Τα ξένα ΜΜΕ ξέρουν τον νικητή: Το μνημόνιο

Η προεκλογική εκστρατεία, αντί να αναζωπυρώσει τα πάθη κατά των δανειστών, περιστράφηκε γύρω από τις υποσχέσεις για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα ξένα ΜΜΕ ξέρουν τον νικητή: Το μνημόνιο

Οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη φαίνεται να μην έχουν κανένα μεγάλο ενδιαφέρον για τους πιστωτές, όπως διαπιστώνουν τα διεθνή μέσα. Και ο λόγος είναι απλός: Οποιος και να βγει, θα τηρήσει την συμφωνία και θα εφαρμόσει πιστά το Μνημόνιο. Αυτός άλλωστε είναι και νικητής των εκλογών...

Brookings: Το μνημόνιο θα είναι ο νικητής των εκλογών

Απάθεια επικρατεί αυτή την στιγμή στους ευρωπαϊκούς κύκλους σε ότι αφορά το θέμα των ελληνικών εκλογών και αυτό γιατί οι δανειστές γνωρίζουν πολύ καλά πως όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα και αν κερδίσει, θα υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού και επίσης ξέρουν πως όποιος και αν είναι ο νικητής των εκλογών, τελικός νικητής θα είναι το Μνημόνιο, αφού ο νεός ηγέτης θα δεσμευθεί στην εφαρμογή του, σημειώνει το Ινστιτούτο Brookings σε νέα ανάλυσή του.

Τα ξένα ΜΜΕ ξέρουν τον νικητή: Το μνημόνιο

Οπως επισημαίνει, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι εκλογές στην Ελλάδα ακολουθούν τις νόρμες μιας αντίστοιχης διαδικασίας σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Η νέα κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί για κάποια ζητήματα της συμφωνίας θέλοντας να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ θα δέχεται και την πίεση από την αντιπολίτευση. Επίσης, ο νέος συνασπισμός μπορεί να είναι ασταθής. Ωστόσο, το κλειδί είναι ότι η πλειοψηφία των κομμάτων και των ψηφοφόρων έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Όπως σημειώνεται, και οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους είναι πιθανό να προχωρήσει σε κάποιες παραχωρήσεις.

Η διαφορά που υπάρχει σε αυτές εκλογές είναι ότι σε σχέση με τον Ιανουάριο έχει προστεθεί ένα ακόμη κόμμα, η Λαϊκή Ενότητα, που προέκυψε μέσα από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ μειώνοντάς του τη δυνατότητα να έχει πρώτο και σαφώς να πάρει την αυτοδυναμία. Ίσως γι' αυτό και πρέπει κανείς να στρίψει το κέρμα για να μάθει ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα αναδειχθεί νικητής στην εκλογική μάχη, σημειώνει το Ινστιτούτο. Οπως σημειώνει, αποτελεί έκπληξη ότι ο Τσίπρας δεν νιώθει σίγουρος για την επανεκλογή του, καθώς γι' αυτό το λόγο προκάλεσε πρόωρες εκλογές. Όλοι περίμεναν πως θα έχει μια άνετη νίκη και ότι οι ψηφοφόροι θα τον πριμοδοτήσουν για το γεγονός ότι πάλεψε σκληρά με τους δανειστές. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη τελικά με αποτέλεσμα η ΝΔ, με υπηρεσιακό πρόεδρο, να προβάλει ως ένα από τα φαβορί της εκλογής.

Καταλήγοντας, τονίζεται ότι είναι σίγουρο πως κανένα κόμμα δεν θα έχει στα χέρια του την αυτοδυναμία. Από Δευτέρα λοιπόν, θα χρειαστεί να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του νικητή και των άλλων μικρότερων κομμάτων για το σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης.

WSJ: To όνειρο της Merkel θα βγει αληθινό - Είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ το μνημόνιο θα εφαρμοστεί

Η ήσυχη εκστρατεία εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Ελλάδα είναι ένα σημάδι ότι το περιβάλλον που διαμορφώθηκε από τους πιστωτές είναι θετικό.Το βασικό ερώτημα τώρα είναι αν αυτό θα λειτουργήσει πάρα πολύ καλά, αναφέρει η Wall Street Journal.

Αυτή η προεκλογική εκστρατεία έχει περιστραφεί γύρω από τις υποσχέσεις των μεγάλων κομμάτων «να κρατήσουν την Ελλάδα στο κοινό νόμισμα με την εφαρμογή της συμφωνίας διάσωσης λιγότερο ή περισσότερο στο σύνολό της».

Τα ξένα ΜΜΕ ξέρουν τον νικητή: Το μνημόνιο - εικόνα 2

Ο Τσίπρας εκκαθάρισε το κόμμα του από τους ριζοσπάστες που πλέον δημιούργησαν δικό τους κόμμα, είναι σφόδρα αντιευρωπαϊστές και παλεύουν να κερδίσουν κάποιες έδρες στη νέα Βουλή. Το υπόλοιπο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί τώρα να εδραιωθεί ως ένα αξιοσέβαστο κόμμα της Αριστεράς που θα τηρήσει τη συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την επίρρωση του αναγεννημένου, λόγω της Φώφης Γεννηματά, ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί καλύτερα ποσοστά σε αυτές τις εκλογές. Ο Τσίπρας, σημειώνει η εφημερίδα, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ που διαθέτει εμπειρία να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στον Τσίπρα.

Μια άλλη εξέλιξη που οι πιστωτές μπορούν να υποδεχτούν θετικά είναι ότι η Ελλάδα έχει και πάλι έναν κεντροδεξιό πόλο.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, με τους περισσότερους παρατηρητές να υποθέτουν ότι το κόμμα θα χρειαστεί ένα μεγαλύτερο «ξόρκι» για να κάνει τη μεγάλη επιστροφή.

Το σκηνικό δείχνει ότι γίνεται πραγματικότητα ένα όνειρο της Μέρκελ: Και τα δύο μεγάλα κόμματα υπόσχονται να εφαρμόσουν τη συμφωνία διάσωσης του Αυγούστου.

Ωστόσο, η επιτυχία θα μπορούσε να έρθει με υψηλό κόστος.

Σε μεγάλο βαθμό, οι κύριες αδυναμίες της ελληνικής πολιτικής σκηνής μπορεί να είναι το μεγάλο εμπόδιο για να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία, αλλά και για το αν θα παραμείνει στο ευρώ.

Επίσης, η συμφωνία διάσωσης είναι βαθιά προβληματική, καθώς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη λιτότητα, με την ανάπτυξη να την σκοτώνουν οι φορολογικές αυξήσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις είναι επίσης τολμηρές.

Μετά από πέντε χρόνια με αποτυχίες στις μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές είχαν κάθε λόγο να μην εμπιστεύονται την Ελλάδα. Γι' αυτό οι όροι της συμφωνίας είναι τόσο ανελαστικοί, καταλήγει η εφημερίδα.

Bloomberg: Τα σενάρια των εκλογών

«Με μια ασταθή Βουλή και χωρίς ξεκάθαρο νικητή, η Ελλάδα κινδυνεύει να συρθεί σε μια σειρά δύσκολων συνομιλιών για συνεργασίες, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για την καταβολή των δανείων από τους πιστωτές και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτή είναι μια καθυστέρηση που η Ελλάδα μετά βίας μπορεί να αντέξει», σημειώνει το Bloomberg.

Το καλό σενάριο

Ένας συνασπισμός υπό ένα ισχυρό κόμμα με ευρωπαϊκή προοπτική, είτε το ΣΥΡΙΖΑ είτε τη Νέα Δημοκρατία, θα είναι το πιο θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μιχάλης Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής στη Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει αποκλείσει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, έχει αφήσει όμως ανοιχτή την πόρτα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, εκτός από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η οποίοι όπως σημειώνεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα δυσκολυεοτύν αν μπουν στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί να προασπίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με έναν ευρύ συνασπισμό κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κερδίσει την πρώτη θέση.

Τσίπρας έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ομολόγων, αφού παρά την υπόσχεσή του τον Ιανουάριο να δώσει τέλος στη λιτότητα, τελικά υπέγραψε τη συμφωνία διάσωσης μετά από έξι ταραχώδεις μήνες αντιπαραθέσεων με τους πιστωτές. Αφού έφερε την Ελλάδα ξανά στα πρόθυρα της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, πλέον θεωρείται ως το καλύτερο στοίχημα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μετά τις εκλογές, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ι νωρίτερα αυτό το μήνα,σημειώνει το Bloomberg.

Το κακό σενάριο

Το κακό σενάριο στις εκλογές θα είναι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά χωρίς την υποστήριξη από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ», σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης. Στην περίπτωση αυτή, η εφαρμογή της διάσωσης θα εξαρτηθεί από τη στήριξη των ΑΝΕΛ σε μία πολύ σφιχτό πλειοψηφία»

Σύμφωνα με τη Nomura, ένα κακό σενάριο θα ήταν «μία κατακερματισμένη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να έχουν χαμηλά ποσοστά, κι έτσι να χρειάζονται περισσότερα κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, το γεγονός ότι πέντε κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δεσμευτεί στο πρόγραμμα είναι η αιτία για αισιοδοξία. Ωστόσο, η έλλειψη τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και πίστης στη συμφωνία κάποιων από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να περιπλέξει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το άσχημο σενάριο

Το χειρότερο σενάριο είναι οι εκλογές να οδηγήσουν σε ένα κοινοβούλιο τόσο κατακερματισμένο, ώστε μπορεί να χρειαστούν τέσσερα κόμματα να σχηματίσουν έναν βιώσιμο συνασπισμό, ή ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να στραφεί προς την Λαϊκή Ενότητα η οποία είναι υπέρ της δραχμής, σύμφωνα με τον Μιχαηλίδη της RBS.

Ενα πραγματικά καταστροφικό σενάριο θα δούμε τη Χρυσή Αυγή, καθώς και τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα να παίρνουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ψήφων, σημειώνει η Nomura. «Αλλά αυτό είναι ακραίο σενάριο και είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ 21 Ιαν 2021 | 21:52

Διαβεβαιώσεις Pfizer σε ΕΕ για παραδόσεις εμβολίων έως 15 Φεβρουαρίου - Τι είπε η Φον ντερ Λάιεν για AstraZeneca και Johnson & Johnson

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τους ηγέτες στην αποψινή τηλεδιάσκεψη κορυφής σχετικά με τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 21 Ιαν 2021 | 20:49

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής: Στο "μενού" η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αυτή είναι η ένατη Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγειονομική κρίση.

ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 19:57
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Ιαν 2021 | 19:16

Μητσοτάκης για πιστοποιητικό εμβολιασμού: "Δεν περιορίζει, αλλά διευρύνει την ελευθερία των μετακινήσεων"

Την πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ περιγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΕΣΩ FACEBOOK 21 Ιαν 2021 | 18:22
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 21 Ιαν 2021 | 18:08

Ξέφυγε ο Βελόπουλος: Σταματήστε τον Μανώλη Κωστίδη - Να πάρει ο πρωθυπουργός τηλέφωνο στον ΣΚΑΪ

Να πάρει ο πρωθυπουργός τηλέφωνο στον ΣΚΑΪ για να πουν στον Κωστίδη να σταματήσει, ζήτησε ο Κυριάκος Βελόπουλος

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ 21 Ιαν 2021 | 17:47

Το Τραμ επέστρεψε στο ΣΕΦ - Οι 10 στάσεις που επαναλειτουργούν

Τα δρομολόγια του Τραμ από τη στάση "Μπάτης" έως το ΣΕΦ είχαν διακοπεί το Μάρτιο του 2020

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 21 Ιαν 2021 | 16:14

Μπορέλ-Τσαβούσογλου: Η ΕΕ επιθυμεί να δει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο - Προβληματικό το 2020

Οι προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν. Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπορέλ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ 21 Ιαν 2021 | 15:41

Ελληνοτουρκικά: Διαβήματα της Αθήνας στην Άγκυρα για υπερπτήσεις και σύγκρουση σκαφών στα Ίμια

"Τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση - Δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών"

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 21 Ιαν 2021 | 15:28

Νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις: Σε συγκεκριμένες θέσεις οι δημοσιογράφοι πλέον

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προβλέπει συγκεκριμένες θέσεις για τους δημοσιογράφους

ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΚΥΝΗΓΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 14:34

Τσίπρας: "Θέατρο του παραλόγου" η απαγόρευση του κυνηγιού

"Επιτρέπεται το μότο κρος στην Πάρνηθα, αλλά όχι το κυνήγι" είπε ο Α. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με κυνηγούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για θέατρο παραλόγου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21 Ιαν 2021 | 14:05

ΚΥΣΕΑ: Παραμένουν στις θέσεις τους ο αρχηγός του ΓΕΑ και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Παράταση της θητείας του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αποφάσισε στη συνεδρίασή του υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2021 | 13:12

Αδειάζει τους "15" για τον Κουφοντίνα ο Γιώργος Τσίπρας: Δεν έπρεπε να υπάρχουν 15 υπογραφές

Αιχμές για τη στάση των στελεχών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας