
Εν αναμονή της άφιξης στην Βουλή της δικογραφίας που αφορά στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και την εμπλοκή του στην υπόθεση Καλογρίτσα με τις τηλεοπτικές άδειες και το ΣΥΡΙΖΑ channel, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα πράξει η κυβερνητική πλειοψηφία όσον αφορά τη διερεύνηση από τη Βουλή της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Με βάση τον κανονισμό υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά από αίτημα που θα καταθέσουν 60 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, μετά από αίτημα που θα καταθέσουν 30 βουλευτές. Με βάση την αριθμητική της υπάρχουσας Βουλής αυτή η δυνατότητα υπάρχει μόνο για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων που του δίνει ο κανονισμός, άρα το μπαλάκι πέφτει στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Η κυρίαρχη αίσθηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι δεν πρέπει τώρα εν μέσω πανδημίας και όλης αυτής της βαριάς ατμόσφαιρας που υπάρχει και στο πολιτικό επίπεδο να ανοίξει εκ νέου μια εστία έντονης αντιπαράθεσης, με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Μάλιστα όπως λένε βουλευτές "ας περιμένουμε πρώτα να έρθει δικογραφία να δούμε τι αναφέρει ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά και μετά βλέπουμε τι θα γίνει στην πορεία".
Ο κίνδυνος παραγραφής
Όμως εδώ προκύπτει ένα σαφές ερώτημα που έχει να κάνει με τον κανονισμό της Βουλής και το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Εάν δεν γίνει προανακριτική επιτροπή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο που ξεκινάει η νέα περίοδος, τα όποια τυχόν ποινικά αδικήματα που αφορούν τόσο την υπόθεση Καλογρίτσα όσο και την υπόθεση Folli-Follie, που κι αυτή θα έρθει σύντομα στη Βουλή, παραγράφονται.
Αν δε η Βουλή κλείσει για θερινά τμήματα το καλοκαίρι, η παραγραφή θα ξεκινήσει με το κλείσιμο της ολομέλειας και την έναρξη των θερινών τμημάτων. Και αυτό γιατί οι όποιες υποθέσεις αφορούν την δεύτερη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά, εμπίπτουν στα προ της αναθεώρησης του Συντάγματος προβλεπόμενα για την παραγραφή υπουργικών αδικημάτων .
Η απάντηση που υπάρχει από κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία σε βάθος χρόνου, είναι μία εξεταστική επιτροπή που ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τις δύο υποθέσεις ή μόνο την υπόθεση Καλογρίτσα - Παππά. Να καταδείξει έτσι τις πολιτικές ευθύνες και να αφήσει την δικαιοσύνη από κει και πέρα να κάνει τη δουλειά της, χωρίς να εμπλακεί εκ νέου η κυβερνητική πλειοψηφία μια νέα υπόθεση ειδικού δικαστηρίου για τον πρώην ισχυρού άνδρα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη με τον κ. Παπαγγελόπουλο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr