ΣΥΡΙΖΑ-Πρ.Συμμαχία: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο μετασχηματισμός του κόμματος

Τσίπρας: "Ιστορικό Βήμα" η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Έντονη κριτική στη ΝΔ για τα εθνικά ζητήματα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΥΡΙΖΑ-Πρ.Συμμαχία: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο μετασχηματισμός του κόμματος

Με την ομόφωνη έγκριση της πολιτικής διακήρυξης (σ.σ. είχε εγκριθεί στην ΚΕ του κόμματος) και της εισηγητικής τοποθέτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας.

Στη σημερινή δεύτερη ημέρα εργασιών, όπως και χτες, υπήρξαν δεκάδες τοποθετήσεις στελεχών από το πρωί έως και αργά το μεσημέρι, οπότε και έκλεισε η διαδικασία με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα, παρατηρήσεις, αγωνίες ή και προβληματισμούς, που τέθηκαν αυτές τις δύο ημέρες συζήτησης.

Ως "ιστορικό βήμα" και "σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη" χαρακτήρισε το εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα ζητήματα που έθεσαν οι ομιλητές του διημέρου της ΚΕΑ, ενώ παράλληλα σχολίασε τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με αφορμή και την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριό της.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για "ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική" και ότι "εκπροσωπεί την οικονομική ολιγαρχία", αναφερόμενος στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση και όπως είπε, αναιρεί όλα όσα είχε "κερδίσει" η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η ΝΔ με την πολιτική της ατζέντα έκανε "ξεκάθαρο" ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, αφού χρησιμοποίησε το δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να "δώσει στους λίγους πολλά και στους πολλούς λίγα", φέρνοντας ως παράδειγμα τις ελαφρύνσεις του ΕΝΦΙΑ για τα μεγάλα εισοδήματα αλλά και τη μείωση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε αναφορές στο συνέδριο της ΝΔ στο "φαινόμενο του λαϊκισμού" και αναρωτήθηκε εάν η στάση της ΝΔ στο μακεδονικό ήταν "επωφελής" για τη χώρα ή κάτι που δημιούργησε το κόμμα για "ψηφοθηρικούς λόγους", αντιπαραβάλλοντας σε αυτό τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης. "Αναρωτιέμαι «τι είναι λαϊκισμός»: Να παλεύεις για να υπερασπιστείς το δίκιο του λαού σου και όταν συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε καταστάσεις που δεν είχαμε υπολογίσει, να κάνεις και συμβιβασμούς ακριβώς για να μην πλήξεις το δίκιο αυτών που υπερασπίζεσαι; Ή να παίρνεις θέση που ξέρεις ότι ζημιώνει την πατρίδα σου και διχάζει και γεμίζει δηλητήριο τον ελληνικό λαό με μοναδικό στόχο να κερδίσεις λίγες ψήφους και μια εκλογική αναμέτρηση;", είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για σημερινή του δήλωση στο συνέδριο της ΝΔ, όπου έκανε λόγο για "λαθρομεταναστευτικό και λαθροεποικισμό εισβολέων" και κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να "πάρει ξεκάθαρη θέση" στην πρότασή του να "αποδεσμευθεί η Ελλάδα από την Συμφωνία των Πρεσπών γιατί δεν περπατάει". "Μπορεί ο ίδιος και η κυβέρνηση να εγγυηθεί αυτή τη Συμφωνία" ειδάλλως αφήνει "διάπλατα ορθάνοιχτο παράθυρο για την αποσταθεροποίηση και βόρεια της χώρας", επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε "να αναβαθμίσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς" όσον αφορά την οικονομία αλλά και την εξωτερική πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε την κυβέρνηση και για τη στάση της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας ενημέρωση από τον πρωθυπουργό. "Το λιγότερο είναι να υπάρχει ενημέρωση στις πολιτικές δυνάμεις και να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, απέναντι στην κλιμάκωση της έντασης και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του", υπογράμμισε. Επίσης, σημείωσε ότι όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και παρά τις όποιες δυσκολίες, όπως η προσφυγική κρίση, "ούτε μια φορά δεν πέρασε από το μυαλό μας να κάνουμε πίσω στις πάγιες θέσεις υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας", ενώ αντίθετα, ο Κ. Μητσοτάκης, είπε, συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο στη Ν. Υόρκη και "δεν του έθεσε τα ζητήματα του Αιγαίου".

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε μια "αποτίμηση" του διημέρου, επισημαίνοντας αφενός ότι "δεν υπάρχει κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμεί να ανοίξει το κόμμα" και αφετέρου απευθύνοντας έκκληση προς όλους για την ενίσχυση των οργανωτικών δομών του νέου ΣΥΡΙΖΑ".

Αναφορικά, δε, με τις "εύλογες ανησυχίες" που εκφράστηκαν τόσο για το αν πρόκειται για "μετατόπιση" του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το αν αποτελεί εγχείρημα "προσχώρησης", διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. "Αν υπάρχει μια πιθανότητα αυτός ο κίνδυνος να είναι σοβαρός και θανατηφόρος είναι να μην πετύχει η διεύρυνση" είπε, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν "ιδιοκτήτες και ενοικιαστές" στο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αυτό το εγχείρημα αποτελεί "σημείο αναφοράς" όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, καθώς το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο που πήρε κόμμα της Αριστέρας στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται προκειμένου να μοιραστεί η εμπειρία της διακυβέρνησης.

Τέλος, σημείωσε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι "προγραμματικό, καταστατικό και απολογιστικό", επισημαίνοντας ότι θα "κατατεθούν όλες οι απόψεις και τα αιτήματα" και θα ληφθούν μετά αποφάσεις. "Δεν πρέπει να φοβηθούμε ένα ανοιχτό συνέδριο" είπε και τόνισε ότι "πρέπει να δίνουμε ρόλο και χώρο στους πολλούς" και να μην "κλεινόμαστε στο ιερό αφήνοντας το εκκλησίασμα έξω".

Τοποθετήσεις μελών

Την αισιοδοξία του για το εγχείρημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ο Νίκος Βούτσης ξεκινώντας την ομιλία του, επισημαίνοντας ότι παράλληλα επικοινωνεί «με αρκετές από τις ανησυχίες, ενστάσεις, φόβους, που σωστά τέθηκαν από το βήμα της διήμερης συνεδρίασης». Παρόλα αυτά, τόνισε ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής, «πιστεύω ότι πρέπει να παίρνουμε ρίσκα, χωρίς αυτά δεν επικοινωνείς με την ιστορία», για να προσθέσει ότι πρέπει από κοινού να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και τα λάθη για έναν φόβο ιδεολογικής μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ενσωμάτωσης σε αυτό που λέγεται «δικομματισμός». Υπογράμμισε ότι σαν ιστορική αναγκαιότητα και ως πρόταγμα από το λαό με το ποσοστό που έδωσε στις εκλογές, είναι πολύ σημαντικό να καταθέσουμε την αισιοδοξία μας και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πάμε μπροστά. Είπε πως «έχει στηθεί σκηνικό μιας τρομακτικής καθεστωτικής προσπάθειας που γίνει από το νέο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για να αποσυρθεί από πολιτειακός πρωταγωνιστής των εξελίξεων η αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να αναδειχθεί το μέτωπο της ΝΔ με την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την Ελληνική Λύση σαν μοναδικός παράγοντας των εξελίξεων από εδώ και πέρα». Έκανε λόγο για «δηλητηριώδη στρατηγική εναντίον της αριστεράς, γιατί δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι ο νέος διπολισμός που έχει φτιαχτεί, έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από το στερεότυπο της εναλλαγής του δικομματισμού». Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «στην επαφή μας με τον κόσμο, θα γίνει δυνατόν να ανακτηθούν και στοιχεία τα οποία αν δεν τα χάσαμε, μπήκαν εν αμφιβόλω μέσα από την άσκηση της εξουσίας», σημεία μικρά, όπως είπε, αλλά που έχουν σημασία για τον χώρο μας και δημιουργούν αντιπαράθεση.

