Tα δύσκολα και τα εύκολα την επόμενη μέρα της συμφωνίας

Το χρέος παραπέμπεται στο μέλλον, οι δόσεις θα δίνονται με …δόσεις και σκληρό έλεγχο ενώ οι δανειστές ζητούν νέες παρεμβάσεις στα μέτρα που ψήφισε η βουλή.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Tα δύσκολα και τα εύκολα την επόμενη μέρα της συμφωνίας

Με παραπομπή της διευθέτησης του ελληνικού χρέους για το 2018 όπως επιθυμούσε η Γερμανία, καταβολή των δόσεων ύψους 10,3 δισ. ευρώ με …δόσεις και σκληρή αξιολόγηση αλλά και με παρατηρήσεις των δανειστών για διορθώσεις στα ήδη ψηφισμένα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που συνδυάζονται με τον περίφημο κόφτη των δημοσιονομικών δαπανών, αποτελούν το νέο πλαίσιο για την ελληνική οικονομία που διαμορφώνεται μετά την απόφαση του χτεσινού Eurogroup.

Παρά τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η Αθήνα για την διευθέτηση του χρέους η απόφαση του Eurogroup που επιδίωξε να συμβιβάσει τις απόψεις του Βερολίνου και του ΔΝΤ έγειρε προς την πλευρά του …Β. Σόιμπλε παραπέμποντας τις σημαντικές αποφάσεις για το 2018. Παράλληλα έλαβε αποφάσεις για παραμετρικές αλλαγές στην διαχείριση του βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας οι οποίες όμως εντάσσονται στο πλαίσιο της απόφασης του 2012 για το ελληνικό χρέος.

Tα δύσκολα και τα εύκολα την επόμενη μέρα της συμφωνίας
Παρά τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η Αθήνα για την διευθέτηση του χρέους η απόφαση του Eurogroup έγειρε προς την πλευρά του Β. Σόιμπλε

Η ελληνική κυβέρνηση …κέρδισε μία απλή περιγραφή προθέσεων για αλλαγές στο ελληνικό χρέος στο μέλλον τις οποίες χαρακτήρισε ως …οδικό χάρτη για να φανεί η …επικοινωνιακή συνέπεια των λόγων και των έργων όπως αυτά περιγράφηκαν στην απόφαση του Eurogroup.

Την ίδια στιγμή όμως το ελληνικό κοινοβούλιο έχει ψηφίσει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ με τον περίφημο κόφτη δημοσιονομικών δαπανών, ενώ οι δανειστές ζητούν νέες παρεμβάσεις στο ΕΚΑΣ, στο ασφαλιστικό και στις ιδιωτικοποιήσεις που φαίνεται ότι θα λυθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το πολυαναμενόμενο Eurogroup ουσιαστικά σφράγισε μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης μετά την ανάληψη σκληρών μέτρων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και έδωσε το πράσινο φως για την δόση των 10,3 δισ. ευρώ τα οποία θα χορηγηθούν σε δύο δόσεις: μία 7,3 δισ. ευρώ για την πληρωμή των δόσεων από την Ελλάδα προς τους δανειστές και τα υπόλοιπα χρήματα σε …περισσότερες δόσεις μετά από σκληρή αξιολόγηση για να πάνε στην πληρωμή ληξιπρόθεσμών δόσεων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στο Eurogroup της Τρίτης
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στο Eurogroup της Τρίτης

Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά την απόφαση του Εurogroup στο κλίμα που κινήθηκαν και οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων. Χαρακτηρίζει την απόφαση επιτυχία για την Ελλάδα που ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σελίδα στην ελληνική οικονομία.

«Έκλεισε η αξιολόγηση που εκρεμμούσε από πέρυσι τον Ιούνιο, παίρνουμε μία σημαντική δόση που θα μας δώσει δημοσιονομική ανάσα και τέλος έχουμε …οδικό χάρτη για το χρέος. Τα επιπλεόν μέτρα που ζήτησαν οι εταίροι αφορούν λεπτομέρειες που είναι διαχειρίσιμες», αναφέρει στο The TOC κυβερνητικό στέλεχος προσθέτοντας ότι τώρα η κυβέρνηση θα μπορέσει να θέσει την δική της κοινωνική ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μ. Μαξίμου σκοπεύει να βομβαρδίσει την βουλή μέσα στο καλοκαίρι με νομοσχέδια για τον αναπτυξιακό νόμο, την κινητικότητα, τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση κ.α θέτοντας στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας την κοινωνική πολιτική. Κάτι τέτοιο όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το διαχειριστεί η κυβέρνηση ακόμα και στο επίπεδο της επικοινωνίας καθώς τα προβλήματα από ψηφισμένα μέτρα θα συσσωρεύονται καθημερινά.

