετοιμάζεται σήμερα στις 20:30 να παραστεί στην εκδήλωση των ευρωσοσιαλιστών, παρουσία του επικεφαλής τους, Ούντο Μπούλμαν.Έως τις 15 Μαρτίου αναμένεται να έχει ανακοινωθούν και οι υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου

Αμφίπλευρη διεύρυνση ζητούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Στις ομιλίες του τα περισσότερα στελέχη μπορεί να συμφώνησαν με το διακύβευμα των εκλογών αλλά αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν ενστάσεις για την διεύρυνση η οποία θα πρέπει να είναι αμφίπλευρη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως τα πρόσωπα που θα συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχουν αποδεχθεί τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για την δημιουργία μιας συμπαράταξης αριστερών, οικολογικών και δυνάμεων από τον σοσιαλιστικό χώρο αποδεσμευμένων από τον νεοφιλελευθερισμό. Ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως οι αναγκαίες συμμαχίες πρέπει να είναι αμφίπλευρες, στη βάση προγράμματος που θα προωθεί την υπέρβαση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Μητσοτάκης: Οι εκλογές είναι μία μάχη για την δημοκρατία

Στην Πειραιώς χαρακτηρίζουν τα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα ως «κινήσεις πανικού απέναντι στην επερχόμενη ήττα» και δίνουν όλο τους το βάρος στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο. «Στις 26 Μαΐου εύχομαι και ελπίζω να έχουμε και εθνικές εκλογές. Για να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα αυτή η μεγάλη περιπέτεια την οποία ζει η χώρα. Αλλά και αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει τελικά να εξαντλήσει πλήρως τη θητεία του και να πάει μέχρι τον Οκτώβριο, υπό τον πανικό της επερχόμενης ήττας» είπε χαρακτηριστικά σε κομματική εκδήλωση στον Βόλο.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ η εκλογική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο ιδεολογικά χαρακτηριστικά και έθεσε το διακύβευμα ενόψει της ευρωκάλπης. «Είναι μία μάχη και για τη Δημοκρατία, όχι μόνο για την οικονομία. Είναι και για τη λογοδοσία και για ένα Κοινοβούλιο το οποίο θα δουλεύει. Αλλά και για τη Δικαιοσύνη που, πραγματικά ανεξάρτητη, δεν θα παίζει παιχνίδια καθοδηγούμενη από πολιτικούς ινστρούχτορες».

Η κυβέρνηση επενδύει στην «μαύρη προπαγάνδα»

Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» που επιχειρείτε από τον Αλέξη Τσίπρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει το σε βάρος του πολιτικό κλίμα.

Η επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον της ΝΔ που την χαρακτήρισε ως ένα «συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων ακροδεξιών», δείχνουν σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση πως ο πρωθυπουργός αρχίζει να χάνει την ψυχραιμία του απέναντι στο φάσμα της ήττας. «Παρουσιάζει μια εικόνα για τη Νέα Δημοκρατία η οποία υπάρχει μόνο στο δικό του φαντασιακό κόσμο», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτο: EUROKINISSI αρχείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Ιαν 2021 | 07:05

Επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα έως την 1η Φεβρουαρίου - Ολο το παρασκήνιο - Τι δεν αφορά

Από σήμερα Τρίτη 26 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου απαγόρευση όλων των δημοσίων συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Ιαν 2021 | 19:12

Μητσοτάκης στο Νταβός: "Θα πιέσουμε τις εταιρείες να παραδώσουν γρήγορα τα εμβόλια"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στη διαδικτυακή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (WEF) τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση από το πρώτο στάδιο της υγιειονομικής κρίσης

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Ιαν 2021 | 18:58

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Συζητάμε μόνο οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Αντικείμενο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας είναι μόνο η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την υπουργό 'Αμυνας της Γαλλίας.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 25 Ιαν 2021 | 15:41

Μητσοτάκης για τον κορονοϊό: Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα πριν από το καλοκαίρι

Για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας διαδικτυακά στο World Economic Forum του Νταβός

ΤΟ ΦΟΡΤΙΣΕ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ 25 Ιαν 2021 | 15:06

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πήγε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος οδηγώντας το δικό του ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο [Εικόνες[

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητό του

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 25 Ιαν 2021 | 13:43

Σάλος με ανάρτηση υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ για την Μπεκατώρου: "Οι κυρίες αν δεν έχουν ευαρέσκεια δεν μπαίνουν σε δωμάτια ανδρών"

Αλγεινές εντυπώσεις έχει δημιουργήσει η δήλωση της Ελένης Αξιόγλου, σχετικά με την Σοφία Μπεκατώρου. Τι απαντά η ίδια.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 25 Ιαν 2021 | 13:08

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τη νεοεκλεγείσα πρωθυπουργό της Λιθουανίας

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνομιλία του πρωθυπουργού με τη λιθουανή ομόλογό του επικεντρώθηκε στο μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΜΗ ΜΙΛΑΣ 25 Ιαν 2021 | 12:43

Ο Φλωρίδης (ΚΙΝΑΛ) για την επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία και το άρθρο Μαραντζίδη- Επιστροφές, καταστροφές...

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης απαντά στο άρθρο Μαραντζίδη για την επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία

Η ΟΜΠΡΕΛΑ... ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 25 Ιαν 2021 | 11:54

Ξέσπασε καυγάς ανάμεσα σε Θανάση Καρτερό και Αυγή - Για τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τάσεις βάζουν μπουρλότο στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2021 | 09:51

Ηλιόπουλος: Όμηρος του Σαμαρά ο Μητσοτάκης - Αμφισβητεί το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής

Κρατάει ψηλά στην ατζέντα το άρθρο Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Νάσο Ηλιόπουλο να σημειώνει πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του πρώην πρωθυπουργού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2021 | 09:02

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: Ηταν πολιτικός αντίπαλος αλλά ποτέ εχθρός

Για τον αδόκητο θάνατο του Σήφη Βαλυράκη έκανε δήλωση ο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 25 Ιαν 2021 | 08:51

Με κορονοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα - Τεστ για όλους στην Κουμουνδούρου - Ευχές από Μητσοτάκη και Μαρέβα

Όλο το προσωπικό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου θα υποβληθεί σήμερα σε τεστ κορονοϊού - Σε καραντίνα ο Α. Τσίπρας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTERF 24 Ιαν 2021 | 22:28

Κορονοϊός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε "περαστικά και ταχεία ανάρρωση" στον γιο του Αλέξη Τσίπρα

Περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον γιο του Αλέξη Τσίπρα ευχήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.