Τα «φαντάσματα» των Παπανδρέου- Καραμανλή πάνω από τη συγκυβέρνηση

Τι κρύβει η κόντρα Γιώργου Παπανδρέου - Κώστα Καραμανλή; Ο προβληματισμός εντός συγκυβέρνησης. Η στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στους δύο πρώην.

ta-fantasmata-twn-papandreou--karamanli-panw-apo-ti-sugkubernisi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Παραφράζοντας τον Μαρξ: δυο φαντάσματα πλανώνται πάνω από τη δικομματική κυβέρνηση, αυτά των Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή. Σε μια χρονική στιγμή που οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιζητούν ηρεμία και θέλουν να διατηρηθεί η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, η αναμόχλευση περιστατικών από το παρελθόν και την περίοδο διακυβέρνησης των δυο πρώην Πρωθυπουργών, ξύνει…«παλιές πληγές».

Η αναμόχλευση περιστατικών από το παρελθόν και την περίοδο διακυβέρνησης των δυο πρώην Πρωθυπουργών, ξύνει…«παλιές πληγές»

Η πρόσφατη συζήτηση για το ύψος του ελλείμματος το 2009 και η δημόσια συζήτηση για το εάν…υπήρξε ή όχι δημιουργική λογιστική, επανέφερε σε μεγάλο βαθμό την αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία στο παρασκήνιο ήταν έντονη και κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια να μην λάβει έκταση στο δημόσιο πεδίο.

Ταυτόχρονα η επισήμανση κεντρικών στελεχών των δυο κομμάτων, ότι εξ ανάγκης συγκυβερνούν και το κάθε κόμμα έχει την ιστορία του –μια απόλυτα αυτονόητη άποψη- και η παραδοχή ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος, ούτε οι «γαλάζιοι», ούτε οι «πράσινοι», που βρίσκονται στην ίδια κυβέρνηση, αναδεικνύει την ψυχική απόσταση που υπάρχει.

Παρά το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου και την αντιπροεδρία επιχειρούν να πείσουν ότι είναι ειδικές συνθήκες, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές που επιβάλλουν τη συγκυβέρνηση, εντούτοις σε επίπεδο στελεχών και βάσης, το παρελθόν είναι εδώ και επηρεάζει το ενδοκυβερνητικό κλίμα.

Η κατηγορία των «καραμανλικών» για λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2009 με ευθείες βολές στον πρώην Πρωθυπουργό και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και η σφοδρή επίθεση των «παπανδρεϊκών» για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, επιβάρυνε την ατμόσφαιρα στη δικομματική κυβέρνηση.

Έδειξε με σαφή τρόπο ότι δεν ξεχνιούνται εύκολα τα μίση και τα πάθη του παρελθόντος, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούνται και εσωτερικά ζητήματα που έχουν σχέση με τη στάση των νυν ηγεσιών, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έναντι των πρώην Πρωθυπουργών.

Η στήριξη του Μαξίμου στον Κώστα Καραμανλή

Και εάν για το ΠΑΣΟΚ ήταν πιο καθαρή η στάση του έναντι της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο στήριξε, για τη ΝΔ γίνεται μεγάλη συζήτηση, για το βαθμό αντίδρασης του κόμματος.

Η επικριτική ανακοίνωση για τον Γιώργο Παπανδρέου που εκλήφθηκε ως στήριξη στον Κώστα Καραμανλή, δεν αρκεί για την πλειονότητα των «καραμανλικών».

Μπορεί να υπήρξε μια γενική επικριτική ανακοίνωση για τον Γιώργο Παπανδρέου και να εκλήφθηκε ως στήριξη στον Κώστα Καραμανλή, αλλά αυτό για την πλειονότητα των «καραμανλικών» δεν αρκεί. Εξάλλου, στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που εφαρμόζεται, υπάρχει η αναφορά για έλλειμμα 15.8% το 2009 που εκ των πραγμάτων αποδυναμώνει την επιχειρηματολογία των «καραμανλικών».

Εξάλλου, η δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά ότι θα γίνει μια και μόνη εξεταστική για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο, ειδικά όταν η ΝΔ θα είναι στην κυβέρνηση έχει μείνει…«κενό γράμμα». Η αιτιολογία είναι ότι συγκυβερνούν δυο κόμματα και δεν μπορεί να υπάρχει διχαστικό κλίμα.

Οι στόχοι των δύο πρώην πρωθυπουργών

Στο παρασκήνιο γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ρόλο που θέλουν να παίξουν οι πρώην πρωθυπουργοί και κυρίως για το εάν έχουν διάθεση να συμμετάσχουν σε εσωκομματικά παίγνια. Ο μεν Γιώργος Παπανδρέου δείχνει και ο ίδιος διάθεση να μην μείνει εκτός παιχνιδιού, ο δε Κώστας Καραμανλής, αντίθετα είναι πιο προσεκτικός και αποφεύγει συνειδητά να είναι στην πρώτη γραμμή και βάσει της στρατηγικής του δεν μιλάει και δεν έχει κάνει καμία δήλωση.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει παρασκηνιακή δραστηριότητα, καθώς δεν έχει γίνει πολιτικός αναχωρητής…, αλλά φροντίζει με τον τρόπο του να στέλνει μηνύματα. Η δημόσια δήλωση του Ευάγγελου Αντώναρου, στενού του συνεργάτη, ότι δεν τον ενδιαφέρει η προεδρία της Δημοκρατίας, ήταν ένα μήνυμα σε πολλές πλευρές και κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κάθε κίνηση που κάνουν οι δυο πρώην αποκωδικοποιείται από τους διαδόχους τους και είναι σαφές ότι επηρεάζονται από το πώς κινούνται…Π.χ. είναι ενδεικτικό ότι στη ΝΔ μόλις έγινε γνωστή η άποψη του Κώστα Καραμανλή για τη στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε συνάντηση για να δείξει ότι το κόμμα είναι ενωμένο…Και μόνο η συγκεκριμένη κίνηση αποτυπώνει το βαθμό της αγωνίας που υπάρχει για τη δυναμική του πρώην πρωθυπουργού, ενώ επίσης άλλο ένα σημάδι είναι ότι τα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά για τη «Νέα Ελλάδα» «πάγωσαν» μετά την παρασκηνιακή αντίδραση των «καραμανλικών».

Την ίδια στιγμή και στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν φόρμουλα να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Το σίγουρο είναι ότι η παρουσία των Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική των σημερινών ηγεσιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο ότι έχουν πιστούς και φανατικούς υποστηρικτές στα δυο κόμματα με ότι αυτό σημαίνει… 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook