Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τα νέα αδιέξοδα μετά το Eurogroup

Όπως πολλάκις στο παρελθόν, διεξάγεται ένας ανηλεής επικοινωνιακός πόλεμος με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει σκληρή μάχη για να μην χάσει το κλίμα.

Άρης Ραβανός
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΡΑΒΑΝΟς
Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τα νέα αδιέξοδα μετά το Eurogroup

Πολιτικό χρόνο κερδίζει η κυβέρνηση μετά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών, ώστε να υπάρξει, άγνωστο πότε, συμφωνία Αθήνας και θεσμών. Η κυβέρνηση που οδηγήθηκε σε αποδοχή της απαίτησης των πιστωτών για προνομοθέτηση μέτρων, αν και μέχρι πρόσφατα αυτή ήταν μια ακόμα…«κόκκινη γραμμή», δείχνει με τις κινήσεις της ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν να κερδίσει πολιτικές ανάσες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξάλλου δίνουν μεγάλη σημασία στις κυοφορούμενες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως μέσω των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, ευελπιστώντας και σε αλλαγές των συσχετισμών και άρα να τύχει σε μεσοπρόθεσμο στάδιο μιας καλύτερης αντιμετώπισης από τους πιστωτές, αν και παραμένει ο ισχυρός παράγοντας Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με δεδομένο ότι έχουν μείνει αρκετά θέματα ανοικτά για το μέλλον και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας για να κλείσει η περίφημη αξιολόγηση, η κυβέρνηση ήδη επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα, μεταδίδοντας μηνύματα επιτυχούς διαπραγμάτευσης και θετικών ειδήσεων.

Ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης, όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή χθες το απόγευμα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, δίνει μεγάλη μάχη να πείσει ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, αν και ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε σαφώς: «Δεν είπα ποτέ ούτε ένα ευρώ λιτότητα».

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τα νέα αδιέξοδα μετά το Eurogroup
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης παλαιότερου Eurogroup

Η άλλη πραγματικότητα

Για μια ακόμη φορά, υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση σε όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, σε όσα μεταδίδονται από τις Βρυξέλλες, σε όσα λένε οι ίδιοι οι κεντρικοί παίκτες της ευρωζώνης και βεβαίως σε όσα περιλαμβάνονται ως σημεία της απόφασης του Eurogroup στο κείμενο που εξεδόθη.

Απλά, στην παρούσα φάση, όπως πολλάκις στο παρελθόν, διεξάγεται ένας ανηλεής επικοινωνιακός πόλεμος με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει σκληρή μάχη για να μην χάσει το κλίμα και γυρίσει μπούμερανγκ. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το βράδυ, αμέσως μετά τη συμφωνία, ήταν σε κεντρικά δελτία ειδήσεων βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Νίκος Παππάς (στον ΑΝΤ-1), ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (στην ΕΡΤ-1), αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης (στο Σκάι) για να υποστηρίξουν τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.

Και ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει, σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλά για νέα σκληρά μέτρα που βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις, ενώ όλοι αναγνωρίζουν πλέον και από το Μέγαρο Μαξίμου και από τις υπόλοιπες πλευρές του Κοινοβουλίου, ότι αλλάζουν και οι συντεταγμένες του πολιτικού χάρτη για την τρέχουσα περίοδο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών απομακρύνεται με ότι αυτό σημαίνει και για τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για την αντιπολίτευση που εκ των πραγμάτων θα αλλάξει στρατηγική.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τη σκιά και των πολλών αρνητικών δημοσκοπήσεων, έχουν αποφασίσει να παίξουν αρκετά πάνω στο πεδίο της επικοινωνίας με στόχο να αλλάξει περαιτέρω το κλίμα. Και γι’ αυτό υπάρχει και μπαράζ δηλώσεων ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνση θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνση.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση μιλάνε για παράλληλη ψήφιση αντιμέτρων ή αντισταθμιστικών, όπως π.χ. μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35-40%, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, στις μεταφορές, στα βασικά είδη διατροφής, στην επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η νέα αίθουσα των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
Η νέα αίθουσα των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

Απομακρύνεται η συζήτηση περί Grexit

Το θετικό όμως, παρά την συγκρουσιακή ατμόσφαιρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όπως παραδέχονται πολλοί, είναι ότι αποφεύγονται τα χειρότερα και ειδικά εξουδετερώνεται στην παρούσα φάση η συζήτηση περί Grexit που είχε μπει πολύ δυναμικά στο τραπέζι της συζήτησης το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει και η αντιπολίτευση επικρίνει και επιτίθεται, οι πιστωτές εμφανίζονται και αυτοί αρκετά ικανοποιημένοι, ο καθένας βέβαια για τους δικούς του λόγους: Ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, λόγω και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία, επιδίωκε να εμφανίσει μια επιτυχία ως πρόεδρος του Eurogroup, μέλος του οποίου πιθανότατα δεν θα είναι σε λίγο διάστημα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε, ενόψει των γερμανικών εκλογών, να μην υπάρχει εκκρεμότητα με το ελληνικό ζήτημα, δεν έκανε παραχωρήσεις, κερδίζοντας την προνομοθέτηση μέτρων, ενώ δεν υπήρξε ουδεμία αναφορά στο θέμα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα και το ΔΝΤ εμφανίζεται ικανοποιημένο και η τελική του στάση θα φανεί και μετά την αυριανή συνάντηση της γενικής του διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σε μια στιγμή που ο γερμανικός τύπος, σημειώνει ότι το ΔΝΤ θα έλθει, ελάφρυνση θα γίνει και το πρόγραμμα δεν θα βγει, ενώ η FAZ (εφημερίδα του γερμανικού κατεστημένου) προειδοποιεί πως χωρίς συμφωνία έως τον Ιούλιο, το καλοκαίρι του 2017 θα είναι η πρεμιέρα του Grexit, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να πιστεύουν ότι θα κερδίσουν από αυτή τη μάχη.