Η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με μια σκληρή πραγματικότητα μέχρι την επόμενη αξιολόγηση
Η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με μια σκληρή πραγματικότητα μέχρι την επόμενη αξιολόγηση

Η σκληρή πραγματικότητα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μέχρι την επόμενη αξιολόγηση αφορά:

  • Το κυνήγι των φόρων από τους οποίους θα εξαρτηθεί η επιτυχία του προγράμματος και η μελλοντική χρήση του κόφτη. Οι δυσβάστακτοι φόροι άμεσοι και έμμεσοι σε συνδυασμό με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που ψηφίστηκαν στο πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ προμηνύουν την μείωση της κατανάλωσης και – για μία ακόμη φορά- και ένα αέναο κυνήγι των δημοσιονομικών στόχων που είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα επιτευχθούν
  • Την αντιμετώπιση του προσφυγικού μετά την προσπάθεια εκκένωσης της Ειδομένης αλλά και τις απειλές Ερντογάν για …σπάσιμο της συμφωνίας με την Ε.Ε. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές Ελλάδα και Τουρκία μπαίνουν σε μία περίοδο που δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους …θερμά επεισόδια στο Αιγαίο με ένταση των παραβιάσεων από την γείτονα χώρα.
  • Το μέτωπο στον ιδιωτικό τομέα με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι από 2 έως και 18 μήνες και τον κίνδυνο να αυξηθεί η ανεργία από το κλείσιμο δεκάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω των επιπρόσθετων βαρών που επιφέρουν οι ασφαλιστικές εισφορές
  • Το μέτωπο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά την είσοδο των ΔΕΚΟ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Τα συνδικάτα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
  • Το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα επενδύσεων στην χώρα προκειμένου να γυρίσει το κλίμα το επόμενο εξάμηνο όμως έχει να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς των ξένων επενδυτών
  • Τον κίνδυνο πλειστηριασμών λόγω της πώλησης κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, εάν γίνει ο παραμικρός πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας πολιτών με χαμηλό εισόδημα τότε αυτό θα αποτελέσει σημαντικό χτύπημα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.
  • Η αλλαγή του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων που θα συζητηθεί τον Οκτώβρη
  • Τα εντεινόμενα προβλήματα στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας που θα αποκαλυφθούν το φθινόπωρο καθώς καθυστερούν οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικούς στους συγκεκριμένους τομείς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ TWITTER 18 Ιαν 2021 | 17:57

Έξαλλος ο Γρηγόρης Δημητριάδης για το σκίτσο της "ΕΦΣΥΝ": Ντροπή - Αδιανόητο να συγκρίνεται οποιαδήποτε πολιτική με το Άουσβιτς

Ξέσπασε ο Γρηγόρης Δημητριάδης για το σκίτσο της "Εφημερίδας των Συντακτών" που συγκρίνει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ με το Άουσβιτς

«ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕ» ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ 18 Ιαν 2021 | 16:34

Νέες απειλές Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας παρουσία και πάλι του Χάικο Μάας

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες, διαφορετικά δε θα έχουμε μόνο ατύχημα αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει, είπε προκλητικά ο Τσαβούσογλου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 16:01

Κοντοζαμάνης: Θα γίνονται έξι αντί για πέντε εμβόλια για τον κορονοϊό ανά φιαλίδιο της Pfizer - Με τη χρήση ειδικής σύριγγας

Από κάθε φιαλίδιο της Pfizer θα γίνονται έξι εμβόλια και όχι πέντε που ίσχυε μέχρι σήμερα ανακοίνωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ 18 Ιαν 2021 | 15:33

ΝΔ: Ποιος είναι ο νέος γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννης Μπούγας

Ο Γιάννης Μπούγας αναλαμβάνει τη θέση του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στη θέση του Σταύρου Καλαφάτη

«ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ» 18 Ιαν 2021 | 15:22

Άνοιγμα αγοράς: Τέσσερις προτάσεις από τον Αλ. Τσίπρα - "Αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά"

Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να μην αποτελέσει "δικαιολογία" για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση τονίζει o Αλέξης Τσίπρας.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 18 Ιαν 2021 | 15:12

Μητσοτάκης: Μέσα στο 2021 €5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης - Το εμβόλιο είναι ανώδυνο, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια

Σε έναν απολογισμό του μέχρι στιγμής κυβερνητικού έργου αλλά και στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 18 Ιαν 2021 | 14:44

Σακελλαροπούλου στη Μπεκατώρου στο Προεδρικό: Η Σοφία έσπασε τη σιωπή για όσους γνωρίζουν και δεν μιλούν [εικόνες]

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε τη Σοφία Μπεκατώρου στο Προεδρικό Μέγαρο

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 18 Ιαν 2021 | 14:04

Le Figaro για Άννα Διαμαντοπούλου και ΟΟΣΑ: Το βιογραφικό της μιλά από μόνο του

Η εφημερίδα Le Figaro για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 18 Ιαν 2021 | 13:56

Χρυσοχοΐδης: Το σώμα της ΕΛΑΣ στα ΑΕΙ θα μπορεί να κάνει και συλλήψεις

Δικαίωμα συλλήψεων από το σώμα της ΕΛΑΣ στα ΑΕΙ ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

ΧΑΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ TWITTER 18 Ιαν 2021 | 12:44

Σάλος με σκίτσο της "Εφημερίδας των Συντακτών": Συγκρίνει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ με το Άουσβιτς"

Έκρηξη οργής για το σκίτσο της Εφημερίδας των Συντακτών που συγκρίνει το Άουσβιτς με τις μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ

ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Ιαν 2021 | 12:34

Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΕ: Οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν πιο γρήγορα- Να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη.

ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 18 Ιαν 2021 | 12:31

Ταραντίλης: Έχουν γίνει 80.531 εμβολιασμοί - "Τεστ" το λιανεμπόριο για το άνοιγμα οικονομίας και σχολείων

Τι θα κρίνει το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων της οικονομίας, αλλά και το άνοιγμα των σχολείων - Τι απάντησε ο Χ. Ταραντίλης.

ΣΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ" 18 Ιαν 2021 | 11:08

Τη δεύτερη δόση του εμβολίου έκανε η Κ. Σακελλαροπούλου [εικόνες]

Τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την προστασία από τον κορονοϊό έκανε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.