Όσο το ρολόι μετράει αντίστροφα για την προσφυγή στις κάλπες, με κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βλέπουν αιφνιδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη το φθινόπωρο, τόσο πληθαίνουν οι παρεμβάσεις γαλάζιων στελεχών για τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, οι οποίοι για περισσότερο από έναν χρόνο δείχνουν να έχουν πάρει απόφαση σύγκρουσης με την ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου.
Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής βρέθηκαν προ ημερών στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Σάλλα, χωρίς όμως να δίνουν την εικόνα ενός κοινού "μετώπου" αφού ούτε τα είπαν οι δυο τους πολύ, ούτε κάθισαν δίπλα-δίπλα.
Αν και αυτή η στάση δεν σηματοδοτεί ότι το "μέτωπο" έχει σπάσει, καθώς οι διαφορές με το Μέγαρο Μαξίμου είναι "ομολογημένες" και συχνά εκπεφρασμένες ακόμη και σε πολύ υψηλούς τόνους, εντούτοις στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμάται ότι ακόμη υπάρχει χρόνος για την προσέγγιση και των δύο στελεχών, ώστε η Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει ενωμένη στην επόμενη εκλογική μάχη.
Μάλιστα, η επίσκεψη προ ημερών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κ. Χατζηδάκη στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή, επέτεινε την φιλολογία για προσπάθεια …ρίψης γεφυρών προς τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν παρέστη στο συνέδριο της Ν.Δ, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι κρατάει σαφείς αποστάσεις.
"Πιστεύω στην μεγάλη Νέα Δημοκρατία, πιστεύω στην ενότητα της παράταξης, αλλά προφανώς η ενότητα αυτή απαιτεί από όλους μας να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την αγάπη του Κώστα Καραμανλή στην παράταξή μας" είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στον Αντέννα.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο υφυπουργός Οικονομικών, Κώστας Μαρκόπουλος (News247) προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο για τον πρώην Πρωθυπουργό: "Πιστεύω ότι ο Κ. Καραμανλής θα συμπαραταχθεί και θα είναι στις επάλξεις. Είναι η παράταξη που έχει την υπογραφή του θείου του, της οποίας ηγήθηκε και έδωσε την ώθηση. Δεν θα λείψει από την μάχη" είπε ο υφυπουργός, βάζοντας στην εξίσωση και τον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι στο τέλος, στον αγώνα θα αθροιστεί ο Α. Σαμαράς. "Μπορεί να έχει πικρίες, παράπονα, αλλά το γινάτι δεν συνιστά πολιτική. Στο τέλος θα τα μετρήσει όλα αυτά" είπε.
"Όλοι κερδισμένοι στη ΔΕΘ"
Μέσα σε αυτό το κλίμα και πριν αρχίζουν οι ολιγοήμερες διακοπές του κυβερνητικού επιτελείου, στο οικονομικό στρατόπεδο οι…ασκήσεις έχουν αρχίσει για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο ο δημοσιονομικός χώρος, που σήμερα μετράει 1 δις ευρώ, ώστε οι παροχές στην ΔΕΘ να αφορούν όσο το δυνατόν περισσότερους φορολογούμενους.
Απέναντι στην πλειοδοσία της αντιπολίτευσης, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να "χωρέσει" στις παροχές της το σύνολο των φορολογουμένων, με έμφαση στους ευάλωτους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το περαιτέρω άνοιγμα του δημοσιονομικού χώρου, που πέρσι έφτασε τα 1,76 δις ευρώ μέτρων, σεβόμενοι ωστόσο πάντα τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που εξετάζει πρωτίστως η κυβέρνηση είναι οι μειώσεις και άλλων φόρων, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και την ανακούφιση των νοικοκυριών από τον επίμονο πληθωρισμό.