Σχέδιο προστασίας Υμηττού: Το βουνό που ζει το 10% των Ελλήνων

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης του Υμηττού, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό Εσωτερικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σχέδιο προστασίας Υμηττού: Το βουνό που ζει το 10% των Ελλήνων

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης του Υμηττού, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), Γιάννη Κωνσταντάτο. Όπως έκανε γνωστό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το προσεχές διάστημα υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας του ΥΠΕΝ με τον ΣΠΑΥ και συναρμόδιους φορείς προκειμένου να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για την αναγέννησή του Υμηττού, που θα αφορά και τους έντεκα όμορους δήμους. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, το ΥΠΕΣ έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του συνόλου των δράσεων για την αναγέννηση του βουνού, μέσω του νέου αναπτυξιακού προγράμματος του ΥΠΕΣ.

«Ο Υμηττός μπορεί είναι ένα στολίδι στην καρδιά της Αττικής. Είναι ένα βουνό όπου ζει το 10% των Ελλήνων πολιτών. Είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αγνοούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι στην καρδιά του ίδιου του πρωθυπουργού και τα ζητήματα περιβάλλοντος βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών στο βουνό μήκους 90χλμ, που θα συνδέονται με το αστικό περιβάλλον με πύλες εισόδου, το οποίο μακροπρόθεσμα θα συνδεθεί με ποδηλατοδρόμους με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων, αλλά και με το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, την εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση του Υμηττού και την πραγματοποίηση σειράς δράσεων για την ανάδειξή του ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες του λεκανοπεδίου. «Θα αναδειχθεί ο Υμηττός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ως αξία, θα διευκολυνθεί η επισκεψιμότητα, ενώ προωθούνται εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία και ο επιστημονικός τουρισμός. Σκοπός είναι να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή, ενώ υπάρχει μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών για τα ΑμΕΑ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Ζητούμενο να αυξηθεί η ανθρώπινη παρουσία στο βουνό, αλλά δεν είναι ζητούμενο να μετατραπεί σε αστικό πάρκο. Ο Υμηττός διατηρεί άγρια ομορφιά και άγρια πανίδα, δεν έχει γίνει μέρος της πόλης και αυτά τα στοιχεία της ταυτότητάς του, πρέπει να διαφυλαχθούν» συμπλήρωσε ο υπουργός ΠΕΝ.

Σχέδιο προστασίας Υμηττού: Το βουνό που ζει το 10% των Ελλήνων

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει το σύνολο των δράσεων που προβλέπει η μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΣΠΑΥ με στόχο την αναγέννηση του Υμηττού, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης. Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το σύνολο των δράσεων της μελέτης, την οποία στηρίζουν οι 11 δήμοι, μπορεί να ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

«Το πρόγραμμα που ετοιμάζουμε για όλη τη χώρα και το οποίο θα ανακοινωθεί σε 15 μέρες περίπου, έχει στόχους κοινωνικούς και αναπτυξιακούς. Επειδή οι στόχοι σας είναι κοινωνικοί και αναπτυξιακοί, θεωρώ κύριε πρόεδρε ότι ταιριάζουν απολύτως με την κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση του δικού σας προγράμματος» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΠΑΥ. «Είναι αυτονόητη υποχρέωση την οποία οφείλουμε να κάνουμε πράξη», είπε. Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ, «με την προώθηση του σχεδίου μπορούμε να πετύχουμε δύο μεγάλους στόχους: Όσον αφορά την ανθρώπινη διάσταση, το σχέδιο συμβάλει στη δραστική μεταβολή της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, καθώς επίσης και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο «οι επισκέπτες του Υμηττού, οι περιπατητές θα είναι και εκείνοι που θα το προστατεύουν». «Όταν το βουνό είναι επισκέψιμο, τότε είναι προστατευμένο» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και επί σειρά ετών πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ., Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι «ο Υμηττός δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από το δικό μας σπίτι, που θα ενώνει τις αγωνίες μας, προκειμένου να διαφυλάξουμε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη «το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε είναι πολύ φιλόδοξο και βλέπει το μέλλον», ενώ όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΣ μεριμνά προκειμένου «να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις των εγκαταστάσεων στη Β' Ζώνη Υμηττού».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι «δεν είναι στόχος να μεταφέρουμε τις κακές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό», αλλά, όπως επεσήμανε, «να συνδέσουμε την πόλη με το βουνό». Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό προωθείται σχετική υπουργική απόφαση προκειμένου το βουνό να οργανωθεί με μονοπάτια προσβάσιμα για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων και των ΑμΕΑ.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, το ΥΠΕΝ εκπονεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Υμηττού ενώ όπως ανέφερε «γίνεται αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Πλημμυρών» για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Ο Υμηττός είναι το βουνό της καρδιάς μας και αν δεν πάνε οι πολίτες στο βουνό, πάει το βουνό στους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γρηγόρης Κωνσταντάτος. Όπως έκανε γνωστό «έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες του σχεδίου», ενώ χαρακτήρισε «ιστορική» την ημέρα της παρουσίασης του σχεδίου. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντάτο οι βασικοί άξονες των έργων και των δράσεων του σχεδίου, έχουν να κάνουν με τη θωράκιση, τη στήριξη και την προστασία του Υμηττού, τη δημιουργία καμπάνιας ευαισθητοποίησης, τη χρήση νέων τεχνολογιών και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και του εθελοντισμού.

