ΣΥΡΙΖΑ: «Ακαιρη η συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση»

Τουλάχιστον άκαιρη χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση την ανακίνηση θέματος συνταγματικής αναθεώρησης από τον Α.Σαμαρά. Ποιά σημεία αποτελούν «κόκκινο πανί» για την Κουμουνδούρου.

suriza-akairi-i-suzitisi-gia-suntagmatiki-anathewrisi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Αρνητική προοιωνίζεται η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προτάσεις της ΝΔ και του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση (επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε χθες, Τετάρτη). Κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν εξάλλου, μιλώντας στο theTOC.gr, ότι «η συζήτηση είναι παντελώς άκαιρη. Είναι θέμα που θα απασχολήσει την επόμενη Βουλή, που θα έχει όμως άλλους συσχετισμούς δυνάμεων».

Τουλάχιστον 3 θέματα (περιορισμοί διαδηλώσεων, φυσικό περιβάλλον και ιδιωτικά πανεπιστήμια) αποτελούν... κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η αντίδραση αναμένεται αρνητική και λόγω του ότι διατυπώνεται μέσα στην «καρδιά» της προεκλογικής περιόδου, αρνητική και ως προς την ουσία, αφού τουλάχιστον τρία θέματα (περιορισμοί διαδηλώσεων και πορειών, φυσικό περιβάλλον και ιδιωτικά πανεπιστήμια) αποτελούν... κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείται πάντως να υπάρχουν και κάποια σημεία, με τα οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει η Κουμουνδούρου, εάν και εφόσον προχωρήσει η επί της ουσίας συζήτηση.

«Γελοιοποιεί τη διαδικασία»

Το theTOC.gr ζήτησε και πήρε ένα πρώτο σχόλιο από τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου (αλλά και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) Κώστα Χρυσόγονο:  «Εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση. Η κυβέρνηση γελοιοποιεί τη διαδικασία και οι περισσότερες προτάσεις της είναι χαρακτηριστικά ασαφείς, για αυτό και επικίνδυνες», ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του.
Από εκεί και πέρα, και αναλύοντας μία προς μία τις προτεινόμενες αλλαγές, ο Κ. Χρυσόγονος θεωρεί πως υπάρχουν διατάξεις, με τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να συμφωνήσει, π.χ. με τη θεσμοθέτηση θητείας σε διάφορα αξιώματα, θυμίζοντας ότι αντίστοιχη διάταξη υπάρχει και στο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το εκλογικό σύστημα είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά μόνο για την απλή αναλογική

Για τη διάταξη που άπτεται της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας σημείωσε πως είναι θέμα που πρέπει να αναλυθεί περαιτέρω, ενώ για το εκλογικό σύστημα είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά μόνο για την απλή αναλογική και απορρίπτει άλλα ενδιάμεσα μορφώματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά τίθενται στο τραπέζι για την ικανοποίηση πρόσκαιρων μικροκομματικών σχεδιασμών, υποστηρίζει η Κουμουνδούρου.
Τέλος, υπάρχουν, βέβαια, οι βασικές τρεις διαφωνίες της αριστεράς, δηλαδή ο περιορισμός στις πορείες, η αναθεώρηση του άρθρου 16 με τη θεσμοθέτηση «μη κρατικών», όπως είπε ο πρωθυπουργός, ΑΕΙ και η αναθεώρηση των άρθρων 17 και 24 για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook