Τα κλεμμένα email της Χίλαρι για ΗΠΑ, ευρώ και Ελλάδα

Το παρασκήνιο του ρόλου που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ στην ελληνική κρίση του 2010 αποκαλύπτουν τα email της Χίλαρι Κλίντον που παρουσίασε το CNBC.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα κλεμμένα email της Χίλαρι για ΗΠΑ, ευρώ και Ελλάδα

Το παρασκήνιο του ρόλου που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα το 2010 μέχρι το 2012 αποκαλύπτουν τα 15 «κρυφά» email της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, που παρουσίασε το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Όπως προκύπτει από τα e-mail, συνεργάτες της Χίλαρι Κλίντον μετέφεραν στην τότε υπουργό τις ανησυχίες τους για την ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ευρωζώνη αλλά και τις πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσε να έχει στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης.

Τα email αποκαλύπτουν ακόμη ότι στις ΗΠΑ επικρατούσαν φόβοι για μια ενδεχόμενη μετάδοση της ελληνικής κρίσης, όπως επίσης και για το ότι η ελληνική κρίση μπορούσε να υπονομεύσει τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη σε ζητήματα όπως εκείνο του Ιράκ ή του Αφγανιστάν.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, τα 15 email που αφορούν την Ελλάδα αποκαλύπτουν πως «ενώ η κυβέρνηση του Ομπάμα υποστήριζε την εμπλοκή του ΔΝΤ στο αρχικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010, λόγοι γεωπολιτικής και διεθνούς ασφάλειας έπαιξαν ένα μεγάλο ρόλο στη στάση της Αμερικής». Έντονη ανησυχία υπήρχε και για τη συνεργασία της ΕΕ στο θέμα του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το email που ξεχωρίζει είναι εκείνο που έστειλε ο δημοσιογράφος Sidney Blumental, πρώην συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος της Χίλαρι, όπου επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους από τη μετάδοση της ελληνικής κρίσης.

«Μια πιθανή δεύτερη φάση στην οικονομική κρίση στην Ευρώπη είναι πιθανή με την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε junk, στα όρια της χρεοκοπίας, με την Πορτογαλία, την Ισπανία και ακόμη ίσως και την Ιρλανδία σε κομβικό σημείο», αναφέρει.

Ο Blumental κάνει ιδιαίτερες αναφορές στα γεωπολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση, έχοντας την άποψη ότι η ελληνική κρίση μπορούσε να υπονομεύσει τη συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ αυτών και το Αφγανιστάν ή το Ιράν.

«Στην χειρότερη περίπτωση, ο Πρόεδρος θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ», ανέφερε και προσέθετε: «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη συνεργασία με την ΕΕ ως ένα ακόμη σημείο σε έναν πολυπολικό χάρτη. Η διατήρηση του consensus εντός της Ευρώπης αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι αναγκαία για τη διατήρηση του θεμελίου των παγκόσμιων προσπαθειών μας», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Πως οι ΗΠΑ έσπρωξαν τη Γερμανία στο πρώτο πακέτο διάσωσης

Όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο αμερικανικό δίκτυο, «η κυβέρνηση του Ομπάμα αντελήφθη πολύ γρήγορα τη συστημική φύση της ελληνικής κρίσης. 'Εχοντας ζήσει το επεισόδιο με τη Lehman, οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να δουν να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη». «Εκείνη την περίοδο», προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «υπήρχε μια συνεχής επαφή ανάμεσα στην ελληνική και αμερικανική κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι την άνοιξη του 2010, η πίεση των ΗΠΑ έσπρωξε τη Γερμανία να πάρει την απόφαση να δεσμευτεί στο πρώτο πακέτο διάσωσης. Η απόφαση ωστόσο να εμπλακεί το ΔΝΤ ήρθε από τη Γερμανία και όχι τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν το γερμανικό αίτημα και πιθανότατα το καλωσόρισαν», σημειώνει.

Οι 168 συνομιλίες του Τίμοθι Γκάιτνερ για την Ελλάδα

Χαρακτηριστικό της σημασίας που έδιναν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της Ελλάδας είναι και οι επαφές που είχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ με ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και στελέχη του ΔΝΤ για το θέμα.

