ΣΥΡΙΖΑ για Πολύδωρα: Δεν είναι πολιτικός μας φίλος

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε με φόντο την θύελλα αντιδράσεων της αντιπολίτευσης που ζητά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει ακυρώνοντας τον νόμο Παππά.

suriza-gia-poludwra-den-einai-politikos-mas-filos
SHARE THIS
0
SHARES

Eμμένει η κυβέρνηση στην πρόταση Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ και αλλάζει τον νόμο μεταφέροντας τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ για τις άδειες, εξαπολύοντας επίθεση στην ΝΔ.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε με φόντο την θύελλα αντιδράσεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης που ζητά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει ακυρώνοντας τον νόμο Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ ώστε να συναινέσει στην σύνθεση του ΕΣΡ. Πρόκειται για την δεύτερη έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε τρία 24ωρα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αιτιολογεί την επιλογή Πολύδωρα και επαναλαμβάνει τα περί συναίνεσης. Αμέσως μετά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η πορεία των εξελίξεων γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι εξόχως αποκαλυπτική για τις επιλογές που έκαναν στο παρελθόν οι πολιτικές δυνάμεις.

Οι διαρκείς παρατάσεις λειτουργίας χωρίς άδεια και χωρίς την καταβολή σχετικού τιμήματος, η μη διεξαγωγή διαγωνισμού ήταν πολιτικές επιλογές. Επιλογές διαιώνισης ενός καθεστώτος υποκλοπής του αέρα της χώρας και σκανδαλώδους εύνοιας όσων επιχειρηματικών συμφερόντων κατάφεραν να εκπέμπουν πανελλαδικά.

Αποδείχτηκε ότι το δημόσιο μπορεί να εισπράξει χρήματα, ότι μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμό και ότι μπορεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

Αποδείχτηκε και έγινε παραδεκτό και από την ίδια την αντιπολίτευση ότι έπρεπε να έχει γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και να έχει εισπραχθεί το αντίτιμο της χρήσης δημόσιων συχνοτήτων εδώ και 27 χρόνια.. 

Συνεπώς οι πολιτικές ευθύνες όσων αδράνησαν, συναλλάχθηκαν πολιτικά και επέβαλλαν το καθεστώς της αεροπειρατείας στην Ελλάδα είναι απαράγραπτες.

Η αντιπολίτευση έχει χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ως πρόσχημα για να μην συμπράττει στη συγκρότηση του ΕΣΡ όπως έχει συνταγματική υποχρέωση.

Ενώπιον αυτής της άρνησης και των επαναλαμβανόμενων αποφάσεων του ΣτΕ οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια είναι αντισυνταγματική, η κυβέρνηση μετέφερε, με το άρθρο 2Α του ν.4339/15 τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του 1ου και μόνο διαγωνισμού στη γενική γραμματεία ενημέρωσης.  

Υπό το φώς των εξελίξεων σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, οι αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού θα περάσουν με νέα νομοθετική πρωτοβουλία εξ ολοκλήρου στο ΕΣΡ.

Συνεπώς δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την αντιπολίτευση.

Η συνέχιση της άρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το μόνο που θα καταδεικνύει είναι την επιδίωξη για τη συνέχιση της ασυδοσίας.

Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων.

Η ΝΔ έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση να προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού, επαναλαμβάνουμε η αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες δεν έχει πλέον καμία βάση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία μία νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού,

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία».

 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook