Τα "κάλαντα" του Αλέξη : Σε ρυθμό νέων μέτρων ή εκλογών

Το δίλημμα του Τσίπρα: ή θα ψηφίσει όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ή θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Η ζαριά του «όλα ή τίποτε»

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα "κάλαντα" του Αλέξη : Σε ρυθμό νέων μέτρων ή εκλογών

Αντιμέτωπη με ένα σκληρό δίλλημα έρχεται η ελληνική κυβέρνηση μετά το τελευταίο Εurogroup: ή θα αναλάβει το κόστος των σκληρών μέτρων που θα περιληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου αλλά και περικοπές στον Δημόσιο τομέα, ή θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Οι δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων και η πολιτική συγκυρία στην Ευρώπη δείχνει ότι μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οι ευρωπαίοι υπό την «μπαγκέτα» του Β. Σόιμπλε στέλνουν το δικό τους τελεσίγραφο στην Αθήνα μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup: εμείς εγκρίναμε τα μέτρα για το χρέος, ήρθε η ώρα να λάβετε μέτρα και να κάνετε τις μεταρρυθμίσεις.

Πολιτικοί παράγοντες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικές εκδοχές του ευφυολογήματος που σχετίζεται με την κυριαρχία των Γερμανών στην Ε.Ε. «θυμίζει ποδοσφαιρικό αγώνα που παίζουν δύο ομάδες και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί». Σε αυτήν την χρονική συγκυρία λίγες ημέρες πριν μπει ο καινούργιος χρόνος ο οποίος είναι εκλογικός για την Ευρώπη, ο Β. Σόϊμπλε επέλεξε να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία . Εξάλλου η Γερμανία οδηγείται σε εκλογές εντός του 2017 και ο υπουργός Οικονομικών της ευρωπαϊκής υπερδύναμης θέλει να επιδείξει αποφασιστικότητα απέναντι στην Ελλάδα και στην ανάγκη να συμμορφωθεί στους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Η δήλωσή του στο τελευταίο Εurogroup ήταν χαρακτηριστική: «Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση, είναι –το παραδέχομαι– μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. Και πρόσθεσε ότι «όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι τόσο το 2012 όσο και το 2015 είχε προτείνει την έξοδο της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ.

Το δίλημμα που καλείται να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση: «ή παίρνετε όλα τα μέτρα, ή θα ζήσετε ξανά τον εφιάλτη του 2015»

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι δεν θα δεχτεί νέα μέτρα μετά το 2018 ενώ παράλληλα ζητά ελάφρυνση του χρέους και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5%. Η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου για το ΔΝΤ είναι ότι το Ταμείο θα πρέπει να επιλέξει τι θέλει να κάνει ενώ η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι συμφωνεί με τις θέσεις του ΔΝΤ για την απομείωση του ελληνικού χρέους και για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατηγορεί τον Π. Τόμσεν ότι στο Eurogroup υποστήριξε τις θέσεις των Γερμανών. Το σενάριο της σύγκρουσης ΔΝΤ και Κομισιόν φαίνεται ότι καθίσταται ανίσχυρο αφού ο Β. Σόιμπλε έχει προσεγγίσει το Ταμείο για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα υπό τους Γερμανικούς όρους. Ακόμα και οι δηλώσεις Σόιμπλε μετά από το Eurogroup καταδεικνύουν με σαφήνεια το δίλημμα που καλείται να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση: «ή παίρνετε όλα τα μέτρα, ή θα ζήσετε ξανά τον εφιάλτη του 2015», φάνηκε να εννοούσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Οι εταίροι μετά την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εμφανίζονται αποφασισμένοι να ζητήσουν δεσμεύσεις για την υλοποίηση του προγράμματος. Και στην απόφασή τους αυτή φαίνεται ότι δεν χωρούν μεσοβέζικες λύσεις. Στο «όλα τα μέτρα ή τίποτα» του Β.Σόιμπλε η ελληνική πλευρά προσπαθεί να μετρήσει τις αντιδράσεις των συνομιλητών της αναφέροντας ότι δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα για το 2018 και μετά. Την ίδια στιγμή πηγές του ΔΝΤ διαρρέουν ότι το Ταμείο είναι πρόθυμο να συμμετέχει στο πρόγραμμα ακόμα και υπό τους όρους που θέτει η Ε.Ε. για υψηλά πλεονάσματα αρκεί να ψηφιστούν από την ελληνική βουλή ένα πακέτο μέτρων (μείωση συντάξεων, μείωση μισθών στο Δημόσιο και μείωση αφορολόγητου) τα οποία θα είναι έτοιμα προς εφαρμογή ανάλογα με τις συνθήκες.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να …παραχωρεί την αύξηση των ομαδικών απολύσεων που ούτως ή άλλως εφαρμόζεται στην χώρα με την υπογραφή του υπουργού Εργασίας για ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων που αιτούνται περισσότερες από τις προβλεπόμενες απολύσεις για να …πάρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ορθό τρόπο σε μία χώρα με 25% ανεργία. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα να προτείνει την ψήφιση των μέτρων κινδυνεύοντας να αμφισβητηθεί από βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που θα δηλώσουν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της μείωσης των συντάξεων ή θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές προσπαθώντας να βρει δρόμο διαφυγής. Επιλέγοντας τον δεύτερο δρόμο ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να διασώσει το κόμμα του από την εκλογική κατάρρευση και να πετάξει την καυτή πατάτα στην ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάληψη των μέτρων.