Όπως αναφέρει το CNBC μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Ιουνίου 2012 ο Γκάιτνερ πραγματοποίησε 168 συναντήσεις ή τηλεφωνικές επικοινωνίες με στελέχη της ΕΕ και το ΔΝΤ. Από αυτές τις 168 συνομιλίες οι 58 ήταν με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ αλλά και τον νυν επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Γιατί οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με την ευρωπαϊκή θέση για το χρέος

«Το 2010, ούτε η ΕΚΤ ούτε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης ήταν διατεθειμένη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και παρότι υπήρχαν κάποιες φωνές που υποστήριζαν το αντίθετο εντός του ΔΝΤ και του ΔΣ του ΔΝΤ, η επίσημη θέση και των τριών θεσμών -ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ- απέκλειε μια τέτοια δυνατότητα» δηλώνει στο CNBC ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον Παπακωνστατίνου, «οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με την Ευρώπη και το ΔΣ του ΔΝΤ για να διατηρηθεί η συστημική σταθερότητα στην Ευρώπη και να αποφευχθεί μια κατάρρευση στην Ελλάδα. Τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αργότερα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του CNBC, το ΔΝΤ εγκλωβίστηκε στις θέσεις των ευρωπαίων για το χρέος και το πως θα έπρεπε να προχωρήσει το πακέτο διάσωσης. Ωστόσο, ΗΠΑ αλλά και το ΔΝΤ φαίνεται πλέον να επιμένουν ότι το θέμα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί, με το ΔΝΤ να ξεκαθαρίζει ότι θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης όταν η Ευρώπη δώσει κάποια μορφή ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου βοήθησε την Κ. Λαγκάρντ να αυξήσει την πίεση προς τους ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους και αποφυγή ενός Grexit.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 21 Ιαν 2022 | 18:54

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τα "απάτητα βουνά": Σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά

Υπουργική απόφαση απαγορεύει ουσιαστικά κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα 6 παρθένων βουνών στη χώρα - Η τοποθέτηση Μητσοτάκη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 21 Ιαν 2022 | 16:22

Die Welt για Rafale: "Η Ελλάδα εξοπλίζεται - Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν"

"Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν" είναι ο τίτλος σε άρθρο της Die Welt με αφορμή την άφιξη των πρώτων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα.

21 Ιαν 2022 | 13:07

ΝΔ για τη λειτουργία των σχολείων: "Άλλο ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται"

Καυστικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τασος Γαϊτάνης, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 08:09

Ηχηρή επανεμφάνιση Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως επικεφαλής αριστερού think tank - Η πρώτη παρουσίαση του "Eteron"

Η επανεμφάνιση Σακελλαρίδη αποκτά και πολιτικό ενδιαφέρον, την ώρα που ο δημοσκοπικά καθηλωμένος ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε νέο γύρο εσωστρέφειας.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 21 Ιαν 2022 | 07:28

H άνοδος του ΠΑΣΟΚ τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ - Στο 4,6% η διαφορά τους - Ποσοστά αυτοδυναμίας για τη ΝΔ από τη Metron Analysis

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου από το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας με το ΚΙΝΑΛ. Αύξηση του ποσοστού της ΝΔ παρά τις δύο εξωγενείς κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας.

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΛΑΘΗ 20 Ιαν 2022 | 21:00

"Ξαναχτυπά" ο Κούλογλου: Η διαγραφή του Κουρουμπλή μπορεί να δείξει τον δρόμο για Πολάκη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο Παύλος Πολάκης κάνει κακό στο κόμμα με τη συμπεριφορά του και πως αποπροσανατολίζει από τυχόν κυβερνητικά λάθη.

ΣΤΟ MEGA 20 Ιαν 2022 | 20:49

Metron Analysis: Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ με 11,8% διαφορά - "Πετάει" το ΚΙΝΑΛ με 18,5%, στο 24,2% ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά η ΝΔ, καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μόλις το 16% έχει θετική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ - Το 82% έχει κάνει εμβόλιο

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 20:40

Βορίδης: Αυξάνεται κατά 3 ημέρες η άδεια στους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό

Κάνουμε στάθμιση συμφερόντων και αυξάνουμε κατά τρεις τις ημέρες αδείας στους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 20 Ιαν 2022 | 20:17

Μήνυμα Μητσοτάκη στους Έλληνες πρέσβεις του εξωτερικού: "Η εποχή της μιζέριας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί"

Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο με τους πρέσβεις να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ 20 Ιαν 2022 | 18:48

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από το cockpit F-16 το 1991, στο Rafale 30 χρόνια μετά [Εικόνες]

Μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη χθεσινή τελετή υποδοχής των Rafale στην Τανάγρα γυρνά το ρολόι 30 χρόνια πίσω για τον πρωθυπουργό

ΤΟ ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ 20 Ιαν 2022 | 16:59

Πολάκης: Το Facebook μπλόκαρε ξανά τον λογαριασμό του - "Όντε ψοφά ο γάϊδαρος κουνάει την ουρά του"

Ο Παύλος Πολάκης δεν άφησε ασχολίαστη την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.