
Επανεκκίνηση στην υγεία, την παιδεία και τη στέγαση, επιχειρεί η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το δόγμα "πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά", όπως άλλωστε ακούστηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Με μία σειρά νομοσχεδίων, αλλά και εφαρμογή δράσεων, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, όπως αυτό καταγράφηκε στο πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εκτιμώντας ότι έχει μπροστά του μακρύ πολιτικό χρόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2027, που είναι άλλωστε και χρονιά εκλογών.
Τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων άλλωστε δείχνουν δυσαρέσκεια σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, ενώ σε πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες εκτιμούν σε ποσοστό 71% ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. "Αν η προηγούμενη τετραετία ήταν θητεία που έπρεπε να μπουν στέρεες βάσεις στην οικονομία, αυτή η θητεία έχει ως στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, την αύξηση των εισοδημάτων και την σύγκλιση με την Ευρώπη", επιμένουν κυβερνητικά στελέχη, χωρίς πάντως να προσπερνούν τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες ημέρες μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό, με αύξηση του πληθυσμού τους, ενώ πλέον όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν επιλέγοντας τον προσωπικό τους γιατρό έως την 1η Ιουνίου του 2025. Σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα θα τους εγγράφει αυτόματα. Το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπει και την δωρεάν πρόσβαση 530.000 παιδιών από την πρώτη ημέρα της γέννησής τους έως 16 ετών, σε προσωπικό παιδίατρο αλλά και η εφάπαξ χορήγηση ύψους 30.000 ευρώ, σε όσους γιατρούς επιλέξουν την ειδικότητα της παθολογίας.
Ακριβή μου στέγαση
"Η στέγαση είναι το νέο σούπερ μάρκετ" λένε με νόημα κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι γίνονται δέκτες παραπόνων νέων ζευγαριών που δεν μπορούν ούτε να νοικιάσουν ούτε να αγοράσουν σπίτι. Το νέο πρόγραμμα "Σπίτι μου 2", το οποίο θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του νέου έτους, φιλοδοξεί να "στεγάσει" 20.000 άτομα, ηλικίας από 39 έως 50 ετών, δίνοντας μάλιστα την δυνατότητα συμμετοχής και σε άτομα που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια και πριν από τρία χρόνια, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μεγαλώσει η "δεξαμενή" των δικαιούχων.
Όπως σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους, ενώ στη μεγάλη εικόνα ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης.
Η δεύτερη διευκόλυνση που δίνεται, αφορά στην προέγκριση που λαμβάνει ο κάθε αιτών στα πρώτα στάδια, η οποία δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο, ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού.
Κτίρια και ψηφιακά φροντιστήρια
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε… ποδαρικό στο Υπουργείο Παιδείας, παρακολουθώντας το πρώτο ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά σε 11 μαθήματα της Γ’ Λυκείου, για μαθητές που διαμένουν σε άγονες και ακριτικές περιοχές. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτά τα φροντιστήρια να ενισχυθούν και σε άλλες τάξεις, και να βοηθήσουν τους μαθητές που δεν μπορούν να πάνε στο φροντιστήριο.
"Μία ακόμη δέσμευσή της κυβέρνησης αρχίζει να υλοποιείται" είπε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι σύντομα "ο θεσμός του ψηφιακού φροντιστηρίου θα ριζώσει". Την ίδια ώρα, 250.000.000 ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για επισκευές σχολείων, με στόχο την έναρξη των εργασιών στις αρχές του νέου έτους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr