Τα 4 βήματα για να φτάσουν τα Σκόπια στη... Βόρεια Μακεδονία

Το νέο όνομα της χώρας θα τεθεί επίσημα σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου, έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

Τα 4 βήματα για να φτάσουν τα Σκόπια στη... Βόρεια Μακεδονία

Μετά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ξεκινά στην γειτονική χώρα η εφαρμογή των μέτρων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ.

Ήδη στα Σκόπια έχει δημιουργηθεί μια Επιτροπή η οποία θα προετοιμάσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή των περαιτέρω μέτρων και δραστηριοτήτων. Όπως ανακοινώθηκε εντός επτά ημερών οι κρατικοί θεσμοί, τα σύνορα και τα προξενικά γραφεία θα πρέπει να αλλάξουν τις επιγραφές με το νέο όνομα του κράτους, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το νέο όνομα της χώρας θα τεθεί επίσημα σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου, έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι ενώ ο Νικολά Ντιμιτρόφ έχει δηλώσει ότι μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή «θα τεθούν σε ισχύ οι τροποποιήσεις στο σύνταγμά μας».

Όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση δεν αναμένει προβλήματα από τους κρατικούς θεσμούς σε ότι αφορά τη χρήση του νέου ονόματος το οποίο θα ευθυγραμμιστεί και με το νόμο για τη χρήση των Γλωσσών, πράγμα που σημαίνει ότι οι πινακίδες θα είναι γραμμένες και στα αλβανικά, διότι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι Αλβανοί αποτελούν το 20% του κράτους.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λάβει επίσης συστάσεις για την αλλαγή των επιγραφών, ενώ οι υπηρεσίες δημόσιων φορέων θα λάβουν επίσης κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος.

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε πόσο θα κοστίσει ολόκληρη η διαδικασία έως ότι αυτή ολοκληρωθεί.

Από την Αθήνα στα Σκόπια

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει με ρηματική διακοίνωση για την ψήφιση του πρωτοκόλλου και θα γνωστοποιήσει και στις ΗΠΑ την κύρωση.

Πλέον το «μπαλάκι» περνάει στα Σκόπια τα είναι υποχρεωμένα να ενημερώσουν τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις χώρες ή οργανισμούς που τα αναγνωρίζουν σήμερα ως «Μακεδονία» πως έχουν αλλάξει συνταγματικό όνομα, κάτι το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Τα τέσσερα βήματα μέχρι την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ απομένουν τέσσερα βήματα μέχρι την πλήρη ένταξη της χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Meta.mk τα επόμενα βήματα είναι:

- Επικύρωση της Συμφωνίας από όλα τα κράτη μέλη

- Επίσημη πρόσκληση για μέλος

- Η πΓΔΜ να αποδεχτεί το Σύμφωνο της Ουάσιγκτον

- Επίσημη υποδοχή

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η πΓΔΜ θα συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις και σε όλα τα όργανα της Συμμαχίας με την ιδιότητα της "προσκεκλημένης χώρας", αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης.

Το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον πρέπει τώρα να επικυρωθεί και από τα 29 Κοινοβούλια των κρατών μέλων του ΝΑΤΟ και τελικά να υποβληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιπλέον του αρχικού εγγράφου του 1949 με την οποία σχηματίστηκε η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Από σήμερα η Μακεδονία θα συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους του ΝΑΤΟ» αναφέρει το Meta. Η παρθενική εμφάνιση θα πραγματοποιηθεί σε συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.Τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ θα λάβει μέρος σε υπουργική συνάντηση στην Ουάσινγκτον και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παρευρεθεί στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών που θα λάβει χώρα στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο, έδρα του πρώτου αρχηγείου του ΝΑΤΟ με την ευκαιρία του 70ης επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας.

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ 20 Νοε 2020 | 18:52

Εμβόλιο κορονοϊού: Η παγκόσμια "αποστολή του αιώνα" με 8.000 Boeing - Οι οδηγίες της IATA, τα "προβλήματα"

Η ασφαλής παροχή εμβολίων κορονοϊού θα είναι η αποστολή του αιώνα για την παγκόσμια βιομηχανία αεροπορικών φορτίων.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΜΕ 16 Νοε 2020 | 20:30

Γαλλία: Στο νοσοκομείο εκτάκτως ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν εισήχθη σε νοσοκομείο της πόλης Τουρ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 16 Νοε 2020 | 20:12

Ο Guardian επανόρθωσε το δημοσίευμά του για τον Θάνο Δημάδη

Σε μία κίνηση επανόρθωσης και αναγνώρισης της διαστρέβλωσης της αλήθειας από την αρθρογράφο του Carrey Gillam, προέβη ο Guardian.

ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΥΣ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ 16 Νοε 2020 | 15:31

Απίστευτο: Συνελήφθη στο "Ελ.Βενιζέλος" 39χρονη που είχε καταπιεί 48 συσκευασίες κοκαϊνης!

Η 39χρονη αφίχθη στη χώρα μας προερχόμενη από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Νοε 2020 | 17:31

Δεμένα τα πλοία στις 26 Νοεμβρίου λόγω 24ωρης πανελλαδικής απεργίας

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισε και η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

ΣΕ ΒΡΑΔΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 06 Νοε 2020 | 16:40

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Αυτοί είναι οι 2 δημοσιογράφοι που δεν δίστασαν να "κόψουν στον αέρα" τον Τραμπ

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν την απευθείας μετάδοση των δηλώσεων του Τραμπ, κρίνοντας ότι παραπληροφορούσε.

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΥΠΩΘΕΙ ΣΩΣΤΑ 05 Νοε 2020 | 19:33

Εκλογές ΗΠΑ 2020: "Στοπ" στην καταμέτρηση σε Κομητεία της Πενσυλβάνια - 29.000 αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια

Η κομητεία Allegheny στην Πενσιλβάνια με έδρα το Πίτσμπουργκ δεν θα μετρά ψήφους μέχρι αύριο λόγω δικαστικής συμφωνίας για 29.000 αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ 04 Νοε 2020 | 18:54

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο Χάικο Μάας - Αναβλήθηκε η συνάντηση με Δένδια

Η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια δεν θα πραγματοποιηθεί, επειδή ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μπήκε σε καθεστώς προληπτικής "καραντίνας".

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 04 Δεκ 2020 | 09:12

Πλακιωτάκης: Επιμένει ο πυρετός και η δύσπνοια - Τέταρτη μέρα στην εντατική

Τι λένε οι γιατροί για την εξέλιξη της υγείας του 52χρονου υπουργού.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ 04 Δεκ 2020 | 07:48

Στην Κύπρο ο Δένδιας ενόψει Συνόδου Κορυφής - Στο επίκεντρο Τουρκία και Κυπριακό

Οι συζητήσεις θα εστιαστούν στις εξελίξεις στην περιοχή και τον συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 04 Δεκ 2020 | 07:37

Χαστούκι ΗΠΑ στην Τουρκία: Έρχονται άμεσες κυρώσεις για τους ρωσικούς S-400

Την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 προβλέπει το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2021.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ 04 Δεκ 2020 | 07:35

Οριστικό: Σχολεία και μπαρ από το 2021 και... βλέπουμε - Ανοίγουν τα εποχικά από Δευτέρα, λιανεμπόριο ίσως από 14/12

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε νέα επέκταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως αυτή η ημερομηνία θα είναι και η τελική.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 03 Δεκ 2020 | 23:48

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: "Η Τουρκία να αλλάξει στάση στην Ανατολική Μεσόγειο"

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι απόψεις της Ουάσιγκτον για τις περιφερειακές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει