Τα 4 κλειδιά που έδωσαν τη μεγάλη νίκη στον Κυριάκο

Ποια ήταν οι παράγοντες-κλειδιά που έδωσαν τη νίκη στον 48χρονο πολιτικό στην εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα 4 κλειδιά που έδωσαν τη μεγάλη νίκη στον Κυριάκο

Ολική ανατροπή στα προγνωστικά της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βράδυ της Κυριακής είναι πλέον ο ένατος πρόεδρος του κόμματος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε όχι μόνο να ανατρέψει τη διαφορά 11,3 μονάδων που είχε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον πρώτο γύρο, αλλά και να κερδίσει με τουλάχιστον 2 μονάδες τον συνυποψήφιό του. Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ της Νέας Δημοκρατίας κ. Τραγάκης το βράδυ της Κυριακής, στο 70% της Επικράτειας -με καταμετρημένο το 50% της Αττικής- , ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 51% έναντι του Ευάγγελου Μεϊμαράκη που λαμβάνει ποσοστό 49%.

Ποια ήταν όμως τα κλειδιά που έδωσαν τη νίκη στον 48χρονο πολιτικό που θεωρείτο το «αουτσάιντερ» στην εκλογική αναμέτρηση του δεύτερου γύρου. Τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες που φαίνεται πως συνέβαλαν καθοριστικά στον εκλογικό θρίαμβο του κ. Μητσοτάκη.

Η Αττική και τα «κάστρα» του Καραμανλισμού

Ο πρώτος αφορά δίχως αμφιβολία τα πολύ υψηλά ποσοστά που πήρε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ στο νομό Αττικής, αλλά και σε περιοχές που παραδοσιακά θεωρούνταν «κάστρα» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και του «καραμανλικού μπλοκ» που στήριζε την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, όπως ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας αλλά και της Πελοποννήσου.

Έτσι, στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, που θεωρείται «γήπεδο» του κ. Καραμανλή, ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε μια πολύ άνετη νίκη με διαφορά πάνω από 10 μονάδες, συγκεντρώνοντας 12.247 ψήφους και ποσοστό 55,65% έναντι του συνυποψηφίου του που έλαβε 9.759 ψήφους και ποσοστό 44,35%.

Στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε 2462 ψήφους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 1982. Στο Λιμάνι ο Κυριάκος Μητσοτάκης 914 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 383. Στην Προξένου Κορομηλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης 661 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 364. Στην Αγγελάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης 410 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 272. Στο Ωραιόκαστρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης 251 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 134. Στον δυτικό τομέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 50,5% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 49,5%.

Αντιστοίχως, στις επίσης «καραμανλικές» Σέρρες, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε πολύ καλά αποτελέσματα. Στην Νιγρίτα Σερρών ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τον Ε. Μεϊμαράκη, ενώ σε άλλες περιοχές, όπου δεν βγήκε πρώτος, διατήρησε τη διαφορά σε πολύ μικρά επίπεδα που αφορούσαν ορισμένες μόνο ψήφους.

Ανατροπή υπήρξε και σε περιοχές όπου ο κ. Μεϊμαράκης είχε σημειώσει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στο πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, όπως για παράδειγμα στο νομό Καρδίτσας. Στον πρώτο γύρο ο κ. Μεϊμαράκης είχε συγκεντρώσει ποσοστό 46,4%, ωστόσο στον δεύτερο γύρο έχασε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λαμβάνοντας 2070 ψήφους έναντι 2290 που έλαβε ο κ. Μητσοτάκης. Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και τα αποτελέσματα στα Δωδεκάνησα, όπου στον πρώτο γύρο ο κ. Μεϊμαράκης είχε συγκεντρώσει ποσοστό 44,45%. Στο δεύτερο γύρο, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωσε 2439 ψήφους έναντι 2118 του κ. Μεϊμαράκη.

Εκτός από την Αττική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα και σε άλλες περιοχές όπου παραδοσιακά έχει επιρροή, όπως στην Κρήτη. Στα Χανιά, για παράδειγμα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Εφορευτική εκλογή ο κ. Μητσοτάκης έλαβε 3089 ψήφους ποσοστό 68,7% και ο κ. Μεϊμαράκης 1405, ποσοστό 31,3%. Στο Ρέθυμνο ο Κ. Μητσοτάκης λαμβάνει 931 ψήφους έναντι 426 του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στα Ανώγεια 99 ψήφους έναντι 72 που λαμβάνει ο κ. Μεϊμαράκης, στον Μυλοπόταμο λαμβάνει 266 ψήφους και ο κ. Μεϊμαράκης 191, στο δήμο Αγίου Βασιλείου 168 ψήφους έναντι 93 που έλαβε ο κ. Μεϊμαράκης και στο Αμάρι 115 ψήφους έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και 43 ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Ο ρόλος της Ντόρας και του Τζιτζικώστα

Ο δεύτερος παράγοντας-κλειδί αφορά το πολιτικό παρασκήνιο των συσχετισμών που έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα. Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν την Ντόρα Μπακογιάννη να στηρίζει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, φαίνεται πως το σημαίνον στέλεχος της παράταξης και αδελφή του νέου προέδρου τον στήριξε αθόρυβα, κινητοποιώντας το μηχανισμό της στην Αττική με αποτέλεσμα να «εκτιναχθούν» τα ποσοστά του κ. Μητσοτάκη.

