Τα 2 συν 1 κέρδη από την επίσκεψη Πομπέο – Έγιναν Τούρκοι...οι Τούρκοι με τον αμερικανό ΥΠΕΞ - Οι πιέσεις του Βερολίνου

Διπλωματικός πυρετός πριν από τη Σύνοδο Κορυφής – Μισέλ: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι – Ο Δένδιας στην Κύπρο που επιμένει στο βέτο.

Πομπέο Μητσοτάκης

Πολλαπλά ωφελημένη βγαίνει η χώρα μας από την 48ωρη παραμονή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην χώρα μας. Το γεγονός πως πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής την κάνει ακόμη πιο σημαντική. Πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στις Βρυξέλλες με ένα ακόμη όπλο στην διπλωματική του φαρέτρα, ισχυροποιώντας ακόμη περεταίρω τις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε συνδυασμό με την φιλοξενία του Μάικ Πομπέο στο πατρικό του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνουν πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Η οργισμένη αντίδραση που υπήρξε από την Άγκυρα ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του Ταγίπ Ερντογάν για τους αμυντικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταξίδι "σταθμό", το χαρακτηρίζουν στη κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση είναι πλήρως ικανοποιημένοι από την επίσκεψη Πομπέο, την οποία χαρακτηρίζουν σταθμό στον διπλωματικό μαραθώνιο της χώρας απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Επίσης εκτιμούν πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε ξεκάθαρο προς την Άγκυρα, επισημαίνοντας την αναφορά του Μάικ Πομπέο είπε πως η Ελλάδα είναι ο "ισχυρός παίκτης στην περιοχή" καθώς είναι με την πλευρά της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου.

Η Σούδα μετατρέπεται σε φόβητρο

Με την αναβάθμιση της Σούδας, τον μόνιμο ελλιμενισμό της πλωτής βάσης Hershel Woody Williams, και την δημιουργία δεύτερου ναύσταθμου για το πολεμικό ναυτικό, η βάση ισχυροποιείται σημαντικά και θα αποτελεί φόβητρο για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. "Πρόκειται κυριολεκτικά για μια ιδανική επιλογή, δεδομένης της στρατηγικής θέσης των εγκαταστάσεων, και συμβολίζει την αμυντική συνεργασία που θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται" δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα αναβαθμίζεται η αμυντική βιομηχανία με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 μας σε Viper, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και κοινά προγράμματα με σημαντικές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία. "Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί, όμως, με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης" τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα – ΗΠΑ: Πιο κοντά από ποτέ

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ. Το τόνισε ο Μάικ Πομπέο σημειώνοντας πως για πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται την Ελλάδα δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο, αλλά και το έκανε και πράξη μένοντας στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά.

Ο πρωθυπουργός και Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν συνεχώς μαζί. Δείπνησαν μαζί με τις συζύγους τους δύο φορές και γευμάτισαν με τους Νίκο Δένδια, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Τζέφρι Πάϊατ. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις προσωπικές σχέσεις που έχουν πλέον οι δύο άντρες, γεγονός που θα βοηθήσει στην απ’ ευθείας επικοινωνία που θα έχουν οι δύο πλευρές. Πλέον ο Μάικ Πομπέο γνωρίζει πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο και τον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισε η Άγκυρα. "Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δέχθηκε τη σύζυγό μου, Suzan, και εμένα στο υπέροχο πατρικό του σπίτι όπου περάσαμε μια πολύ ευχάριστη βραδιά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και την Μαρέβα για την εξαιρετική σας φιλοξενία. Ελπίζω ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία να ανταποδώσω σύντομα" είπε ο Μάικ Πομπέο ξεκινώντας την ομιλία του.

Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Η παρουσία του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη επίσκεψη στην Τουρκία αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσφορίας των ΗΠΑ απέναντι στις παράνομες ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν. Παρά το γεγονός πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν προσεχτικός στις δηλώσεις του προσπαθώντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις, εντούτοις έστειλε τα μηνύματα που ήθελε προς την Τουρκία καλώντας την να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου. "Υποστηρίζουμε έντονα τον διάλογο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, και τους ενθαρρύνουμε να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες για τα θέματα αυτά το συντομότερο δυνατό".

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος τονίζοντας πως ήρθε "η ώρα της διπλωματίας". Παράλληλα σημείωσε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευρά για διάλογο με την Τουρκία κάτι που κατέστησε σαφές και στον Μάικ Πομπέο τον οποίο ενημέρωσε με συγκεκριμένα στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη στην ανατολική Μεσόγειο και ποιος ευθύνεται για την ένταση στην περιοχή. "Όχι σε μονομερείς ενέργειες. Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων" είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Βερολίνο βιάζεται…

Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ο Χάικο Μαας με τους ομολόγους του Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το Βερολίνο ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός πως λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών. Η καχυποψία είναι έντονη κυρίως για την Άγκυρα καθώς βλέπουν τις τελευταίες ημέρες τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον εκπρόσωπο του Ομέρ Τσελίκ να επανέρχονται στην σκληρή γραμμή απέναντι και τις απειλές εναντίον στην χώρα μας. Μια τακτική που δεν βοηθά το κλίμα διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών με την Τουρκία να δείχνει πως περιμένει τις αποφάσεις των "27" για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.

Ε.Ε: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Στην επιστολή – πρόσκληση προς τους 27 ηγέτες της Ε.Ε ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει πως κυρίαρχο θέμα είναι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας πως "όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος της έκτακτης συνεδρίασης, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι να δημιουργηθεί χώρος για να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία "για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά" σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύπρος: Επιμένει στο βέτο – Στην Λευκωσία ο Δένδιας

Ο Νίκος Αναστασιάδης που βλέπει η τουρκική προκλητικότητα να συνεχίζεται στην Κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνει αποφασισμένος να θέσει βέτο για τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας αν το ίδιο δεν ισχύσει και για την Τουρκία. "Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε "δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις. Αυτοσκοπός είναι να υλοποιηθεί επιτέλους η επικράτηση αυτού που οι υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, να ανταποκρίνονται προς τις αρχές και αξίες της ΕΕ".

Στην Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα ο Νίκος Δένδιας προκειμένου να συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη προκειμένου να συντονίσουν τις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι δύο χώρες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Να υπενθυμίσουμε πως πριν από μερικές ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία για τον ίδιο λόγο είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 28 Οκτ 2020 | 23:06

ΗΠΑ: "Πολύ πραγματικός" ο κίνδυνος κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400

"Πολύ πραγματικός" ο κίνδυνος αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940. 28 Οκτ 2020 | 12:41

Στο "Κατσώνης" ο Μητσοτάκης: Ευγνωμοσύνη για τις "αόρατες και αθόρυβες ασπίδες" [Εικόνες-Βίντεο]

Το υποβρύχιο "Κατσώνης" στη Σούδα επισκέφτηκε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«5.000 ΜΕ 6.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ» 28 Οκτ 2020 | 10:38

Εφιαλτικό "καμπανάκι" από Δερμιτζάκη: Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας

"Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα" προειδοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ RTL. 28 Οκτ 2020 | 10:06

Μισέλ: Η ΕΕ θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του χρόνου

Ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε "απαράδεκτα" τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

ΕΡΩΤΗΜΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 28 Οκτ 2020 | 08:15

Ερντογάν: Οι ύβρεις στον Μακρον "ξεκλειδώνουν" επιτέλους τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Ιδιαιτέρως βαρύ είναι το κλίμα στην Ε.Ε. για τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τις προσωπικές επιθέσεις και τις προσβολές εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ 27 Οκτ 2020 | 21:47

Διπλωματικές πηγές: Θετικός απολογισμός της πρώτης συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Oι τρεις υπουργοί Εξωτερικών στην τριμερή επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 27 Οκτ 2020 | 20:56

Παναγιωτόπουλος-εξοπλιστικό: Τετραπλασιάζονται τα ποσά για την άμυνα το 2021 - Με τι ενισχύεται η Ελλάδα

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός για το εξοπλιστικό του 2021 θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ 27 Οκτ 2020 | 20:22

Κορονοϊός: "Βόμβα" από Βρυξέλλες - Δεν θα υπάρξουν εμβόλια για όλους στην ΕΕ μέχρι το 2022

Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ότι ενδέχεται οι δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό να μην είναι επαρκείς για όλη την Ένωση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 27 Οκτ 2020 | 15:47

Η Frontex ξεκαθαρίζει: Δεν τεκμηριώνονται οι καταγγελίες περί παράνομων ελληνικών επαναπροωθήσεων

Η Frontex αναφέρει ότι μέχρι στιγμής "δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 27 Οκτ 2020 | 15:07

Λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση η "κόκκινη γραμμή" με την Τουρκία- Για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο

Τι δήλωσε Νίκος Παναγιωτόπουλος για την γραμμή απευθείας επικοινωνίας (hotline) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 27 Οκτ 2020 | 13:13

ΗΠΑ - Εικόνες σοκ: Αστυνομικοί "γαζώνουν" Αφροαμερικανό στη μέση του δρόμου [Εικόνες - Βίντεο]

Νέο κύκλος επεισοδίων στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού που πυροβολήθηκε πολλές φορές από αστυνομικούς

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 27 Οκτ 2020 | 10:24

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Αθήνα: Τι θα συζητηθεί

Σήμερα η τριμερής συνάντηση Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ των υπουργών Εξωτερικών, Δένδια, Χριστοδουλίδη και Ασκενάζυ.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Οκτ 2020 | 20:30

Συνάντηση Μητσοτάκη με ισραηλινό ΥΠΕΞ - Στο τραπέζι οι τουρκικές προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Gabi Ashkenazi αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία