Τα γκάλοπ, το plan b και η "εκλογική ρουλέτα" της κυβέρνησης

Σε έναν γρίφο που ολοένα κα δυσκολεύει με το πέρασμα του χρόνου τείνει να εξελιχθεί η απόφαση που καλείται να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας για τον χρόνο των εκλογών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα γκάλοπ, το plan b και η "εκλογική ρουλέτα" της κυβέρνησης

Σε έναν γρίφο που ολοένα και δυσκολεύει με το πέρασμα του χρόνου τείνει να εξελιχθεί η απόφαση που καλείται να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας για τον χρόνο των εκλογών. Όπως είναι γνωστό, για το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκονται εδώ και καιρό στο γραφείο του πρωθυπουργού δύο φάκελοι. Στον πρώτο εξετάζονται τα υπέρ και τα κατά μιας πρόωρης προσφυγής στην κάλπη τον Μάη. Στον δεύτερο αναλύονται τα υπέρ και τα κατά ενός σεναρίου στο οποίο η κυβέρνηση ολοκληρώνει την συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της μέχρι τον Οκτώβριο.

Τις τελευταίες ημέρες, δύο ακόμη επιμέρους εκδοχές του πρώτου σεναρίου —δηλαδή εκείνου των πρόωρων εκλογών— είδαν το φως της δημοσιότητας. Η πρώτη εκδοχή προβλέπει η εθνική κάλπη να στηθεί την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή στις 21 Απριλίου. Στην εκδοχή αυτή αναφέρεθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για την τελευταία διαθέσιμη Κυριακή που θα μπορουσε να χρησιμεύσει ως εκλογικός αιφνιδιασμός για την κυβέρνηση. Η δεύτερη εκδοχή είναι η κάλπη για τις εθνικές εκλογές να στηθεί λίγο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, τουτέστιν στις αρχές του Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, νέα σύγχυση αναφορικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών προκάλεσε μια αναφορά στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν. Από την κυβέρνηση πάντως επισήμως ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ξεκαθάρισε —επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα είχε δηλώσει μετά την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ο πρωθυπουργός— ότι οι ευρεκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 26 Μαΐου.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου

Αναφορικά με τις εθνικές εκλογές, ο βασικός σχεδιασμός του στενού επιτελείου του πρωθυπουργού τους τελευταίους μήνες —ιδίως μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ— ήταν η πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων κινήσεων έτσι ώστε και τα δύο σενάρια (Μάιος και Οκτώβριος) να παραμείνουν στο τραπέζι, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του Μαρτίου. Έτσι, μετά την έξοδο Καμμένου, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφο εμπιστοσύνης που λειτούργησε ως καταλύτης για την αναδιάταξη του κοινοβουλευτικού σκηνικού, έτσι ώστε να καλυφθεί πολιτικά από τις αιτιάσεις περί έλλειψης νομιμοποίησης. Ταυτόχρονα όμως ουσιαστικά διασφάλιζε ότι εάν ήθελε θα μπορούσε να προχωρήσει όχι μόνο μέχρι τον Μάιο αλλά και μέχρι τον Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή, όμως, με το πέρας των διαδικασιών που αφορούσαν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το κυβερνητικό επιτελείο προχώρησε συντεταγμένα στην κατάθεση σειράς νομοσχεδιών που αφορούσαν την λεγόμενη θετική ατζέντα με στόχο τα οφέλη από αυτήν να κεφαλαιοποιηθούν άμεσα και η ίδια να μπορεί, εφόσον βεβαίως το επιλέξει, να προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες τον Μάιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το σπρίντ της κυβέρνησης για να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν τόσο στο πλαίσιο της αξιολόγησης (π.χ. πρώτη κατοικία) όσο και στο πλαίσιο των θετικών μέτρων που απομένουν (π.χ. ρύθμιση χρεών σε εφορία και Ταμεία) συνεχίζεται με κυβερνητικό αξιωματούχο να προαναγγέλει μάλιστα «βροχή» επικείμενων νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στη Βουλή. Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε μάλιστα ανοιχτά την προτίμησή του για το σενάριο του Οκτώβριο, λέγοντας χαρακτηριστικά για τις εκλογές ότι όσο αργότερα έρθουν αυτές τόσο το καλύτερο.

Το σενάριο του Οκτωβρίου φαίνεται να είναι —τουλάχιστον για την ώρα— το επικρατέστερο στις τάξεις της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες με εκπροσώπους της ομάδας των 53 είναι να μην υπάρξουν παραφωνίες αναφορικά με το χρόνο των εκλογών.

Η ώρα της απόφασης

Καθώς όμως ο συνολικός κυβερνητικός σχεδιασμός φτάνει ολοένα και πιο κοντά στη στιγμή που πρέπει να ληφθεί η τελική απόφαση —σύμφωνα με ορισμένους είναι θέμα εβδομάδων— νέοι παράγοντες και δεδομένα είναι πιθανόν να αλλάξουν ή να αναπροσαρμόσουν τις αρχικές εκτιμήσεις και αναλύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη υπόθεση με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Πολάκη και η έκταση που αυτή πήρε λόγω και του τρόπου με τον οποίο την χειρίστηκε ο ίδιος ο υπουργός. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έκανε ζημιά στην κυβέρνηση τόσο επικοινωνιακά όσο και ουσιαστικά, ενώ ακόμη και σήμερα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν αποστάσεις από τους χειρισμούς Πολάκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση Βούτση στο "Βήμα της Κυριακής" σύμφωνα με την οποία ο κ. Πολάκης «έχει αδικήσει τον εαυτό του -κι όχι μόνο- με προσωπικές αναφορές και ύφος που έδωσαν έδαφος για αντιπαράθεση αλλά και για στοχοποίηση από πλευράς της αντιπολίτευσης».

Βασικό ρόλο ωστόσο στην απόφαση που θα λάβει ο πρωθυπουργός θα διαδραματίσουν οι κυλιόμενες μετρήσεις και τα γκάλοπ που καταγράφουν τη διαφορά από τη ΝΔ. Εάν αυτή η διαφορά βρεθεί την επόμενη περίοδο σε διαχειρίσιμα επίπεδα τότε ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Αν όχι τότε το σενάριο για κάλπες τον Μάιο μάλλον απομακρύνεται, προκειμένου να ξανακερδηθεί το χαμένο έδαφος, εάν αυτό είναι δυνατόν. Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται να ενισχύουν το δεύτερο σενάριο. Στο γκάλοπ της εταιρίας Alco για το Open η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή βρίσκεται στις 6,5 μονάδες, ενώ στο γκάλπ της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ η διαφορά στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων βρίσκεται στις 11 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποστηρικτές του σεναρίου για εθνικές εκλογές τον Μάιο προβάλλουν δύο κυρίως επιχειρήματα. Πρώτον, ότι οι τετραπλές κάλπες (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και εθνικές) θα λειτουργήσουν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για τις εθνικές εκλογές αφού οι πολίτες θα μπορούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στις υπόλοιπες κάλπες. Δεύτερον, ότι εάν προηγηθεί μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, το κόμμα δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει μέχρι τον Οκτώβριο, όπως ακριβώς έγινε και με την περίπτωση Σαμαρά.

Από την άλλη πλευρά, οι θιασώτες του σεναρίου για εξάντληση της τετραετίας θέτουν ως βασικό επιχείρημα ότι μέχρι τότε τα μέτρα της θετικής ατζέντας θα έχουν αποδώσει πλήρως, το σοκ από μια πιθανή άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές θα επιτρέψει μια ταχεία σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ θα δώσει την ευκαιρία ενός νέου γύρου παροχών στην τελική ευθεία προς την κάλπη.

Το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και η μάχη των ευρωεκλογών

Την ίδια στιγμή πάντως ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει το άνοιγμα προς τον προοδευτικό χώρο. «Σας ζητώ λοιπόν», υπογράμμισε, «να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για τον τόπο μας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς, για να βάλουμε φρένο στις στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής περιχαράκωσης, να παλέψουμε από κοινού για μια Ευρώπη περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας, να αποτρέψουμε τη παλινόρθωση στη χώρα μας μιας δεξιάς ακραίας, βαθιά διεφθαρμένης και εκδικητικής και για να δουλέψουμε μαζί, χέρι χέρι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας» ανέφερε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.

Αμέσως μετά την Κεντρική Επιτροπή, σειρά στα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα προς την Κεντροαριστερά παίρνει η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα με αφορμή την άφιξη του επικεφαλής της ευρωομάδας των ευρωπαίων σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν ο οποίος θα βρεθεί στην Ελλάδα για να λάβει μέρος σε εκδήλωση προώθησης της προοδευτικής συνεργασίας ενόψει των ευρωεκλογών. Στην εκδήλωση που θα γίνει παρουσία του Αλέξη Τσίπρας, ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η Λούκα Κατσέλη την οποία πληροφορίες θέλουν να συμπεριλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο διακύβευμα των ευρωεκλογών. «Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 δεν είναι σαν τις άλλες. Αφορούν το μέλλον κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, όπως και κάθε πολίτη της Ένωσης» τονίζεται στο σχέδιο της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Γαλλία: Καταδίκη του ακροδεξιού Ζεμούρ για ρατσισμό - Ο ίδιος μιλά για φίμωση της ελευθερίας του λόγου

Με καταδίκη για υποκίνηση φυλετικού μίσους βαρύνεται πλέον ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ενώ το 64% των Γάλλων τον θεωρεί επικίνδυνο.