Μόνο που ο εχθρός της είναι ο χρόνος, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση -που επιχειρεί να παρουσιάσει ελαφρύτερο το πακέτο των μέτρων, παρότι αυτά φαίνεται να παραμένουν στο 2% του ΑΕΠ όπως ζητούσε εξ αρχής του ΔΝΤ- να χάσει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περίφημο QE.

Αναζητά στρατηγική και η αντιπολίτευση

Η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση είναι να περάσει τη συμφωνία από την κοινοβουλευτική ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που είχε καταγγείλει πρόσφατα την απαίτηση των δανειστών για προνομοθέτηση, θα ζητήσει από απόγευμα από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηριχθεί η συμφωνία.

Ο χρόνος εξάλλου είναι εις βάρος της κυβέρνησης που πρέπει να κλείσει τη συμφωνία και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, διότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση –και ενώ οι εταίροι δεν επείγονται- θα λειτουργήσει αρνητικά για την οικονομία και θα θυμίζει 2015.

Σε αυτό το κλίμα, η αντιπολίτευση αναζητεί στρατηγική για την επόμενη μέρα, με τη Ν.Δ. να διαμηνύει ότι ο Αλ. Τσίπρας παίζει καθυστερήσεις και μοναδικός στόχος του η παραμονή στην εξουσία. Παράλληλα, αναδεικνύουν τη φράση του Ντάισελμπλουμ περί μη συμφωνίας και αναφέρονται σε επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της Κυβέρνησης σε πολλά επίπεδα.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής

Το ζήτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι από εδώ και πέρα ποιο θα είναι το αφήγημα της Ν.Δ. και ποια στρατηγική θα ακολουθήσει, ένα ζήτημα που θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες σε συσκέψεις που θα γίνουν, καθώς ο εκλογικός ορίζοντας φαίνεται ότι μετατίθεται και εκ των πραγμάτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 04 Αυγ 2020 | 13:01

Πάνος Τσακλόγλου: Η έκπληξη του μίνι - ανασχηματισμού και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Η επιλογή του οικονομολόγου Πάνου Τσακλόγλου ως υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η έκπληξη του μίνι ανασχηματισμού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 11:59

Μίνι - ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Αναβάθμιση Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση - Νέοι υφυπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Περιβάλλοντος.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 03 Αυγ 2020 | 19:29

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - Πιθανότατα αύριο οι ανακοινώσεις

Σε ανασχηματισμό θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 01 Αυγ 2020 | 08:03

Κορονοϊός: Έτσι θα αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα - Μάσκες παντού και το νέο στοίχημα της κυβέρνησης

Μάσκες παντού, αποφυγή συνωστισμού και "φρένο" στους ασυνείδητους της εστίασης - Όλα τα νέα μέτρα

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ: ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 31 Ιουλ 2020 | 12:45

Πέτσας: τα αναδρομικά θα δοθούν μέσα στο 2020 - Εφαρμόζουμε την απόφαση του ΣτΕ

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε μεταξύ άλλων για τα αναδρομικά πως εφαρμόζεται πλήρως η απόφαση του ΣτΕ.

ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΑΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ TWITTER 22 Ιουλ 2020 | 17:35

Μεγαλειώδης γκάφα Δούρου- Η ανάρτηση για τα "άδεια έδρανα" της κυβέρνησης

Το λάθος tweet της Ρένας Δούρου για τα άδεια έδρανα στη Βουλή

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 20 Ιουλ 2020 | 12:32

Πέτσας: Νέα μέτρα στα χερσαία σύνορα για τον Κορονοϊό – Από τεστ και οι Έλληνες

Ο Στέλιος Πέτσας ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες για τα θέματα της επικαιρότητας. Τι ανέφερε για την πανδημία.

"ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ" 17 Ιουλ 2020 | 10:53

Χαρίτσης: Ανησυχητικές οι εξελίξεις με την Τουρκία - Τα τεστ για τον κορονοϊό δεν υλοποιήθηκαν ποτέ

"Στον τουρισμό έχουμε και έναν κρίσιμο κλάδο να καρκινοβατεί και τον κορονοϊό να ανακάμπτει", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ 16 Ιουλ 2020 | 19:21

ΣΥΡΙΖΑ σε Μαξίμου: Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα σοβαρότητας και συνοχής

"Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα" σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

"ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ" 16 Ιουλ 2020 | 17:17

Καυστική απάντηση Μαξίμου σε Τσίπρα: Καλή ξεκούραση στις μακρές διακοπές που έχει ξεκινήσει

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν το "κυβέρνηση για τα πανηγύρια" του πρώην πρωθυπουργού

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ" 16 Ιουλ 2020 | 13:59

Πέτσας σε συνταξιούχους: Μην τρέξετε σε δικηγόρους για τα αναδρομικά- Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται ήδη για την ταχεία και στοχευμένη αξιοποίηση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.

Η ΑΘΗΝΑ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 16 Ιουλ 2020 | 13:52

Πέτσας: Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής

Αναφερόμενος στην τριμερή του Βερολίνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως δεν υπήρξε καμία μυστική συνάντηση.

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 15 Ιουλ 2020 | 17:49

Άρχισε η διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο - Το χρονοδιάγραμμα

Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου. Η έναρξη της είχε καθυστερήσει λόγω της πανδημίας