Το στίγμα των ιδεών το έχουμε δώσει ήδη ως διακυβέρνηση, το επόμενο βήμα είναι πώς θα εντείνουμε το δικαιωματικό σύστημα περιλαμβάνοντας και παραμέτρους που δεν έχουμε μέχρι στιγμής συζητήσει, είπε ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός και βουλευτής, Γιώργος Σταθάκης. Σημείωσε ότι με μεταρρυθμίσεις πρέπει να δοθούν απαντήσεις και στα προβλήματα που σχετίζονται με τις ελληνικές ιδιαιτερότητες (φορολογικό σύστημα, χωροταξικό, εκπαίδευση κ.α.). Ως προς το «ποιοι είμαστε» και «πόσοι χωράμε», ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι έχουμε κοινή παράδοση αξιών και παράδοση που έχει δημιουργήσει μεγάλες δυνατότητες σύγκλισης, για να υπογραμμίσει ότι οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια και μόνο οπτική, αλλά ότι χρειαζόμαστε όλες τις απόψεις απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων και των δικαιωμάτων.

Με τη φράση «ως αριστερός είμαι 30-40 χρόνια και ως αριστερός θα πεθάνω» ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε για τις τρεις διαχωριστικές γραμμές «πάνω στις οποίες θα χτίσουμε το νέο κόμμα μας και που οι πιο πολλοί, αν όχι όλοι, συμφωνούμε», υπογραμμίζοντας ότι αυτές αποδεικνύουν ότι παραμένει πάντα ο διαχωρισμός αριστεράς-δεξιάς. Οι τρεις διαχωριστικές γραμμές, είπε, είναι οι ανισότητες (του φύλλου, οι περιφερειακές ανισότητες, οι ανισότητες στα κοινωνικά αγαθά), η δεύτερη έχει να κάνει με μια διαφορετική πράσινη ανάπτυξη (πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τις εξορύξεις, είπε), η τρίτη αφορά στα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τους πρόσφυγες. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής, ανέφερε ότι ακούει από «καλοθελητές» σε εφημερίδες και σε σάιτ «ότι εμείς πρέπει να πάμε προς το κέντρο, αυτές οι τρεις γραμμές είναι οι διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που μας λένε ότι να κάνουμε ένα καινούριο συστημικό κόμμα, δεν ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται». «Από τη δεκαετία του 1990 ακούμε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός αριστεράς και δεξιάς και αυτό είναι που οδήγησε στις μεγάλες ανισότητες και την έλλειψη ανάπτυξης και το φιλελεύθερο κέντρο να μετατοπίζεται από τις θέσεις που είχε για τα δικαιώματα». Τόνισε την αναγκαιότητα για κοινωνική γείωση, «χρειαζόμαστε αυτή τη γείωση να μπορεί να ανεβεί προς τα πάνω ακριβώς για να μη γίνουμε κόμμα-καρτέλ». Σημείωσε ότι έχουμε ένα εγχείρημα για την αριστερά της εποχής μας που θα πρέπει να παλεύει και στο πρόγραμμα και στην ιδεολογία και στα κινήματα, να φτιάξει ένα κόμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση του πολιτικού και κομματικού φαινομένου με καινούριες ιδέες, χωρίς να έχουμε φοβίες, να δοκιμάσουμε νέα πράγματα.

