Follow us

Σχοινάς: Φάρος η ΕΕ σε έναν κόσμο όλο και πιο σκοτεινό

«Η Ευρώπη παραμένει σήμερα φάρος σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο σκοτεινός».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σχοινάς: Φάρος η ΕΕ σε έναν κόσμο όλο και πιο σκοτεινό

«Η Ευρώπη παραμένει σήμερα φάρος σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο σκοτεινός» τόνισε ο ορισθείς Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την αντιφώνησή του στην ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Κολλέγιο της Ευρώπης σε εκδήλωση με θέμα «ο ρόλος των Εκκλησιών στη σημερινή Ευρώπη». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος της εκδήλωσης του Κολλεγίου της Ευρώπης και ο κ. Σχοινάς, στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν εντός της Ευρώπης και για την Ευρώπη κυρίως σε ότι αφορά την υποβάθμιση του δημόσιου διαλόγου.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Βέλγιο πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι εορτασμοί της επετείου κορυφώνονται με την επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Σχοινάς ανέφερε κατ’αρχήν ότι, ως Έλληνας και από νεαρή ηλικία, είχε την πεποίθηση, ότι «η Ελλάδα σημαίνει κάτι μόνο μέσα στην Ευρώπη - δεν υπάρχει Ελλάδα που να βρίσκεται έξω από την ομπρέλα των αξιών της Ευρώπης. Συγχρόνως όμως, δεν υπάρχει και Ευρώπη που να μπορεί να σταθεί μακριά από το λίκνο της Δημοκρατίας που είναι η Ελλάδα». Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνιστά την ενσάρκωση και την προσωποποίηση των ευρωπαϊκών αξιών, της γεφύρωσης των διαφορών και του συμβιβασμού. «Η επιδίωξή σας για διαρκή διάλογο με Χριστιανούς, μη χριστιανούς και κάθε θρησκεία κάτω από τον ήλιο, από τη μια γωνιά της γης μέχρι την άλλη, είναι πραγματικά αξιέπαινη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «δεν υπήρξε ποτέ ένας πνευματικός ηγέτης που περιορίζει της δράση του σε λίγα τετραγωνικά μέτρα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης που υπερασπίστηκε πάντοτε το διάλογο».

Και αυτό διότι, όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, «αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος για να πετυχαίνουμε αποτελέσματα. Η Ευρώπη ήταν και είναι πάντα η τέχνη του διαλόγου και του συμβιβασμού και παραμένει ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος για επιτυχίες».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως ανέφερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ακρόασή μου πριν από λίγες εβδομάδες, η Ευρώπη παραμένει σήμερα φάρος σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο σκοτεινός», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Στη συνέχεια, ο ορισθείς Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι το άρθρο 17 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει, για πρώτη φορά, νομική βάση για έναν ανοικτό, διαφανή και τακτικό διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των Εκκλησιών, των θρησκευτικών ενώσεων και των φιλοσοφικών οργανώσεων. Αυτός ο μεταξύ μας διάλογος είναι νομικά κατοχυρωμένος, σημείωσε.

Στην Ευρώπη, επεσήμανε, λειτουργούμε εντός μιας αρχιτεκτονικής που βασίζεται σε κανόνες, και στην οποία προεξέχουσα θέση έχουν οι πολίτες και οι κοινές μας αξίες.

«Πρωταρχικό μέλημα των ευρωπαϊκών κοινωνιών είναι να προστατεύουν τα πιο αδύναμα μέρη τους με την απαραβίαστη αρχή ότι άπαντες έχουν αξία και ουδείς θα πρέπει να μένει στο περιθώριο. Εν τέλει, όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα ίδια δικαιώματα, και στις ίδιες αξίες και ευκαιρίες», είπε ο κ. Σχοινάς.

Προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο υποβάθμισης του δημόσιου διαλόγου που παρατηρείται εντός της Ευρώπης και για την Ευρώπη. «Κάποιοι έχουν ξεχάσει πώς να αναζητούν συμβιβασμούς. Άλλοι πάλι προσπαθούν ενεργά να τους αποτρέπουν με κάθε τρόπο. Αρχές που κάποτε ήταν ισχυρά ριζωμένες, τώρα τίθενται ανοιχτά εν αμφιβόλω», τόνισε.

Παραθέτοντας τη γνωστή ελληνική παροιμία σύμφωνα με την οποία “μια κοινωνία μεγαλώνει όταν ηλικιωμένοι άνδρες φυτεύουν δέντρα στη σκιά των οποίων γνωρίζουν ότι δεν θα καθίσουν ποτέ”, ο κ. Σχοινάς είπε ότι «εάν ζούμε σε αυτή την ισχυρή Ένωση σήμερα, το οφείλουμε στο γεγονός ότι πριν από 60 χρόνια οι γονείς και οι παππούδες μας επέλεξαν να κάθονται γύρω από το τραπέζι του διαλόγου και όχι στα χαρακώματα.