ΣΤΟ 12,3% ΤΟ ΚΙΝΑΛ 13 Ιαν 2022 | 10:49

Δημοσκόπηση Interview: 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Το 57,4% διαφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές

Σταθερό προβάδισμα Ν.Δ έναντι ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνία με Τσίπρα στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, σταθερή δυναμική του ΚΙΝΑΛ. Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Interview.

ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ 11 Ιαν 2022 | 21:32

Ανδρουλάκης: Στόχος να προκύψει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για "τοξικό δικομματισμό" - Το νέο ηγετικό σχήμα του ΚΙΝΑΛ.

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ 04 Ιαν 2022 | 16:10

Γαλλία: Πυρ ομαδόν δεξιάς και ακροδεξιάς στον Μακρόν γιατί "τόλμησε" να βάλει τη σημαία της ΕΕ στην Αψίδα του Θριάμβου

Το 2022 ξεκίνησε στη Γαλλία με μια πρώτη γερή πολιτική κόντρα με αφορμή... μια σημαία. Πώς αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις.

ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ 30 Δεκ 2021 | 12:51

ΗΠΑ: Αυτοί είναι οι εν δυνάμει υποψήφιοι του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για το 2024

Παρά το γεγονός ότι κανένας δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το 2024, αρκετοί είναι οι εν δυνάμει υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για το 2024

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 30 Δεκ 2021 | 12:50

Τσίπρας: Το αίτημα είναι εκλογές και πολιτική αλλαγή - Αθεράπευτα κυνικός ο Μητσοτάκης

"Το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της αλλαγής", αναφέρει σε άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Δεκ 2021 | 08:34

Γιατί ζήτησε εκλογές τώρα ο Αλέξης Τσίπρας - Ο φόβος για τον Ανδρουλάκη και το όπλο παρά πόδα για πρόταση μομφής

Έπειτα από εξαντλητικές συζητήσεις του κ. Τσίπρα εντός και εκτός κομματικών οργάνων, ο κύβος ερρίφθη το περασμένο Σάββατο, οπότε και ζήτησε εκλογές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25 Ιαν 2022 | 10:51

Μητσοτάκης: Αποζημίωση 2.000 ευρώ σε κάθε οδηγό που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό θα πληρώσει η εταιρεία

Με εντολή Μητσοτάκη που αποδέχθηκε η Αττική Οδός θα δοθεί αποζημίωση 2 χιλιάδες ευρώ σε κάθε οδηγό που εγκλωβίστηκε

ΦΙΑΣΚΟ 25 Ιαν 2022 | 10:45

Ποιος ευθύνεται για το φιάσκο στην Αττική Οδό: Φταίει μόνο η εταιρεία ή και ο Χρήστος Στυλιανίδης; - Τι λέει το Μαξίμου

Πώς εξηγείται το μεγάλο φιάσκο στην Αττική οδό και ο εγκλωβισμός εκατοντάδων οδηγών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2022 | 10:28

Τσίπρας: Ένα 24ωρο χάους και ταλαιπωρίας και ο κ. Μητσοτάκης απών - Οσο γρηγορότερα φύγει, τόσο το καλύτερο

"Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο" αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟ.ΠΟ. 25 Ιαν 2022 | 09:27

Θεοδωρικάκος: Υπάρχουν πολύ βαριές ευθύνες - Πρέπει να τις αναλάβουμε όλοι

Η απόδοση ευθυνών είναι μια άλλη συζήτηση είπε ο υπουργός. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, τόνισε μεταξύ άλλων π κ. Θεοδωρικάκος.

ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ 25 Ιαν 2022 | 09:27

Κακοκαιρία "Ελπίς" -Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε - "Παράθυρο" για αποζημιώσεις εγκλωβισμένων οδηγών

Ανοιχτό ενδεχόμενο για αγωγή σε βάρος της διαχειρίστριας εταιρείας της Αττικής Οδού και καταβολή αποζημιώσεων στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ 25 Ιαν 2022 | 07:43

Πώς η "Ελπίδα" έγινε "Μήδεια": Βούλιαξε στο χιόνι ο κρατικός μηχανισμός - Ερχονται καμπάνες για το φιάσκο στην Αττική Οδό

Κυρώσεις στην εταιρεία αλλά και καταλογισμό ευθυνών ετοιμάζει το Μαξίμου για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.