Στις τοποθετήσεις τους οι δήμαρχοι του ΣΠΑΥ δήλωσαν ότι θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αναγέννησης του Υμηττού.

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας για τον Υμηττό πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), του μη κερδοσκοπικού φυσιολατρικού σωματείου «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού» (Π.Ο.Υ.), της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Μαίναλον», της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, του Δικτύου CIVINET και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Φωτογραφία: Αρχείο Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ 20 Ιουν 2020 | 19:49

Καλάβρυτα: Αίσιο τέλος για δυο ηλικιωμένους που είχαν εξαφανιστεί

Οι δύο 70χρονοι πήγαν στο βουνό για να μαζέψουν τσάι.

ΞΕΚΙΝΑ ΑΜΕΣΑ 18 Ιουν 2020 | 11:20

Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" θα δημιουργήσει 40.000 νέες θέσεις εργασίας

Το πρόγραμμα εχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 2,4 δις ευρώ

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 05 Ιουν 2020 | 11:31

Τραγική κατάληξη για τον αγνοούμενο στον Υμηττό: Βρέθηκε νεκρός ο 54χρονος

Στην επιχείρηση ερευνών συμμετείχαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, οι οποίες "χτένιζαν" για δυο μέρες την περιοχή.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 05 Ιουν 2020 | 09:51
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ 04 Ιουλ 2020 | 14:45

Δένδιας: Επιθυμούμε τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων

Ως προς το ζήτημα της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Δένδιας τονίζει πως η Ελλάδα δεν φοβάται

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΣΤ ΟΣΟ ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ 04 Ιουλ 2020 | 13:56

Πέτσας: Θέμα λίγων 24ωρων η λίστα με τα μέσα ενημέρωσης για την καμπάνια "Μένουμε Σπίτι"

Κάθε μέρα γίνονται περίπου 6.000 τεστ στις συνολικά 30 πύλες εισόδου της χώρας μας δήλωσε σήμερα ο Στ. Πέτσας

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 04 Ιουλ 2020 | 12:53

Μητσοτάκης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ: Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο διάστημα

"Η Τρίτη 7 Ιουλίου δεν είναι ημέρα πανηγυρισμών, είναι μέρα δουλειάς για μας, όπως όλες οι άλλες"

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 04 Ιουλ 2020 | 08:02

Η σιωπή Μητσοτάκη για τις κασέτες του ΣΥΡΙΖΑ - Τι σημαίνει

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν απάντησε στην Γεννηματά για τις κασέτες του ΣΥΡΙΖΑ

«ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ» 03 Ιουλ 2020 | 20:35

Αυτό είναι το σχέδιο για υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής μέσα στην Πάτρα - Απελευθερώνονται χώροι

"Σε μήκος άνω των πέντε χιλιομέτρων, μέσα στον πυκνό αστικό ιστό", δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ 03 Ιουλ 2020 | 19:57

Νέα τουρκική πρόκληση: Το πλοίο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 ξανά στην Κερύνεια

Μετέφερε χερσαίες δυνάμεις στην Κύπρο την 20ή Ιουλίου 1974 και παραδόθηκε ως δώρο στο κατοχικό καθεστώς.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 03 Ιουλ 2020 | 18:47

Ο Βούτσης "στηρίζει" Ροζάκη για το "απομονωμένο" Καστελόριζο

Χαρακτήρισε κανιβαλισμό τις επιθέσεις που δέχτηκε ο τέως Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου.

ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ 03 Ιουλ 2020 | 18:36

Εντυπωσιακές εικόνες: Τα ξίφη στους νέους και νέες ανθυποσμηναγούς από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπουλου ευχήθηκε "καλή σταδιοδρομία σε όλες και όλους τους νέους αξιωματικούς που προστατεύουν από σήμερα την πατρίδα, σε θάλασσα και αέρα".

ΜΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ 03 Ιουλ 2020 | 16:49

Μπογδάνος εναντίον Ακρίτα: Στις ειρωνείες της για το Netflix, απάντησε με "χοντράδες"

Αφορμή τα όσα είπε και έγραψε ο βουλευτής για το Netflix ως εργαλείο νεομαρξιστικής προπαγάνδας