«Κι εγώ, όπως ο Ευκλείδης το 'χω πάρει απόφαση ότι θα πεθάνω ως αριστερός, αλλά θέλω πριν να έρθει το μοιραίο, να προλάβω να δω τη δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς», τόνισε ο Νίκος Μπίστης («Γέφυρα»), ο οποίος πήρε τον λόγο στη συνέχεια. Είπε πως ο αναγκαίος μετασχηματισμός δεν συνιστά μετατόπιση προς το Κέντρο, αντιθέτως αποδεικνύει ότι είναι ένα κόμμα εν κινήσει, ότι εκπροσωπεί τον προοδευτικό πόλο και εκφράζει την ανάγκη μεγαλύτερης συμπόρευσης. Σχολίασε ότι το κόμμα που συγκροτείται δεν χρειάζεται να είναι ιδεολογικής ενότητας, δεδομένων των διαφορετικών καταβολών, αλλά προγραμματικής ενότητας. «Ένα κόμμα εν κινήσει δεν έχει την ταυτότητα του γραμμένη στην πέτρα», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευτεί από δυο κινδύνους: από ένα κόμμα σκαντζόχοιρο και από ένα κόμμα χυλό. Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, είπε πως αν όλα αυτά που ειπώθηκαν για «τομή μέσα στη συνέχεια», για μετασχηματισμό, «αν δεν συμπυκνωθούν και στο όνομα, πού θα αποτυπωθούν;». Σχολίασε ότι καμία φορά τις απαντήσεις τις δίνει η ζωή, επισημαίνοντας ότι σε όλα τα κείμενα και το υλικό αναφέρεται «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» και πως «το να συζητηθεί και μια λέξη για την οικολογική διάσταση, μπορούμε, αλλά δεν έχει νόημα να γυρίσουμε πίσω».

«Να καταπολεμήσουμε τη λογική του φιλοξενούμενου , δεν υπάρχουν "μεταγραφές", υπάρχει συστράτευση», τόνισε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χρήστος Σπίρτζης. Αναφερόμενος και στο θέμα του ονόματος, είπε στα ζητήματα που υπάρχουν διαφωνία, να λύνονται με ψηφοφορίες.

«Το άνοιγμα, η διεύρυνση που κάνουμε, αυτή η νέα τομή στη συνέχεια είναι επίσης μια ριζοσπαστική κίνηση», σημείωσε η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου, γιατί, όπως είπε, «αν η νέα δεξιά που έρχεται μπροστά μας, θέλει να απαλείψει κάθε σημάδι της μνήμης του προοδευτικού αριστερού κινήματος, αυτό το άνοιγμα, αυτές οι πολλαπλές μνήμες αυτής της μεγάλης διαδρομής τους φοβίζουν». Είπε ότι είναι αισιόδοξη βλέποντας τις συγκεντρώσεις του προέδρου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα, γιατί «φοβούνται κάτι άλλο, που είναι επίσης ριζοσπαστική κίνηση: την επαναπολιτικοποίηση της κοινωνίας και της πολιτικής». Ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα μπορεί να υπάρξουν, πάντα υπάρχουν, αλλά είμαι αισιόδοξη. «Θα είμαστε ριζοσπαστικό κόμμα όλοι αυτοί που ενωνόμαστε τώρα; Ναι, θα είμαστε και πρέπει να είμαστε», σημείωσε.

«Καλωσορίσατε στα δύσκολα», είπε ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας, σημειώνοντας πως το ζητούμενο, όπως διεθνώς έτσι και στη χώρα μας, είναι η ανταπόκριση στην απαίτηση η αριστερά να γίνει η ηγεμονική δύναμη για να αντιμετωπίσει την κυριαρχία του Νεοφιλελευθερισμού, ενός συστήματος που είναι σε κρίση και γεννά φτώχεια, ρατσισμό, ανισότητες, πολέμους. «Γι' αυτό πρέπει να ανασυγκροτηθούμε», υπογράμμισε.

Προβληματισμό για τους όρους της διεύρυνσης, την οποία πάντως χαρακτήρισε αναγκαία, διατύπωσε η πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία (53+), υποστηρίζοντας παράλληλα το κείμενο που εξέδωσε χτες η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Όλοι οι καλοί χωράνε; Όχι βέβαια, γιατί τότε δεν θα μιλάμε για ένα αριστερό, δημοκρατικό, ομογενοποιημένο κόμμα», είπε, για να τονίσει πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμπόρευση, είναι η αποδοχή των βασικών αρχών και αξιών του κόμματος. Αλλά και η απόλυτη δέσμευση σε κορυφαίες επιλογές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και η υπεράσπιση του φοιτητικού ασύλου, γιατί δεν μπορεί να ενστερνίζεται κάποιος την διακήρυξη και το πρόγραμμα του κόμματος και να διαφωνεί με αυτές τις εμβληματικές επιλογές.

Έχουμε μπροστά μας κρίσιμο 5μηνο στον δρόμο προς το Συνέδριο. Σε αυτό το διάστημα χρειάζεται να συνεχίσουμε την προγραμματική και κινηματική αντιπολίτευση μας, θα πρέπει να εμβαθύνουμε σε ζητήματα στρατηγικής και ιδεών, είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μπαλάφας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, αναφέρθηκε στην κήρυξη από το Ευρωκοινοβούλιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, για να υποστηρίξει ότι τα επόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τον μετασχηματισμό της κοινωνίας. «Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου η αρχή του τέλους του νοεφιλελεύθερου δόγματος που μας έχει οδηγήσει εδώ», είπε.

Καλούμαστε να μετατρέψουμε αυτή τη συνάντηση σε όσμωση, με θέσεις και πυξίδα, με τρόπο συμπερίληψης και όχι αποκλεισμού, είπε η Μαρία Ρεπούση («Γέφυρα»). Πρόσθεσε ότι «δώσαμε μαζί τη μάχη στις εκλογές, μια πολύ άνιση μάχη και καταφέραμε μαζί σε δύσκολους καιρούς να διαψεύσουμε τις προσδοκίες του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου για στρατηγική ήττα της Αριστεράς και να καθιερωθούμε ως ο βασικός προοδευτικός πόλος στην Ελλάδα». Υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να το δει κανείς ως μια δεύτερη ευκαιρία για την αριστερά να επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας, αφού πρώτα αξιολογήσει κριτικά την εμπειρία της και τα λάθη της, και σχεδιάσει ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο με το λαό. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι «η μεγάλη προοδευτική παράταξη της χώρας και η Αριστερά είναι πλέον κυβερνώσα, η Αριστερά είναι στο κέντρο των εξελίξεων και όχι στο περιθώριο και αυτό είναι πολύ απειλητικό για τη συντήρηση που κυβερνά και τόσο ελπιδοφόρο για τους προοδευτικούς πολίτες».

Την άποψη ότι η αλλαγή που συντελείται αυτή τη στιγμή στον αριστερό, προοδευτικό χώρο έχει «προηγηθεί από την ελληνική κοινωνία», ήδη από το 2012, το 2013 και το 2015, εξέφρασε ο Στέφανος Τζουμάκας, σημειώνοντας ότι έχει πραγματοποιηθεί «σημαντική μετακίνηση των ριζοσπαστών πολιτών που επιθυμούν μια άλλη πολιτική και όχι αυτή του συστήματος». Ο ίδιος υποστήριξε ότι το υπό εξέλιξη εγχείρημα είναι «μετασχηματισμός» και όχι «προσχώρηση», επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη «μεγαλύτερης ειλικρίνειας», παρατηρώντας ότι στις εκλογές κατέβηκε ο «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». Τέλος, υπογράμμισε ότι «δεν κινδυνεύει η αριστερά», και ότι οι ό,ποιοι φόβοι είναι «ανασφάλεια» και όχι «χειραφέτηση».

Χιλιάδες πολίτες προσέρχονται στις οργανώσεις μας μετά τις εκλογές, αυτοί είναι οι πραγματικοί πολλαπλασιαστές, είπε η Θ. Φωτίου.

«Μόνο η μεγάλη κοινωνική αριστερά μπορεί να οδηγήσει σε αναγέννηση αυτή την πονεμένη και φοβισμένη χώρα», τόνισε ο Νίκος Ξυδάκης. Μόνο εμείς, είπε, έχουμε το απόλυτο χρέος απέναντι στα παιδιά μας. Τα παιδιά των παιδιών της Μεταπολίτευσης, είναι τα παιδιά της κρίσης, είπε.

«Λάθη κάναμε, έχουμε ιερή υποχρέωση σε αυτή την ιστορική πρόκληση να είμαστε πρώτοι», τόνισε ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Παπαχριστόπουλος, εκτιμώντας ότι πολύ σύντομα η ΝΔ θα αναγκαστεί να πάει εκλογές.

«Και ανασυγκρότηση και ανασχηματισμός», είπε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).

Στη διήμερη συνεδρίαση ακούγονται λόγια ελπίδας, ο χρόνος τρέχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλείται να δείξει ώριμα ανακλαστικά και να ανασυγκροτηθεί, είπε η βουλευτής Δώρα Αυγέρη. Σημείωσε ότι από το βράδυ των εκλογών, ο προοδευτικός κόσμος παραμένει και περιμένει, περιμένει σημεία σύγκλισης. «Ο αναστοχασμός μετά την ήττα δεν σημαίνει σιωπή, όπως οι αντίπαλοι μας θέλουν να μας επιβάλλουν» και «η ανασυγκρότηση μετά την ήττα δεν σημαίνει να εγκαταλείπουμε αυτά που πιστεύουμε», τόνισε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ 24 Οκτ 2021 | 08:13

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Γιατί πήρε αυτή τη θέση ο Αλέξης Τσίπρας όταν έτσι θα μοιραστεί εξ αντικειμένου την ευθύνη με την κυβέρνηση, σε περίπτωση νέας έξαρσης στη Βόρεια Ελλάδα.

23 Οκτ 2021 | 21:20

Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό στο Πέραμα - Αντιδράσεις στο Twitter

Εξηγήσεις για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό 20χρονο στο Πέραμα, αλλά και για τη στάση των αστυνομικών, ζητά η αντιπολίτευση - Κριτική και από τον Κύρτσο.

23 Οκτ 2021 | 20:32

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι, με τις (αναμενόμενες) αιχμές

Σε εξόχως ήρεμο κλίμα συνεδρίασε από το μεσημέρι έως τις 19.30 η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αναμενόμενες αιχμές που καμία δεν αποτελεί έκπληξη ή είδηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Οκτ 2021 | 17:21

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Εξηγήσεις για τη στάση της Αστυνομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

«NΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟ» 22 Οκτ 2021 | 16:56

Πηγές ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή για τις δημοσκοπήσεις:"Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας;"

Στις 3 Νοεμβρίου η συζήτησης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις "λίστες Πέτσα" και την Opinion Poll

"ΤΟ ΚΑΡΦΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ 22 Οκτ 2021 | 15:27

"Στάζει μέλι" η Ελενα Ακρίτα για τον Ανδρέα Λοβέρδο: Αν χάσει υπάρχει πάντα το ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ

Ο Α. Λοβέρδος σε ανάρτηση του αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Έλενα ΑΚρίτα δεν την άφησε ασχολίαστη

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΙΑΤ 21 Οκτ 2021 | 18:02

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας αφήσει τα κλισέ κι ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ που δηλώνει "έκπληκτος"

"Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 14:02

Πρώτο καρφί Λοβέρδου σε Παπανδρέου: Οχι σε κυβερνητική συνεργασία ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ - Βαρουφάκη

Σε ανάρτησή του, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, ο κ. Λοβέρδος εκφράζει κατηγορηματικά τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:19

Ο Πάιατ "κάρφωσε" τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ- Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου και τα καρφιά από τη ΝΔ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- Όλα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε…

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ 20 Οκτ 2021 | 21:07

Τζέφρι Πάιτ: "Μένω έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ" - Ενδεχόμενο βάσεων και σε άλλα νησιά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν στο μέλλον να δημιουργήσουν βάσεις στα ελληνικά νησιά, λέει ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