Σχέδιο-τρέλα για δραχμή με σύλληψη και του...Στουρνάρα

Τρελοί σχεδιασμοί υπό άκρα μυστικότητα για επιστροφή της χώρας στη δραχμή ετοίμαζαν στελέχη της αριστερής πλατφόρμας. Είχε προαναγγελθεί από ξένα ΜΜΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σχέδιο-τρέλα για δραχμή με σύλληψη και του...Στουρνάρα

«Εγώ δεν είμαι τρομοκράτης, ζήτησα απλά αν υπήρχαν 22δισ. Ευρώ στην ΤτΕ να τα δώσει η κυβέρνηση στο λαό» είπε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα που συνεδριάζει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας για ...κατάσχεση δισ. τα οποία βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Όλο το σχέδιο

Ένα τρελό σχέδιο, του οποίου οι ψηφίδες αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται και να αποδεικνύουν ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν οργανώσει κρυφά την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, βγαίνει πλέον στη δημοσιότητα.

Η αποκάλυψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη το βράδυ της Τρίτης, ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας και όχι μόνο, για “εισβολή” στο Νομισματοκοπείο του Χολαργού και κατάσχεση 22 δισ. Ευρώ, αποτελεί την άκρη ενός νήματος που θα ξετυλιχθεί το επόμενο διάστημα και θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής κυβέρνησης όσο και στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα. "Ο οδικός μας χάρτης είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Αυτά τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσουμε για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα», φέρεται να δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιό ακριβώς ποσό μιλούν τα στελέχη αυτά. Αναφέρονται σε συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ή σε χρήματα της ΕΚΤ που χρησιμοποιούνται, κατόπιν αδείας της, για την τροφοδότηση των ελληνικών ΑΤΜ και της τραπεζικής ρευστότητας, τα οποία έχουν σχεδόν εξανεμιστεί;

Τα πράγματα περιπλέκονται έτι περαιτέρω από την παραδοχή ότι το σχέδιο της δραχμής συζητήθηκε και σε ειδική κυβερνητική σύσκεψη, ενώ είναι ανατριχιαστικό ότι τμήματά του είχαν διαρρεύσει πριν μερικές ημέρες σε δημοσιογράφους (π.χ. Telegraph) που συνομιλούσαν φανερά τόσο με το Γιάνη Βαρουφάκη όσο και με στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Ο στόχος των εμπνευστών του plan B ήταν η άμεση κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η υπαγωγή της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τον άμεσο έλεγχο της “επαναστατικής” κυβέρνησης, ακόμη και αν αυτό σήμαινε την αποπομπή ή ακόμη και τη σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Μετά τις διαρροές του σχεδίου και τα δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ, ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αντέδρασαν λέγοντας: "μην τους υπολογίζετε, αυτοί είναι τρελοί". Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΠτΔ συζήτησε στη συνέχεια το θέμα τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Γ. Στουρνάρα.

Στην κατεύθυνση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς και η δήλωση του κ. Παυλόπουλου ότι δε θα διστάσει να υπερβεί τις συνταγματικές του αρμοδιότητες για να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Είχε προαναγγελθεί το σχέδιο

Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα στη βρετανική Telegraph, από τον Ambrose Evans-Pritchard, στενό φίλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ήδη από τις 14 Ιουνίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα πριν: Η ριζοσπαστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει στο τραπέζι τις επόμενες ημέρες σχέδιο για χρεοκοπία τύπου Ισλανδίας και εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος”.

Επικαλούμενος πηγές του κόμματος, ο αρθρογράφος αναπτύσσει περαιτέρω τα εμπιστευτικά, όπως τα χαρακτηρίζει, σχέδια: “Τα μέτρα που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν capital controls και μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα που θα αναλάβει να υποστηρίξει ένα νέο οικονομικό σύστημα.

Αυτό το σχέδιο ξεπερνάει κατά πολύ την αριστερή πλατφόρμα. Μιλάμε για μεγάλο αριθμό προσώπων”, τόνιζε στην εφημερίδα ένας βουλευτής, ερωτηθείς για το αν είναι 30 οι συναδέλφοί του που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις.

Ενώ κάποια μορφή διπλού νομίσματος είναι πιθανή στη θεωρία, στην πράξη είναι ασύμβατη με την ιδιότητα μέλους του ευρώ και θα σήμαινε την άμεση επιστροφή στη δραχμή. Οι τράπεζες πρέπει να εθνικοποιηθούν άμεσα μαζί με τη δημιουργία μιας “κακής” τράπεζας”.