Με την ενσωμάτωση στον νομό Αττικής το βράδυ της Κυριακής στο 33,02% των ψήφων, ο κ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν να προηγείται με 55% έναντι ποσοστού 45% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Σημαντική ήταν -όπως όλα δείχνουν- και η σιωπηρή στήριξη που παρείχε υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ στο πρώτο γύρο Απόστολος Τζιτζικώστας στη Βόρεια Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δημοσίως απέφυγε να πάρει θέση για το ποιον υποψήφιο ευνοεί. Είναι γνωστό πως ο περιφερειάρχης Μακεδονίας διαθέτει μεγάλη επιρροή στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος είχε σημειώσει υψηλά ποσοστά. Στη Βόρεια Ελλάδα, ενεργός φέρεται να ήταν και ο ρόλος του γραμματέα του κόμματος κ. Παπαμιμίκου.

Έτσι, παρά το ότι σε ορισμένες περιφέρειες της Β. Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να λάβει την πρώτη θέση, εκεί όπου έχασε η διαφορά του από τον Β. Μεϊμαράκη ήταν μικρή, όπως στην Κομοτηνή, τις Σέρρες ή τη Ροδόπη.

Ο Αντώνης Σαμαράς και τα ποσοστά στη Μεσσηνία

Παρότι δημοσίως δεν υποστήριξε κανέναν υποψήφιο, όλα δείχνουν πως ο κ. Σαμαράς και το περιβάλλον του παρείχαν έστω και κεκαλυμμένα στήριξη στον κ. Μητσοτάκη, πράγμα που εξηγεί τα υψηλά ποσοστά του τελευταίου στην Πελοπόννησο. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα στο νομό Μεσσηνίας, τόπο καταγωγής του κ. Σαμαρά. Σε σύνολο 6.005 ψήφων, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε 3203, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης 2736 ψήφους. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς ήταν ο πρώτος που έσπευσε να στείλει τα συγχαρητήριά του στον νέο πρόεδρο της ΝΔ, όταν πλέον η νίκη του τελευταίου κατέστη σαφής.

Τι έκαναν οι υποστηρικτές του Άδωνι Γεωργιάδη

Τέλος, σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε η ανοιχτή στήριξη που παρείχε στην υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο συνυποψήφιός του στον πρώτο γύρο των εκλογών Άδωνις Γεωργιάδης. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο, ο κ. Γεωργιάδης είχε λάβει ποσοστό 11,4%. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου το 90% των εκλογέων που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τον κ. Γεωργιάδη στράφηκαν στον δεύτερο γύρο προς τον κ. Μητσοτάκη.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΕΥΡΑΥΝΩΝΕΙ 21 Νοε 2020 | 16:08

Η Έλενα Ακρίτα "γκρεμίζει" την Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Τα 2 εκατ. ευρώ που της έδωσε ο Μίκης, τι τα έκανε;

Η κόρη του Μίκη είναι η κόρη του Μίκη. Τίποτα παραπάνω, γράφει η Ελενα Ακρίτα, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, αν είχε θελήσει να κάνει μια δική της δουλειά...

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 21 Νοε 2020 | 15:28

ΝΔ: Με τη δράση "Έχεις Εμένα" κανείς δεν μένει μόνος του

Μέσω της νέας δράσης "έχεις εμένα" η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ, μας καλεί να μην ξεχάσουμε τους μοναχικούς ανθρώπους.

"ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ" 21 Νοε 2020 | 12:56

Το tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: "Μας κάνετε περήφανους"

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 21 Νοε 2020 | 10:29

Μητσοτάκης στις εθελόντριες νοσηλεύτριες: "Σπίτι σας όλη η Ελλάδα - Σας είμαι βαθιά υπόχρεος" [Βίντεο]

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 19 Νοε 2020 | 22:57

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ: "Η έξοδος από το lockdown πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 19 Νοε 2020 | 13:59

Μητσοτάκης για lockdown: Θα αρθεί, μόνο όταν μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ

"Θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ", τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΚΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ 19 Νοε 2020 | 13:19

Μητσοτάκης για το Ταμείο Ανάκαμψης: Αυτά είναι τα μεγάλα έργα θα χρηματοδοτηθούν από τον "μπαναμά" των 72 δις

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μεγάλα Εργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα 72 δις που μας αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

19 Νοε 2020 | 09:36

Πέτσας για Ιερώνυμο: Αρνητικά όλα τα τεστ του πρωθυπουργού - Κανένας λόγος καραντίνας

Κανένας λόγος προληπτικής καραντίνας για τον πρωθυπουργό. Έκανε ξανά τεστ, το οποίο ήταν επίσης αρνητικό, πριν την αναχώρησή του για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ 19 Νοε 2020 | 09:09

Ανησυχία: Ο Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη δύο ημέρες πριν βγει θετικός στον κορονοϊό

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναντήθηκε στις 14 Νοεμβρίου με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 18 Νοε 2020 | 21:19
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ 18 Νοε 2020 | 19:43

Μητσοτάκης για ΗΑΕ:" Στρατηγική συμμαχία στην Άμυνα και στην Εξωτερική Πολιτική"

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο Sheikh Zayed Grand Mosque και στο Κέντρο Hedaya

ΣΤΗΝ 66Η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 18 Νοε 2020 | 17:29

Μητσοτάκης: Προσκαλεί πάλι τον Ερντογάν για διάλογο με καλή πίστη - Αν συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται η ΕΕ θα πάρει μέτρα

Η Ελλάδα δέχεται προκλήσεις που υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης