Τα "κάλαντα" του Αλέξη : Σε ρυθμό νέων μέτρων ή εκλογών

Το δίλημμα του Τσίπρα: ή θα ψηφίσει όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ή θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Η ζαριά του «όλα ή τίποτε»

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα "κάλαντα" του Αλέξη : Σε ρυθμό νέων μέτρων ή εκλογών

Αντιμέτωπη με ένα σκληρό δίλλημα έρχεται η ελληνική κυβέρνηση μετά το τελευταίο Εurogroup: ή θα αναλάβει το κόστος των σκληρών μέτρων που θα περιληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου αλλά και περικοπές στον Δημόσιο τομέα, ή θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Οι δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων και η πολιτική συγκυρία στην Ευρώπη δείχνει ότι μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οι ευρωπαίοι υπό την «μπαγκέτα» του Β. Σόιμπλε στέλνουν το δικό τους τελεσίγραφο στην Αθήνα μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup: εμείς εγκρίναμε τα μέτρα για το χρέος, ήρθε η ώρα να λάβετε μέτρα και να κάνετε τις μεταρρυθμίσεις.

Πολιτικοί παράγοντες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικές εκδοχές του ευφυολογήματος που σχετίζεται με την κυριαρχία των Γερμανών στην Ε.Ε. «θυμίζει ποδοσφαιρικό αγώνα που παίζουν δύο ομάδες και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί». Σε αυτήν την χρονική συγκυρία λίγες ημέρες πριν μπει ο καινούργιος χρόνος ο οποίος είναι εκλογικός για την Ευρώπη, ο Β. Σόϊμπλε επέλεξε να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία . Εξάλλου η Γερμανία οδηγείται σε εκλογές εντός του 2017 και ο υπουργός Οικονομικών της ευρωπαϊκής υπερδύναμης θέλει να επιδείξει αποφασιστικότητα απέναντι στην Ελλάδα και στην ανάγκη να συμμορφωθεί στους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Η δήλωσή του στο τελευταίο Εurogroup ήταν χαρακτηριστική: «Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση, είναι –το παραδέχομαι– μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. Και πρόσθεσε ότι «όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι τόσο το 2012 όσο και το 2015 είχε προτείνει την έξοδο της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ.

Το δίλημμα που καλείται να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση: «ή παίρνετε όλα τα μέτρα, ή θα ζήσετε ξανά τον εφιάλτη του 2015»

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι δεν θα δεχτεί νέα μέτρα μετά το 2018 ενώ παράλληλα ζητά ελάφρυνση του χρέους και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5%. Η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου για το ΔΝΤ είναι ότι το Ταμείο θα πρέπει να επιλέξει τι θέλει να κάνει ενώ η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι συμφωνεί με τις θέσεις του ΔΝΤ για την απομείωση του ελληνικού χρέους και για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατηγορεί τον Π. Τόμσεν ότι στο Eurogroup υποστήριξε τις θέσεις των Γερμανών. Το σενάριο της σύγκρουσης ΔΝΤ και Κομισιόν φαίνεται ότι καθίσταται ανίσχυρο αφού ο Β. Σόιμπλε έχει προσεγγίσει το Ταμείο για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα υπό τους Γερμανικούς όρους. Ακόμα και οι δηλώσεις Σόιμπλε μετά από το Eurogroup καταδεικνύουν με σαφήνεια το δίλημμα που καλείται να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση: «ή παίρνετε όλα τα μέτρα, ή θα ζήσετε ξανά τον εφιάλτη του 2015», φάνηκε να εννοούσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Οι εταίροι μετά την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εμφανίζονται αποφασισμένοι να ζητήσουν δεσμεύσεις για την υλοποίηση του προγράμματος. Και στην απόφασή τους αυτή φαίνεται ότι δεν χωρούν μεσοβέζικες λύσεις. Στο «όλα τα μέτρα ή τίποτα» του Β.Σόιμπλε η ελληνική πλευρά προσπαθεί να μετρήσει τις αντιδράσεις των συνομιλητών της αναφέροντας ότι δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα για το 2018 και μετά. Την ίδια στιγμή πηγές του ΔΝΤ διαρρέουν ότι το Ταμείο είναι πρόθυμο να συμμετέχει στο πρόγραμμα ακόμα και υπό τους όρους που θέτει η Ε.Ε. για υψηλά πλεονάσματα αρκεί να ψηφιστούν από την ελληνική βουλή ένα πακέτο μέτρων (μείωση συντάξεων, μείωση μισθών στο Δημόσιο και μείωση αφορολόγητου) τα οποία θα είναι έτοιμα προς εφαρμογή ανάλογα με τις συνθήκες.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να …παραχωρεί την αύξηση των ομαδικών απολύσεων που ούτως ή άλλως εφαρμόζεται στην χώρα με την υπογραφή του υπουργού Εργασίας για ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων που αιτούνται περισσότερες από τις προβλεπόμενες απολύσεις για να …πάρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ορθό τρόπο σε μία χώρα με 25% ανεργία. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα να προτείνει την ψήφιση των μέτρων κινδυνεύοντας να αμφισβητηθεί από βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που θα δηλώσουν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της μείωσης των συντάξεων ή θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές προσπαθώντας να βρει δρόμο διαφυγής. Επιλέγοντας τον δεύτερο δρόμο ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να διασώσει το κόμμα του από την εκλογική κατάρρευση και να πετάξει την καυτή πατάτα στην ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάληψη των μέτρων.

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα κάνει τις επιλογές του αμέσως μετά τις γιορτές καθώς η διαπραγμάτευση για την β' αξιολόγηση δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται πριν από τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση στο Μ. Μαξίμου βλέπουν μέρα με την ημέρα ότι δεν υπάρχει τρίτος δρόμος μεταξύ των μέτρων και της εκλογικής απόδρασης. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ της μικρής παραμονής στην εξουσία καθώς μέρα με την ημέρα γιγαντώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις και της άμεσης προσφυγής στην κάλπη, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη ξορκίζουν τα σενάρια των εκλογών. Η καλλιέργεια πολωτικού κλίματος με την ΝΔ και η ανακίνηση των υποθέσεων από τις λίστες των καταθετών στο εξωτερικό στις οποίες γίνεται προσπάθεια να στοχοποιούν ηγετικά στελέχη της Κεντροαριστεράς, αλλά και οι συνεχιζόμενες προσκλήσεις της Άγκυρας διαμορφώνουν ένα προεκλογικό κλίμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι αντίθετοι στην υιοθέτηση των μέτρων που προτείνουν οι δανειστές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΣ REUTERS/IPSOS 05 Αυγ 2020 | 14:54

Τραμπ: Δημοσκόπηση "χαστούκι" - Το 66% των αμερικανών ψηφοφόρων λέει όχι στην αναβολή των εκλογών

Δημοσκόπηση "κόλαφος" για τον Τραμπ και τις αμερικανικές εκλογές

ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ 04 Αυγ 2020 | 12:21

Ο Τραμπ τρομοκρατεί τους ψηφοφόρους με σενάρια εκλογικής νοθείας

Απείλησε να μηνύσει τη Νεβάδα σχετικά με ένα νέο νόμο που προβλέπει την ταχυδρομική αποστολή ψηφοδελτίων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 17:10

Καυστική απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμός

Για άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμό κατηγορεί ο Στ. Πέτσας τον Αλέξη Τσίπρα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 31 Ιουλ 2020 | 10:58

Αναδρομικά συνταξιούχων - Πέτσας: Θα καταβληθούν μέσα στο 2020

Στις συντάξεις και τα αναδρομικά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 31 Ιουλ 2020 | 09:28

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι μπορούν και ποιοι όχι να διεκδικήσουν περισσότερα στα δικαστήρια

Μπορεί κάποιος συνταξιούχος που δεν θα πάρει καθόλου αναδρομικά να προσφύγει στα δικαστήρια;

ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ 31 Ιουλ 2020 | 07:57

Γιατί ο Τραμπ έριξε τη "βόμβα" της αναβολής των εκλογών - Τα μάζεψε μετά την κατάρρευση της Wall Street

Γιατί ο Τραμπ μίλησε για αναβολή εκλογών και γιατί αναγκάστηκε να... οπισθοχωρήσει

ΤΟΝ "ΑΔΕΙΑΣΕ" ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ 30 Ιουλ 2020 | 22:56

Ντόναλντ Τραμπ: Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι του "γύρισαν την πλάτη" για την αναβολή των εκλογών

Τα κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων διαφωνούν με την πρόταση Τραμπ για αναβολή των προεδρικών εκλογών

ΤΙ ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ 30 Ιουλ 2020 | 20:37

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση -"Τριπλή εξαπάτηση"

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 30 Ιουλ 2020 | 18:54

Τα "μαζεύει" ο Τραμπ μετά τον σάλο για την αναβολή των εκλογών - Σε ελεύθερη πτώση ο Dow Jones

Η ανάρτηση Τραμπ για αναβολή των προεδρικών εκλογών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και "βουτιά" του χρηματιστηρίου

ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ 30 Ιουλ 2020 | 18:42

Viral o "σωσίας" του Αλέξη Τσίπρα - Καταπληκτική ομοιότητα με πρωταθλητή του MMA [Εικόνες]

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωταθλητή του MMA

ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΛΟΓΟΥΣ ΝΟΘΕΙΑΣ 30 Ιουλ 2020 | 16:13

"Βόμβα" Τραμπ - Ζητάει αναβολή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία πως στις εκλογές θα γίνει νοθεία με την επιστολική ψήφο

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ 30 Ιουλ 2020 | 13:59

Γεωργιάδης: Το κράτος θα πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος τη δόσης των κόκκινων δανείων για δάνεια α' κατοικίας

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια για την επιδότηση των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.