Το μπαράζ επαφών όσων προωθούσαν αυτό το σχέδιο αποδεικνύεται και από τις συνεχείς παραθέσεις ανώνυμων δηλώσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. “Αυτό το σχέδιο ξεπερνάει κατά πολύ την αριστερή πλατφόρμα. Μιλάμε για μεγάλο αριθμό προσώπων, τόνιζε στην εφημερίδα ένας βουλευτής, ερωτηθείς για το αν είναι 30 οι συναδέλφοί του από τη μεγαλύτερη εσωκομματική τάση του κυβερνώντος κόμματος που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις.

Ο ίδιος βουλευτής δήλωνε μάλιστα και “τρομαγμένος από την ιδέα της παράδοσης και της πορείας προς το θάνατο από τη ζώνη του ευρώ”.

“Μας βόλευε η συνεχής εκροή καταθέσεων”

Αίσθηση προκαλεί και η ανώνυμη δήλωση άλλου βουλευτή, ο οποίος έφτανε στο σημείο να υποστηρίζει ότι “όσο συνεχίζεται η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες, τόσο ευκολότερο θα είναι το Grexit, προκαλώντας νέα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα πίσω από την κωλυσιεργία των διαπραγματεύσεων που οδήγησε σε πρωτοφανή “αιμορραγία” τις ελληνικές τράπεζες.

Το ίδιο δημοσίευμα κάνει και μια απειλητική αναφορά για το τι συνέβη στην Ισλανδία, “όπου το τραπεζικό σύστημα φτιάχτηκε από την αρχή με κρατικό έλεγχο, τα διοικητικά συμβούλια συνελήφθησαν και σε στελέχη τους ασκήθηκαν διώξεις”.

Η πρωτοφανής επίθεση στον Στουρνάρα

Η ιστορία έχει μια εντυπωσιακά αρμονική εξέλιξη από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 17 Ιουνίου, ο ίδιος δημοσιογράφος εξαπολύει μύδρους εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάνη Στουρνάρα, με αφορμή την έκθεση της ΤτΕ, στην οποία προειδοποιούσε για κίνδυνο χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της χώρας.

“Πρόκειται για μια πολιτική επίθεση σε μια δημοκρατική εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο Στουρνάρας δεν είναι ουδέτερο πρόσωπο, ήταν υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση και η πράξη του μας λέει πολλά για τη θεσμική σαπίλα στην καρδιά του ελληνικού κράτους και μας δείχνει το λόγο για τον οποίο χρειάζεται μια αληθινή επανάσταση”, είναι τα πρωτοφανή λόγια του, έτσι όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια περίοδο και με το τραπεζικό σύστημα σχεδόν στον αέρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Ραχήλ Μακρή, ζητούσαν δημόσια να γίνει βίαιη προσαγωγή του κεντρικού τραπεζίτη στη Βουλή για να απολογηθεί επί μακρόν για την υπόθεση... Siemens.

Πώς “καρφώθηκε” ο Βαρουφάκης

Το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου ο ίδιος δημοσιογράφος είχε μιλήσει με τον Γιάνη Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα, δηλαδή την έκδοση χρεογράφων (IOUs), όπως αποδεικνύεται και από το άρθρο του, την ίδια ημέρα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε τα κλειδιά του γραφείου του Στουρνάρα. Έχουμε τη δυνατότητα να τυπώσουμε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

“Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μια σειρά επιλογών για την άμεση ανάληψη του ελέγχου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ πολλοί ζητούν το κεφάλι του Γ. Στουρνάρα”, επισημαίνει και στη συνέχεια επικαλείται για άλλη μια φορά ανώνυμες δηλώσεις στελέχους του κόμματος: “Πρέπει να εγκατασταθεί μια νέα ομάδα που θα αξιοποιήσει τα μυστικά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας και θα προχωρήσει στο τύπωμα νέων ευρώ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να του πάρουμε τα κλειδιά του γραφείου του (σ.σ. του Στουρνάρα). Πρέπει να σταθεροποιήσουμε το σύστημα είτε με τη βοήθεια της ΕΚΤ είτε όχι. Έχουμε τη δυνατότητα να τυπώσουμε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ”.

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατούσε είναι το tweet του πρώην υπουργού Οικονομικών στις 8 Ιουλίου ότι “η Ευρώπη δε θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα”, αλλά και η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ την ίδια ημέρα για τα “ανυπόστατα δημοσιεύματα που στρέφονται κατά της χώρας”.

Μόλις λίγες ημέρες μετά, ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε σε σειρά συνεντεύξεών του ότι όχι μόνο σκεφτόταν τη δραχμή, αλλά είχε συστήσει και επιτροπή 4-5 ατόμων στο υπουργείο του που έκανε τις σχετικές μελέτες.

Σημειώνεται ακόμη ότι μετά τον πρώην υπουργό Οικονομικών και ο Παν. Λαφαζάνης ήταν το δεύτερο κυβερνητικό στέλεχος που προωθούσε τη χρήση IOUs, με τελικό προορισμό τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Μαρ 2021 | 14:13

Στα 2,7 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα του προυπολογισμού το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου

Το πρωτογενές έλλειμμα ξεπέρασε τα 2,7 δισ. ευρώ έναντι μόλις 383 εκατ. ευρώ πέρυσι.

ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ 13 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 16 Μαρ 2021 | 14:13

ΤτΕ: Δάνεια ύψους 38,9 δισ. ευρώ κατείχαν οι εταιρείες διαχείρισης στο τέλος του 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η ονομαστική αξία των δανείων κατοίκων εσωτερικού αυξήθηκε κατά 6,264 δισ. ευρώ.

ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 15 Απρ 2021 | 23:55

ΣΥΡΙΖΑ: "Ναι μεν αλλά" για Δένδια - Ορθώς ανέδειξε τις ελληνικές θέσεις, όμως υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής

Αμηχανία καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ - Ζητά επίσημη ενημέρωση για το ταξίδι Δένδια.

ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 15 Απρ 2021 | 23:05

Η ατάκα Τσαβούσογλου που προκάλεσε την έκρηξη του Νίκου Δένδια

Σκληρή απάντηση Δένδια στη δήλωση Τσαβούσογλου περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη - Μετωπική σύγκρουση για Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο και αποστρατικοποίηση νησιών.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 15 Απρ 2021 | 22:14

Μήνυμα Τσαβούσογλου μετά την άγρια κόντρα με τον Δένδια: Περιμένουμε πιο εποικοδομητική στάση από την Ελλάδα

Πρώτη αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη μετωπική με τον Νίκο Δένδια.

«ΑΡΠΑΧΤΗΚΑΝ« ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ 15 Απρ 2021 | 20:54

Επική ατάκα Δένδια σε Τσαβούσογλου μετά τον καβγά: "Μην ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά"

Ο "καβγάς" του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε και αιχμηρές ατάκες εκ μέρους του Έλληνα ΥΠΕΞ προς τον ομόλογό του και τους συνεργάτες του.

ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Απρ 2021 | 20:51

Κόντρα Δένδια - Τσαβούσογλου: To Twitter αποθεώνει τον Ελληνα ΥΠΕΞ - "Γλέντησε κανονικότατα τον Μεβλούτ"

Τρεντάρει στο Twitter η κόντρα Δένδια - Τσαβούσογλου και οι ελληνικές απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 15 Απρ 2021 | 20:30

Κόντρα Δένδια - Τσαβούσογλου - Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας: "Είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως"

Η πρώτη αντίδραση από την Αθήνα στο on air επεισόδιο μεταξύ Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΛΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 15 Απρ 2021 | 18:54

Μητσοτάκης: Τα σκάφη του Λιμενικού πλωτά συνοριακά φυλάκια - Η θάλασσα έχει σύνορα

Ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στον στόλο του Λιμενικού

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ 15 Απρ 2021 | 18:53

Πρωτοφανές: "Αρπάχτηκαν" μπροστά στις κάμερες Δένδιας και Τσαβούσογλου για Αιγαίο και μειονότητα - Εξαλλος ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Ο εκνευρισμένος Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε "προκλητικές" κάποιες από τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια - Αιχμηρές απαντήσεις από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

ΑΒΛΑΒΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ 15 Απρ 2021 | 17:35

Λέσβος: Στα δυτικά του νησιού πλέει το Barbaros [Χάρτης]

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros πλέει σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Λέσβου.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 15 Απρ 2021 | 16:45

Ασκηση "ΗΝΙΟΧΟΣ 21": Εντυπωσιακές εικόνες από την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση στο Άκτιο και την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 15 Απρ 2021 | 16:40

Άγκυρα: Μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση Δένδια με Eρντογάν - Ολοκληρώθηκε και το τετ α τετ με Τσαβούσογλου

Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.