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα κάνει τις επιλογές του αμέσως μετά τις γιορτές καθώς η διαπραγμάτευση για την β' αξιολόγηση δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται πριν από τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση στο Μ. Μαξίμου βλέπουν μέρα με την ημέρα ότι δεν υπάρχει τρίτος δρόμος μεταξύ των μέτρων και της εκλογικής απόδρασης. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ της μικρής παραμονής στην εξουσία καθώς μέρα με την ημέρα γιγαντώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις και της άμεσης προσφυγής στην κάλπη, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη ξορκίζουν τα σενάρια των εκλογών. Η καλλιέργεια πολωτικού κλίματος με την ΝΔ και η ανακίνηση των υποθέσεων από τις λίστες των καταθετών στο εξωτερικό στις οποίες γίνεται προσπάθεια να στοχοποιούν ηγετικά στελέχη της Κεντροαριστεράς, αλλά και οι συνεχιζόμενες προσκλήσεις της Άγκυρας διαμορφώνουν ένα προεκλογικό κλίμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι αντίθετοι στην υιοθέτηση των μέτρων που προτείνουν οι δανειστές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ 05 Ιουλ 2020 | 14:10

ΝΔ: "Περιμένουμε απαντήσεις για τα 3 εκατομμύρια ευρώ στο Documento"

Με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία ζητά από τους Αλ. Τσίπρα και Ν. Παππά να δώσουν εξηγήσεις

ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 05 Ιουλ 2020 | 13:04

Πέτσας: "Ο κ. Τσίπρας, ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο "μαγαζί""

"Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς;".

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ 1 ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 05 Ιουλ 2020 | 12:33

Τσίπρας: "Δεν λειτουργώ ως χωροφύλακας ή παιδονόμος-Τα στελέχη μας κρίνονται"

Ένας χρόνος ΝΔ - ένας χρόνος όλα ανάποδα: Έτσι αποτιμά ο Αλέξης Τσίπρας τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της ΝΔ

ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 05 Ιουλ 2020 | 07:32

Νίκος Παππάς: Ο άνθρωπος του Αλέξη πίσω από όλες τις "σκοτεινές υποθέσεις" του ΣΥΡΙΖΑ

Τα έργα και οι ημέρες του Νίκου Παππά – "Βαρίδι" για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 04 Ιουλ 2020 | 12:22

Αύξηση προκαταβολής των προσωρινών συντάξεων: Στο 80% για μισθωτούς, στο 70% για ελεύθερους επαγγελματίες

Η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται στο 80% της κύριας συν αναδρομικά-Στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν σε 250.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης τα αναδρομικά 8 μηνών

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 04 Ιουλ 2020 | 08:02

Η σιωπή Μητσοτάκη για τις κασέτες του ΣΥΡΙΖΑ - Τι σημαίνει

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν απάντησε στην Γεννηματά για τις κασέτες του ΣΥΡΙΖΑ

ΝΟΜΙΜΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΗΘΙΚΟ... 02 Ιουλ 2020 | 23:12

Άγριες Μέλισσες: Γιατί ο Τόλλιας ξαναβγήκε κοινοτάρχης στο Διαφάνι - Πώς γίνονταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 1950

Το "αντιδημοκρατικό" σύστημα της μεταπολεμικής Ελλάδας και η έμμεση εκλογή δημάρχου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 02 Ιουλ 2020 | 19:09

Τσίπρας: Επιλογές της κυβέρνησης η μείωση μισθών, η εκ περιτροπής εργασία και η μη στήριξη επιχειρήσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία για ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές

ΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕΣ 02 Ιουλ 2020 | 14:53

Αχτσιόγλου και Νοτοπούλου στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στην Κέρκυρα - Δεν τον άφησαν ούτε στιγμή [εικόνες]

Κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, η μία καθόταν στην καρέκλα δεξιά του και η άλλη αριστερά του.

"ΕΥΘΥΝΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ" 02 Ιουλ 2020 | 12:53

Στην Κέρκυρα ο Τσίπρας - Βόλτα στην πόλη, χαμόγελα και αγκαλιές - Τον κέρασαν κουμ κουάτ [εικόνες-βίντεο]

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για "δραματική και τραγική" εικόνα σε όλα τα μεγάλα νησιά, για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση.

Η ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 40,1% 02 Ιουλ 2020 | 12:14

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα ΝΔ με 18,2% - Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης, λέει το 45,6%

Διαφορά 50% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης.

ΤΟ ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ "ΣΚΟΙΛΕΛΙΚΙΚΟΥ" 02 Ιουλ 2020 | 11:59

Αχτσιόγλου: Μέσα σε λίγους μήνες διακυβέρνησης ΝΔ οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 50%

"Τα "σκόιλελικικού" δεν έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα στην αξιοπιστία του κ. υπουργού".

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ 02 Ιουλ 2020 | 09:28