Τα διλήμματα του Μητσοτάκη για τις εξεταστικές επιτροπές

Ένας λόγος που δεν επιθυμεί το Μαξίμου την πόλωση είναι οι συναινέσεις που θα πρέπει να αναζητήσει στην συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τα διλήμματα του Μητσοτάκη για τις εξεταστικές επιτροπές

Δύο φράσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ «δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε» και «δεν πρόκειται η βουλή να μετατραπεί σε βιομηχανία εξεταστικών» έδειξε τον προβληματισμό που επικρατεί στο Μαξίμου.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο «συρτάρι» την πολιτική διερεύνηση των όσων έγιναν το καλοκαίρι το 2015 και το πως η χώρα οδηγήθηκε στα capital control. «Η περίοδος αυτή έχει πολιτικά κριθεί» είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε στη ΔΕΘ.

Η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο κυβερνών κόμμα με τους βουλευτές να ζητούν μια σειρά εξεταστικών επιτροπών για διάφορα ζητήματα που αφορούν την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προέχει η πολιτική σταθερότητα

Έχοντας ως μοναδικό στόχο τη δεδομένη χρονική στιγμή την ανάπτυξη της οικονομίας, ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να μπει η χώρα σε ένα κύκλο συνεχών πολιτικών αντιπαραθέσεων που θα πολώσουν το κλίμα, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα προς τις αγορές.

Το Μαξίμου θέλει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και να προσελκύσει επενδύσεις οι οποίες όμως μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε ένα ήρεμο και ασφαλές πολιτικό περιβάλλον.

Ένας επίσης λόγος που δεν επιθυμεί το Μαξίμου την πόλωση είναι οι συναινέσεις που θα πρέπει να αναζητήσει τόσο με την συνταγματική αναθεώρηση όσο και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αν και με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο επαφής, ωστόσο με το ΚΙΝΑΛ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο σύμπλευσης αν και η Χαριλάου Τρικούπη αποκλείει επί του παρόντος αυτό το νομοσχέδιο.

Μία συν μία εξεταστικές

Η υπόθεση της Novartis θεωρείται σχεδόν βέβαιη πως θα καταλήξει στην σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής μόλις ο φάκελος της δικογραφίας πάει στο κοινοβούλιο. Άλλωστε το προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ όταν είπε ότι «η βουλή θα αποφασίσει» ενώ η φράση του Αντώνη Σαμαρά προς την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «θα σας πάω μέχρι τέλους» δείχνει τις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος για το τι θα επακολουθήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το θέμα αναμένεται να μονοπωλήσει το πολιτικό ενδιαφέρον την επόμενη περίοδο καθώς ήδη από την Παρασκευή, όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι η δικογραφία έχει πάρει το δρόμο προς τη Βουλή, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σφοδρότατη. «Η πολιτική ελίτ που ευθύνεται για το σκάνδαλο Νοβάρτις ενορχηστρώνει τώρα και δεύτερο σκάνδαλο: Αυτό της συγκάλυψης και του ρεβανσισμού για όσους το ανέδειξαν τόνισε σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου η οποία έκανε λόγο για μια πρωτοφανή θεσμική εκτροπή και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην κρυφτεί πίσω από την ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου»

Μία ακόμη εξεταστική την οποία έχει προαναγγείλει ο υπουργός ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η ΔΕΗ, σκέφτεται η κυβέρνηση, ωστόσο ακόμη τίποτα δεν είναι βέβαιο και πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο επίμαχο θέμα.

Οι πολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν τον αριθμό των εξεταστικών

Υπάρχουν και άλλες υποθέσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πρωτοβουλίες για εξεταστικές, όπως η έρευνα που είναι σε πλήρη εξέλιξη για το μεταναστευτικό, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πολιτική διερεύνηση των παραπάνω υποθέσεων για του λόγους που προαναφέραμε.

Εκείνο που θα μετρήσει είναι το πως θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό τη δεδομένη χρονική στιγμή ή ποιες υποθέσεις θα στείλει η δικαιοσύνη στη βουλή. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση είναι «στρυμωγμένη» τότε δεν αποκλείεται να δούμε μεγαλύτερο αριθμό εξεταστικών απ’ ότι αρχικά υπολόγιζε το Μαξίμου με στόχο την αλλαγή του κλίματος.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ 18 Οκτ 2020 | 20:00

Η Ελλάδα επισπεύδει την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες - Περισσότεροι στα σύνορα

Επισπεύδεται η αύξηση της θητείας στον στρατό στους 12 μήνες.

ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 18 Οκτ 2020 | 14:36

Politico: Υπό την επιδέξια διοίκηση του Κ. Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός

Το Politico αναφέρει πως υπό την επιδέξια διοίκηση" του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός.

ΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ 17 Οκτ 2020 | 21:16

"Εμπόδιο" στους εισβολείς ο φράχτης στον Έβρο - Η παρουσίαση που έγινε στον Μητσοτάκη [εικόνες]

Εμπόδιο εισβολής και όχι σύνορο είναι ο νέος φράχτης στον Έβρο, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΙ 17 Οκτ 2020 | 18:49

Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη: Αγκαλιά με τον γιο τους στη μονάδα του στον Έβρο

Οι δύο περήφανοι γονείς φωτογραφήθηκαν με τον Κωνσταντίνο ντυμένο με τη στολή παραλλαγής.

17 Οκτ 2020 | 17:34

Μητσοτάκης από Σαμοθράκη: Πρώτο μας μέλημα είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας και ειδικά των νησιών [εικόνες]

Στη Σαμοθράκη ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, καθώς και το Ιερό των Μεγάλων Θεών.

17 Οκτ 2020 | 13:47

Μητσοτάκης από Εβρο: Ο φράχτης θα είναι έτοιμος τον Απρίλιο του 2021

"Η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες", είπε ο πρωθυπουργός.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ 17 Οκτ 2020 | 12:59

Αυτός είναι ο νέος φράχτης στον Έβρο - Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του [εικόνες]

Στον Έβρο κατασκευάζεται ο νέος φράχτης μήκους 26 χιλιομέτρων, ενώ αναβαθμίζονται παλιότερα τμήματά του.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ 17 Οκτ 2020 | 11:43

Ο Μητσοτάκης με τον γιο του χθες βράδυ στην Αλεξανδρούπολη - "Ο γιος μου θα υπηρετήσει όλη τη θητεία του στον Έβρο"

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο και στη συνέχεια μετέβη στο στρατόπεδο που υπηρετεί ο γιος του.

ΦΡΑΚΤΗΣ 26 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ 17 Οκτ 2020 | 09:24

Μητσοτάκης από Έβρο για τον φράχτη: Το ελάχιστο για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες

Από τον Έβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον φράχτη που κατασκευάζεται στην περιοχή.

ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 17 Οκτ 2020 | 08:56

Η πρόταση Μητσοτάκη για εμπάργκο όπλων και ο εκνευρισμός της Άγκυρας

Το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκνεύρισε την Άγκυρα.

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ 16 Οκτ 2020 | 20:55

Δημοσκόπηση Marc: Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης με τεράστια διαφορά από Τσίπρα - Θετικά τα μέτρα για κορονοϊό

Το 56,7% απαντά πως τα πράγματα θα πήγαιναν χειρότερα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 16 Οκτ 2020 | 15:12

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Εθεσα θέμα για "εμπάργκο όπλων" στην Τουρκία [βίντεο]

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής - Στο κείμενο συμπερασμάτων μπήκε και το ζήτημα της Τουρκίας.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 16 Οκτ 2020 | 07:25

Τουρκία: Η Ευρώπη συζητάει, ο Ερντογαν ψάχνει αφορμή για θερμό επεισόδιο

Μετά τις τουρκικές προκλήσεις διορία μια εβδομάδας δίνει Βερολίνο και Παρίσι στην Τουρκία για να αποχωρήσει το Oruc Reis.