Τα 4 βήματα για να φτάσουν τα Σκόπια στη... Βόρεια Μακεδονία

Το νέο όνομα της χώρας θα τεθεί επίσημα σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου, έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

ta-4-bimata-gia-na-ftasoun-ta-skopia-sti-boreia-makedonia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μετά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ξεκινά στην γειτονική χώρα η εφαρμογή των μέτρων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ.

Ήδη στα Σκόπια έχει δημιουργηθεί μια Επιτροπή η οποία θα προετοιμάσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή των περαιτέρω μέτρων και δραστηριοτήτων. Όπως ανακοινώθηκε εντός επτά ημερών οι κρατικοί θεσμοί, τα σύνορα και τα προξενικά γραφεία θα πρέπει να αλλάξουν τις επιγραφές με το νέο όνομα του κράτους, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το νέο όνομα της χώρας θα τεθεί επίσημα σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου, έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι ενώ ο Νικολά Ντιμιτρόφ έχει δηλώσει ότι μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή «θα τεθούν σε ισχύ οι τροποποιήσεις στο σύνταγμά μας». 

Όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση δεν αναμένει προβλήματα από τους κρατικούς θεσμούς σε ότι αφορά τη χρήση του νέου ονόματος το οποίο θα ευθυγραμμιστεί και με το νόμο για τη χρήση των Γλωσσών, πράγμα που σημαίνει ότι οι πινακίδες θα είναι γραμμένες και στα αλβανικά, διότι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι Αλβανοί αποτελούν το 20% του κράτους.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λάβει επίσης συστάσεις για την αλλαγή των επιγραφών, ενώ οι υπηρεσίες δημόσιων φορέων θα λάβουν επίσης κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος.

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε πόσο θα κοστίσει ολόκληρη η διαδικασία έως ότι αυτή ολοκληρωθεί.

Από την Αθήνα στα Σκόπια

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει με ρηματική διακοίνωση για την ψήφιση του πρωτοκόλλου και θα γνωστοποιήσει και στις ΗΠΑ την κύρωση.

Πλέον το «μπαλάκι» περνάει στα Σκόπια τα είναι υποχρεωμένα να ενημερώσουν τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις χώρες ή οργανισμούς που τα αναγνωρίζουν σήμερα ως «Μακεδονία» πως έχουν αλλάξει συνταγματικό όνομα, κάτι το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Τα τέσσερα βήματα μέχρι την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ απομένουν τέσσερα βήματα μέχρι την πλήρη ένταξη της χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Meta.mk τα επόμενα βήματα είναι:

- Επικύρωση της Συμφωνίας από όλα τα κράτη μέλη

- Επίσημη πρόσκληση για μέλος

- Η πΓΔΜ να αποδεχτεί το Σύμφωνο της Ουάσιγκτον

- Επίσημη υποδοχή

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η πΓΔΜ θα συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις και σε όλα τα όργανα της Συμμαχίας με την ιδιότητα της "προσκεκλημένης χώρας", αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης.

Το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον πρέπει τώρα να επικυρωθεί και από τα 29 Κοινοβούλια των κρατών μέλων του ΝΑΤΟ και τελικά να υποβληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιπλέον του αρχικού εγγράφου του 1949 με την οποία σχηματίστηκε η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Από σήμερα η Μακεδονία θα συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους του ΝΑΤΟ» αναφέρει το Meta. Η παρθενική εμφάνιση θα πραγματοποιηθεί σε συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.Τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ θα λάβει μέρος σε υπουργική συνάντηση στην Ουάσινγκτον και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παρευρεθεί στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών που θα λάβει χώρα στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο, έδρα του πρώτου αρχηγείου του ΝΑΤΟ με την ευκαιρία του 70ης επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας.

 

 

 

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook