ΣΥΡΙΖΑ: Κρύβουν κάτω από το χαλί την αντιπαράθεση των συμμαχιών

Η αντιπαράθεση Τσίπρα-Λαφαζάνη στην Κεντρική Επιτροπή και η «βόμβα» Βούλτεψη για «δομικές διαφωνίες» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η φόρμουλα συμβιβασμού.

suriza-kruboun-katw-apo-to-xali-tin-antiparathesi-twn-summaxiwn
SHARE THIS
0
SHARES

Οταν το Σάββατο το πρωί ξεκινούσαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι παροικούντες την Κουμουνδούρου γνώριζαν ότι το θέμα των συμμαχιών, και δη των προεκλογικών, θα ήταν το πεδίο της μεγάλης αντιπαράθεσης μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Παναγιώτη Λαφαζάνη, αν και χωρίς την ένταση άλλων περιόδων.

Ανθοδέσμη στην κ. Βούλτεψη

Ουδείς όμως μπορούσε να προβλέψει, τότε, την παρέμβαση της κυβερνητικής εκπροσώπου: η Σοφία Βούλτεψη με την ανακοίνωσή της την Κυριακή το μεσημέρι αναδείκνυε «πρωτοφανείς και δομικές διαφωνίες», σύμφωνα με τη δήλωσή της, μεταξύ του προέδρου και του άτυπου επικεφαλής της μειοψηφικής ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ, μια ανακοίνωση που λειτούργησε εν τέλει συγκολλητικά.

Η φόρμουλα του συμβιβασμού είχε βρεθεί σε κάθε περίπτωση: η προεδρική πλειοψηφία δεν θα επέμενε να ξεκαθαρίσει τώρα η πολιτική των συμμαχιών, ενώ η μειοψηφία θα απέσυρε από την πλευρά της την επίμαχη τροπολογία

Μόλις πληροφορήθηκε την κυβερνητική αυτή ανακοίνωση ο Αλέξης Τσίπρας, οι πληροφορίες αναφέρουν πως γέλασε και είπε, «έχουν πάθει παράκρουση, θα πέσουν πολύ χαμηλά ακόμη». Ουδείς όμως μπορούσε εκείνη τη στιγμή να διαβλέψει ότι με τη δήλωση αυτή ανά χείρας είχε στα χέρια του το βασικό επιχείρημά του στη συνάντηση που λέγεται πως είχε λίγη ώρα μετά με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Το μυστικό της φόρμουλας

Η φόρμουλα του συμβιβασμού είχε βρεθεί σε κάθε περίπτωση: η προεδρική πλειοψηφία δεν θα επέμενε να ξεκαθαρίσει τώρα η πολιτική των συμμαχιών, ενώ η μειοψηφία θα απέσυρε από την πλευρά της την επίμαχη τροπολογία. Ως εκ τούτου η τραυματική... ψηφοφορία αποφεύχθηκε, γεγονός που επέτρεψε στον Αλέξη Τσίπρα να πει, ότι όλα θα λυθούν στην ώρα του και με συλλογικό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι τώρα όλοι οι ισχυροί παίκτες του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται πιο βαριά στους ώμους τους την κρισιμότητα των στιγμών, και πως κάθε ένας από αυτούς αναμετριέται με το ιστορικό γεγονός σχηματισμού κυβέρνησης από ένα κόμμα της αριστεράς. Πόσο μάλλον που, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η προοπτική ακόμη και της αυτοδυναμίας δείχνει περισσότερο πιθανή σήμερα από ό,τι ήταν λίγο καιρό πριν.

Οταν πάντως μιλά κανείς για ψηφοφορίες στην Κεντρ. Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ότι οι εσωκομματικές γραμμές δεν είναι τόσο έντονες πια και η επικοινωνία ανάμεσα στα δύο βασικά στρατόπεδα περισσότερο ελεύθερη. Γεγονός που καταγράφηκε άλλωστε στην ψηφοφορία για την τροπολογία της Αρ. Πλατφόρμας για την οικονομία, αλλά και σε μια άλλη ψηφοφορία, για το Κυπριακό (από αφετηρία σκληρής υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων), ψηφοφορία που βρήκε διχασμένη την τάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς πώς θα λυθεί τότε, ένα πρόβλημα που δεν επιλύθηκε σε ουδέτερο, πολιτικά, χρόνο

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και με τις πιθανές μετεγγραφές προσώπων ή και πολιτικών δυνάμεων, όπου στο διάλογο του διημέρου κατατέθηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Οπως είναι γεγονός όμως ότι η Αρ. Πλατφόρμα δεν είναι γενικά θετική στα ανοίγματα, σε σημείο τέτοιο ώστε να διαφωνεί ακόμη και με την αναγωγή της Προεδρικής εκλογής ως «μητέρας των μαχών».

Οσο, φυσικά, πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς πώς θα λυθεί τότε, ένα πρόβλημα που δεν επιλύθηκε σε ουδέτερο, πολιτικά, χρόνο. Εκτός αν, γίνουν ξαφνικά οι εκλογές, οπότε δεν θα υπάρχουν και πολλά χρονικά περιθώρια για ανοίγματα σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα. Τα οποία ανοίγματα, ίσως και να μην τα έχει καν ανάγκη ο Αλέξης Τσίπρας με τη δυναμική που τελευταία έχει αποκτήσει...


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook