Τα κλεμμένα email της Χίλαρι για ΗΠΑ, ευρώ και Ελλάδα

Το παρασκήνιο του ρόλου που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ στην ελληνική κρίση του 2010 αποκαλύπτουν τα email της Χίλαρι Κλίντον που παρουσίασε το CNBC.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα κλεμμένα email της Χίλαρι για ΗΠΑ, ευρώ και Ελλάδα

Το παρασκήνιο του ρόλου που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα το 2010 μέχρι το 2012 αποκαλύπτουν τα 15 «κρυφά» email της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, που παρουσίασε το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Όπως προκύπτει από τα e-mail, συνεργάτες της Χίλαρι Κλίντον μετέφεραν στην τότε υπουργό τις ανησυχίες τους για την ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ευρωζώνη αλλά και τις πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσε να έχει στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης.

Τα email αποκαλύπτουν ακόμη ότι στις ΗΠΑ επικρατούσαν φόβοι για μια ενδεχόμενη μετάδοση της ελληνικής κρίσης, όπως επίσης και για το ότι η ελληνική κρίση μπορούσε να υπονομεύσει τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη σε ζητήματα όπως εκείνο του Ιράκ ή του Αφγανιστάν.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, τα 15 email που αφορούν την Ελλάδα αποκαλύπτουν πως «ενώ η κυβέρνηση του Ομπάμα υποστήριζε την εμπλοκή του ΔΝΤ στο αρχικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010, λόγοι γεωπολιτικής και διεθνούς ασφάλειας έπαιξαν ένα μεγάλο ρόλο στη στάση της Αμερικής». Έντονη ανησυχία υπήρχε και για τη συνεργασία της ΕΕ στο θέμα του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το email που ξεχωρίζει είναι εκείνο που έστειλε ο δημοσιογράφος Sidney Blumental, πρώην συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος της Χίλαρι, όπου επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους από τη μετάδοση της ελληνικής κρίσης.

«Μια πιθανή δεύτερη φάση στην οικονομική κρίση στην Ευρώπη είναι πιθανή με την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε junk, στα όρια της χρεοκοπίας, με την Πορτογαλία, την Ισπανία και ακόμη ίσως και την Ιρλανδία σε κομβικό σημείο», αναφέρει.

Ο Blumental κάνει ιδιαίτερες αναφορές στα γεωπολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση, έχοντας την άποψη ότι η ελληνική κρίση μπορούσε να υπονομεύσει τη συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ αυτών και το Αφγανιστάν ή το Ιράν.

«Στην χειρότερη περίπτωση, ο Πρόεδρος θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ», ανέφερε και προσέθετε: «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη συνεργασία με την ΕΕ ως ένα ακόμη σημείο σε έναν πολυπολικό χάρτη. Η διατήρηση του consensus εντός της Ευρώπης αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι αναγκαία για τη διατήρηση του θεμελίου των παγκόσμιων προσπαθειών μας», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Πως οι ΗΠΑ έσπρωξαν τη Γερμανία στο πρώτο πακέτο διάσωσης

Όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο αμερικανικό δίκτυο, «η κυβέρνηση του Ομπάμα αντελήφθη πολύ γρήγορα τη συστημική φύση της ελληνικής κρίσης. 'Εχοντας ζήσει το επεισόδιο με τη Lehman, οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να δουν να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη». «Εκείνη την περίοδο», προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «υπήρχε μια συνεχής επαφή ανάμεσα στην ελληνική και αμερικανική κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι την άνοιξη του 2010, η πίεση των ΗΠΑ έσπρωξε τη Γερμανία να πάρει την απόφαση να δεσμευτεί στο πρώτο πακέτο διάσωσης. Η απόφαση ωστόσο να εμπλακεί το ΔΝΤ ήρθε από τη Γερμανία και όχι τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν το γερμανικό αίτημα και πιθανότατα το καλωσόρισαν», σημειώνει.

Οι 168 συνομιλίες του Τίμοθι Γκάιτνερ για την Ελλάδα

Χαρακτηριστικό της σημασίας που έδιναν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της Ελλάδας είναι και οι επαφές που είχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ με ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και στελέχη του ΔΝΤ για το θέμα.

Όπως αναφέρει το CNBC μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Ιουνίου 2012 ο Γκάιτνερ πραγματοποίησε 168 συναντήσεις ή τηλεφωνικές επικοινωνίες με στελέχη της ΕΕ και το ΔΝΤ. Από αυτές τις 168 συνομιλίες οι 58 ήταν με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ αλλά και τον νυν επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Γιατί οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με την ευρωπαϊκή θέση για το χρέος

«Το 2010, ούτε η ΕΚΤ ούτε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης ήταν διατεθειμένη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και παρότι υπήρχαν κάποιες φωνές που υποστήριζαν το αντίθετο εντός του ΔΝΤ και του ΔΣ του ΔΝΤ, η επίσημη θέση και των τριών θεσμών -ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ- απέκλειε μια τέτοια δυνατότητα» δηλώνει στο CNBC ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον Παπακωνστατίνου, «οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με την Ευρώπη και το ΔΣ του ΔΝΤ για να διατηρηθεί η συστημική σταθερότητα στην Ευρώπη και να αποφευχθεί μια κατάρρευση στην Ελλάδα. Τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αργότερα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του CNBC, το ΔΝΤ εγκλωβίστηκε στις θέσεις των ευρωπαίων για το χρέος και το πως θα έπρεπε να προχωρήσει το πακέτο διάσωσης. Ωστόσο, ΗΠΑ αλλά και το ΔΝΤ φαίνεται πλέον να επιμένουν ότι το θέμα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί, με το ΔΝΤ να ξεκαθαρίζει ότι θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης όταν η Ευρώπη δώσει κάποια μορφή ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου βοήθησε την Κ. Λαγκάρντ να αυξήσει την πίεση προς τους ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους και αποφυγή ενός Grexit.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 15 Ιαν 2021 | 20:44

Κυβερνητικές πηγές για δηλώσεις Ερντογάν: Δημιουργείται θετικό κλίμα, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη

Ανοιχτός σε μία συνάντηση τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 16:52

Βαρουφάκης: Ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ικανοποιήσει καμία από τις υποχρεώσεις που είχε για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 15 Ιαν 2021 | 16:09

Κορονοϊός: Η Φον Ντερ Λάιεν στηρίζει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάσσεται υπέρ της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

"ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΟ" 15 Ιαν 2021 | 15:04

Κουτσούμπας: Ο μαζικός εμβολιασμός απέχει πολύ και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνηση

Κκριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι οι ανάγκες του λαού και για αυτό δεν θωράκισε το σύστημα Υγείας με προσλήψεις και ΜΕΘ, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

"ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ" 15 Ιαν 2021 | 14:53

Βουλή: Γεννηματά για την πανδημία κορονοϊού - Όχι άλλα λάθη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 15 Ιαν 2021 | 13:58

Ερντογάν: Θετικός σε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά εκδίδει νέα Navtex ανοικτά της Λήμνου

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ 'ΑΜΥΝΑΣ 15 Ιαν 2021 | 13:39

Δένδιας για 12 μίλια στο Ιόνιο: Έχει διαμορφωθεί κλίμα κατανόησης και ομοψυχίας

Θέση για το θέμα των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας πήρε ο Νίκος Δένδιας.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:30

Βολές Ηλιόπουλου για την πανδημία: Ανίκανη η κυβέρνηση να κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική

Μέσα σε δυόμισι μήνες έχουμε θρηνήσει πάνω από 4.700 συνανθρώπους μας, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 15 Ιαν 2021 | 10:46

Μέτρα στήριξης από Μητσοτάκη: Επιχορήγηση ενοικίου και τον Φεβρουάριο- Παράταση για 2 μήνες στα επιδόματα ανεργίας

Για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.