«Εάν υπάρχει ένα συμπέρασμα από τη σημερινή εκδήλωση για εμάς που βρισκόμαστε εδώ, στο σπίτι της μάθησης, αυτό δεν είναι άλλο από τη σημασία του διαλόγου, όπως αναδεικνύεται από το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη», συμπλήρωσε.

«Ο διάλογος είναι απαραίτητος πρώτα και κύρια επειδή είναι στην ίδια τη φύση του ανθρώπου», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς, ο οποίος αναφερόμενος στην πρόσφατη επέτειο των 30 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δικαιώθηκε από την ιστορία. Βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΕΣΠΑΣΑΝ» ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΙΩΠΗ 24 Σεπ 2022 | 17:42

Τελική ευθεία για τις εκλογές στην Ιταλία: Φαβορί η ακροδεξιά Μελόνι - Γιατί την ευνοεί ο εκλογικός νόμος

Η συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς στην Ιταλία δίνει ώθηση στη Τζόρτζια Μελόνι που εμφανίζεται ως φαβορί για την πρωθυπουργία της χώρας.

ΥΠΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ 22 Σεπ 2022 | 07:01

Μπορέλ: Η ΕΕ εξετάζει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Και άλλα όπλα στην Ουκρανία

"Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στρατιωτική βοήθειά μας στην Ουκρανία και θα μελετήσουμε νέα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας", τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ POLITICO 19 Σεπ 2022 | 11:35

Μισέλ για ενεργειακή κρίση: Καλές οι προτάσεις της Κομισιόν, αλλά χρειαζόμαστε δραστικότερα μέτρα

O Σαρλ Μισέλ λέει ότι οι προτάσεις της Επιτροπής να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας είναι "μια αρχή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα".

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΛΥΣΗ 15 Σεπ 2022 | 18:56

Αποκάλυψη Reuters: Ετοιμη η Νορβηγία να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με το φυσικό αέριο και την ενεργειακή κρίση

Οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας, ανέφερε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, δηλώνοντας έτοιμος να συνεργαστεί με την Ευρώπη.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 15 Σεπ 2022 | 00:10

Μαργαρίτης Σχοινάς: Σχιζοφρενική η στάση της Τουρκίας - Η Ουκρανία γυρίζει το παιχνίδι [Βίντεο]

"Η Τουρκία χρωστά μια απάντηση αν είναι με τη Χεζμπολάχ, με τη Μόσχα και την Τεχεράνη ή με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη" είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 14 Σεπ 2022 | 10:16

Πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας από την ΕΕ, ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν - "Ο Πούτιν θα αποτύχει"

"Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας", τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 13 Σεπ 2022 | 13:34

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν στις 30 Σεπτεμβρίου

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, για να συζητήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ 09 Σεπ 2022 | 08:42

Διαφωνίες για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο - Έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου έτυχε ανάμικτης υποδοχής.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 07 Σεπ 2022 | 23:55

Προειδοποίηση Τζεντιλόνι: "Ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται - Οδεύουμε σε έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες εδώ και γενιές"

"Οι τιμές της ενέργειας κατέρριψαν νέα ρεκόρ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται. Και ο ρωσικός πόλεμος συνεχίζεται", είπε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι

«WINTER IS COMING» 06 Σεπ 2022 | 11:00

Η Gazprom τρολάρει την Ευρώπη μετά την διακοπή του φυσικού αερίου: "Έρχεται μακρύς χειμώνας..."

Το βίντεο δείχνει τους Ρώσους να κλείνουν τελείως τις στρόφιγγες μεταφοράς του φυσικού αερίου, και ακολούθως να έρχεται ένας βαρύς χειμώνας που σκεπάζει όλη την Γηραιά Ήπειρο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 06 Σεπ 2022 | 10:22

Οργισμένη απάντηση της Τουρκίας στην ΕΕ: Κακομαθαίνετε την Ελλάδα - Χωρίς νόημα και αξία οι δηλώσεις σας

Η Τουρκία επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των νέων δηλώσεων στήριξης από Κομισιόν και Τσεχία και κατηγόρησε την ΕΕ πως "κακομαθαίνει" την Αθήνα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 05 Σεπ 2022 | 07:28

Σενάρια σοκ: Υπάρχει κίνδυνος να μπει "δελτίο" στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα;

Σε ενδεχόμενο εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα μπορεί να επιδοτήσει με την ίδια "ένταση" που υπάρχει και σήμερα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ 04 Σεπ 2022 | 22:42

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα.